Mollers

Kaip sumažinti cholesterolio kiekį?

Man nustatė padidėjusį cholesterolį. Gal galėtumėte šiek tiek daugiau paaiškinti, kas tas cholesterolis ir kodėl su juo reikia kovoti, nes poliklinikoje gydytoja tik skaičiukus sumurmėjo, o aš nieko taip ir nesupratau.

Zenonas

Vilniaus centro poliklinikos naujamiesčio filialo bendrosios praktikos gydytoja Daiva Berškienė:

– Perkopus per keturiasdešimtmetį bent kartą per metus pasidomėkite cholesterolio, kuris liaudiškai vadinamas kraujo riebalais, kiekiu kraujyje. Normalus cholesterolio kiekis kraujyje yra 3,5-5,2 mmol/l. Kai jo padaugėja iki 5,2-7,8 mmol/l, susirūpinkite savo gyvensena ir mityba, o esant daugiau nei 7,8 mmol/l, reikia rimtai susirūpinti sveikata ir konsultuotis su gydytojais.

Dėl padidėjusio cholesterolio kiekio kraujyje kraujagyslės pažeidžiamos labai anksti. Cholesterolis į kraują patenka dviem keliais: jis gaminamas kepenyse arba patenka su maistu. Kadangi jis yra netirpus vandenyje, krauju jį perneša baltymai. Kai suvalgote daugiau maisto, nei reikia organizmo poreikiams patenkinti, sudeginama tik dalis riebalų, o likusieji riebalinių nuosėdų pavidalu „gula” ant kraujagyslių sienelių.

Kai cholesterolio organizme yra per daug, jis „nusėda” ant kraujagyslių, jos siaurėja, šiurkštėja, atsiranda kraujagyslių sienelių pažeidimų (ši liga vadinama ateroskleroze). Atsiradę kraujagyslių pokyčiai smarkiai trikdo kraujotaką ir sukelia sunkias ligas: krūtinės anginą, miokardo infarktą, širdies ritmo sutrikimus, dusulį, net insultą (širdies kraujagyslių aterosklerozė 62 proc. vyrų ir 46 proc. moterų komplikuojasi širdies infarktu arba baigiasi staigia mirtimi).

Kraujyje visada yra tam tikras organizmui reikalingas riebalų ir cholesterolio kiekis, tačiau tada, kai jis per mažas, galimi virškinimo trakto sutrikimai, depresijos paūmėjimas, lytinio potraukio sumažėjimas ir pan. Sveikas žmogus per parą turėtų gauti apie 200-300 mg cholesterolio. Tiek jo yra 100 g kiaulių bei veršelių inkstų, ikrų, veršienos kepsnio ar sviesto.

Kad cholesterolio koncentracija kraujyje būtų normali, valgykite tik liesą mėsą, dažniau valgykite žuvies, ankštinių daržovių, vištienos ir kalakutienos be odos. Rečiau – rūkytų ar virtų dešrų. Rinkitės kuo liesesnius pieno produktus, vietoje sviesto ar kiaulienos taukų naudokite aliejų. Mažiau valgykite kepto, dažniau virto ar troškinto maisto. Salotas gardinkite aliejumi, natūraliu jogurtu, o ne majonezu ar grietine. Saikingai vartokite alkoholio.

Reguliuojant cholesterolio kiekį kraujyje labai svarbus fizinis aktyvumas, nes reguliariai mankštinantis išlaikomas normalus svoris, sumažėja rizika susirgti širdies bei kraujagyslių ligomis. Pakeitus gyvenseną bei įpročius cholesterolio kiekį kraujyje galima sumažinti per keletą savaičių.



TAIP PAT SKAITYKITE