Liepos 2d. Ketvirtadienis

Ko vertas į laikraštį suvyniotas sumuštinis?

2013 Gruodžio 1d.
Peržiūrų skaičius: 22404
Ko vertas į laikraštį suvyniotas sumuštinis?

Atsainiai rūpinasi savo sveikata

Kai miškai net lūžta nuo uogų ir grybų, šeimininkės šaldikliuose ima kaupti jų atsargas žiemai. Deja, ne visos miško gėrybės yra užšaldomos tam skirtuose indeliuose. Uogaudamas ar grybaudamas neretas mūsų irgi nesuka sau galvos, kad uogas ar grybus deda ne į maistui skirtą talpą. O į ką vyniojame ar dedame maisto produktus, išsirengę į iškylą gamtoje ar nešdamiesi juos į darbą?

"Keista, bet žmonės dar kartais sumuštinį ar kitus maisto produktus vynioja į laikraštį ar į kitą po ranka pakliuvusį popierių, nežinodami jo paskirties, - stebisi Utenos visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Virginija Stalnionienė. - Savo sveikata besirūpinantis žmogus į laikraštį sumuštinio niekada nevynios dėl paprasčiausios priežasties - laikraščiui spausdinti dažai ir popierius yra nepritaikyti liestis su maistu.

Deja, be laikraščio retai išsiverčia ir ant jo supjaustytus obuolius ar vaistažoles džiovinančios kaimo močiutės. Nešdamos į turgų parduoti uogas, pintinės dugną uogautojos irgi neretai iškloja laikraščiu. O į kokius indus subertų uogų tik nepamatysi turguje!".

Utenos visuomenės sveikatos centro specialistai įspėja, kad maisto produktams pakuoti, laikyti naudojant ne tam skirtas medžiagas, į maisto produktus gali migruoti įvairios nepageidaujamos medžiagos arba nepageidaujamai pasikeisti juslinės maisto produktų savybės - skonis, kvapas, spalva.

Mūsų šalyje yra nustatyti griežti specialieji saugos sveikatos reikalavimai. Svarbiausias jų - kad į rinką nepatektų gaminys, galintis kelti pavojų visuomenės sveikatai.

Teisingai naudoti gaminius, skirtus liestis su maistu, vartotojams padeda jų ženklinimas.

"Svarbu, kad sąlyčiui su maistu skirti gaminiai būtų teisingai paženklinti ir vartotojai gautų visą būtiną informaciją apie gaminio naudojimo ypatybes bei paskirtį, - pabrėžia V. Stalnionienė. - Gaila, bet ne visi vartotojai atkreipia dėmesį į prekės ženklinimą. Tai rodo atsainų požiūrį į savo sveikatą."

Simbolis - stikliukas ir šakutė

Sąlyčiui su maistu skirtos medžiagos ir gaminiai yra ženklinami specialiu simboliu - stikliuku ir šakute, užrašu "skirtis liestis su maistu" bei kitais užrašais.

Informacija pirkėjui turi būti pateikta suprantama kalba, aiškiais spaudmenimis. Ji gali būti ant paties gaminio arba ant jo pakuotės, etiketėje, pritvirtintoje prie gaminio arba jo pakuotės, arba ant šalia gaminio esančio užrašo, aiškiai matomoje vietoje.

Kūdikiams - tik specialūs indai

Specialistai rekomenduoja ypač atidžiai rinktis naujagimių bei kūdikių maistui naudojamus indus. Kūdikių maistą patartina laikyti tik specialiuose, jiems skirtuose induose.

Pastaruoju metu vėl tapo madinga buityje naudoti keraminius indus. Reikėtų žinoti, kad maistui skirto keraminio gaminio vidinis paviršius neturi būti pažeistas. Jei jis yra subraižytas, įtrūkęs ar įskilęs,  gali išskirti didesnį nei leidžiama spalvotų keraminių indų gamyboje naudojamų kadmio, švino, mangano ir kitų sunkiųjų metalų kiekį.

Į ką dar reikėtų atkreipti dėmesį prieš įsigyjant keraminį indą?


"Jis privalo būti paženklintas specialiu ženklu arba jo naudojimo instrukcijoje nurodyta, kad indas skirtas maisto produktams. Jei gavote dovanų nepaženklintą keraminį indą arba tokį įsigijote mugėje ar turguje, tikėtina, kad jis nėra skirtas naudoti maistui, - aiškina V. Stalnionienė. - Jį patarčiau naudoti ne kaip indą, o kaip suvenyrą. Beje, prieš pirkdami keraminį gaminį, nepamirškite pasidomėti, kokiems maisto produktams  - šaltiems, karštiems, pieno produktams ar  medui - jis skirtas naudoti."
Nepaiso pateiktų nurodymų

Ką dar reikėtų žinoti vartotojui, naudojančiam su maistu besiliečiančius gaminius?


Pirmiausia  būtina laikytis ženklinime pateiktų nurodymų, pavyzdžiui: "negalima naudoti sąlyčiui su rūgščiais produktais", "tinkamas mikrobangų krosnelei", nurodyto temperatūros režimo ir kitų.
Dėl nežinojimo, o gal ir dėl paprasčiausio aplaidumo daugelis žmonių nepaiso šių nurodymų.  Šeimininkės dar dažnai  į plastiko butelius pila karštas rūgščias sultis, maistą mikrobangų krosnelėse šildo bet kokiuose induose.

Prieš pirkdami vienkartinius indus, nepamirškime pasidomėti, kokiam maistui ar gėrimui - šaltam ar karštam - jie yra skirti. Konferencijų ar pasitarimų dalyviai dažnai priversti kavą ar arbatą gerti iš šaltiems gėrimams skirtų plastiko stiklinių.

Prasidėjus sunkmečiui, vis dažniau į darbą maistą nešamės iš namų. Taupydami pinigus, o neretai ir laiką, maisto įsidedame ir vykdami į kelionę. Visuomenės sveikatos specialistai atkreipia dėmesį, kad tam reikia naudoti tik specialią plėvelę ar indus. Jų nesunkiai rasite daugelyje parduotuvių.

"Skeptiškai nusiteikusiam skaitytojui šie patarimai tikriausiai sukels šypseną. Juos lengviausia atremti argumentu, kad jų tėvai valgė ir gėrė iš bet kokių indų ir nė vienas dėl to nenumirė, - sako V. Stalnionienė. - Taip manantiems norėčiau priminti seną tiesą, kad niekas kitas geriau nepasirūpins jūsų ir artimųjų sveikata nei jūs patys. Tai daryti skatina ir išaugusi vartojimo kultūra."

Nuodai maiste: jūs nemirsite. Bent jau ne staigiai

Nuodai maiste: jūs nemirsite. Bent jau ne staigiai

Tvarka yra tokia: likus keliolikai dienų iki javų derliaus nuėmimo jie yra nupurškiami herbicidu glifosatu, kuris numarina visa, kas žalia. Po to derlius nuimamas ir parduodamas žmonių maistui. Naujausiais duomenimis, glifosatas sukelia žmogaus...


Braškių nauda

Braškių nauda

Tai sezonis vaisius. Braškės yra puikus pasirinkimas, nes jos turi daug vitaminų ir mineralų, mažai kalorijų, ir plačiai prieinamos per sezoną. Jos pilnos antioksidantų. Braškės yra puikus vaistas nuo širdies ir kraujagyslių ligų, vėžio,...


Kokį vandenį geriame?

Kokį vandenį geriame?

Praėjusiais metais vos 11-oje iš 85 vandentiekių Klaipėdos rajone buvo tiekiamas saugus ir kokybiškas vanduo. Rajone 85-iose geriamojo vandens tiekimo teritorijose kontrolę vykdo Klaipėdos apskrities Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba...


Dieta be duonos – nieko verta

Dieta be duonos – nieko verta

Dietos, dažnai prieštaraujančios viena kitai, baigia sujaukti mūsų mitybos įpročius. Besivaikydami mados lieknėti, žmonės atsisako produktų, kurie kasdien turėtų būti ant mūsų stalo. Duona yra vienas iš jų. "Norite sulieknėti, pirmiausiai...


Magiškasis greitpuodis: ką apie jį žinoti?

Magiškasis greitpuodis: ką apie jį žinoti?

Orams atšilus daugelis ieško būdų, kaip maisto ruošai skirti kuo mažiau laiko. Visgi ne mažiau svarbus kriterijus yra ir patiekalų nauda sveikatai, kūno linijoms. Siekiantys suderinti šiuos poreikius dažnai pasirenka maisto ruošimą kepsninėse ar...


Kad Velykiniai kiaušiniai būtų be "siurprizų"

Kad Velykiniai kiaušiniai būtų be "siurprizų"

Ant slenksčio viena gražiausia metų šventė – Šventos Velykos. Pagrindinis šios šventės elementas yra velykinis margutis – kiaušinis. Kartais jame slypi ne šventinis siurprizas... Nors kiaušiniai yra kasdienis maistas ant mūsų stalo,...


Apie maisto alergijas ir galimas jų priežastis

Apie maisto alergijas ir galimas jų priežastis

Kodėl šiais laikais vis dažniau sutinkame įvairioms maisto grupėms alergiškų vaikų? Šiandien kas trečias vaikas serga šia lėtine liga. Niekas tiksliai pasakyti negali, tačiau mokslininkai pateikia kelis faktorius, kurie gali turėti įtakos šio...


Jonizuoto vandens panaudojimas maisto gamybai

Jonizuoto vandens panaudojimas maisto gamybai

Kiekviena šeimininkė, gaminanti namuose, nori, kad jos patiekalai būtų patys skaniausi. Tačiau mes neretai tikime, kad kasdienių, nuolat gaminamų patiekalų skaniau negu įprastai paruošti nebegalima arba tam būtinai reikalingi brangesni negu...


Ekologiškų produktų mada blėsta?

Ekologiškų produktų mada blėsta?

Pastaraisiais metais mažėja ūkių, užsiimančių ekologiniu ūkininkavimu. Esą daugelis ūkininkų į ekologiją numoja ranka, nes žino, kad su chemija gali užauginti trigubai daugiau ir derlių be sunkumų realizuoti. Kita ekologiškų ūkių mažėjimo...


Riebų maistą keiskite liesu

Riebų maistą keiskite liesu

Mitybos specialistų teigimu, mūsų šalies gyventojai valgo per riebiai - nustatyta, kad energija, gauta iš riebalų, sudarė apie 44 proc. paros maisto energetinės vertės, kai rekomenduojama ne daugiau nei 30 proc. Dietologai pataria vartoti...


Dar druskos? Ačiū, ne

Dar druskos? Ačiū, ne

Kaip reaguotumėte, jei restorane padavėjas neatsiklausęs jūsų į kavą ar arbatą įbertų cukraus? Turbūt labai nustebtumėte ir net susierzintumėte. Tačiau dėl druskos kiekio patiekiamame maiste papriekaištauja retas. Buvo ištirta, kad daugumoje...


Pasislėpę maisto priedai: krevetės

Pasislėpę maisto priedai: krevetės

Pagal ES ir Lietuvos teisės aktus (2000/13/EB; HN 119 ir kt.) ant maisto produktų pakuočių nereikia žymėti priedų, kurie galutiniame produkte neatlieka jokios funkcijos. Ši nuostata suprantama, tačiau reiktų žinoti, jog pavieniais atvejais kai...


Vaisiai ir daržovės rūkaliams pavojingi

Vaisiai ir daržovės rūkaliams pavojingi

Nacionalinio Olandijos visuomenės sveikatos instituto mokslininkai įrodė, kad daug šviežių vaisių ir daržovių valgantiems rūkaliams kyla didesnė rizika susirgti storosios žarnos vėžiu. Tai jie išsiaiškino ištyrę beveik pusės milijono žmonių iš...


Kokiais prieskoniniais augalais gardinti švenčių patiekalus?

Kokiais prieskoniniais augalais gardinti švenčių patiekalus?

Prieskoniniai augalai ne tik gardina maistą, tačiau ir gydo. Liaudies medicinos žinovas Romualdas Oginskas pataria, kaip paskaninanti švenčių patiekalus. Malonaus kvapo ir aštroko skonio kvapiuoju baziliku prieš valgymą dera pagardinti sriubas,...


Studentė nusipirko dešrą, kimštą stiklu

Studentė nusipirko dešrą, kimštą stiklu

Nusipirkę aukščiausios rūšies dešros negalite būti tikri, kad pusryčiaudami mėgausitės rūkyklos dūmais dvelkiančiu skanėstu. Studentė kaunietė per plauką nesusižeidė burnos, atsikandusi dešros su stiklais. "Atsikandau ir pajutau, kad burnoje...


Skrudintose bulvėse – didelis kancerogeno kiekis

Skrudintose bulvėse – didelis kancerogeno kiekis

Daugelis žmonių labai mėgsta keptas, paskrudintas bulves, o vaikai tiesiog dievina bulvių traškučius. Ar tokiu būdu pagamintas maistas yra sveikas ir naudingas? Tyrimai rodo, jog aukštoje temperatūroje gaminamuose maisto produktuose randamas...


Lietuvoje - pirmieji bandymai sukurti sveikesnius maisto produktus

Lietuvoje - pirmieji bandymai sukurti sveikesnius maisto produktus

Kauno technologijos universitete gruodžio mėnesį duris atvėrė modernus Maisto mokslo ir technologijų kompetencijos centras, kuriame jau bandoma kurti sveikesnį ir kokybiškesnį maistą. Kaip pasakoja viena centro kūrėjų prof. Daiva Leskauskaitė,...


Genetiškai modifikuotas maistas

Genetiškai modifikuotas maistas

Genų inžinerijos būdu sukurti maisto produktai ir pašarai yra vieni labiausiai tiriamų produktų ES. Vertindami saugą ir keliamą riziką, specialistai vadovaujasi griežtesniais reikalavimais, nei keliamais tradiciniam maistui. Tiriama ir...


Pakeiskite savo mitybą jau šiandien ir tapkite sveikais!

Pakeiskite savo mitybą jau šiandien ir tapkite sveikais!

Pastebėta, kad žmonės, kurie turi antsvorio (ar kokių kitų problemų susiejusių su antsvoriu) turi pačius blogiausius mitybos įpročius. Jie retai galvoja kaip pakeisti savo gyvenseną ir mitybos įpročius, kurie sukelia jiems tiek daug problemų....


Vaikystėje vartojantys pieno produktus gyvena ilgiau

Vaikystėje vartojantys pieno produktus gyvena ilgiau

Tas, kas vaikystėje gėrė daug pieno ar valgė varškės, gyvens ilgiau. Pieno produktuose esantis kalcis skatina kaulų augimą ir, be to, sumažina insulto riziką, parodė australų ir britų mokslininkų atliktas tyrimas, kurio rezultatus skelbia...


Patogus gyvenimas atsirūgsta sunkiomis ligomis

Patogus gyvenimas atsirūgsta sunkiomis ligomis

Viduriavimas gali būti ne tik infekcijos bei suvalgyto netinkamo maisto priežastis. Po šiuo nekaltu požymiu kartais slypi klastinga liga. Uždegiminės žarnyno ligos Lietuvoje vis labiau neramina medikus. Šie vakarietiško gyvenimo būdo išprovokuoti...


Nuliu paženklintas kiaušinis – pats geriausias

Nuliu paženklintas kiaušinis – pats geriausias

Ar žinote, kad vien pažvelgus į parduotuvės lentynoje ar turguje parduodamą kiaušinį, jūs iškart galite pasakyti kokiomis sąlygomis buvo laikoma dedeklė višta, kuri tą kiausinį padėjo? Europos Sąjungoje visi parduodami kiaušiniai privalo būti...


Erškėtuogės – vitamino C šaltinis

Erškėtuogės – vitamino C šaltinis

Erškėtuoges senovės graikai vadino gamtos vaistu ir dievų dovana. Mokslininkų teigimu, tai išties labai vertinga, tačiau nepelnytai primiršta uoga. Erškėtuogėse yra karotinų, vitaminų E, B1, B2, K, nikotino rūgšties, rutino, daug lengvai...


Aviečių kaukė nuo spuogų

Aviečių kaukė nuo spuogų

Senovės graikai ir romėnai žinojo apie aviečių maistingąsias ir gydomąsias savybes. Jie miškuose renkamas avietes ne tik valgė, bet ir jomis gydėsi. Aviečių uogose yra sacharidų, organinių rūgščių, eterinio aliejaus, rauginių medžiagų, mineralinių...


Braškės – išsipildžiusi sultinga svajonė

Braškės – išsipildžiusi sultinga svajonė

Prasidėjęs braškių sezonas žada ne vien gausų raudonį turguose ir parduotuvėse. Žiemą ir pavasarį vitaminų stokos nualintą organizmą kamavusį sultingų uogų ilgesį pagaliau galima malšinti kasdien. Tačiau verta atsiminti, kad artimos giminaitės -...


Norite sulieknėti? Dažniau valgykite žuvį

Norite sulieknėti? Dažniau valgykite žuvį

Žmonėms, besirūpinantiems sveika mityba ar bandantiems atsikratyti nereikalingo viršsvorio, specialistai pataria valgyti daug žuvies produktų, kadangi žuvis ir jūros gėrybės – svarbus baltymų šaltinis. Žuvį žmogaus organizmas įsisavina...


Gysločio kaukė senstančiai odai

Gysločio kaukė senstančiai odai

Senovės kinai, graikai ir romėnai puikiai žinojo gysločio gydomąsias savybes ir plačiai naudojo jį medicinoje: dizenterijai gydyti, kraujavimui stabdyti, išorinėms žaizdoms, kepenų ligoms gydyti, o jų sultimis malšino ausų ir dantų skausmus.


Daržovės nepraranda vertės

Daržovės nepraranda vertės

Kad ridikėliai ilgiau nevystų, reikia juos laikyti vėsioje vietoje, sudėtus žemyn lapais į indą su vandeniu. Kad sūdyti agurkai nepelytų, reikia sūdant į indą įdėti drobinį maišelį su juodaisiais pipirais, o kai agurkai pakankamai įsisūrija,...


Valgydami daugiau kalio turinčių maisto produktų galime sumažinti kraujospūdį

Valgydami daugiau kalio turinčių maisto produktų galime sumažinti kraujospūdį

Kalis – vienas svarbiausių mikroelementų žmogaus organizme. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo specialistai primena, kad nepakankamas kalio suvartojimas siejamas su hipertenzija, širdies ir kraujagyslių ligomis, bei kai...


Agurkų sultys šlakuotam veidui

Agurkų sultys šlakuotam veidui

Tai seniausia daržovė pasaulyje. Indijoje juos augino jau kelis tūkstančius metų pr. Kr. Agurkuose yra daug mineralinių druskų (fosforo, kalcio, magnio, geležies), mikroelementų (vario, mangano, sieros, kobalto, cinko, silicio, jodo). Agurkai...


lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9