Rugsėjo 27d. Pirmadienis

Nejuokaukite su nitratais!

Peržiūrų skaičius: 33844
Nejuokaukite su nitratais!

Pavasarį visuomet iškyla dilema – ar kūdikį maitinti "senojo" sezono daržovėmis, užaugintomis ekologiškai, ar įsigytomis iš patikimų rankų, ar pirkti šviežias. Patariame neskubėti siūlyti vaikui šiltnamiuose išaugintų daržovių, nes jose daug susikaupusių nitratų.

Atūžus ekologijos bangai pradėjome daug labiau rūpintis, ką dedame mažyliui į burnytę, nerimauti, kad sodo ar daržo gėrybėse yra ir blogybių, jos gali būti užterštos ir mažyliui pavojingos. Puiku, jei atokiau nuo judraus kelio turite savo sodą ar kaimą, žinote, ką ir kaip ten auginate. Tuomet kūdikis gauna daržovių ir vaisių, kuriuose nėra kenksmingų cheminių medžiagų, o jums nereikia turguje savo žvitria akimi bandyti "nuskaityti", kiek ūkininkų parduodamose daržo gėrybėse yra nitratų ir kitokių chemikalų.

Pradedant mažylį primaitinti papildomai, pirmenybę reikėtų teikti daržovėms, nes jose yra daug vertingų medžiagų: vitaminų, mineralų, krakmolo, augalinės ląstelienos, antioksidantų ir kt. Daržovienė tradiciškai yra pirmasis papildomas kūdikio maistas.

Verčiau rinktis tokias daržoves, kurios auga mūsų krašte. Tačiau pavasaris – tikrai nėra tinkamiausias laikas daržovienėms. Nors parduotuvėse daržovių ir vaisių pasirinkimas gausus net ir šiuo metų laiku, kūdikio maistui ruošti jie nėra patys tinkamiausi. Dažniausiai jie būna apipurkšti chemikalais, mat kitaip paprasčiausiai greitai sugestų.

Šviesa mažina kiekį

Pavasarį nereiktų skubėti anksti pirkti ir siūlyti mažiesiems šiltnamiuose išaugintų daržovių ir dėl to, kad jos gausiai tręšiamos azoto trąšomis, todėl jose kaupiasi nitratai. Paprastai augaluose visada būna nitratų – tai normalus fiziologinis reiškinys. Maitindamasis augalas "siurbia" azotą iš dirvos nitratų forma, kurie vėliau, saulės šviesoje vykstant fotosintezei, dalyvauja baltymų gamyboje. Daugiausia nitratų kaupiasi šaknyse, stiebuose, lapkočiuose, mažiausiai – vaisiuose, sėklose.

Pravartu žinoti, kad nitratų kiekis augaluose kinta. Apniukus orams, sulėtėja augalų fotosintezė, tuomet nitratai kyla iš šaknų į lapus ir juose kaupiasi, bet dėl nepakankamo apšvietimo baltymų sintezė nevyksta. Nitratų nustatoma daugiau net tuomet, jei augalai nebūna tręšti azotinėmis trąšomis. Nitratų augale daugiau randama anksti ryte, nes per naktį "susiurbti" iš dirvos nitratai dar nebūna panaudoti baltymų gamybai (tam reikia saulės šviesos).

Nitratų grėsmės

Vaikams, ypač kūdikiams, nitratai gali sukelti rimtų sveikatos sutrikimų, mat jų organizmas į teršalus reaguoja daug jautriau nei suaugusiųjų. Kūdikiams apsinuodijus nitratais sutrinka organizmo aprūpinimas deguonimi. Nitratai, virtę nitritais, žmogaus organizme hemoglobiną, kuris aprūpina organizmą deguonimi, paverčia methemoglobinu. Vystosi vidinis deguonies badas. Kai methemoglobino koncentracija kraujyje pasiekia 10 proc., pasireiškia simptomai – kūdikį pradeda pykinti, jis vemia, dūsta, mėlynuoja oda ir gleivinės, pačiu blogiausiu atveju, nesuteikus pagalbos, gali ištikti traukuliai, kūdikis gali net mirti.

To nenutiks vien pavalgius daržovių – mokslinėje literatūroje nėra paminėta jokio atvejo, kad nuo daržovių, kuriose buvo nitratų, būtų užfiksuoti apsinuodijimai. Juos labiau sukelia nitratais užterštas vanduo. Tačiau svarbios ir daržovės, nes kūdikėlio svoris yra labai mažas.

Į žmogaus organizmą patenkantys nitratai su daržovėmis yra mažiau pavojingi negu gaunami su geriamuoju vandeniu dar ir dėl to, kad daržovėse esantys vitaminai C, E, B, karotinas, augaliniai fenoliai stabdo nitritų jungimąsi su kitomis pavojingomis medžiagomis ir taip mažina kancerogenų (nitrozaminų) susidarymą.

Kaip sumažinti nitratų kiekį?

Kad sumažėtų nitratų perteklius ir išliktų vitaminai, kitos vertingos medžiagos, svarbu parinkti tinkamą daržovių paruošimo būdą. Nitratų daržovėse sumažėja:

  • gerai nuplovus – 10–15 proc.;
  • pora valandų pamirkius sūriame, vitaminu C parūgštintame, karštame vandenyje – 20 proc.;
  • virtose daržovėse – 80 proc., troškintose – 10 proc., keptose – 40– 60 poc., raugintose – 25–40 proc.;
  • pašalinus tas dalis, kuriose kaupiasi daugiausia nitratų – agurkams, moliūgams, cukinijoms pašalinama prie kotelio esanti 2–3 cm vaisiaus dalis, žievė;
  • vandenį, kuriose virė daržovės, reikia išpilti ir daugiau niekam nenaudoti.

Saugios ir nesaugios daržovės

Leistina nitratų norma vaikams skaičiuojama pagal kūno masę, pvz., 20 kg mažyliui leistina nitratų norma – 74 mg, 27 kg mažyliui – leistina nitratų norma 100 mg.

  • Mažai nitratų (10–150 mg/kg) turi žirniai, pomidorai, paprikos, česnakai, bulvės, cikorinės salotos, svogūnų galvos, vėlyvosios morkos. Nedaug nitratų nustatoma Lietuvoje auginamuose vaisiuose ir uogose. Šiuose produktuose nitratų kiekis retai viršija 100 mg/kg. Juose nitratų kiekiai netgi nėra reglamentuojami, nes tikimybė juose aptikti nitratų yra minimali.
  • Vidutiniškai nitratų (150–700 mg/kg) turi agurkai, vėlyvieji gūžiniai kopūstai, lauke auginami svogūnų laiškai, cukinijos, moliūgai, patisonai, porai, rūgštynės, ankstyvosios morkos, pastarnokai, petražolių šakniavaisiai, žiediniai kopūstai (derlius nuimamas rudenį), gelteklės;
  • Daug nitratų (700–1500 mg/kg) kaupia ankstyvieji žiediniai ir gūžiniai kopūstai, burokėliai, brokoliai, salierai, griežčiai, ropiniai kopūstai, ropės, krienai, rabarbarai, lauko ridikėliai ir ridikai, pekininiai kopūstai, šiltnamiuose auginami svogūnų laiškai;
  • Labai daug nitratų (1500–4000 mg/kg) kaupia salotos, garbanoti gūžiniai kopūstai, mangoldai, špinatai, šiltnamiuose auginami ridikėliai, petražolių, salierų ir burokėlių lapai.

Veidas.lt


Lieknėjame su agurkais

Lieknėjame su agurkais

Žalias traškus agurkėlis iš lysvės — ne tik labai gardus, bet ir naudingas. Agurkai stimuliuoja virškinimą ir maisto kelionę žarnynu, valo jį, normalizuoja vandens-druskos balansą, valo odą, veikia kaip šlapimą varanti priemonė, stimuliuoja...


Krūties vėžį įveikia Viduržemio regiono dieta

Krūties vėžį įveikia Viduržemio regiono dieta

Viduržemio jūros regiono dietos besilaikančioms ir menopauzę išgyvenančioms moterims tikimybė susirgti krūties vėžiu yra mažesnė. Mokslininkai beveik dešimtmetį stebėjo 14800 graikių, kurioms per tyrimo laikotarpį buvo diagnozuota 240 krūties...


Šokoladas – sveikas maistas?

Šokoladas – sveikas maistas?

Darganotą rudens vakarą niekas negali pralenkti šokolado plytelės. Mėgaujamės jo švelniu, saldžiu skoniu ir jis padeda mums jaustis geriau, iki nepabunda kaltės jausmas. Juk nuo mažens mama kaldavo į galvą, kad saldumynai yra blogai. Bet dabar...


Tyrimas: ekologiškus produktus renkasi 42 proc. Lietuvos šeimų

Tyrimas: ekologiškus produktus renkasi 42 proc. Lietuvos šeimų

Naujausio tyrimo duomenimis, ekologišką produkciją perka ir vartoja 42 proc. Lietuvoje gyvenančių šeimų. Dažniausiai ekologiškus produktus perka 30 - 49 metų žmonės, gaunantys didesnes pajamas, gyvenantys didžiuosiuose šalies miestuose ir...


Sveiki maisto produktai, kuriuos jūs turėtumėte valgyti nuolatos

Sveiki maisto produktai, kuriuos jūs turėtumėte valgyti nuolatos

Visi puikiai žinome, kad kasdieninė dieta turi turi didelę įtaką mūsų išvaizdai, nuotaikai ir energijos lygiui. Tačiau… nepaisant to, daugelis mūsų vis tiek nesugeba maitintis sveikai. Pasaulyje egzistuoja platus sveikų maisto produktų...


Daržovių sulčių galia

Daržovių sulčių galia

Iš šviežių daržovių išspaustos sultys - reikalingiausių ir lengviausiai pasavinamų organizmui būtinų elementų šaltinis. Daržovių sultys - tai organizmo statybininkės bei rekonstruktorės. Jose gausu visų žmogui būtinų amino rūgščių, mineralinių...


Norite numesti svorio? Rašykitės, ką valgote

Norite numesti svorio? Rašykitės, ką valgote

Mokslininkai ištyrė, kad žmonės, kurie nuosekliai rašo kiekvieną per dieną suvalgytą maisto produktą, greičiau atsikrato antsvorio. Kaip rašo portalas canada.com, Kentukio universiteto bei Šiaurės Karolinos universiteto mokslininkai nustatė, jog...


Tonizuojanti petražolių veido kaukė

Tonizuojanti petražolių veido kaukė

Petražolės gausiai paplitusios Viduržemio jūros regione, todėl manoma, kad būtent iš ten ir kilusios. Paprastųjų petražolių lapuose, šaknyse ir vaisiuose yra eterinių aliejų, flavonoidų, vitaminų. Petražolės turi daugiausia vitamino C iš visų...


Riešutai gali būti kenksmingi

Riešutai gali būti kenksmingi

Vaikai, kurių mamos nėštumo metu valgė daug riešutų, labiau rizikuoja susirgti astma, rašo guardian.co.uk. Atlikę tyrimus Utrechto universiteto (Olandija) mokslininkai aptiko, kad astmos simptomai kone du kartus dažniau kamuoja vaikus, kurių mamos...


Ką sveikiau gerti: kavą ar arbatą?

Ką sveikiau gerti: kavą ar arbatą?

Kava ir arbata – patys populiariausi gėrimai. Kasdien yra suvartojami įspūdingi kiekiai įvarių rūšių kavos bei arbatos. Ir vienas, ir kitas gėrimas turi daug gerbėjų. Reikia pabrėžti, jog abu šie gėrimai yra ne tik puikaus skonio, bet ir...


Laimės milteliai – ekologiška ,,Naturela“ kakava

Laimės milteliai – ekologiška ,,Naturela“ kakava

Ar bent įsivaizduojate kokia naudinga yra kakava? Tiesa ji turi būti TERMIŠKAI NEAPDOROTA, BE CUKRAUS, NATŪRALI. Tokia yra ,,Naturela“ kakava.


Jonizuoto vandens panaudojimas maisto gamybai

Jonizuoto vandens panaudojimas maisto gamybai

Kiekviena šeimininkė, gaminanti namuose, nori, kad jos patiekalai būtų patys skaniausi. Tačiau mes neretai tikime, kad kasdienių, nuolat gaminamų patiekalų skaniau negu įprastai paruošti nebegalima arba tam būtinai reikalingi brangesni negu...


Alergijos priežastis - nebūtinai šokoladas

Alergijos priežastis - nebūtinai šokoladas

Tikriausiai ne vienas šokolado atsisako dėl to, jog mano esąs jam alergiškas. Tačiau, specialistų teigimu, alergijos šokoladui nebūna – tik jo sudedamosioms dalims: sojai, pienui ar lecitinui. Šokoladui alergiškų beveik nebūna, tačiau jei...


Seimas pritarė energinių gėrimų reklamos draudimui

Seimas pritarė energinių gėrimų reklamos draudimui

Seimas po svarstymo pritarė Ekonomikos komiteto patobulintam Reklamos įstatymo pataisų projektui, kuriuo siūloma maisto reklamoje įtvirtinti draudimą nurodyti arba užsiminti apie ligų gydymo ar profilaktines savybes ir kitas savybes, jei nėra...


Aromatai sužadina ir stimuliuoja virškinimą

Aromatai sužadina ir stimuliuoja virškinimą

Pasirodo, skonio ir kvapo receptoriai yra ne tik nosyje ir liežuvio paviršiuje, bet ir virškinimo sistemos gleivėse. Tai atrado Miuncheno Ludwig Maximilian (LMU) ir Miuncheno technologinio (TUM) universitetų tyrėjai, stebėdmi pelės ir žmogaus...


Sveikos mitybos dieną ragins maitintis sveikiau

Sveikos mitybos dieną ragins maitintis sveikiau

Lapkričio 8 oji - sveikos mitybos diena. Ta proga, Klaipėdos universiteto Sveikatos mokslų fakultetas (KU SvMF), ragina atkreipti dėmesį į tąi, ką valgome. Skelbiama, kad atlikti tyrimai rodo, kad žmonės vartoja per daug riebalų, per mažai...


Ar skiriasi lietuviškos daržovės nuo atvežtinių?

Ar skiriasi lietuviškos daržovės nuo atvežtinių?

"Plastmasiniai" pomidorai iš Olandijos, neaiškaus senumo šviežios morkos iš Italijos ar bulvės iš Egipto - tai jau seniai nebe egzotika. Stovėdami prie prekystalių neretai sukame galvas, ieškodami argumentų, kokią daržovę rinktis: žiemą...


"Maxima" pirkėjams siūlė pasenusios nugarinės

"Maxima" pirkėjams siūlė pasenusios nugarinės

Prekyba pasibaigusio galiojimo maisto produktais plinta kaip virusas. Prekybos centrai sunkmečiu įsitraukė į lenktynes, kuris daugiau parduos senų produktų tinkančių tik utilizavimui. "Maxima" parduotuvėje "Agrovet" šaltai...


Mitybos specialistė: lieknėti nuo pirmadienio – klaidinga nuostata

Mitybos specialistė: lieknėti nuo pirmadienio – klaidinga nuostata

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, net apie 80 proc. suaugusių žmonių bent kartą yra išbandę kokią nors dietą. Dietologų teigimu, daugiau nei du trečdaliai lieka nepatenkinti rezultatais ir gana greitai grįžta prie ankstesnių...


Duona ir alkį malšina, ir gydo

Duona ir alkį malšina, ir gydo

Duonoje yra baltymų, riebalų, angliavandenių ir kitų gyvybiškai svarbių medžiagų. Jos baltymuose yra ir nepakeičiamų aminorūgščių, be jų neįmanoma gyventi. Be to, duonoje yra kalio, kalcio, fosforo, geležies ir kitų mikroelementų, B grupės...


Ekspertas: nutukimo epidemiją sukėlė maisto pramonė

Ekspertas: nutukimo epidemiją sukėlė maisto pramonė

Maisto produktus kuriantys "maisto inžinieriai" išrado būdą, kaip, manipuliuojant žmonių smegenyse esančiais malonumo centrais, skatinti juos valgyti nepasisotinant, tvirtina buvęs JAV Maisto ir vaistų administracijos vadovas. Atsispirti...


Salierų antpilas senjorams

Salierų antpilas senjorams

Senovės egiptiečiai ir graikai salierą naudojo maistui ir apeigų metu, salieras taip pat buvo žinomas kaip afrodiziakas. Šiandien dietologai ir vegetarai ypatingai vertina, liaupsina ir rekomenduoja salierą vartoti kuo dažniau. Salierai ne tik...


Vanduo – gyvybės šaltinis

Vanduo – gyvybės šaltinis

Vanduo, tai gyvybės pagrindas. Suaugusio žmogaus organizme yra net 70 proc. vandens. Vanduo yra ir pagrindinė kraujo (92 proc.) ir smegenų (91 proc.) sudedamoji dalis. Be vandens neapsieitų mūsų ląstelės ir be jo nevyktų normali medžiagų apykaita....


Apklausa: lietuviai labiau nei kiti europiečiai mėgsta saldumynus

Apklausa: lietuviai labiau nei kiti europiečiai mėgsta saldumynus

Santykinai daugiau lietuvių sako dažnai valgantys uogienę, medų bei saldumynus nei vidutiniškai kiti europiečiai ir dažniau patiria problemų dėl dantų būklės, rodo nauja apklausa. Lietuviai iš kitų europiečių taip pat išsiskiria tuo, kad į...


Maisto papildai, turintys kofeino, bus paženklinti užrašu "Įdėta kofeino"

Maisto papildai, turintys kofeino, bus paženklinti užrašu "Įdėta kofeino"

Maisto papildus notifikuojanti Valstybinė visuomenės sveikatos priežiūros tarnyba prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VVSPT) informuoja, kad nuo š. m. lapkričio 1 d. maisto papildų etiketėje turės būti žymima, kad papilde įdėta kofeino. Tame...


Avižų košė – ta pati ir kitokia (II dalis)

Avižų košė – ta pati ir kitokia (II dalis)

Apie greito paruošimo ir tirpias avižas nerašysiu, jų esmė ir yra, kad nereikia ruošti. Tik užpilti ir išmaišyti. Dribsnių paruošimas taip pat nėra sudėtingas, bet 5–10 min. užtrunka. Paprastai žmonės klausia, ar galima avižų dribsnius...


Apsinuodijimų grybais skaičius auga

Apsinuodijimų grybais skaičius auga

Šiais metais Kauno visuomenės sveikatos centras yra gavęs du pranešimus apie apsinuodijimą grybais. Balandį buvo gautas pranešimas apie apsinuodijimą šaldytais baravykais, o kovo mėnesį kauniečiai apsinuodijo suvalgę savo rinkimo ir ruošimo grybų.


Karštis tirpdo apetitą, bet kelia grėsmę virškinimui

Karštis tirpdo apetitą, bet kelia grėsmę virškinimui

Karštiems orams įsivyravus ne visada norisi laiku pietauti, kartais pasisotinama ledais ar uogomis. Vėlyvos vakarienės jautresnio skrandžio savininkams gali sukelti refliuksą ar net opaligę. Svarbu žinoti, kiek laiko gydytis pačiam, o kada geriau...


Kaip visuomenė gali paveikti gamintojus: Didžiosios Britanijos pavyzdys

Kaip visuomenė gali paveikti gamintojus: Didžiosios Britanijos pavyzdys

Netrukus turėtų pasibaigti terminas, kurio metu Didžiosios Britanijos gamintojai buvo paraginti geranoriškai išimti iš produkcijos vaikų hiperaktyvumą skatinančius dažiklius. Laisva valia prisijungti prie šio kvietimo gamintojams pasiūlė Jungtinės...


Dar kartą apie amžiaus rykštę –  nutukimą ir vandenį

Dar kartą apie amžiaus rykštę – nutukimą ir vandenį

Vis dar klaidingai manoma, kad nutukimo problema Lietuvoje neaktuali, ji kažkur toli, Vakaruose, už Atlanto, kažkur Amerikoje. Tačiau užtenka apsižvalgyti aplink, kad suprastum: jei ne tu, tai bent keli šeimos nariai turi antsvorio, o tarp...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9

Spila Spila Spila Spila Spila