Ditel

Mityba: sunkus darbas pagerina maisto skonį

Mokslininkai atrado, kad didesnis fizinis krūvis gali ne tik padidinti apetitą, bet ir pagerinti patiekalų skonį.

Tyrimą su laboratorinėmis pelėmis atliko mokslininkai iš Johns Hopkins universiteto. Jų teigimu, įdėjus daugiau pastangų, siekiant gauti maisto, mums gali patikti net tie patiekalai, kurių nelabai mėgome.

Šią išvadą mokslininkai padarė po dviejų eksperimentų. Pirmame laboratorinės pelės galėjo pasirinkti du mygtukus. Jeigu pelės paspausdavo pirmą mygtuką vieną kartą, jos gaudavo saldų skanėstą, kitą mygtuką pelės turėjo spausti net 15 kartų, jog gautų panašų užkandį. Vėliau, kai joms leista laisvai prieiti prie skanėstų, graužikai rinkosi tą skanėstą, dėl kurio reikėjo pasistengti labiau.

Kito eksperimento metu mokslininkai norėjo išsiaiškinti, ar tas pats principas galioja mažai kaloringiems užkandžiams. Pirmoje grupėje esančios pelės turėjo labiau stengtis dėl mažai kaloringo užkandžio, tuo tarpu kita pelių grupė gavo šiuos užkandžius mažesnėmis pastangomis. Kai graužikams vėliau buvo leista laisvai pasirinkti užkandžius, sunkesniu darbu mažai kaloringus užkandžius pelniusios pelės valgė jų daugiau ir jais labiau mėgavosi, nei kitos grupės pelės. Mėgavimosi laipsnį mokslininkai tyrė pagal tai, ar pelės laižė skanėstą.

„Jeigu turi įdėti pastangų, jog gautum maisto, tada ne tik jį labiau vertini, net ir jis atrodo skanesnis. Šiuo metu nežinome, kodėl didelės pastangos pagerina patiekalų skonį. Nustatėme, jog šis efektas išlieka mažiausiai parą po sunkaus darbo, siekiant gauti maistą,” – aiškino mokslininkas Alexander Johnson iš Krieger mokslo ir menų mokyklos, įsikūrusios prie Johns Hopkins universiteto.

Fizinis krūvis galėtų padėti žmonėms, kenčiantiems nuo antsvorio ar nutukimo, pagerinti mažai kaloringų ir neriebių patiekalų skonį. Koreguoti kūno svorį ir keisti mitybos įpročius galima būtų manipuliuojant laiku ir fiziniu krūviu, kuris būtinas, norint gauti maisto porciją.

Healthy Feed

TAIP PAT SKAITYKITE