Uodai dažniau puola žmones, kai jie išgeria bokalą ar du alaus, atskleidė naujas tyrimas. Tyrėjai mano, jog kraujasiurbius traukia alkoholio kvapas.
Be to, uodai galėjo įprasti šį kvapą asocijuoti su sumažėjusiu žmogaus sugebėjimu gintis.
Uodai 15 proc. dažniau puola žmones, kai šie išgeria butelį ar du alaus, rašo britų „The Daily Mail”.
Tyrėjų komanda, kuriai vadovavo mokslininkai iš IRD tyrimų centro Prancūzijoje, tikisi, kad jų atradimas padės kovoti su maliarija. Nuo šios uodų platinamos ligos pasaulyje kasmet miršta 780 tūkst. žmonių.
Studijos metu Afrikoje, Burkina Fase, stebėtas pustrečio tūkstančio maliarinių uodų elgesys. „Mūsų žiniomis, šis tyrimas pateikia pirmus įrodymus, kad alaus vartojimas padidina žmogaus patrauklumą maliariniams uodams”, – žurnale „Plos One” rašo tyrėjai.
Lietuvoje gyvenantys uodai maliarijos užkrato neplatina ir jų dažniausiai baiminamasi dėl alerginės reakcijos. Po uodo patelės įgėlimo organizmas ima reaguoti į seilių medžiagą, kurią vabzdys įšvirkštė įgeldamas. Juntamas skausmas, oda parausta, patinsta, ima niežėti. Tie, kurie jautrūs vabzdžių įkandimams, šiuos simptomus gali justi nuo kelių valandų iki kelių dienų.