Lapkričio 26d. Ketvirtadienis

Tyrimas: ketvirtadalis lietuvių ir latvių niekada nevalgė jogurto

Peržiūrų skaičius: 20720
Tyrimas: ketvirtadalis lietuvių ir latvių niekada nevalgė jogurto

Kas ketvirtas Lietuvos gyventojas ir beveik tiek pat latvių niekada nevalgė jogurto, rodo šiose šalyse atliktas pieno produktų vartojimo įpročių tyrimas.

Tik mažiau nei ketvirtadalis lietuvių bei latvių valgo ar geria jogurto kasdien ar bent kartą per savaitę. Maždaug kas antras gyventojas Lietuvoje ir Latvijoje jogurto vartoja kartą per mėnesį ar dar rečiau.

Kaip teigia gydytoja dietologė Aušra Jauniškytė, jogurtas yra vienas naudingiausių pieno produktų mūsų organizmui. Jame gausu kalcio, kuris ypač reikalingas kaulams stiprinti, be to, organizmas kalcį geriau pasisavina iš raugintų pieno produktų. Jogurte taip pat gausu gerųjų bakterijų, stiprinančių organizmą iš vidaus, gerinančių virškinamojo trakto veiklą bei padedančių organizmui kovoti su įvairiais virusais.

"Jogurto vartojimo kultūra Baltijos šalyse dar tik formuojasi. Vakarų šalių gyventojai jau daugiau nei prieš penkiasdešimt metų atrado ir pamėgo šį lengvai virškinamą pieno produktą, tuo tarpu Lietuvoje mes jogurtus valgome tik kiek daugiau nei dešimtmetį – ne visi per tą laiką spėjo įtraukti juos į savo mitybos racioną, nes jogurtas mums – dar pakankamai naujas pieno produktas", – sako gydytoja dietologė A. Jauniškytė.

Tyrimas parodė, jog lietuvių ir latvių jogurto valgymo įpročiai labai panašūs, kiek smarkiau skiriasi tik skonio pasirinkimas. Lietuviai labiau mėgsta natūralų jogurtą be jokių priedų, tuo tarpu Latvijos gyventojams šio skonio jogurtas nėra toks patrauklus. Lyginant natūralaus jogurto vartojimo rodiklius, Lietuvoje jį renkasi net 22 proc. gyventojų, o Latvijoje – vos 7 proc.

Anot vienos jogurtus gaminančios kompanijos atstovų, lietuviai mėgsta natūralų produktą ir pagardina jį patys pagal savo skonį mamų ar močiučių virta uogiene. Taip pat dažnai natūralus jogurtas naudojamas salotoms bei kitiems patiekalams gaminti.

Kaip rodo tyrimas, dar mažiau nei įvairių skonių paprastus jogurtus Lietuvos ir Latvijos gyventojai žino ir vartoja funkcinius jogurtus. Šie jogurtai pasižymi tuo, jog turi papildomų komponentų (pavyzdžiui, gerųjų pieno rūgšties bakterijų – probiotikų), sustiprinančių įprasto jogurto poveikį organizmui.

Rezultatai atskleidė, kad net 45 proc. respondentų Lietuvoje nurodė išvis nevartojantys funkcinio jogurto. Tik 7 proc. gyventojų jo valgo kelis kartus per savaitę, o 17 proc. – kelis kartus per mėnesį ar dar rečiau. Latvijoje šie skaičiai labai panašūs.

"Žmonės dar nepakankamai žino ir įvertina teigiamą jogurto poveikį sveikatai, – pastebi gydytoja A. Jauniškytė. – Norėčiau paskatinti visus nevengti išbandyti naujų maisto produktų, kad mitybos racionas būtų įvairus. Tuomet mūsų organizmas su maistu gaus visų jam reikalingų maistinių medžiagų, ir mes būsime sveiki bei žvalūs".

Lietuvos ir Latvijos gyventojų pieno produktų vartojimo įpročių tyrimą atliko Estijos tyrimų kompanija "Turu-uuringute AS" pagal pieno perdirbimo įmonių užsakymą. Tyrime buvo apklausta po 1000 kiekvienos šalies gyventojų.

Diena.lt

Salmoneliozės kaltininkas – netinkamai laikomas maistas

Salmoneliozės kaltininkas – netinkamai laikomas maistas

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), atlikusi epidemiologinį susirgimų tyrimą D.Čapkauskienės įmonės "Dairidis" kavinėje patvirtino, kad gegužės mėnesį nustatytam salmoneliozės protrūkiui Kaune įtakos turėjo minėtoje...


„Mokslo ekspresas“: maisto dizaineriai padeda mums lieknėti, o maistui – negesti

„Mokslo ekspresas“: maisto dizaineriai padeda mums lieknėti, o maistui – negesti

Specialios emulsijos padeda mums valgant lieknėti. Konservantus keičia valgomosios plėvelės ir pulsuojantis elektros laukas. Apie naujausius šios srities tyrimus ir pasiekimus pasakoja KTU maisto produktų technologijos katedros profesorė Daiva...


Trumpalaikis badavimas – naudingas?

Trumpalaikis badavimas – naudingas?

Amerikiečių mokslininkai tvirtina, kad neilgai trunkantis badavimas ne kenkia, kaip buvo manoma anksčiau, o teigiamai veikia žmogaus organizmą. Neilgai trunkančiu badavimu jie įvardijo tai, kai žmogus badauja vieną dieną per mėnesį. Mokslininkai...


Ar dydis visada svarbu?

Ar dydis visada svarbu?

Beveik kiekviena daržovė ar vaisius turi didesnį ar mažesnį brolį. Ir nors visi jau seniai žino, kad kuo daugiau daržovių suvalgys, tuo geriau, kartais svarbu atkreipti dėmesį ir į pačių daržovių ir vaisių dydį. Čia pateikiamos aštuonios produktų...


Daugiau svorio priauga vartojantieji daugiau mėsos

Daugiau svorio priauga vartojantieji daugiau mėsos

Valgant mažiau mėsos, galima lengviau išlaikyti optimalų kūno svorį, teigia mokslininkai. Europoje ištyrus beveik 400 tūkstančių suaugusiųjų nustatyta, kad mėsos valgymas siejamas su svorio didėjimu, net jei žmonės suvartoja vienodą kiekį...


Virškinimui padeda saikas ir ramūs nervai

Virškinimui padeda saikas ir ramūs nervai

Tačiau tai nereiškia, kad riekia griebtis įmantrių dietų. Saikingas valgymas ir mažiau streso – tai, ko reikia norint apsaugoti skrandį ir pilvą. "Turbūt daugeliui vaikystėje mama sakė – valgydamas neskubėk. Iš tiesų, moksliniais...


Valgai vaisius - gauni chemijos dozę

Valgai vaisius - gauni chemijos dozę

Neslėpsiu, į pastarųjų savaičių skandalą dėl arklienos, rastos maiste, žiūriu su ironija. Pasvarstykite patys, ar tikrai verta kelti skandalą dėl ne ką blogesnės nei jautiena mėsos patekimo ant mūsų stalo? Na, žinoma, tik tuo atveju, jei gyvulys...


Šaltalankis - profilaktinė priemonė prieš insultą ar infarktą

Šaltalankis - profilaktinė priemonė prieš insultą ar infarktą

Šis daugiausia vitaminų ir biologiškai aktyvių medžiagų turintis augalas, kaip vaistas buvo žinomas senovės Egipte, Graikijoje, juo gydėsi senieji Sibiro gyventojai, jis taip pat buvo naudojamas Tibeto medicinoje. Šaltalankių vaisiuose yra...


Tam tikras maisto racionas pagerina intelektą

Tam tikras maisto racionas pagerina intelektą

Nauji tyrimai dar kartą parodė, kad renkantis tam tikrus maisto produktus galima pagerinti intelektą. Anot mokslininkų, maistinės medžiagos randamos įvairiuose produktuose, stimuliuoja smegenų nervines jungtis (sinapses), didina jų skaičių ir...


Daržovių sultys - būtinų elementų šaltinis

Daržovių sultys - būtinų elementų šaltinis

Šviežių daržovių sultys - reikalingiausių ir lengviausiai įsisavinamų organizmui būtinų elementų šaltinis. Daržovių sultyse gausu visų žmogui būtinų amino rūgščių, mineralinių medžiagų, druskų, fermentų ir vitaminų, tik gerti jas reikia šviežias,...


"Maži" energetiniai gėrimai ir galima didelė jų žala

"Maži" energetiniai gėrimai ir galima didelė jų žala

Vokietijos sveikatos priežiūros tarnyba ragina uždrausti vartoti energetinius gėrimus mažose pakuotėse. Kalbama apie 25-75 mililitrų energetinių gėrimų pakuotes (angl. "energy shots"), o tokie produktai yra vienas greičiausiai augančių...


Stebuklas: parduodamas desertas, kuris padeda lieknėti

Stebuklas: parduodamas desertas, kuris padeda lieknėti

Tai tikra svajonė visiems dietos besilaikantiems žmonėms. Britanijoje pradėta prekiauti desertu, kuriame kalorijų yra mažiau nei obuolyje. Viename Didžiosios Britanijos prekybos tinklo centruose parduodamame naujame deserte ne tik mažiau kalorijų...


BALTYMŲ ŠALTINIS – LIETUVIŠKUOSE AUGALUOSE

BALTYMŲ ŠALTINIS – LIETUVIŠKUOSE AUGALUOSE

Baltymai (dar kitaip vadinami proteinu) – tai antras pagal gausumą organizmo komponentas po vandens. Jis formuoja ne tik organizmo struktūras – ląsteles, audinius ir skeletą, bet ir funkcinius veiksnius, kaip hormonai, antikūniai, DNR...


"Danone": sveikatingumo teiginių neatšaukėme

"Danone": sveikatingumo teiginių neatšaukėme

Įmonių grupė "Danone" kreipėsi į Lietuvos Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą informuodama, kad "Danone" neatšaukė sveikatinimo teiginių, susijusių su "Actimel" ir "Activia". "Balandžio 17 dieną...


Nauja informacija apie smegenis padeda paralyžiuotiems žmonėms

Nauja informacija apie smegenis padeda paralyžiuotiems žmonėms

Naujosios technologijos padeda suprasti didžiausią neatskleistą biologijos paslaptį – kaip iš tikrųjų funkcionuoja smegenys. Smegenų veiklos išaiškinimas ir supratimas galėtų padėti žmonėms su tokiais susirgimais kaip Alzhaimerio ir...


Mitybos ypatumai kosmose: kodėl maisto skonis visai kitoks nei Žemėje?

Mitybos ypatumai kosmose: kodėl maisto skonis visai kitoks nei Žemėje?

Tarptautinės kosminės stoties astronautas Chrisas Hadfieldas tiesioginėje studentams skirtoje laidoje „ Let's Talk Science“ prisipažino, kad kosminis maistas nė neprimena valgomo Žemėje, skelbia Mashable.com. „Pirmiausia, ne...


Siaubas: aliejų maistui kinai gamino iš atliekų

Siaubas: aliejų maistui kinai gamino iš atliekų

Kinijos valdžia sulaikė 32 žmones, kurie gamino ir pardavinėjo tonas maistinio aliejaus, išgauto iš atliekų. Apie tai pranešė šalies Viešojo saugumo ministerija. Policija konfiskavo daugiau negu 100 tonų aliejaus, kuriam pagaminti naudotas...


Kodėl verta vartoti mažiau druskos?

Kodėl verta vartoti mažiau druskos?

Mažiau druskos vartoti reikėtų pradėti jau vaikystėje. Mokslininkai teigia, kad tie, kurie nuo mažų dienų vengia sūrių patiekalų, gyvena sveikiau. Kaip praneša Reuters, jei vaikystėje druskos vartojimą sumažintumėte iki 3000 miligramų per dieną,...


5 Neigiamai Dietą Įtakojantys Sporto Mitai

5 Neigiamai Dietą Įtakojantys Sporto Mitai

1. Sportas - tik profesionalams. Ši idėja galioja tik profesionalaus sporto atveju. Įgimtos savybės, kurių reikia profesionaliam sportininkui (greitis, įgūdžiai, specifinis ūgis ir t.t.) gali būti tik įgytos, jos negali būti suformuotos...


Brokoliai gali apsaugoti nuo skrandžio vėžio

Brokoliai gali apsaugoti nuo skrandžio vėžio

Brokoliai turi savyje ne tik vitaminų ir mineralų, bet, ko gero, juose yra ir skrandžio vėžį sukeliančias bakterijas naikinančių medžiagų. Tik brokoliams būdingą skonį, dėl kurio vieniems ši daržovė didžiausias skanėstas, o kitiems - šlykštynė,...


Leduose – E bomba

Leduose – E bomba

Karštą dieną kilęs noras atsigaivinti ledais klaipėdiečiui baigėsi nemaloniu sveikatos sutrikimu. Paaiškėjo, kad tai, ką gamintojai vadina ledais, iš tiesų yra šaldytas vanduo su pieno milteliais, pagardintais net penkių E porcija. Savaitgalį...


Savo norams neverta priešintis

Savo norams neverta priešintis

Vegetarai tvirtina, kad mėsą valgyti ir žalinga, ir amoralu. O tie, kurie pasimėgaudami kerta kepsnį, sako, kad jie be mėsos negalėtų gyventi. Ar vegetarizmas lemia ilgaamžiškumą, dar nėra įrodyta. Dėl to ginčijasi ir dietologai. Viena aišku - jei...


Kodėl reikia vartoti "geruosius" riebalus?

Kodėl reikia vartoti "geruosius" riebalus?

Nusprendę sveikiau maitintis mažinkite svieste ir mėsoje esančių sočiųjų riebalų vartojimą. Suaugusieji turėtų gauti vos 11 procentų šių riebalų pagaminamos energijos. Tai sumažintų blogojo cholesterolio kiekius kraujyje ir padėtų neužkimšti...


Kuo geriausia malšinti troškulį?

Kuo geriausia malšinti troškulį?

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Aplinkos sveikatos skyriaus visuomenės sveikatos specialistai informuoja, kad atsigerti ir atgauti karštą dieną prarastą skysčių kiekį reikėtų tik tada, kai pradeda...


Kaip veikia organizmą įvairių rūšių geriamasis vanduo?

Kaip veikia organizmą įvairių rūšių geriamasis vanduo?

Atkeliavę į prekybos vietą išvystame lentynas, nukrautas įvairių tipų geriamaisiais vandenimis. Žvalgomės į butelių spalvas, skirtingų gamintojų pavadinimus ir rūšys. Tačiau ar mokame rinktis? Ar žinome, koks vanduo yra tinkamiausias būtent mūsų...


Guodos pastebėjimai. Gyvenimas per trumpas gerti eilinę arbatą

Guodos pastebėjimai. Gyvenimas per trumpas gerti eilinę arbatą

Gyvenimas per trumpas gerti eilinę arbatą – sako simpatinga senutė iš Keiko japoniškos ekologiškos arbatos plakato. Kol žiūri į plakatą, abejonių nekyla, kad ji teisi. Bet kai tik nusisuki, kyla masė klausimų: O kodėl ją gerti apskritai, tą...


"Danone" nusprendė patikslinti produktų sveikatingumo teiginius ES institucijoms

"Danone" nusprendė patikslinti produktų sveikatingumo teiginius ES institucijoms

Prancūzijos maisto grupė "Danone" praėjusią savaitę atsiėmė patikslinimui dviejų geriausiai parduodamų jų jogurtų paraiškas dėl naudos sveikatai, kilus painiavai dėl to, kokius mokslinius įrodymus turi pateikti bendrovė, siekdama...


Kai kurios picos turi daugiau druskos negu sūriausiu laikomo Atlanto vanduo

Kai kurios picos turi daugiau druskos negu sūriausiu laikomo Atlanto vanduo

Picerijos ir restoranai kepa picas, kuriose druskos būna daugiau negu Atlanto vandenyno vandenyje, teigia Didžiosios Britanijos sveikatos organizacijos. Vienas tyrimas parodė, kad picerijų picose būna pustrečio karto daugiau druskos negu prekybos...


Ingrida Bakaitė: mano eksperimentas pasiteisino

Ingrida Bakaitė: mano eksperimentas pasiteisino

„Esu linkusi į pilnumą, tokia genetinė struktūra. Aš iš tų žmonių, kurie viską, ką suvalgo, nešioja su savimi“, – juokavo moteris. Viršsvoris ir imuninės sistemos problemos buvo pagrindinės dvi priežastys, kodėl Ingrida ryžosi...


Guoda Azguridienė apie alyvogių aliejų

Guoda Azguridienė apie alyvogių aliejų

Kaip atskirti gerą alyvuogių aliejų? Pirmiausia, tai galime padaryti ragaujant. Tačiau kai kuriuos pagrindinius kokybiško alyvuogių aliejaus ypatumus galima rasti ir etiketėje. Ko ten ieškoti pataria sveikos gyvensenos tyrinėtoja Guoda Azguridienė.

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9