Sausio 22d. Trečiadienis

Ko vertas į laikraštį suvyniotas sumuštinis?

2013 Gruodžio 1d.
Peržiūrų skaičius: 22404
Ko vertas į laikraštį suvyniotas sumuštinis?

Atsainiai rūpinasi savo sveikata

Kai miškai net lūžta nuo uogų ir grybų, šeimininkės šaldikliuose ima kaupti jų atsargas žiemai. Deja, ne visos miško gėrybės yra užšaldomos tam skirtuose indeliuose. Uogaudamas ar grybaudamas neretas mūsų irgi nesuka sau galvos, kad uogas ar grybus deda ne į maistui skirtą talpą. O į ką vyniojame ar dedame maisto produktus, išsirengę į iškylą gamtoje ar nešdamiesi juos į darbą?

"Keista, bet žmonės dar kartais sumuštinį ar kitus maisto produktus vynioja į laikraštį ar į kitą po ranka pakliuvusį popierių, nežinodami jo paskirties, - stebisi Utenos visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Virginija Stalnionienė. - Savo sveikata besirūpinantis žmogus į laikraštį sumuštinio niekada nevynios dėl paprasčiausios priežasties - laikraščiui spausdinti dažai ir popierius yra nepritaikyti liestis su maistu.

Deja, be laikraščio retai išsiverčia ir ant jo supjaustytus obuolius ar vaistažoles džiovinančios kaimo močiutės. Nešdamos į turgų parduoti uogas, pintinės dugną uogautojos irgi neretai iškloja laikraščiu. O į kokius indus subertų uogų tik nepamatysi turguje!".

Utenos visuomenės sveikatos centro specialistai įspėja, kad maisto produktams pakuoti, laikyti naudojant ne tam skirtas medžiagas, į maisto produktus gali migruoti įvairios nepageidaujamos medžiagos arba nepageidaujamai pasikeisti juslinės maisto produktų savybės - skonis, kvapas, spalva.

Mūsų šalyje yra nustatyti griežti specialieji saugos sveikatos reikalavimai. Svarbiausias jų - kad į rinką nepatektų gaminys, galintis kelti pavojų visuomenės sveikatai.

Teisingai naudoti gaminius, skirtus liestis su maistu, vartotojams padeda jų ženklinimas.

"Svarbu, kad sąlyčiui su maistu skirti gaminiai būtų teisingai paženklinti ir vartotojai gautų visą būtiną informaciją apie gaminio naudojimo ypatybes bei paskirtį, - pabrėžia V. Stalnionienė. - Gaila, bet ne visi vartotojai atkreipia dėmesį į prekės ženklinimą. Tai rodo atsainų požiūrį į savo sveikatą."

Simbolis - stikliukas ir šakutė

Sąlyčiui su maistu skirtos medžiagos ir gaminiai yra ženklinami specialiu simboliu - stikliuku ir šakute, užrašu "skirtis liestis su maistu" bei kitais užrašais.

Informacija pirkėjui turi būti pateikta suprantama kalba, aiškiais spaudmenimis. Ji gali būti ant paties gaminio arba ant jo pakuotės, etiketėje, pritvirtintoje prie gaminio arba jo pakuotės, arba ant šalia gaminio esančio užrašo, aiškiai matomoje vietoje.

Kūdikiams - tik specialūs indai

Specialistai rekomenduoja ypač atidžiai rinktis naujagimių bei kūdikių maistui naudojamus indus. Kūdikių maistą patartina laikyti tik specialiuose, jiems skirtuose induose.

Pastaruoju metu vėl tapo madinga buityje naudoti keraminius indus. Reikėtų žinoti, kad maistui skirto keraminio gaminio vidinis paviršius neturi būti pažeistas. Jei jis yra subraižytas, įtrūkęs ar įskilęs,  gali išskirti didesnį nei leidžiama spalvotų keraminių indų gamyboje naudojamų kadmio, švino, mangano ir kitų sunkiųjų metalų kiekį.

Į ką dar reikėtų atkreipti dėmesį prieš įsigyjant keraminį indą?


"Jis privalo būti paženklintas specialiu ženklu arba jo naudojimo instrukcijoje nurodyta, kad indas skirtas maisto produktams. Jei gavote dovanų nepaženklintą keraminį indą arba tokį įsigijote mugėje ar turguje, tikėtina, kad jis nėra skirtas naudoti maistui, - aiškina V. Stalnionienė. - Jį patarčiau naudoti ne kaip indą, o kaip suvenyrą. Beje, prieš pirkdami keraminį gaminį, nepamirškite pasidomėti, kokiems maisto produktams  - šaltiems, karštiems, pieno produktams ar  medui - jis skirtas naudoti."
Nepaiso pateiktų nurodymų

Ką dar reikėtų žinoti vartotojui, naudojančiam su maistu besiliečiančius gaminius?


Pirmiausia  būtina laikytis ženklinime pateiktų nurodymų, pavyzdžiui: "negalima naudoti sąlyčiui su rūgščiais produktais", "tinkamas mikrobangų krosnelei", nurodyto temperatūros režimo ir kitų.
Dėl nežinojimo, o gal ir dėl paprasčiausio aplaidumo daugelis žmonių nepaiso šių nurodymų.  Šeimininkės dar dažnai  į plastiko butelius pila karštas rūgščias sultis, maistą mikrobangų krosnelėse šildo bet kokiuose induose.

Prieš pirkdami vienkartinius indus, nepamirškime pasidomėti, kokiam maistui ar gėrimui - šaltam ar karštam - jie yra skirti. Konferencijų ar pasitarimų dalyviai dažnai priversti kavą ar arbatą gerti iš šaltiems gėrimams skirtų plastiko stiklinių.

Prasidėjus sunkmečiui, vis dažniau į darbą maistą nešamės iš namų. Taupydami pinigus, o neretai ir laiką, maisto įsidedame ir vykdami į kelionę. Visuomenės sveikatos specialistai atkreipia dėmesį, kad tam reikia naudoti tik specialią plėvelę ar indus. Jų nesunkiai rasite daugelyje parduotuvių.

"Skeptiškai nusiteikusiam skaitytojui šie patarimai tikriausiai sukels šypseną. Juos lengviausia atremti argumentu, kad jų tėvai valgė ir gėrė iš bet kokių indų ir nė vienas dėl to nenumirė, - sako V. Stalnionienė. - Taip manantiems norėčiau priminti seną tiesą, kad niekas kitas geriau nepasirūpins jūsų ir artimųjų sveikata nei jūs patys. Tai daryti skatina ir išaugusi vartojimo kultūra."


Kodėl reikia vartoti "geruosius" riebalus?

Kodėl reikia vartoti "geruosius" riebalus?

Nusprendę sveikiau maitintis mažinkite svieste ir mėsoje esančių sočiųjų riebalų vartojimą. Suaugusieji turėtų gauti vos 11 procentų šių riebalų pagaminamos energijos. Tai sumažintų blogojo cholesterolio kiekius kraujyje ir padėtų neužkimšti...


Citrinos - ne tik maistui pagardinti

Citrinos - ne tik maistui pagardinti

Citrinos turtingos B grupės vitaminų, geležies, magnio, mangano, cinko, kalio ir seleno. Be to, 100 g citrinų yra net 48,7 mg vitamino C. Jose yra pektinų, jie valo nuodingąsias medžiagas iš kepenų ir žarnyno, žvalina, skaistina odą ir stiprina...


Šalutinis dietų poveikis – valgymo sutrikimai

Šalutinis dietų poveikis – valgymo sutrikimai

Nervinė anoreksija ar bulimija nėra tik paauglių liga. Bet ja susirūpinti kartais priverčia tik tiksintis biologinis laikrodis. Nervine anoreksija Lietuvoje serga apie vienas procentas gyventojų. Nervinės bulimijos statistika – penkis kartus...


Noni sultys - geresnei gyvenimo kokybei

Noni sultys - geresnei gyvenimo kokybei

Modernioje visuomenėje daugėja žmonių, kurių požiūris į sveikatą remiasi holistiniais principais. Vienas iš kertinių holistinių sveikatos aspektų – mityba. Maistas, kurį valgome, ir maisto papildai, kuriuos vartojame, turi tiesioginės įtakos...


Greitas maistas siejamas su silpnaprotyste

Greitas maistas siejamas su silpnaprotyste

Švedijos mokslininkų atlikto tyrimo rezultatai liudija, kad gali egzistuoti ryšys tarp greito maisto vartojimo ir padidinto pavojaus susirgti nepagydoma Alzheimerio liga. Švedijos Karolinska medicinos universitete atlikti tyrimai su...


Kiek vandens reikia išgerti?

Kiek vandens reikia išgerti?

Vandens, kurio reikia žmogui, kiekis priklauso nuo jo amžiaus, svorio, fizinės būklės ir nuo oro temperatūros bei aktyvumo. Maždaug prieš trisdešimt metų, 8-ajame dešimtmetyje, sportininkams buvo uždrausta vartoti vandenį per sporto užsiėmimus....


Kodėl verta valgyti alyvuoges kasdien?

Kodėl verta valgyti alyvuoges kasdien?

Lietuvoje alyvuogės labai dažnai tampa tik užkandžiu prie taurės vyno, tačiau jeigu žinotumėte kokios jos naudingos žmogaus organizmui – valgytumėte jas kasdien. 20-ojo amžiaus pabaigoje atlikti tyrimai rodo, kad Viduržemio jūros regiono...


Ar netinkama dieta kenkia sveikatai?

Ar netinkama dieta kenkia sveikatai?

Neprofesionalus mitybos planas, kraštutinės priemonės, badavimas gali sutrikdyti sveikatą ar dar labiau pakenkti išvaizdai. Dažniausiai tykantys pavojai yra: Nesubalansuota ar labai mažo kaloringumo dieta gali paveikti jūsų sugebėjimą mąstyti,...


Dar kartą apie amžiaus rykštę –  nutukimą ir vandenį

Dar kartą apie amžiaus rykštę – nutukimą ir vandenį

Vis dar klaidingai manoma, kad nutukimo problema Lietuvoje neaktuali, ji kažkur toli, Vakaruose, už Atlanto, kažkur Amerikoje. Tačiau užtenka apsižvalgyti aplink, kad suprastum: jei ne tu, tai bent keli šeimos nariai turi antsvorio, o tarp...


Riebų maistą keiskite liesu

Riebų maistą keiskite liesu

Mitybos specialistų teigimu, mūsų šalies gyventojai valgo per riebiai - nustatyta, kad energija, gauta iš riebalų, sudarė apie 44 proc. paros maisto energetinės vertės, kai rekomenduojama ne daugiau nei 30 proc. Dietologai pataria vartoti...


Agurkų sultys šlakuotam veidui

Agurkų sultys šlakuotam veidui

Tai seniausia daržovė pasaulyje. Indijoje juos augino jau kelis tūkstančius metų pr. Kr. Agurkuose yra daug mineralinių druskų (fosforo, kalcio, magnio, geležies), mikroelementų (vario, mangano, sieros, kobalto, cinko, silicio, jodo). Agurkai...


Karti tiesa apie alų

Karti tiesa apie alų

Alaus gaminimo ir be jokios abejonės vartojimo tradicijos Lietuvoje viena už kitą gilesnės. Lietuviai, save vadinantys krepšinio šalies piliečiais, nuo šio alkoholinio gėrimo neatsieja ne tik pamėgtos sporto šakos, bet ir įvairių švenčių, o...


Mėsos vartojimas didina vėžio riziką

Mėsos vartojimas didina vėžio riziką

Mėsos vartojimas didina vėžio riziką, tuo tarpu vaisiai ir daržovės kai kurių vėžio rūšių padeda išvengti. Tokie yra tarpiniai 15 metų trunkančio tyrimo rezultatai, kurie trečiadienį paskelbti Potsdame (Vokietija). Europoje atliekamos studijos...


Kokį vandenį gerti?

Kokį vandenį gerti?

Nuolat girdime specialistų patarimus gerti kuo daugiau vandens, kadangi šis gyvybės šaltinis turi įtakos mūsų puikiai savijautai, gerai nuotaikai, sveikatai bei grožiui. Dietologai tvirtina, kad žmogaus organizmui vandens reikia suvartoti ne...


Dulkių siurbimas skambant muzikai sudegina daugiau kalorijų

Dulkių siurbimas skambant muzikai sudegina daugiau kalorijų

Siurbdami dulkes grojant roko muzikai, per valandą sunaudojame 126 kilokalorijomis (kCal) daugiau nei tai darydami be muzikos. Tai reiškia, jog prieš ar po tokios fizinės veiklos be sąžinės graužimo ir nekaupdami riebalų galime sau leisti...


Kodėl ne visi galime gerti pieną

Kodėl ne visi galime gerti pieną

Lietuvoje per 34 % gyventojų turi pieno cukrų laktozę skaidančio fermento trūkumą, todėl jiems, suvartojus pieno produktų ar kitų maisto produktų, kurių sudėtyje yra pieno produktų, tiksliau – laktozės, gali pasireikšti nepageidaujamų...


Ar tikrai nanodalelės maisto produktuose yra nekenksmingos?

Ar tikrai nanodalelės maisto produktuose yra nekenksmingos?

Po truputį, bet užtikrintai augant nanožemdirbystės apimčiai, kai nanotechnologijos pasitelkiamos didinant augalų, naudojamų maistui, kurui ir kitoms reikmėms, našumą, mokslininkai suzgribo praktiškai nieko nenutuokią apie nanodalelių poveikį...


12 produktų, kuriems nuplauti reikia daugiau nei vandens

12 produktų, kuriems nuplauti reikia daugiau nei vandens

„Valgyti sveikai" – lengviau pasakyti nei padaryti. Net ir patys geriausi ketinimai gali būti nieko verti, jei atidžiai apžiūrėsime visus tuos vaisius ir daržoves, visomis spalvomis marguojančius ant savo virtuvės stalo. Nuo...


Tyrimas: žmonės per krizę valgo kaloringesnį maistą

Tyrimas: žmonės per krizę valgo kaloringesnį maistą

Recesija, nedarbas ir mažėjančios pajamos sukelia netikėtas problemas - žmonės storėja, parodė JAV tinklapio apklausa. Tyrimo metu ketvirtadalis apklaustųjų iš tūkstančio prisipažino, kad krizės akivaizdoje jiems labiau norisi kaloringų produktų,...


Alyvuogių aliejus

Alyvuogių aliejus

Alyvuogių aliejus – tai iš alyvmedžių uogų (alyvuogių) išspaustos sultys. Visame pasaulyje šis aliejus vertinamas dėl ypatingo skonio, naudos sveikatai, ypač dėl jo sudėtyje esančių mono nesočiųjų riebalų rūgščių bei vitaminų. Viduržemio...


Kodėl prie žuvies patiekalų tinka tik baltas vynas?

Kodėl prie žuvies patiekalų tinka tik baltas vynas?

Japonų mokslininkai maisto ir vyno derinimo taisyklėms rado mokslinį paaiškinimą. Takayuki Tamura kartu su kolegomis iš Mercian korporacijos produktų tyrimo laboratorijos nusprendė išsiaiškinti, ar nykščio taisyklė, kad žuvies patiekalai ir...


Tyrimas: ekologiškus produktus renkasi 42 proc. Lietuvos šeimų

Tyrimas: ekologiškus produktus renkasi 42 proc. Lietuvos šeimų

Naujausio tyrimo duomenimis, ekologišką produkciją perka ir vartoja 42 proc. Lietuvoje gyvenančių šeimų. Dažniausiai ekologiškus produktus perka 30 - 49 metų žmonės, gaunantys didesnes pajamas, gyvenantys didžiuosiuose šalies miestuose ir...


Stebuklingi aliejai – raktas į gerą savijautą. Bionaturalis.

Stebuklingi aliejai – raktas į gerą savijautą. Bionaturalis.

Sveika gyvensena susideda iš kokybiškos mitybos ir aktyvaus gyvenimo būdo. Maisto produktai ir valgymo įpročiai sudaro didžiają dalį visumos dėl ko mes jaučiames gerai arba blogai. Kasdien atkreipdamį dėmesį į tai ką valgome galime nuspėti kaip...


Ar sriubą valgyti sveika?

Ar sriubą valgyti sveika?

Sriuba – lengvas ir skanus patiekalas, nuo seno lietuvių šeimininkių vertintas. Ji sušildo, pasotina, neapsunkina skrandžio ir turi nedaug kalorijų. Tačiau pastaruoju metu apie sriubą galima išgirsti ir kitokių nuomonių – esą ji tik...


Kada maisto produktą būtina mesti lauk iš šaldytuvo?

Kada maisto produktą būtina mesti lauk iš šaldytuvo?

Maisto produkto galiojimo data šiandien ant etiketės rašoma gana aiškiai, tačiau ne paslaptis, kad maistas mūsų šaldytuvuose užsiguli kur kas ilgiau nei rekomenduoja gamintojas. Apžiūrėję ir apuostę "pagyvenusią" dešrelę neretai ryžtamės...


Prekybos centre - ispaniškas kumpis su nutrinta galiojimo data

Prekybos centre - ispaniškas kumpis su nutrinta galiojimo data

Kokybę nuolat deklaruojantis prekybos tinklas IKI ėmėsi naujo būdo klastoti galiojimo terminus. Virtas ispaniškas kumpis Serrano, kurio galiojimo terminas buvo iki šių metų kovo 23 dienos, IKI lentynose J.Jasinskio g. aptiktas ir kovo 24 dieną....


Maiste vitaminų nebėra?

Maiste vitaminų nebėra?

Net ir nevalgantis pusfabrikačių bei kito greito maisto žmogus šiandien negauna visų organizmui reikalingų medžiagų. Mat dauguma maisto produktų beveik nebeturi juose buvusių vitaminų ir mineralų. Per 30-40 metų iš jautienos visiškai išnyko...


Ką reikia žinoti apie pigius maisto produktus

Ką reikia žinoti apie pigius maisto produktus

Užklupęs sunkmetis verčia žmones taupyti maisto sąskaita. Kuo tapsime, pasirinkdami pigesnius produktus? Juk senovės romėnai sakydavo: "Ką valgai, toks ir esi." Kokios gali būti taupymo pasekmės žmonių sveikatai? Gydytojai sako, kad...


Ištirtuose daigintų pupelių mėginiuose EHEC sukėlėjų nerasta

Ištirtuose daigintų pupelių mėginiuose EHEC sukėlėjų nerasta

Pirmuosiuose 23 ištirtuose daigintų pupelių mėginiuose iš įtarimą sukėlusio ūkio Vokietijoje mirtinai pavojingos žarnyno infekcijos EHEC sukėjų nerasta, pranešė Žemutinės Saksonijos vartotojų teisių ministerija. Tačiau tai nereiškia, kad pupelių...


Aukščiausios rūšies dešrelių kokybė neatitiko keliamų reikalavimų

Aukščiausios rūšies dešrelių kokybė neatitiko keliamų reikalavimų

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pareigūnai, įvertinę vienos iš mėsos perdirbimo įmonių gaminamų aukščiausios rūšies virtų dešrelių kokybę, nustatė, kad ji neatitinka aukščiausios rūšies mėsos gaminiams keliamų reikalavimų. UAB...


lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9