Mollers

Pirmoji pagalba žarnynui

Esant ūmiam ligos periodui, valgyti nesinori, o jam praėjus, sugrįžta ir apetitas. Tačiau skubėti prisivalgyti negalima. Pirmas dvi dienas būtina laikytis dietos.

Galima krimsti nesaldžių džiūvėsėlių, valgyti trintos ryžių sriubos, ryžių nuoviro, garuose gamintą omletą, taip pat kruopų pudingus, vandenyje virtas manų, grikių, ryžių košes. Kad atkurtumėte žarnyno veiklą, galite gerti kisielių ir valgyti nerūgščių vaisių želę.

Praėjus dviem dienoms jau galima vartoti ir žuvies, ir mėsos patiekalų, gamintų garuose. Gerti tinka juodoji ir žalioji arbatos, šilti šaltalankių, mėlynių, šermukšnių, kriaušių ir svarainių nuovirai.

Gydančioji sriuba

Praėjus 4-7 dienoms jau galima valgyti daržovių sriubą su kruopomis. Ji gydo skrandžio ir žarnyno gleivinę. Kruopos šiai sriubai tinka bet kokios (avižų, ryžių, grikių, manų), tik svarbu, kad jos būtų suvirusios arba bent jau pertrintos per sietelį.

Į sriubą tinka dėti smulkintų morkų, bulvių, patisonų, svogūną, žiedinių arba briuselinių kopūstų, žalumynų. Ją galima paskaninti plaktu kiaušiniu. Tai yra papildomas baltymų šaltinis.

Gydantis į gaminamus patiekalus nereikėtų dėti baltagūžių kopūstų, paprikos, perlinių kruopų.

Praėjus ligos ūmiam periodui, būtina vartoti produktus, turinčius visaverčių baltymų. Tada jau galima valdyti virtą neriebią žuvį ir vištos krūtinėlę.

Gyvulinių vertingų baltymų šaltinis yra varškė. Ją geriausia valgyti vieną arba gaminti varškėčius, suflė, apkepus.

Žarnyno veiklą gerina ir produktai, turintys gerųjų bakterijų. Jos stiprina imunitetą, gamina vitaminus.

Net esant menkiausiam virškinimo negalavimui, sutrinka žarnyno bakterijų balansas. Todėl po ligos dvi tris savaites reikėtų gerti gyvąjį jogurtą.

Pirmas 3-5 dienas juodos duonos valgyti negalima. Vietoj jos reikėtų rinktis džiūvėsėlius. Tik 10 dienų po ligos galima pradėti valgyti juodą duoną.

Gydantis žarnyno ligas reikėtų rinktis produktus, kuriuose yra pektinų: obuolius, kriaušes, abrikosus, slyvas, morkas, grikių kruopas. Daugiausia šių medžiagų yra termiškai apdorotuose produktuose. Jie padeda iš žarnyno pasišalinti kenksmingoms medžiagoms, kurios susidaro veikiant infekcijos sukėlėjams.

Valgomi produktai turėtų būti šilti ar bent jau kambario temperatūros. Šalti produktai blogiau pasisavinami ir gali sustiprinti peristaltiką.

Kopūstui – ne

Praėjus savaitei po ligos pabaigos galima pradėti maitintis įprastai. Tik 7-10 dienų dar reikėtų vengti keptų, aštrių ir riebių patiekalų, rūgščių marinatų.

Atsargiai patariama vartoti baltagūžius kopūstus, nes gali pradėti skausmingai pūsti vidurius, ir pieną – daugelis suaugusiųjų sunkiai pasisavina pieno rūgštį. Pieną reikėtų pradėti gerti po truputį ir stebėti žarnyno reakciją. Jei jis nereaguoja, galima vartoti ir toliau.

Parengė R.Ukrinaitė

TAIP PAT SKAITYKITE