Lapkričio 29d. Sekmadienis

Ko vertas į laikraštį suvyniotas sumuštinis?

2013 Gruodžio 1d.
Peržiūrų skaičius: 22404
Ko vertas į laikraštį suvyniotas sumuštinis?

Atsainiai rūpinasi savo sveikata

Kai miškai net lūžta nuo uogų ir grybų, šeimininkės šaldikliuose ima kaupti jų atsargas žiemai. Deja, ne visos miško gėrybės yra užšaldomos tam skirtuose indeliuose. Uogaudamas ar grybaudamas neretas mūsų irgi nesuka sau galvos, kad uogas ar grybus deda ne į maistui skirtą talpą. O į ką vyniojame ar dedame maisto produktus, išsirengę į iškylą gamtoje ar nešdamiesi juos į darbą?

"Keista, bet žmonės dar kartais sumuštinį ar kitus maisto produktus vynioja į laikraštį ar į kitą po ranka pakliuvusį popierių, nežinodami jo paskirties, - stebisi Utenos visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Virginija Stalnionienė. - Savo sveikata besirūpinantis žmogus į laikraštį sumuštinio niekada nevynios dėl paprasčiausios priežasties - laikraščiui spausdinti dažai ir popierius yra nepritaikyti liestis su maistu.

Deja, be laikraščio retai išsiverčia ir ant jo supjaustytus obuolius ar vaistažoles džiovinančios kaimo močiutės. Nešdamos į turgų parduoti uogas, pintinės dugną uogautojos irgi neretai iškloja laikraščiu. O į kokius indus subertų uogų tik nepamatysi turguje!".

Utenos visuomenės sveikatos centro specialistai įspėja, kad maisto produktams pakuoti, laikyti naudojant ne tam skirtas medžiagas, į maisto produktus gali migruoti įvairios nepageidaujamos medžiagos arba nepageidaujamai pasikeisti juslinės maisto produktų savybės - skonis, kvapas, spalva.

Mūsų šalyje yra nustatyti griežti specialieji saugos sveikatos reikalavimai. Svarbiausias jų - kad į rinką nepatektų gaminys, galintis kelti pavojų visuomenės sveikatai.

Teisingai naudoti gaminius, skirtus liestis su maistu, vartotojams padeda jų ženklinimas.

"Svarbu, kad sąlyčiui su maistu skirti gaminiai būtų teisingai paženklinti ir vartotojai gautų visą būtiną informaciją apie gaminio naudojimo ypatybes bei paskirtį, - pabrėžia V. Stalnionienė. - Gaila, bet ne visi vartotojai atkreipia dėmesį į prekės ženklinimą. Tai rodo atsainų požiūrį į savo sveikatą."

Simbolis - stikliukas ir šakutė

Sąlyčiui su maistu skirtos medžiagos ir gaminiai yra ženklinami specialiu simboliu - stikliuku ir šakute, užrašu "skirtis liestis su maistu" bei kitais užrašais.

Informacija pirkėjui turi būti pateikta suprantama kalba, aiškiais spaudmenimis. Ji gali būti ant paties gaminio arba ant jo pakuotės, etiketėje, pritvirtintoje prie gaminio arba jo pakuotės, arba ant šalia gaminio esančio užrašo, aiškiai matomoje vietoje.

Kūdikiams - tik specialūs indai

Specialistai rekomenduoja ypač atidžiai rinktis naujagimių bei kūdikių maistui naudojamus indus. Kūdikių maistą patartina laikyti tik specialiuose, jiems skirtuose induose.

Pastaruoju metu vėl tapo madinga buityje naudoti keraminius indus. Reikėtų žinoti, kad maistui skirto keraminio gaminio vidinis paviršius neturi būti pažeistas. Jei jis yra subraižytas, įtrūkęs ar įskilęs,  gali išskirti didesnį nei leidžiama spalvotų keraminių indų gamyboje naudojamų kadmio, švino, mangano ir kitų sunkiųjų metalų kiekį.

Į ką dar reikėtų atkreipti dėmesį prieš įsigyjant keraminį indą?


"Jis privalo būti paženklintas specialiu ženklu arba jo naudojimo instrukcijoje nurodyta, kad indas skirtas maisto produktams. Jei gavote dovanų nepaženklintą keraminį indą arba tokį įsigijote mugėje ar turguje, tikėtina, kad jis nėra skirtas naudoti maistui, - aiškina V. Stalnionienė. - Jį patarčiau naudoti ne kaip indą, o kaip suvenyrą. Beje, prieš pirkdami keraminį gaminį, nepamirškite pasidomėti, kokiems maisto produktams  - šaltiems, karštiems, pieno produktams ar  medui - jis skirtas naudoti."
Nepaiso pateiktų nurodymų

Ką dar reikėtų žinoti vartotojui, naudojančiam su maistu besiliečiančius gaminius?


Pirmiausia  būtina laikytis ženklinime pateiktų nurodymų, pavyzdžiui: "negalima naudoti sąlyčiui su rūgščiais produktais", "tinkamas mikrobangų krosnelei", nurodyto temperatūros režimo ir kitų.
Dėl nežinojimo, o gal ir dėl paprasčiausio aplaidumo daugelis žmonių nepaiso šių nurodymų.  Šeimininkės dar dažnai  į plastiko butelius pila karštas rūgščias sultis, maistą mikrobangų krosnelėse šildo bet kokiuose induose.

Prieš pirkdami vienkartinius indus, nepamirškime pasidomėti, kokiam maistui ar gėrimui - šaltam ar karštam - jie yra skirti. Konferencijų ar pasitarimų dalyviai dažnai priversti kavą ar arbatą gerti iš šaltiems gėrimams skirtų plastiko stiklinių.

Prasidėjus sunkmečiui, vis dažniau į darbą maistą nešamės iš namų. Taupydami pinigus, o neretai ir laiką, maisto įsidedame ir vykdami į kelionę. Visuomenės sveikatos specialistai atkreipia dėmesį, kad tam reikia naudoti tik specialią plėvelę ar indus. Jų nesunkiai rasite daugelyje parduotuvių.

"Skeptiškai nusiteikusiam skaitytojui šie patarimai tikriausiai sukels šypseną. Juos lengviausia atremti argumentu, kad jų tėvai valgė ir gėrė iš bet kokių indų ir nė vienas dėl to nenumirė, - sako V. Stalnionienė. - Taip manantiems norėčiau priminti seną tiesą, kad niekas kitas geriau nepasirūpins jūsų ir artimųjų sveikata nei jūs patys. Tai daryti skatina ir išaugusi vartojimo kultūra."

Sezoninės daržovės – norintiesiems sulieknėti

Sezoninės daržovės – norintiesiems sulieknėti

Tyrimai parodė, kad baklažanai ir cukinijos padeda atsikratyti nereikalingų kilogramų. Šiose daržovėse yra medžiagų, efektyviai iš organizmo šalinančių toksinus ir spartinančių medžiagų apykaitą. Dėl didelio mineralinių medžiagų, ypač kalio,...


Sveiki užkandžiai paplūdimyje

Sveiki užkandžiai paplūdimyje

Kefyras ir varškė. Kepinant saulei kefyras – puiki išeitis. Ir alkio jausmą kuriam laikui pamiršite, ir atsigaivinsite. Jei visgi vien kefyro jums per mažai, suvalgykite nesaldžią varškę, be priedų. Ir kefyrą, ir varškę rinkitės neriebius:...


Apie ekologiškus maisto produktus

Apie ekologiškus maisto produktus

Ekologiškų maisto produktų tema pastaruoju metu labai aktuali. Lietuvoje ekologinių ūkių nuolat daugėja. Žmonės ekologiškus maisto produktus renkasi dėl poveikio sveikatai, geresnio skonio ir saugodami gamtą. Ekologinė produkcija parduodama...


Mokslininkai: klonuotų gyvūnų mėsa ir pienas nekelia grėsmės

Mokslininkai: klonuotų gyvūnų mėsa ir pienas nekelia grėsmės

Klonuotų gyvūnų mėsa dar vienu žingsneliu priartėjo prie Didžiosios Britanijos parduotuvių: valdžiai dirbantys mokslininkai teigia, kad klonuotų gyvūnų mėsa ir pienas bei jo produktai žmonių sveikatai kelia ne didesnę grėsmę nei įprastinė mėsa ir...


Žvalūs nuo ankstaus ryto

Žvalūs nuo ankstaus ryto

Apniukusį žiemos rytą prabusti padeda ne tik stiprios kavos puodelis, bet ir kur kas paprastesnės bei sveikesnės priemonės. Pavyzdžiui, šaltas vanduo, kuris paspartina kraujo apytaką. Tačiau tai nereiškia, jog reikia lįsti po šalta dušo čiurkšle....


Japonų virtuvė – pati sveikiausia

Japonų virtuvė – pati sveikiausia

Norint išsaugoti gražias kūno formas ir ilgai gyventi į mitybos racioną būtina įtraukti daržoves, vaisius ir žuvį. Šia taisykle vadovaujasi japonai, Singapūro gyventojai ir kinai, todėl nutukimas jiems negresia. Pačia sveikiausia išrinkta japonų...


Nutukimo epidemiją stabdys naujas vaistas

Nutukimo epidemiją stabdys naujas vaistas

"Atsikratykite 9,45 kilogramų per 6 mėnesius!" - nors tai skamba kaip eilinės "stebuklingos" priemonės nuo nutukimo reklama, būtent tokiu poveikiu pasižymi naujas vaistas, atskleidė Danijos mokslininkų tyrimas. Kopenhagos...


Ką reikėtų žinoti apie pagrindines maisto medžiagas

Ką reikėtų žinoti apie pagrindines maisto medžiagas

Su maistu žmogus gauna apie 40 įvairių maistinių medžiagų. Pagrindinės maisto sudedamosios dalys yra baltymai, riebalai, angliavandeniai, mineralinės medžiagos ir vitaminai. Kiekviena iš pagrindinių maisto medžiagų turi savo funkcijas. Organizmas...


Granatų sultys – tikras vitaminų šaltinis

Granatų sultys – tikras vitaminų šaltinis

Tyrimais įrodyta, jog granatų sultys - ne tik vertingas maisto produktas, jos turi ir gydomųjų savybių. Natūraliose sultyse gausu vitaminų, fermentų, mineralinių medžiagų, mikroelementų, pektinų, organinių rūgščių bei kitų biologiškai aktyvių...


Jo didenybė visagalis obuolys

Jo didenybė visagalis obuolys

Jis kvepia ne mažiau nei marokietiški apelsinai. Tai gali garantuoti kaimo žmonės kurie net dabar, kai jau tuoj sulauksime šviežių alyvinių obuoliukų, rūsiuose dar yra išsaugoję kietųjų ananasinių. Kad ir kiek pasilamdę ir padžiuvę jie vertingesni...


Kruopos: skanu, sveika, nebrangu

Kruopos: skanu, sveika, nebrangu

Kruopų rastume kiekvienuose namuose: jos ilgai negenda, iš jų bet kada pasigaminsi sotų valgį. Kai kurie gydytojai ir dietologai šiandien netgi teigia, kad kruopų patiekalus galima prilyginti vaistams – nuo vidurių užkietėjimo,...


TOP 10: sveikiausios pasaulio virtuvės

TOP 10: sveikiausios pasaulio virtuvės

Kurios šalies virtuvė yra sveikiausia? Sužinokime sveikiausių pasaulio virtuvių dešimtuką! Pirmoje vietoje atsidūrė Japonija, kur su nutukimo problema susiduria 1,5proc. gyventojų, o vidutinė gyvenimo trukmė yra 82 metai. Dumbliai, šviežios jūros...


Antsvoriui reikšmės turi žarnyno bakterijos

Antsvoriui reikšmės turi žarnyno bakterijos

Riebus ir cukringas maistas ne tik suteikia kūnui papildomų kalorijų - jis taip pat pakeičia žarnyne esančių bakterijų sudėtį, dėl ko žmogus lengviau priauga svorio ir sunkiau jo atsikrato. Su pelėmis atlikti tyrimai rodo, jog toks bakterijų...


Nuodai maiste: jūs nemirsite. Bent jau ne staigiai

Nuodai maiste: jūs nemirsite. Bent jau ne staigiai

Tvarka yra tokia: likus keliolikai dienų iki javų derliaus nuėmimo jie yra nupurškiami herbicidu glifosatu, kuris numarina visa, kas žalia. Po to derlius nuimamas ir parduodamas žmonių maistui. Naujausiais duomenimis, glifosatas sukelia žmogaus...


Malonumas – su konservantais

Malonumas – su konservantais

Dirbtinių medžiagų prisotinti šiemetiniai ledai gali sulaukti ir kitos vasaros.Iš pirmo žvilgsnio visiškai nekaltas produktas, kurį vasarą itin mėgsta vaikai ir nevengia suaugusieji, yra prifarširuoti konservantų. Nenatūralūs priedai silpnina...


Liga, kai nieko neskauda

Liga, kai nieko neskauda

Greitas maistas nepakeis mamos barščių Nutukimas vargina ypatingai Anglijos, Vokietijos, Ispanijos gyventojus. Ši problema, anot gydytojos, itin aktuali jau ir mūsų šalyje. Nutukėlių sąraše tarp 194 pasaulio šalių Lietuva yra 79 vietoje. 46 proc....


Alergijos priežastis - nebūtinai šokoladas

Alergijos priežastis - nebūtinai šokoladas

Tikriausiai ne vienas šokolado atsisako dėl to, jog mano esąs jam alergiškas. Tačiau, specialistų teigimu, alergijos šokoladui nebūna – tik jo sudedamosioms dalims: sojai, pienui ar lecitinui. Šokoladui alergiškų beveik nebūna, tačiau jei...


Ekologiškų produktų grupė

Ekologiškų produktų grupė

1993m. įkurta šaldytų kulinarinių pusgaminių gamintoja UAB "Liūtukas" ir Ko per trumpą laiką tapo viena didižiausių ir moderniausių Lietuvoje. Įmonės sėkmę garantuoja vartotojų bei ekspertų pripažinta produkcija, novatoriškumas ir...


Pasislėpę maisto priedai: krevetės

Pasislėpę maisto priedai: krevetės

Pagal ES ir Lietuvos teisės aktus (2000/13/EB; HN 119 ir kt.) ant maisto produktų pakuočių nereikia žymėti priedų, kurie galutiniame produkte neatlieka jokios funkcijos. Ši nuostata suprantama, tačiau reiktų žinoti, jog pavieniais atvejais kai...


Aukščiausios rūšies dešrelių kokybė neatitiko keliamų reikalavimų

Aukščiausios rūšies dešrelių kokybė neatitiko keliamų reikalavimų

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pareigūnai, įvertinę vienos iš mėsos perdirbimo įmonių gaminamų aukščiausios rūšies virtų dešrelių kokybę, nustatė, kad ji neatitinka aukščiausios rūšies mėsos gaminiams keliamų reikalavimų. UAB...


Kodėl reikia vartoti "geruosius" riebalus?

Kodėl reikia vartoti "geruosius" riebalus?

Nusprendę sveikiau maitintis mažinkite svieste ir mėsoje esančių sočiųjų riebalų vartojimą. Suaugusieji turėtų gauti vos 11 procentų šių riebalų pagaminamos energijos. Tai sumažintų blogojo cholesterolio kiekius kraujyje ir padėtų neužkimšti...


Jonizuotas vanduo – paprasta pasigaminti, sveika gerti

Jonizuotas vanduo – paprasta pasigaminti, sveika gerti

Gyventi ilgai, sveikai ir laimingai – kiekvieno iš mūsų svajonė ir siekiamybė. Ar tai įmanoma įvairių lėtinių ligų varginamoje mūsų visuomenėje? Atrodo, sudėtinga. Tačiau sprendimo raktas dažniausiai glūdi paprastuose kasdieniuose dalykuose,...


Ką ir kaip valgyti, kad gera nuotaika nedingtų?

Ką ir kaip valgyti, kad gera nuotaika nedingtų?

Liūdesį ir tingulį gali pašalinti sveiki pusryčiai ir griežtas biologinio ritmo laikymasis. Ekspertai pateikia kelis patarimus, kaip praskaidrinti nuotaiką. 1. Jei valgysite vadovaudamiesi paros biologiniu ritmu, visą dieną būsite geros...


Kaip įveikti norą prisivalgyti prieš naktį

Kaip įveikti norą prisivalgyti prieš naktį

Kanados dietologijos centro darbuotojai sukūrė specialų kovos su vakariniu persivalgymu kursą. Jeigu 5 dienas kruopščiai laikysitės jų nurodymų, šio įpročio atsikratysite maždaug per 10 dienų. 1-oji diena: sunkiausia pradėti Visą dieną stenkitės...


Supervaisius malpigija: vitamino C užtaisas

Supervaisius malpigija: vitamino C užtaisas

Manote, kad rūgščios citrinos yra geriausias vitamino C šaltinis? Malpigija – tokį keistą pavadinimą turi į vyšnią panašus vaisius, dar vadinamas Acerola, kuriame vitamino C – bent 20 kartų daugiau nei citrinoje. Iš Pietų Amerikos...


Atsinaujinęs „Fit Food“: nuo šiol sveika mityba įmanoma kiekvienam

Atsinaujinęs „Fit Food“: nuo šiol sveika mityba įmanoma kiekvienam

Šiandien visame pasaulyje sparčiai sklinda sveikos mitybos idėjos. Gal dėl to, kad su kiekviena diena vis daugiau mokslinių tyrimų įrodo, jog žmonių sveikatos problemos yra glaudžiai susijusios su mityba. Žmogaus suvartojamas maistas veikia ne tik...


Dėl šiuolaikinio maisto trinka įprastas brendimo metas

Dėl šiuolaikinio maisto trinka įprastas brendimo metas

Praėjusio šimtmečio vidurys - anomalijų pradžios amžius. Šoktelėjo ne tik žmonijos ūgis, bet ir pasikeitė brendimo amžius. Šiandieninėms mergaitėms krūtys pradeda augti jau devintais gyvenimo metais. Tuo tarpu berniukų branda, atvirkščiai,...


Sėkmės darbe paslaptis – teisinga mityba

Sėkmės darbe paslaptis – teisinga mityba

Kaip teisingai maitintis, norint darbe pasiekti užsibrėžtų tikslų ir būti sėkmingu – į šį klausimą atsako Vokietijos mokslininkas, daktaras P.Giunteris. Farmakologijos ir maisto produktų chemijos specialistas atliko ne vieną stebėjimą ir...


Tyrimas: žmonės per krizę valgo kaloringesnį maistą

Tyrimas: žmonės per krizę valgo kaloringesnį maistą

Recesija, nedarbas ir mažėjančios pajamos sukelia netikėtas problemas - žmonės storėja, parodė JAV tinklapio apklausa. Tyrimo metu ketvirtadalis apklaustųjų iš tūkstančio prisipažino, kad krizės akivaizdoje jiems labiau norisi kaloringų produktų,...


Žuvį valgyti sveika

Žuvį valgyti sveika

Visi žino, kad žuvį valgyti sveika. Tačiau paklausus, kodėl taip mano, dažnas susimąsto ir iškart atsakyti negali. Koks gi atsakymas į šį klausimą? Tyrimai rodo, kad penkis kartus per savaitę valgant žuvies patiekalų insulto galimybė sumažėja net...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9