Spalio 20d. Antradienis

Nejuokaukite su nitratais!

Peržiūrų skaičius: 33844
Nejuokaukite su nitratais!

Pavasarį visuomet iškyla dilema – ar kūdikį maitinti "senojo" sezono daržovėmis, užaugintomis ekologiškai, ar įsigytomis iš patikimų rankų, ar pirkti šviežias. Patariame neskubėti siūlyti vaikui šiltnamiuose išaugintų daržovių, nes jose daug susikaupusių nitratų.

Atūžus ekologijos bangai pradėjome daug labiau rūpintis, ką dedame mažyliui į burnytę, nerimauti, kad sodo ar daržo gėrybėse yra ir blogybių, jos gali būti užterštos ir mažyliui pavojingos. Puiku, jei atokiau nuo judraus kelio turite savo sodą ar kaimą, žinote, ką ir kaip ten auginate. Tuomet kūdikis gauna daržovių ir vaisių, kuriuose nėra kenksmingų cheminių medžiagų, o jums nereikia turguje savo žvitria akimi bandyti "nuskaityti", kiek ūkininkų parduodamose daržo gėrybėse yra nitratų ir kitokių chemikalų.

Pradedant mažylį primaitinti papildomai, pirmenybę reikėtų teikti daržovėms, nes jose yra daug vertingų medžiagų: vitaminų, mineralų, krakmolo, augalinės ląstelienos, antioksidantų ir kt. Daržovienė tradiciškai yra pirmasis papildomas kūdikio maistas.

Verčiau rinktis tokias daržoves, kurios auga mūsų krašte. Tačiau pavasaris – tikrai nėra tinkamiausias laikas daržovienėms. Nors parduotuvėse daržovių ir vaisių pasirinkimas gausus net ir šiuo metų laiku, kūdikio maistui ruošti jie nėra patys tinkamiausi. Dažniausiai jie būna apipurkšti chemikalais, mat kitaip paprasčiausiai greitai sugestų.

Šviesa mažina kiekį

Pavasarį nereiktų skubėti anksti pirkti ir siūlyti mažiesiems šiltnamiuose išaugintų daržovių ir dėl to, kad jos gausiai tręšiamos azoto trąšomis, todėl jose kaupiasi nitratai. Paprastai augaluose visada būna nitratų – tai normalus fiziologinis reiškinys. Maitindamasis augalas "siurbia" azotą iš dirvos nitratų forma, kurie vėliau, saulės šviesoje vykstant fotosintezei, dalyvauja baltymų gamyboje. Daugiausia nitratų kaupiasi šaknyse, stiebuose, lapkočiuose, mažiausiai – vaisiuose, sėklose.

Pravartu žinoti, kad nitratų kiekis augaluose kinta. Apniukus orams, sulėtėja augalų fotosintezė, tuomet nitratai kyla iš šaknų į lapus ir juose kaupiasi, bet dėl nepakankamo apšvietimo baltymų sintezė nevyksta. Nitratų nustatoma daugiau net tuomet, jei augalai nebūna tręšti azotinėmis trąšomis. Nitratų augale daugiau randama anksti ryte, nes per naktį "susiurbti" iš dirvos nitratai dar nebūna panaudoti baltymų gamybai (tam reikia saulės šviesos).

Nitratų grėsmės

Vaikams, ypač kūdikiams, nitratai gali sukelti rimtų sveikatos sutrikimų, mat jų organizmas į teršalus reaguoja daug jautriau nei suaugusiųjų. Kūdikiams apsinuodijus nitratais sutrinka organizmo aprūpinimas deguonimi. Nitratai, virtę nitritais, žmogaus organizme hemoglobiną, kuris aprūpina organizmą deguonimi, paverčia methemoglobinu. Vystosi vidinis deguonies badas. Kai methemoglobino koncentracija kraujyje pasiekia 10 proc., pasireiškia simptomai – kūdikį pradeda pykinti, jis vemia, dūsta, mėlynuoja oda ir gleivinės, pačiu blogiausiu atveju, nesuteikus pagalbos, gali ištikti traukuliai, kūdikis gali net mirti.

To nenutiks vien pavalgius daržovių – mokslinėje literatūroje nėra paminėta jokio atvejo, kad nuo daržovių, kuriose buvo nitratų, būtų užfiksuoti apsinuodijimai. Juos labiau sukelia nitratais užterštas vanduo. Tačiau svarbios ir daržovės, nes kūdikėlio svoris yra labai mažas.

Į žmogaus organizmą patenkantys nitratai su daržovėmis yra mažiau pavojingi negu gaunami su geriamuoju vandeniu dar ir dėl to, kad daržovėse esantys vitaminai C, E, B, karotinas, augaliniai fenoliai stabdo nitritų jungimąsi su kitomis pavojingomis medžiagomis ir taip mažina kancerogenų (nitrozaminų) susidarymą.

Kaip sumažinti nitratų kiekį?

Kad sumažėtų nitratų perteklius ir išliktų vitaminai, kitos vertingos medžiagos, svarbu parinkti tinkamą daržovių paruošimo būdą. Nitratų daržovėse sumažėja:

  • gerai nuplovus – 10–15 proc.;
  • pora valandų pamirkius sūriame, vitaminu C parūgštintame, karštame vandenyje – 20 proc.;
  • virtose daržovėse – 80 proc., troškintose – 10 proc., keptose – 40– 60 poc., raugintose – 25–40 proc.;
  • pašalinus tas dalis, kuriose kaupiasi daugiausia nitratų – agurkams, moliūgams, cukinijoms pašalinama prie kotelio esanti 2–3 cm vaisiaus dalis, žievė;
  • vandenį, kuriose virė daržovės, reikia išpilti ir daugiau niekam nenaudoti.

Saugios ir nesaugios daržovės

Leistina nitratų norma vaikams skaičiuojama pagal kūno masę, pvz., 20 kg mažyliui leistina nitratų norma – 74 mg, 27 kg mažyliui – leistina nitratų norma 100 mg.

  • Mažai nitratų (10–150 mg/kg) turi žirniai, pomidorai, paprikos, česnakai, bulvės, cikorinės salotos, svogūnų galvos, vėlyvosios morkos. Nedaug nitratų nustatoma Lietuvoje auginamuose vaisiuose ir uogose. Šiuose produktuose nitratų kiekis retai viršija 100 mg/kg. Juose nitratų kiekiai netgi nėra reglamentuojami, nes tikimybė juose aptikti nitratų yra minimali.
  • Vidutiniškai nitratų (150–700 mg/kg) turi agurkai, vėlyvieji gūžiniai kopūstai, lauke auginami svogūnų laiškai, cukinijos, moliūgai, patisonai, porai, rūgštynės, ankstyvosios morkos, pastarnokai, petražolių šakniavaisiai, žiediniai kopūstai (derlius nuimamas rudenį), gelteklės;
  • Daug nitratų (700–1500 mg/kg) kaupia ankstyvieji žiediniai ir gūžiniai kopūstai, burokėliai, brokoliai, salierai, griežčiai, ropiniai kopūstai, ropės, krienai, rabarbarai, lauko ridikėliai ir ridikai, pekininiai kopūstai, šiltnamiuose auginami svogūnų laiškai;
  • Labai daug nitratų (1500–4000 mg/kg) kaupia salotos, garbanoti gūžiniai kopūstai, mangoldai, špinatai, šiltnamiuose auginami ridikėliai, petražolių, salierų ir burokėlių lapai.

Veidas.lt

Daržovių sulčių galia

Daržovių sulčių galia

Iš šviežių daržovių išspaustos sultys - reikalingiausių ir lengviausiai pasavinamų organizmui būtinų elementų šaltinis. Daržovių sultys - tai organizmo statybininkės bei rekonstruktorės. Jose gausu visų žmogui būtinų amino rūgščių, mineralinių...


AVIETĖS – ANTIOKSIDANTŲ ŠALTINIS

AVIETĖS – ANTIOKSIDANTŲ ŠALTINIS

Vis greitėjantis gyvenimo tempas daro įtaką mūsų mitybos įpročiams ir maisto produktų pasirinkimui. Nuo viso to smarkiai priklauso mūsų savijauta, darbingumas, bendra sveikatos būklė. Nevisavertė mityba gali būti priežastis virškinimo, širdies,...


Gysločio kaukė senstančiai odai

Gysločio kaukė senstančiai odai

Senovės kinai, graikai ir romėnai puikiai žinojo gysločio gydomąsias savybes ir plačiai naudojo jį medicinoje: dizenterijai gydyti, kraujavimui stabdyti, išorinėms žaizdoms, kepenų ligoms gydyti, o jų sultimis malšino ausų ir dantų skausmus.


Įvairiais priedais „paskanintas“ maistas gali tapti narkotiku

Įvairiais priedais „paskanintas“ maistas gali tapti narkotiku

Dažniausiai žmonės mėgsta tą maistą, kuris jiems yra skanus, bet ar jis gali tapti per daug skanus? Pasak mitybos specialistų, pastaruoju metu visuomenę vis labiau užvaldo vadinamasis „penktasis skonis“. Gamintojai įvairiais maisto...


Guoda Azguridienė: Kodėl taip skiriasi įvairių aliejų skoniai?

Guoda Azguridienė: Kodėl taip skiriasi įvairių aliejų skoniai?

Kaip skirstomi aliejai? Ką reiškia „šalto spaudimo aliejus"? Kuo jis skiriasi nuo rafinuoto aliejaus? Kokias naudingąsias medžiagas galima „rasti" šalto spaudimo aliejuose? Visi atsakymai – iš sveikos gyvensenos...


Kaip elgtis, kad dešros ir kumpiai nevirstų dūmais?

Kaip elgtis, kad dešros ir kumpiai nevirstų dūmais?

Kauno visuomenės sveikatos centro darbuotojai praneša, kad Kauno apskrityje šiais metais fiksuojamas jau antrasis trichineliozės protrūkis. Balandžio pradžioje kirmėlių sukelta liga susirgo 8 kauniečiai, o balandžio 22-23 dienomis trichineliozė...


Saulėje įkaitę grybai gali būti pavojingi

Saulėje įkaitę grybai gali būti pavojingi

Miškai pilni grybų, tačiau mitybos specialistai perspėja, kad saulės atokaitoje palaikytos miško gėrybės gali kenkti sveikatai. Beveik mėnesį besitęsiant neįprastai karštiems ir drėgniems orams miškuose sparčiai dygsta įvairūs grybai. Kai kurių...


Sveikos mitybos receptai karantino metu

Sveikos mitybos receptai karantino metu

Nors šiuo visiems neįprastu laikotarpiu tenka gerokai pakoreguoti savo turėtus planus, keliones, susitikimus... Visgi, reikia pabrėžti, kad sulėtėjęs gyvenimo tempas drastiškai nesugriaus visų užsibrėžtų tikslų, jeigu tik ir mes sugebėsime...


"Maxima" pirkėjams siūlė pasenusios nugarinės

"Maxima" pirkėjams siūlė pasenusios nugarinės

Prekyba pasibaigusio galiojimo maisto produktais plinta kaip virusas. Prekybos centrai sunkmečiu įsitraukė į lenktynes, kuris daugiau parduos senų produktų tinkančių tik utilizavimui. "Maxima" parduotuvėje "Agrovet" šaltai...


Alfa karotenas siejamas su sveikesniu ir ilgesniu gyvenimu

Alfa karotenas siejamas su sveikesniu ir ilgesniu gyvenimu

Valgant daug alfa karoteno turinčių tamsiai žalių ir oranžinių daržovių - morkų, špinatų ir brokolių - galima išvengti daugiau ligų, o gyvenimas gali būti ilgesnis, rodo JAV atliktas tyrimas. Alfa karotenas, beta karotenas ir kiti vaisiuose ir...


Žalieji perspėja: genetiškai modifikuoti rapsai pavojingi

Žalieji perspėja: genetiškai modifikuoti rapsai pavojingi

Egzotiškai skambanti naujovė - genetiškai modifikuoti organizmai (GMO) netrukus bus auginami ir Lietuvoje. Klaipėdos rajone, atėjus pavasariui, turėtų suvešėti genetiškai modifikuotų rapsų laukas. Žemdirbystės instituto Vėžaičių filialui...


Polifosfatais pagardintos mėsos nevalgo net šunys

Polifosfatais pagardintos mėsos nevalgo net šunys

Paprastas paršelis iki suaugusios kiaulės užauga maždaug per metus, o maitinamas hormonais – vos per 7 mėnesius. Tai pastebėję mėsos gamintojai neatsispiria greitesnio pelno pagundai. Kaime parduodami gyvulius žmonės seniau gudraudavo...


Greitai valgantys žmonės labiau linkę nutukti

Greitai valgantys žmonės labiau linkę nutukti

Žmonės, kurie stengiasi kuo greičiau pasisotinti, triskart dažniau priauga antsvorio, o šią problema dar labiau didina greitai paruošiamo maisto plitimas ir taisyklingos mitybos įpročių nykimas, trečiadienį paskelbė Japonijos mokslininkai. Žurnale...


Kas yra šalto spaudimo sultys?

Kas yra šalto spaudimo sultys?

“Esu nustebintas, matydamas kiek žmonės yra linkę išleisti organizmo valymo produktams” – teigė vieno didžiausių ekologiško maisto prekybos tinklo („Whole Foods Market“) vadovas.


Karti tiesa apie alų

Karti tiesa apie alų

Alaus gaminimo ir be jokios abejonės vartojimo tradicijos Lietuvoje viena už kitą gilesnės. Lietuviai, save vadinantys krepšinio šalies piliečiais, nuo šio alkoholinio gėrimo neatsieja ne tik pamėgtos sporto šakos, bet ir įvairių švenčių, o...


Studija: žalios lapinės daržovės sumažina žarnyno vėžio riziką

Studija: žalios lapinės daržovės sumažina žarnyno vėžio riziką

Žmonės, valgantys daug žalių lapinių daržovių, rečiau serga žarnyno vėžiu. Pavojus susirgti šias liga sumažėja 46 proc., jei asmuo bent kartą per dieną skanauja brokolių, kopūstų, salotų ar kalafiorų. Atitinkamos studijos rezultatus trečiadienį...


Seimas pritarė energinių gėrimų reklamos draudimui

Seimas pritarė energinių gėrimų reklamos draudimui

Seimas po svarstymo pritarė Ekonomikos komiteto patobulintam Reklamos įstatymo pataisų projektui, kuriuo siūloma maisto reklamoje įtvirtinti draudimą nurodyti arba užsiminti apie ligų gydymo ar profilaktines savybes ir kitas savybes, jei nėra...


Sveiko maisto avantiūra

Sveiko maisto avantiūra

Šiuolaikinė maisto pramonė pateikia rinkai tokį maistą, kuris ne tik nėra naudingas, bet ir dažniausiai būna netgi žalingas sveikatai. Kaip rasti ir atsirinkti kokybišką maistą? "Norint sveikai maitintis, šį norą įgyvendinti beveik nebėra...


Etiketėmis "Be jokių E" pažymėtoje dešroje ir batone rado priedų

Etiketėmis "Be jokių E" pažymėtoje dešroje ir batone rado priedų

Etiketėmis "Be E", "Be jokių E" žymimus maisto produktus patikrinę specialistai keliuose jų aptiko maisto priedų. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute ištyrus 91 mėginį, nustatyta, kad keturi...


Uždelsto veikimo bomba tiksi – vis dažniau mėsoje randama antibiotikų

Uždelsto veikimo bomba tiksi – vis dažniau mėsoje randama antibiotikų

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai pagal medžiagų liekanų gyvūnuose ir jų mėsoje, piene, paukštienoje, kiaušiniuose, žvėrienoje, žuvyse ir meduje stebėsenos planą atliko cheminius tyrimus. Tirtame galvijo raumenų mėginyje...


Valgydami daugiau kalio turinčių maisto produktų galime sumažinti kraujospūdį

Valgydami daugiau kalio turinčių maisto produktų galime sumažinti kraujospūdį

Kalis – vienas svarbiausių mikroelementų žmogaus organizme. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo specialistai primena, kad nepakankamas kalio suvartojimas siejamas su hipertenzija, širdies ir kraujagyslių ligomis, bei kai...


Avižų košė – ta pati ir kitokia (II dalis)

Avižų košė – ta pati ir kitokia (II dalis)

Apie greito paruošimo ir tirpias avižas nerašysiu, jų esmė ir yra, kad nereikia ruošti. Tik užpilti ir išmaišyti. Dribsnių paruošimas taip pat nėra sudėtingas, bet 5–10 min. užtrunka. Paprastai žmonės klausia, ar galima avižų dribsnius...


Musmirės, panašios į žaliuokes, – pačios nuodingiausios

Musmirės, panašios į žaliuokes, – pačios nuodingiausios

Vis daugiau žmonių apsinuodija grybais. Šiemet dėl to trys jų mėgėjai pateko į ligoninę. Kartais apsinuodijimai būna neišgydomi: per trejus pastaruosius metus nuo grybų mirė šeši žmonės. "Dauguma iš mūsų galvoja, kad apsinuodijama suvalgius...


Daržovių skonis vis labiau vienodės

Daržovių skonis vis labiau vienodės

Tiek atvežtinės, tiek lietuviškos daržovės pramoniniu būdu auginamos tomis pačiomis technologijomis, visgi mūsiškės vis dar maistingesnės. Pasak Sodininkystės ir daržininkystės instituto Daržo augalų selekcijos sektoriaus vedėjos dr. Rasos...


Storėjate? Kaltinkite vaikų amžių

Storėjate? Kaltinkite vaikų amžių

Tradicinį "Gero gyvenimo indeksą" apklaususi 59 tūkst. amerikiečių, kurių amžius svyruoja nuo 18 iki 50 metų, sudarė kompanija "Gallup-Healthways". Nuo šių metų sausio iki birželio mėnesio sociologai amerikiečių prašė...


Dietų laikytis neverta

Dietų laikytis neverta

Naujausias antidietos fronto narys Geoffrey Cannonas teigia, kad visos dietos yra neefektyvios ir padeda svorį ne mesti, o priaugti. TimesOnline rašo: knygų apie dietas yra tiek daug, kad knygynuose kuriasi atskiri skyriai, skirti vien literatūrai...


10 patarimų, kaip sveikai maitintis

10 patarimų, kaip sveikai maitintis

Nėra gero arba blogo maisto. Valgykite saikingai, tačiau reguliariai – tada mažiau augs nereikalingi kilogramai. 1. Jei norite būti sveiki, turite valgyti tokį maistą, kuriame būtų daugiau kaip 40 skirtingų maisto medžiagų. 2. Dauguma mūsų...


Mokslo populiarintojai triuškina garsenybių pateikiamus sveikos gyvensenos patarimus

Mokslo populiarintojai triuškina garsenybių pateikiamus sveikos gyvensenos patarimus

Viena britų mokslo populiarinimo organizacija trečiadienį sukritikavo kai kurių garsenybių patarimus kaip sveikai gyventi. Pavyzdžiui, pareiškimus apie sėklos sulaikymo naudą arba kūnui energijos suteikiančias silikonines apyrankes. Organizacija...


Po treniruočių padidėjęs apetitas - apgaulingas

Po treniruočių padidėjęs apetitas - apgaulingas

Sportuojantys žmonės dažnai pastebi, jog po intensyvios treniruotės padidėja apetitas. Tačiau mokslininkai tikina - nepaisant to, kiek prakaito išliejama sporto salėje, prie stalo skubėti nereikėtų, ypač tada, kai turite tikslą numesti...


"Nestlé" imasi spręsti mitybos problemas

"Nestlé" imasi spręsti mitybos problemas

Bendrovė "Nestlé" paskelbė apie tris pradedamas iniciatyvas, kuriomis sieks sukurti naujus partnerystės ryšius su vyriausybėmis, nevyriausybinėmis organizacijomis ir smulkiojo verslo atstovais. Pradedamos bendrovės iniciatyvos...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9