Kaskart artėjant šventėms nerimauju, nes nepiktnaudžiaujantis alkoholiu maniškis per šventes paprastai padaugina ir kitą dieną būna visiškas ligonis. Aš jį baru, o jis man atsako, jog su gimine per šventes išgerti – „ne griekas”. Gal kaip nors galima išvengti tų nelaimingų pagirių? Ar jos nėra prasidedančio alkoholizmo simptomas?
Ramona
Sveiki, ir laukiu ir ne tų švenčių, nes žinau, kad balius bus net kelias dienas. Gal patarsite, kaip išvengti blogumo ir galvos skausmo po balių?
Angelė
Vilniaus Centro poliklinikos Naujamiesčio filialo bendrosios praktikos gydytoja Daiva Berškienė:
– Jei kitą rytą po svaigalų vartojimo žmogus jaučia pagirias ar yra pagirių būsenos, reikėtų labai rimtai susirūpinti, nes tai – ženklas, kad jis jau priklausomas nuo alkoholio. Tuomet žmogus turi suvokti, jog jam pats racionaliausias sprendimas, iš viso atsisakyti alkoholio.
Pastaruoju metu žiniasklaidoje atsiranda daugybė reklamos, orientuotos į pagirių būsenos palengvinimą. Tai kainuoja nemažus pinigus, palengvina progresuojančios ligos eigą, tačiau problemos neišsprendžia, nes negydoma priklausomybė.
O tai reiškia, kad žmogus, pavartojęs mažą kiekį alkoholio, priverstas didinti dozę, nes jo organizme yra susikaupusių nuodingų cheminių medžiagų, kurios neleidžia atsipalaiduoti ir pajausti lengvo apsvaigimo, kurį jaučia sveikas žmogus. Todėl vienintelis kelias tokiam žmogui padėti – atpratinti jį nuo alkoholio.
Pagirios paprastai kiekvienam žmogui pasireiškia skirtingai.
Formuojantis priklausomybei, pagirios sunkėja – nuo lengvo psichinio ir fizinio diskomforto (galvos skausmų, pykinimo, troškulio, džiūstančios burnos, prakaitavimo, širdies permušimų, dirglumo) iki didelių fizinių skausmų, nerimo, nemigos, psichinės įtampos, depresijos. Visa tai kuriam laikui kompensuojama pavartojus alkoholio. Tuo tarpu sveikas žmogus po pergėrimo į alkoholį negali net pažiūrėti, jam dažnai suveikia vėmimo refleksas.
Verta žinoti:
Iš vakaro padauginus, ryte patariama išgerti šviežių vaisių sulčių, kuriose yra fruktozės, padedančios greičiau „sudeginti” alkoholį. Geriausiai tinka didelė stiklinė apelsinų ar pomidorų sulčių, kurios paspartins alkoholio išsiskyrimą iš organizmo.
Reikia valgyti medų, nes tai puikus koncentruotos fruktozės šaltinis, ir jei nors truputį jo suvalgoma kitą rytą po išgertuvių, iš organizmo lengviau pasišalins alkoholio likučiai.
Kai kamuoja pagirios, tinka karštas sultinys, padedantis atstatyti druskų ir kalio kiekį, kurio neteko organizmas, kai buvo vartojamas alkoholis.
Kaip išvengti pagirių:
Juo lėčiau geriama, tuo mažesnis alkoholio kiekis pasiekia smegenis, nes organizmas tam tikru greičiu, maždaug 30 ml per valandą, sudegina alkoholį.
Prieš vartodami alkoholį, pavalgykite, nes maistas stabdo alkoholio pasisavinimą.
Venkite putojančių gėrimų. Dėl burbuliukų alkoholis daug greičiau patenka į kraują, o kepenys nespėja jo „sulaikyti”.
Prisiminkite, kad 50 kg sveriantis negali varžytis ir išgerti daugiau nei sveriantis 100 kg.