Gaidelis

Paukščių gripo virusas sunaikinamas verdant ar kepant vištieną

Vištieną valgantys amerikiečiai nerizikuoja susirgti paukščių gripu, nes šią ligą sukeliantis virusas sunaikinamas mėsą verdant ar kepant, teigia ekspertai.

Federaliniai sveikatos pareigūnai sumenkina paukščių gripo pavojų, nors ši itin užkrečiama paukščiams liga aptikta vienoje Teksaso fermų. Anot jų, reikia atidžiai, 10 dienų nuo ligos pasirodymo stebėti paukščių fermą. Mat per tiek laiko paaiškėja, ar užkratas išplito lesinant, girdant viščiukus, oru arba per jų išmatas, pernešamas ant rūbų ar batų.

Teksase nustatytas paukščių gripą sukeliantis virusias H5N2. Azijoje, kur pastarosiomis savaitėmis mirė mažiausiai 22 žmonės, išplito kita viruso atmaina – H5N1.

Amerikiečių vartotojai bus apsaugoti nuo daugelio užkrečiamųjų agentų ir nuo paukščių gripo virusų, jei vištiena bus apdorojama bent 70 laipsnių karščiu. Tokia temperatūra naikina visus virusus.

„Nėra jokių mokslo duomenų, kad šis virusas būtų žmonėms perduodamas per maistą. Gerai žinoma ir tikrai nustatyta, kad net šiek tiek pakaitinus virusas žūva, žūva net jo aktyviausia atmaina”, – tvirtina Lailas Fogelis (Lyle Vogel), JAV veterinarinės medicinos asociacijos direktorius.

Paskutinį kartą itin užkrečiama paukščių gripo atmaina Jungtinėse Valstijose buvo 1984 metais. Tuomet teko sunaikinti daugiau kaip 17 milijonų paukščių, nuostoliai siekė 65 milijonus dolerių.

L. Fogelis, beje, pabrėžė, kad ir Azijoje paukščių gripu susirgo paukščius prižiūrėję žmonės, o ne valgiusieji. Taigi pavojus gresia tik turintiems tiesioginį kontaktą su viščiukais žmonėms, sakė jis.



TAIP PAT SKAITYKITE