Sausio 19d. Trečiadienis

Ko vertas į laikraštį suvyniotas sumuštinis?

2013 Gruodžio 1d.
Peržiūrų skaičius: 22404
Ko vertas į laikraštį suvyniotas sumuštinis?

Atsainiai rūpinasi savo sveikata

Kai miškai net lūžta nuo uogų ir grybų, šeimininkės šaldikliuose ima kaupti jų atsargas žiemai. Deja, ne visos miško gėrybės yra užšaldomos tam skirtuose indeliuose. Uogaudamas ar grybaudamas neretas mūsų irgi nesuka sau galvos, kad uogas ar grybus deda ne į maistui skirtą talpą. O į ką vyniojame ar dedame maisto produktus, išsirengę į iškylą gamtoje ar nešdamiesi juos į darbą?

"Keista, bet žmonės dar kartais sumuštinį ar kitus maisto produktus vynioja į laikraštį ar į kitą po ranka pakliuvusį popierių, nežinodami jo paskirties, - stebisi Utenos visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Virginija Stalnionienė. - Savo sveikata besirūpinantis žmogus į laikraštį sumuštinio niekada nevynios dėl paprasčiausios priežasties - laikraščiui spausdinti dažai ir popierius yra nepritaikyti liestis su maistu.

Deja, be laikraščio retai išsiverčia ir ant jo supjaustytus obuolius ar vaistažoles džiovinančios kaimo močiutės. Nešdamos į turgų parduoti uogas, pintinės dugną uogautojos irgi neretai iškloja laikraščiu. O į kokius indus subertų uogų tik nepamatysi turguje!".

Utenos visuomenės sveikatos centro specialistai įspėja, kad maisto produktams pakuoti, laikyti naudojant ne tam skirtas medžiagas, į maisto produktus gali migruoti įvairios nepageidaujamos medžiagos arba nepageidaujamai pasikeisti juslinės maisto produktų savybės - skonis, kvapas, spalva.

Mūsų šalyje yra nustatyti griežti specialieji saugos sveikatos reikalavimai. Svarbiausias jų - kad į rinką nepatektų gaminys, galintis kelti pavojų visuomenės sveikatai.

Teisingai naudoti gaminius, skirtus liestis su maistu, vartotojams padeda jų ženklinimas.

"Svarbu, kad sąlyčiui su maistu skirti gaminiai būtų teisingai paženklinti ir vartotojai gautų visą būtiną informaciją apie gaminio naudojimo ypatybes bei paskirtį, - pabrėžia V. Stalnionienė. - Gaila, bet ne visi vartotojai atkreipia dėmesį į prekės ženklinimą. Tai rodo atsainų požiūrį į savo sveikatą."

Simbolis - stikliukas ir šakutė

Sąlyčiui su maistu skirtos medžiagos ir gaminiai yra ženklinami specialiu simboliu - stikliuku ir šakute, užrašu "skirtis liestis su maistu" bei kitais užrašais.

Informacija pirkėjui turi būti pateikta suprantama kalba, aiškiais spaudmenimis. Ji gali būti ant paties gaminio arba ant jo pakuotės, etiketėje, pritvirtintoje prie gaminio arba jo pakuotės, arba ant šalia gaminio esančio užrašo, aiškiai matomoje vietoje.

Kūdikiams - tik specialūs indai

Specialistai rekomenduoja ypač atidžiai rinktis naujagimių bei kūdikių maistui naudojamus indus. Kūdikių maistą patartina laikyti tik specialiuose, jiems skirtuose induose.

Pastaruoju metu vėl tapo madinga buityje naudoti keraminius indus. Reikėtų žinoti, kad maistui skirto keraminio gaminio vidinis paviršius neturi būti pažeistas. Jei jis yra subraižytas, įtrūkęs ar įskilęs,  gali išskirti didesnį nei leidžiama spalvotų keraminių indų gamyboje naudojamų kadmio, švino, mangano ir kitų sunkiųjų metalų kiekį.

Į ką dar reikėtų atkreipti dėmesį prieš įsigyjant keraminį indą?


"Jis privalo būti paženklintas specialiu ženklu arba jo naudojimo instrukcijoje nurodyta, kad indas skirtas maisto produktams. Jei gavote dovanų nepaženklintą keraminį indą arba tokį įsigijote mugėje ar turguje, tikėtina, kad jis nėra skirtas naudoti maistui, - aiškina V. Stalnionienė. - Jį patarčiau naudoti ne kaip indą, o kaip suvenyrą. Beje, prieš pirkdami keraminį gaminį, nepamirškite pasidomėti, kokiems maisto produktams  - šaltiems, karštiems, pieno produktams ar  medui - jis skirtas naudoti."
Nepaiso pateiktų nurodymų

Ką dar reikėtų žinoti vartotojui, naudojančiam su maistu besiliečiančius gaminius?


Pirmiausia  būtina laikytis ženklinime pateiktų nurodymų, pavyzdžiui: "negalima naudoti sąlyčiui su rūgščiais produktais", "tinkamas mikrobangų krosnelei", nurodyto temperatūros režimo ir kitų.
Dėl nežinojimo, o gal ir dėl paprasčiausio aplaidumo daugelis žmonių nepaiso šių nurodymų.  Šeimininkės dar dažnai  į plastiko butelius pila karštas rūgščias sultis, maistą mikrobangų krosnelėse šildo bet kokiuose induose.

Prieš pirkdami vienkartinius indus, nepamirškime pasidomėti, kokiam maistui ar gėrimui - šaltam ar karštam - jie yra skirti. Konferencijų ar pasitarimų dalyviai dažnai priversti kavą ar arbatą gerti iš šaltiems gėrimams skirtų plastiko stiklinių.

Prasidėjus sunkmečiui, vis dažniau į darbą maistą nešamės iš namų. Taupydami pinigus, o neretai ir laiką, maisto įsidedame ir vykdami į kelionę. Visuomenės sveikatos specialistai atkreipia dėmesį, kad tam reikia naudoti tik specialią plėvelę ar indus. Jų nesunkiai rasite daugelyje parduotuvių.

"Skeptiškai nusiteikusiam skaitytojui šie patarimai tikriausiai sukels šypseną. Juos lengviausia atremti argumentu, kad jų tėvai valgė ir gėrė iš bet kokių indų ir nė vienas dėl to nenumirė, - sako V. Stalnionienė. - Taip manantiems norėčiau priminti seną tiesą, kad niekas kitas geriau nepasirūpins jūsų ir artimųjų sveikata nei jūs patys. Tai daryti skatina ir išaugusi vartojimo kultūra."


TIRŠTI UOGŲ IR DARŽOVIŲ KOKTEILIAI „SMOOTHIE“ –  STULBINANTI NAUDA ORGANIZMUI

TIRŠTI UOGŲ IR DARŽOVIŲ KOKTEILIAI „SMOOTHIE“ – STULBINANTI NAUDA ORGANIZMUI

Tirštus vaisių ir daržovių kokteilius „smoothie“ vis dažniau atranda sveikata besidomintys asmenys, siekiantys papildyti savo mitybos racioną didesniu kiekiu vitaminų bei mineralinių medžiagų.


Ką reikia žinoti apie geriamąjį vandenį, išfasuotą į daugkartinio naudojimo tarą

Ką reikia žinoti apie geriamąjį vandenį, išfasuotą į daugkartinio naudojimo tarą

Vanduo yra būtina mūsų maisto raciono dalis. Specialistų teigimu, žmogus per parą turėtų išgerti 6 - 8 stiklines vandens, vasarą jo suvartoti rekomenduojama dar daugiau. Kokį vandenį gerti – fasuotą, iš butelių ar iš čiaupo – vartotojo...


Riešutai ir avižos puikiai mažina cholesterolį kraujyje

Riešutai ir avižos puikiai mažina cholesterolį kraujyje

Žmonės, kurie laikosi cholesterolio kiekį kraujyje mažinančių produktų dietos, daug efektyviau sumažina cholesterolio kiekį kraujyje nei tie, kurie valgo mažai riebalų turintį maistą. Kaip praneša AP, riešutai, avokadas, alyvuogių aliejus, soja ir...


Koks maistas saugo nuo vėžio?

Koks maistas saugo nuo vėžio?

Pastarųjų metų duomenys rodo, kad netinkama mityba yra viena iš onkologinių ligų priežasčių. Tad kaipgi reikėtų maitintis? Švedų mokslinių tyrimų duomenimis, padidinus perdirbtos mėsos produktų vartojimą tik 30 g per parą, tikimybė susirgti...


Produktai be E iš parduotuvių lentynų gali visai išnykti

Produktai be E iš parduotuvių lentynų gali visai išnykti

Maisto ir veterinarijos specialistai tikina, kad nuo gruodžio pirmos dienos vartotojams galės garantuoti, kad produktai pažymėti ženklu "be E" iš tikrųjų bus be E. Sugriežtinus tokių produktų laboratorinę patikrą, daugelis gamintojų...


Gyvenimas be maisto: naujos galimybės ar pavojingi eksperimentai?

Gyvenimas be maisto: naujos galimybės ar pavojingi eksperimentai?

Lietuvoje plinta naujas "virusas" - žmonės meta iššūkį tradiciniam supratimui apie mitybos svarbą. Jie nusprendžia gyventi be fizinio maisto, o energijos kūnui paimti iš... saulės. Kas tai - naujos epochos ženklai ar pavojingi...


Pusryčiai padeda kovoti su stresu

Pusryčiai padeda kovoti su stresu

Daugelis pusryčius laiko nereikšmingu užkandžiu. Rytais jie pasitenkina kavos puodeliu ar net sąmoningai nevalgo, nes stinga laiko ir noro gaminti. Be reikalo! Dietologai mano, jog pusryčiai – svarbiausias valgymas, turintis suteikti apie...


Moliūgas - įvairių ligų gydytojas

Moliūgas - įvairių ligų gydytojas

Vienos didžiausių daržovių titulas tikriausiai priklauso moliūgui. Amerikoje ši daržovė – būtinas Padėkos dienos atributas, italai ypač mėgsta rizotus su moliūgais, prancūzai gardžiuojasi šių daržovių sriuba. Moliūgo minkštimas turi cukraus,...


Kavą galima tik uostyti

Kavą galima tik uostyti

Reikia išgerti kavos, kad "nubustų" smegenys? O gal užtenka užuosti sodrų šiltą kavos kvapą? Han-Tarptautinė mokslininkų grupė įrodė, kad smegenų aktyvumą veikia vien kavos kvapas. Kavoje esančių medžiagų poveikio savijautai ir sveikatai...


Ar sveika gerti kavą?

Ar sveika gerti kavą?

Koks yra populiariausias nealkoholinis gėrimas tarp suaugusiųjų? Šis gėrimas – kava. Milijonai žmonių visame pasaulyje kasdien išgeria net po 4 – 5 puodelius šio gėrimo, dar tiek pat – apsiriboja šiek tiek mažesniu kavos kiekiu...


Lietuvių maisto racionas – ydingas

Lietuvių maisto racionas – ydingas

21 proc. pieno produktų, tiek pat daržovių ir vaisių, 15 proc. gaiviųjų gėrimų, 12 proc. grūdinių produktų, 11 proc. mėsos, ir net 8 proc. saldumynų - taip atrodo statistinio Lietuvos pirkėjo maisto racionas.Gydytoja dietologė Jūratė...


Vandenyje iš butelių bakterijų daugiau nei iš čiaupo

Vandenyje iš butelių bakterijų daugiau nei iš čiaupo

Ccrest Laboratories (Kanada) specialistai aptiko, kad 70 procentų populiarių prekinių ženklų geriamajame vandenyje padidintas bakterijų kiekis – ženkliai didesnis, nei vandens iš čiaupo. Kai kuriais atvejais bakterijų kiekis net 100 kartų...


Stebuklinga morkų galia

Stebuklinga morkų galia

Morkos - jaunystės, grožio ir ilgaamžiškumo garantas. Jose daug vertingojo karotino, organizme virstančio vitaminu A. Nėra jokių kitų vaisių ar daržovių, kuriuose būtų tiek daug šio vertingo fermento, nebent paprikoje. Morkos - ir puikus vitaminų...


Dietologė: dietos – nutukimo priežastis

Dietologė: dietos – nutukimo priežastis

Medikai žymių moterų prašo nepropaguoti drastiškų lieknėjimo būdų. Pasak jų, dietos yra pagrindinė nutukimo priežastis. Lieknėjimo tema tapo mėgstama įvairaus amžiaus ir socialinės padėties moterų, kurios sulieknėjusios kiekviena pasakoja savo...


Nuodai iš gamtos: 10 maisto produktų, kurie itin kenksmingi žmogui

Nuodai iš gamtos: 10 maisto produktų, kurie itin kenksmingi žmogui

Pyragus ar šokoladą kimšti nėra sveika, tačiau, ar kada susimąstėme, kad galime perdozuoti sveikų produktų? Taip vadinami produktai iš gamtos taip pat gali būti toksiški ir savyje būti sukaupę pavojingų kancerogeninių medžiagų, kurių nepakanka tik...


Patarimai, kaip papildyti vitamino D atsargas organizme

Patarimai, kaip papildyti vitamino D atsargas organizme

Apskaičiuota, kad vitamino D trūksta apie 13 proc. pasaulio gyventojų. Vitaminas D yra būtina maistinė medžiaga, tai – riebaluose tirpus vitaminas, kuris pirmiausia padeda absorbuoti kalcį, skatina kaulų augimą ir mineralizaciją.


Daržovių sultys - būtinų elementų šaltinis

Daržovių sultys - būtinų elementų šaltinis

Šviežių daržovių sultys - reikalingiausių ir lengviausiai įsisavinamų organizmui būtinų elementų šaltinis. Daržovių sultyse gausu visų žmogui būtinų amino rūgščių, mineralinių medžiagų, druskų, fermentų ir vitaminų, tik gerti jas reikia šviežias,...


Gaminiai be E – kieti ir neskanūs?

Gaminiai be E – kieti ir neskanūs?

Kodėl mūsų parduotuvėse vis dar tenka pavargti ieškant produktų be maisto priedų, žymimų E? Gamintojai tikina pristatantys vis daugiau sveikesnės produkcijos, nors pirkėjus esą tenka pratinti prie pasikeitusio gaminių skonio. Parduotuvių lentynose...


Kai kurie maisto priedai gali imituoti žmogaus hormonus

Kai kurie maisto priedai gali imituoti žmogaus hormonus

Kovo mėnesio "Scientific American" žurnale yra paviešintas tiriamasis straipsnis, kuriame įrodoma, jog kai kurie maisto priedai, patekę į žmogaus organizmą, gali veikti kaip estrogenai. Italijoje, Parma universitete, atlikta...


Kaip visuomenė gali paveikti gamintojus: Didžiosios Britanijos pavyzdys

Kaip visuomenė gali paveikti gamintojus: Didžiosios Britanijos pavyzdys

Netrukus turėtų pasibaigti terminas, kurio metu Didžiosios Britanijos gamintojai buvo paraginti geranoriškai išimti iš produkcijos vaikų hiperaktyvumą skatinančius dažiklius. Laisva valia prisijungti prie šio kvietimo gamintojams pasiūlė Jungtinės...


Dilgėlė – augalas, kuriame labai daug kalcio

Dilgėlė – augalas, kuriame labai daug kalcio

Dilgėlinių šeimos narį (lot. ‚“Acalypha Torta‘‘), liaudyje puikiai žinomą kaip didžiąją dilgėlę, yra aprašęs žymiausias antikinės Graikijos Tėvu krikštijamas Hipokratas. Anot jo, dilgėlė jau tada buvo labai vertinamas ir...


Nustatyta, jog placebo efektas veiksmingas metant svorį

Nustatyta, jog placebo efektas veiksmingas metant svorį

Ar jūsų samprata apie daromus fizinius pratimus gali turėti poveikio kūno svoriui? Harvardo psichologė Ellen Langer atliko mėnesį trukusį eksperimentą, kuriame dalyvavo viešbučiuose dirbančios kambarinės. Ji nustatė, jog tų moterų, kurioms buvo...


Kava ir sveikata - suderinama?

Kava ir sveikata - suderinama?

Žiniasklaida dažnai visuomenei pateikia ne pačius geriausius duomenis ir statistiką apie kavą... Bet ar tikrai kavos vartojimas toks žalingas kaip tai bandoma įrodyti? Kiek daugiau panaršę po medicinos puslapius internete ir paskaitę apie naujai...


Sveikas maistas = gera savijauta!

Sveikas maistas = gera savijauta!

Sveikas maistas = gera savijauta! Todėl ne be reikalo sakoma - ,,Ką valgai, taip ir atrodai“. Ilgalaikiai mitybos įpročiai neša naudą arba pamažu kenkia organizmui, todėl nederėtų į tai numoti ranka. Savo mitybos įpročiais dalinasi gydytoja...


Uždraudė gimtadienio tortus

Uždraudė gimtadienio tortus

D. Britanijos vaikų lopšeliai, palaikantys naują sveiko maisto iniciatyvą, vaikams uždraudė saldžius gimtadienio tortus. "Ikimokyklinio maisto projektas", kurį parengė Česterio universiteto (Didžioji Britanija) mokslininkai, vaikų...


Braškė - puiki priemonė nuo spuogų

Braškė - puiki priemonė nuo spuogų

Nuo seno braškės priskiriamos afrodiziakams. Braškės - vienos iš anksčiausiai prinokstančių uogų. Uogose esantys antioksidantai padeda apsisaugoti nuo vėžio, folio rūgštis gražina odą, plaukus, greitina žaizdų gijimą. Mikroelementai (geležis,...


Sukurti rekordiškai ilgai švieži išliekantys pomidorai

Sukurti rekordiškai ilgai švieži išliekantys pomidorai

Mokslininkai sukūrė genetiškai modifikuotus pomidorus, kurie švieži išbūna mėnesiu ilgiau nei įprasti. Genetiškai modifikuoti vaisiai švieži išlieka 45 dienas - tris kartus ilgiau nei normalūs pomidorai, kurie vysti pradeda maždaug po 15 dienų....


Japonų virtuvė – pati sveikiausia

Japonų virtuvė – pati sveikiausia

Norint išsaugoti gražias kūno formas ir ilgai gyventi į mitybos racioną būtina įtraukti daržoves, vaisius ir žuvį. Šia taisykle vadovaujasi japonai, Singapūro gyventojai ir kinai, todėl nutukimas jiems negresia. Pačia sveikiausia išrinkta japonų...


Sveikas maistas – tik iliuzija?

Sveikas maistas – tik iliuzija?

Lietuviška mėsa ir grūdai yra visiškai sveiki ir labai vertinami pasaulyje – tokiais argumentais ginasi verslininkai, viešai kaltinami nešvariais maisto pramonės užkulisiais. Tačiau parduotuvėse produktų be cheminių medžiagų beveik nebeliko....


Vokietijoje įspėta nevartoti prancūziškos alyvuogių

Vokietijoje įspėta nevartoti prancūziškos alyvuogių

Vokietijos vartotojų apsaugos ir maisto produktų saugumo tarnyba (BVL) įspėja gyventojus nevartoti prancūziškos alyvuogių ir pomidorų pastos, praneša agentūra AFP. Tam tikri produktai esą gali būti užkrėsti bakterijomis ir tai gali turėti rimtų...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9