Nobel biocare

Skausmą malšinti padės aitriosios paprikos

Mokslininkai tiria aitriąsias paprikas, tikėdamiesi sukurti naujos kartos skausmą malšinančius vaistus.

Teksaso universiteto mokslininkai teigia, kad skaudamose žmogaus kūno vietose randama medžiagos, panašios į aitriųjų paprikų aštrumą nulemiantį kapsaiciną.

Sustabdžius šios medžiagos gamybą, būtų galima numalšinti chronišką skausmą.

Su mokslininkų tyrimų rezultatais galima susipažinti žurnale „Journal of Clinical Investigation”.

Kapsaicinas – tai pagrindinis aitriųjų paprikų ingredientas, sukeliantis deginimo pojūtį.

Taip yra todėl, kad jis susijungia su kūno ląstelėse esančiais receptoriais.

Susižeidus kūnas išskiria į kapsaiciną panašių medžiagų – riebalų rūgščių, vadinamųjų oksiduotų linolo rūgščių metabolitų arba OLAM. Mokslininkai nustatė, kad šios medžiagos veikia receptorius ir sukelia skausmą.

Skausmo blokavimas

Vyresnysis Teksaso universiteto Odontologijos fakulteto mokslinis darbuotojas Dr. Kennethas Hargreaves‘as ir jo komanda pasiryžo išsiaiškinti, ar galima užblokuoti šį naujai atrastą skausmo šaltinį.

Laboratorinių pelių tyrimai parodė, kad pašalinus receptorių geną neliko ir jautrumo kapsaicinui.

Šis atradimas mokslininkus paskatino galvoti apie vaistų, kurie turėtų tokį pat efektą, gamybą.

Dr. Hargreaves‘o žodžiais: „Tai didžiulis atradimas, siekiant perprasti skausmo mechanizmus ir efektyviau su juo kovoti.”

„Mes atradome grupę į kapsaiciną panašių endogeninių molekulių, kurios natūraliai išskiriamos susižeidus, ir dabar siekiame perprasti, kaip galima blokuoti šiuos mechanizmus taikant naujos kartos priklausomybės nesukeliančią terapiją.”

Mokslininkas tikisi, kad naujieji vaistai galėtų būti naudojami įvairiam chroniškam skausmui gydyti, taip pat ir vėžio ar uždegiminių ligų, pvz., atrito ar fibromialgijos, sukeliamiems skausmams mažinti.

Healthy Feed

TAIP PAT SKAITYKITE