Spalio 16d. Šeštadienis

Sveikos mitybos ugdymas – visų mūsų uždavinys

Peržiūrų skaičius: 33632
Sveikos mitybos ugdymas – visų mūsų uždavinys

Nacionalinė sveikatos taryba, reikšdama susirūpinimą šalies gyventojų nesveikos mitybos įpročiais, siūlo daugiau dėmesio skirti visuomenės, o ypač vaikų, sveikos mitybos ugdymui.

Atsižvelgiant į žalingą visame pasaulyje populiarėjančio „greito maitinimosi" stiliaus poveikį augančio organizmo sveikatai, Lietuvos visuomenė ir kiekvienos konkrečios mokyklos bendruomenė kviečiami netoleruoti užkandžių bei gėrimų aparatų bendrojo lavinimo mokyklose steigimo. Šalies sveikatos politikai raginami imtis ryžtingesnių veiksmų saugant vaikų sveikatą nuo netaisyklingos mitybos keliamų iššūkių.

Nacionalinės sveikatos tarybos (NST) posėdžiuose daug diskutuojama moksleivių ir suaugusių mitybos klausimais. Jos narių – šalies sveikatos politikų, mokslininkų, asmens ir visuomenės sveikatos specialistų, ekspertų nuomonė apie visuomenės sveikos mitybos ugdymo ir informavimo sveikos mitybos klausimais svarbą yra vieninga. Lietuvoje įsigali ne tik „greito maitinimosi" restoranai, picerijos, „kioskeliai". Bendrojo lavinimo mokyklose įrengtose užkandžių ir gėrimų aparatuose vaikams siūlomi patrauklūs, tačiau jų sveikatai nenaudingi maisto produktai. NST teigimu, tai nėra toleruotina.

Mityba, kurios įpročiai dažniausiai formuojasi dar vaikystėje ir paauglystėje, – vienas svarbesnių sveikatą įtakojančių veiksnių. Racionali mityba yra ypatingai reikšminga augančiam ir besivystančiam vaiko organizmui. Subalansuota, reguliari mityba sąlygoja harmoningą vaiko augimą, fizinį ir protinį brendimą.

Sveikos mitybos politikos gairės yra išdėstytos Lietuvos sveikatos programoje, reglamentuotos Valstybinės maisto ir mitybos strategijos ir kt teisės aktų nuostatomis. 2005 m. atnaujintoje Lietuvos higienos normoje „Bendrojo lavinimo mokykla. Bendrieji sveikatos saugos reikalavimai" nustatyti mokinių maitinimo mokykloje principai. Tačiau šalyje atliekami gyventojų sveikatos ir mitybos tyrimai verčia nerimauti.

Moksliškai įrodyta, kad netinkama mityba skatina širdies ir kraujagyslių sistemos ligų, piktybinių navikų, nutukimo, nuo insulino nepriklausomo cukrinio diabeto, osteoporozės ir kitų lėtinių ligų atsiradimą. Lietuvos gyventojų mitybos įpročiai vis dar nėra palankūs sveikatai: maisto racione stebimas riebalų perteklius (riebalinės kilmės kalorijos – apie 39 proc. viso raciono energinės vertės) ir angliavandenių trūkumas (angliavandenių kilmės kalorijos – apie 46 proc.).

Šalies gyventojai nepakankamai vartoja vaisių ir daržovių, žuvų bei jų produktų, o didelis riebalų ir cukraus turinčių produktų vartojimas nėra palankus sveikatai. Šalies gyventojų vartojamų maistinių skaidulų kiekis, mitybos specialistų teigimu, nėra pakankamas. Kaimo gyventojų mityba taip pat neracionali – jų vartojamų riebalų kiekis didesnis nei mitybos specialistų rekomenduojamas.

Įvairių tyrimų duomenimis, Lietuvos gyventojų maisto racione kalorijos, gautos su paprastaisiais angliavandeniais, dažnai viršija Pasaulio sveikatos organizacijos rekomenduojamus 10 proc. paros raciono energinės vertės. Taigi bendras kasdienis cukraus suvartojimas, įskaitant cukrų, esantį miltinėje ir cukraus konditerijoje, šokolade, saldumynuose, saldžiuosiuose gėrimuose ir pan., gali būti traktuojamas kaip perteklinis.

Netaisyklingos, neracionalios, nesubalansuotos mitybos tendencijos tarp mokyklinio amžiaus vaikų yra ypač grėsmingos. Šalies bendrojo lavinimo mokyklose atliekami tyrimai rodo, kad mokiniai mažai dėmesio skiria maitinimuisi, moksleivių mityba mokykloje dažniausiai priklauso nuo jų pačių sprendimo, dėl sveikos mitybos žinių ir įgūdžių trūkumo vis daugiau mokinių pasirenka maistinės vertės neturinčius užkandžių ir gėrimų aparatuose siūlomus produktus, kurių vartojimas nėra sveikas.

Kai kuriose Europos šalyse mokiniams kartą per dieną pertraukų tarp pamokų metu nemokamai siūlomi vaisiai, daržovių ar vaisių sultys. NST pataria šios gerosios sveikos mitybos praktikos pavyzdžiais remtis ir Lietuvos mokyklose. Dažnai patys vaikai dėl lėšų trūkumo neįstengia mokyklų valgyklose nusipirkti vaisių ar vaisių bei daržovių sulčių, todėl mieliau perkamos pigiau kainuojantys saldainiai ir saldieji gėrimai. Ši problema reikalauja rimtų sveikatos politikos sprendimų.

Atsižvelgiant į reikalavimus, kad maitinimas turi atitikti fiziologinius mokinių, vaikų amžiaus ypatumus bei sveikos mitybos principus ir taisykles, Nacionalinės sveikatos tarybos nariai nepritaria pastaruoju metu plintančiai praktikai bendrojo lavinimo mokyklose įrengti užkandžių ir gėrimų aparatus. Užkandžių ir gėrimų aparatų įrengimas mokyklose leidžiamas tik kiekvienu konkrečiu atveju pritarus mokyklos bendruomenei, kurią sudaro mokytojai, mokiniai ir jų tėvai. Priėmus sprendimą steigti mokyklose užkandžių ir gėrimų automatus, jų siūlomų maisto produktų asortimentas privalo būti suderintas su visuomenės sveikatos priežiūros specialistais.

Tvirtu NST įsitikinimu, situacija Lietuvos mokyklose nesukuria pakankamai prielaidų sveikos mitybos įgūdžiams formuoti bei sveikai maitintis. Tik augantis visuomenės poreikis būti sveikais, mokyklų bendruomenių noras saugoti pažeidžiamiausios ir savimi negalinčios pasirūpinti visuomenės dalies – mokinių – sveikatą ir ryžtingi sveikatos politikos žingsniai sveikos mitybos stiprinimo srityje padės ugdyti mūsų bei ateities kartų sveikos mitybos įpročius.

Daugiau informacijos:

Romualdas Žekas
Nacionalinės sveikatos tarybos sekretoriatas


Baltieji ir raudonieji serbentai

Baltieji ir raudonieji serbentai

Viduramžiais baltieji ir raudonieji serbentai buvo labai populiarūs Vakarų Europoje, kur ir buvo išvestos šiuolaikinių serbentų veislės. Raudonieji serbentai turi daug vitamino B1, C, geležies, fosforo, kalio, ląstelienos, vario ir mangano. Yra...


Neerzink skrandžio

Neerzink skrandžio

Kaip pažaboti klastingą gastritą, kuriam šaltasis metas – pats paūmėjimo laikas? Gastrito priežasčių gali būti daug: prastos kokybės maistas, įprotis užkandžiauti stovint, dažnos emocinės perkrovos... Galų gale imame liguistai reaguoti į...


Ekologiškų produktų grupė

Ekologiškų produktų grupė

1993m. įkurta šaldytų kulinarinių pusgaminių gamintoja UAB "Liūtukas" ir Ko per trumpą laiką tapo viena didižiausių ir moderniausių Lietuvoje. Įmonės sėkmę garantuoja vartotojų bei ekspertų pripažinta produkcija, novatoriškumas ir...


Medus su skoniais

Medus su skoniais

Ar kada esate ragavę šokoladinį medų? O braškinį? Ar kitokio skonio? Ne?! Tai laikas tą padaryti. www.serksnomedus.lt – tai išskirtinė medaus kokybė. Toks medus mus pasiekia tiesiai iš bitininkystės ūkio Lietuvoje. Produkcijos pasirinkimas :...


Arbata saugo nuo antsvorio

Arbata saugo nuo antsvorio

Arbatos gėrimas gali apsaugoti nuo papildomo svorio priaugamo valgant netinkamą maistą. Mokslininkai ištyrė, kad reguliarus arbatos vartojimas taip pat sumažina daromą žalą kraujui ir blogiesiems riebalams, galintiems išprovokuoti dviejų rūšių...


Vasara: uogos geriau nei kruopos

Vasara: uogos geriau nei kruopos

Sakoma, kad šviežių uogų reikia prisivalgyti tiek, kad organizmas jų pasisotintų visiems metams. Iš tiesų šviežios uogos yra geriausia, bet nevalia užmiršti, kad nuo jų galima ir susirgti. Dvi stiklinės per dieną "Visame pasaulyje uogos...


10 labiausiai užterštų virtuvės vietų

10 labiausiai užterštų virtuvės vietų

Beatos virtuvė, kurioje filmuojamos populiariosios televizijos laidos, jau kurį laiką valoma „Probiotic“ valikliais, tad taršos joje, palyginus su kitomis mokslininkų tirtomis virtuvėmis, yra mažiau. Ją saugo susiformavęs...


Tyrimas: ekologiškus produktus renkasi 42 proc. Lietuvos šeimų

Tyrimas: ekologiškus produktus renkasi 42 proc. Lietuvos šeimų

Naujausio tyrimo duomenimis, ekologišką produkciją perka ir vartoja 42 proc. Lietuvoje gyvenančių šeimų. Dažniausiai ekologiškus produktus perka 30 - 49 metų žmonės, gaunantys didesnes pajamas, gyvenantys didžiuosiuose šalies miestuose ir...


Kuo skiriasi ekologiška kava nuo neekologiškos?  Ekologiška kava – Naturela

Kuo skiriasi ekologiška kava nuo neekologiškos? Ekologiška kava – Naturela

Kava - kasdienis ritualas, nuo kurio dažnas pradeda savo rytą. Tai priežastis dėl ko verta lipti iš lovos. Pats jos gaminimo procesas, kvapas, skonis gali tapti motyvuojančiu tinkamai pradėti dienos darbus. ,,Neišgėriau kavos ir viskas krenta iš...


Vynuogių sėklų ekstraktas naikina vėžio ląsteles

Vynuogių sėklų ekstraktas naikina vėžio ląsteles

Amerikiečių mokslininkai laboratoriniais tyrimais nustatė, kad vynuogių sėklų ekstraktas pastūmėjo kraujo vėžiu pažeistas ląsteles susinaikinti. Per 24 valandas 76 procentai leukemijos vėžinių ląstelių dėl ekstrakto poveikio žuvo, o sveikos...


Ištirtuose daigintų pupelių mėginiuose EHEC sukėlėjų nerasta

Ištirtuose daigintų pupelių mėginiuose EHEC sukėlėjų nerasta

Pirmuosiuose 23 ištirtuose daigintų pupelių mėginiuose iš įtarimą sukėlusio ūkio Vokietijoje mirtinai pavojingos žarnyno infekcijos EHEC sukėjų nerasta, pranešė Žemutinės Saksonijos vartotojų teisių ministerija. Tačiau tai nereiškia, kad pupelių...


Ekologiško maisto džiunglėse nesunku pasiklysti

Ekologiško maisto džiunglėse nesunku pasiklysti

Jau nemažai metų pasaulis sprendžia dilemą: kaip maitintis – ekologiškais ar paprastais produktais? Pastarieji – pigesni, jų nusipirksi be vargo, užtat pirmieji – brangūs. Tačiau sveiki. Tiesa, kartais ekologijos vėliava –...


Animacinių filmukų herojai vaikus skatina maitintis nesveikai

Animacinių filmukų herojai vaikus skatina maitintis nesveikai

Šrekas, Kempiniukas ar kiti animacinių filmų herojai skatina vaikus valgyti nesveiką maistą, sako JAV mokslininkai. 50 procentų vaikų teigia, kad maistas, ant kurių pakuotės puikuojasi populiarių animacinių filmų herojai, yra skanesnis, nei...


Salierų antpilas senjorams

Salierų antpilas senjorams

Senovės egiptiečiai ir graikai salierą naudojo maistui ir apeigų metu, salieras taip pat buvo žinomas kaip afrodiziakas. Šiandien dietologai ir vegetarai ypatingai vertina, liaupsina ir rekomenduoja salierą vartoti kuo dažniau. Salierai ne tik...


Stebuklingi aliejai – raktas į gerą savijautą. Bionaturalis.

Stebuklingi aliejai – raktas į gerą savijautą. Bionaturalis.

Sveika gyvensena susideda iš kokybiškos mitybos ir aktyvaus gyvenimo būdo. Maisto produktai ir valgymo įpročiai sudaro didžiają dalį visumos dėl ko mes jaučiames gerai arba blogai. Kasdien atkreipdamį dėmesį į tai ką valgome galime nuspėti kaip...


Mėsos vartojimas didina vėžio riziką

Mėsos vartojimas didina vėžio riziką

Mėsos vartojimas didina vėžio riziką, tuo tarpu vaisiai ir daržovės kai kurių vėžio rūšių padeda išvengti. Tokie yra tarpiniai 15 metų trunkančio tyrimo rezultatai, kurie trečiadienį paskelbti Potsdame (Vokietija). Europoje atliekamos studijos...


Iki šiol naudotos kalorijų lentelės, manoma, neteisingos

Iki šiol naudotos kalorijų lentelės, manoma, neteisingos

18 metų dietų sudarymui ir sveikos mitybos pagrindams aiškinti naudojama būtina paros kalorijų norma gali būti pakeista, skelbia specialistai. Kalorijų norma gali būti padidinta 16 proc. Šiuo metu moterims rekomenduojama per parą suvartoti 2...


XXI amžius kviečia prie stalo

XXI amžius kviečia prie stalo

Sakoma, kad, norint sulieknėti, tereikia atsisakyti trijų dalykų: pusryčių, pietų ir vakarienės. Kokia laimė, kad tai iš esmės neteisinga! Svarbiausia – sudaryti teisingą valgiaraštį ir pasistengti diena iš dienos laikytis jo. Valgiaraščio...


Kitoks požiūris į dietą: visiems tinkami "sveikos mitybos" patarimai yra neįmanomi

Kitoks požiūris į dietą: visiems tinkami "sveikos mitybos" patarimai yra neįmanomi

Tęsiame Daniela Niederberger parengtą interviu su Vokietijoje gerai žinomu ir daugelio kritikuojamu chemiku, Europos maisto ir mitybos instituto mokslo vadovu Udo Pollmeriu. Šis žmogus parašė knygą "Kas sveikai maitinasi, trumpiau...


Spraginti kukurūzai – sveikas užkandis

Spraginti kukurūzai – sveikas užkandis

Spraginti kukurūzai, pasak mokslininkų, yra sveikas užkandis. Dažniausia kino teatre valgomi spragėsiai – puikus antioksidantų ir celiuliozės šaltinis. Amerikiečių mokslininkai atliko tyrimus ir nustatė, kad spraginti kukurūzai kartu su kai...


Skrudintose bulvėse – didelis kancerogeno kiekis

Skrudintose bulvėse – didelis kancerogeno kiekis

Daugelis žmonių labai mėgsta keptas, paskrudintas bulves, o vaikai tiesiog dievina bulvių traškučius. Ar tokiu būdu pagamintas maistas yra sveikas ir naudingas? Tyrimai rodo, jog aukštoje temperatūroje gaminamuose maisto produktuose randamas...


Nesveikas maistas taip pat lengvai gali tapti priklausomybe, kaip ir narkotikai

Nesveikas maistas taip pat lengvai gali tapti priklausomybe, kaip ir narkotikai

Mokslininkai atrado, kad prie nesveiko maisto beveik taip pat lengvai įprantama, kaip ir prie heroino, praneša "Telegraph". Naujo tyrimo duomenimis, mėsainių, bulvių traškučių, dešrelių ir pyragaičių dieta užprogramuoja jūsų smegenis...


TOP maisto produktai, turintys daugiausiai vitamino D

TOP maisto produktai, turintys daugiausiai vitamino D

Vitaminas D, kitaip dar vadinamas „saulės vitaminu“, daro didžiulę įtaką mūsų sveikatai, imuniteto stiprumui, todėl atėjus šaltajam metų laikotarpiui ypač svarbu pasirūpinti, kad organizmas nejaustų šios svarbios medžiagos stygiaus.


Dykinėjimas sukelia alkį

Dykinėjimas sukelia alkį

Apetitą žadina ne darbas, o nieko neveikimas. Tokį išvadą padarė JAV mokslininkai, atlikę eksperimentą. Jie stebėjo dvi žmonių grupes. Viena jų visą laiką plušėjo: skalbė, valė, kasė ir t.t. Kita sėdėjo prie televizoriaus ar naršė po internetą....


Riešutai ir avižos puikiai mažina cholesterolį kraujyje

Riešutai ir avižos puikiai mažina cholesterolį kraujyje

Žmonės, kurie laikosi cholesterolio kiekį kraujyje mažinančių produktų dietos, daug efektyviau sumažina cholesterolio kiekį kraujyje nei tie, kurie valgo mažai riebalų turintį maistą. Kaip praneša AP, riešutai, avokadas, alyvuogių aliejus, soja ir...


Vaisiai ar daržovės?

Vaisiai ar daržovės?

Dietologai pataria: valgykite daugiau vaisių ir daržovių. Tačiau Jungtinių Amerikos Valstijų mitybos specialistai nustatė, kad tai praktiškai neįmanoma, nes tie, kurie mėgsta daržoves, dažniausiai negali pakęsti vaisių, o pastarųjų mėgėjai...


Siūlo etiketėse sąvokos "Be E" atsisakyti

Siūlo etiketėse sąvokos "Be E" atsisakyti

Ženklinant maisto priedus verslininkams nuo šiol siūloma vadovautis specialistų parengtomis išvadomis. Pagal jas, gamintojas ant etiketės neturėtų rašyti, kad gaminys neturi maisto priedų E, o tik nurodyti išskirtines gaminio savybes. Jas...


Dar druskos? Ačiū, ne

Dar druskos? Ačiū, ne

Kaip reaguotumėte, jei restorane padavėjas neatsiklausęs jūsų į kavą ar arbatą įbertų cukraus? Turbūt labai nustebtumėte ir net susierzintumėte. Tačiau dėl druskos kiekio patiekiamame maiste papriekaištauja retas. Buvo ištirta, kad daugumoje...


AVIETĖS – ANTIOKSIDANTŲ ŠALTINIS

AVIETĖS – ANTIOKSIDANTŲ ŠALTINIS

Vis greitėjantis gyvenimo tempas daro įtaką mūsų mitybos įpročiams ir maisto produktų pasirinkimui. Nuo viso to smarkiai priklauso mūsų savijauta, darbingumas, bendra sveikatos būklė. Nevisavertė mityba gali būti priežastis virškinimo, širdies,...


Guoda Azguridienė apie alyvogių aliejų

Guoda Azguridienė apie alyvogių aliejų

Kaip atskirti gerą alyvuogių aliejų? Pirmiausia, tai galime padaryti ragaujant. Tačiau kai kuriuos pagrindinius kokybiško alyvuogių aliejaus ypatumus galima rasti ir etiketėje. Ko ten ieškoti pataria sveikos gyvensenos tyrinėtoja Guoda Azguridienė.

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9

Spila Spila Spila Spila Spila