Gruodžio 5d. Sekmadienis

Ir maitina, ir gydo

Peržiūrų skaičius: 24892
Ir maitina, ir gydo

Ne veltui bulvės vadinamos antrąja duona – šios daržovės turi visų būtinų organizmui maistinių medžiagų ir vitaminų. Išvesta daugybė bulvių rūšių, todėl šakniagumbių sudėtis skiriasi. Tačiau apie 75–80 proc. šviežio gumbo sudaro vanduo. Sausos medžiagos pagrindas – krakmolas. Jo bulvėse randama apie 18 proc.

Bulvės žmogui pirmiausia naudingos tuo, kad jose yra angliavandenių – apie 18 proc. – ir 2 proc. baltymų – globulino, albumino, tubenino. Be to, bulvės turtingos vitaminų B2, B6, B9, PP, K, E, C. Suvalgęs 200 g bulvių, žmogus gauna pusę kasdienės C vitamino normos. Taip pat ši daržovė yra geras įvairių mineralų (kalio, fosforo, kalcio, geležies, magnio ir kt.), organinių rūgščių ir karotino – pigmento, kuris aprūpina organizmą vitaminu A, šaltinis.

Geriausia – virti

Per dieną 100 gramų bulvių visiškai pakanka visavertei mitybai, bet ne visi jų gaminimo būdai naudingi. Keptos daržovės praranda daugiausia naudingų medžiagų, be to, kepant kaupiasi kancerogeninės medžiagos – pirmiausia akrilamidas.

Tad bulves geriausia virti, pageidautina garuose, be to, su lupenomis. Esmė ta, kad šių daržovių odelėje yra labai daug naudingų medžiagų, taip pat fermentų, padedančių organizmui pasisavinti krakmolą. Blogiausiu atveju bulvių odelę lupkite kuo ploniau.

Kuo trumpiau virsite bulves, tuo daugiau naudingų medžiagų jose išliks. Todėl dėti virti šias daržoves reikia į nedidelį jau užvirusio vandens kiekį.

O šaltame vandenyje nuluptų bulvių išvis negalima laikyti – suyra vitaminai.

Stiprina organizmą

Apie gydomąsias bulvių savybes žmonės žinojo jau seniai. Bulvėmis gydomi uždegimai, žaizdos, šios daržovės skatina šlapimo išsiskyrimą. Bulvių sultys reguliuoja žarnyno veiklą, malšina skrandžio ir žarnyno skausmus, stabdo vėmimą, gydo opas.

Šių daržovių sunką tinka gerti sergant skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige, gastritu, kai padidėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas, esant užkietėjusiems viduriams. Rekomenduojama gerti po pusę stiklinės 2–3 kartus per dieną 30–40 min. prieš valgant.

Bulvių sultys – tai puiki organizmą stiprinanti priemonė. Sultyse esančios kalio druskos padeda pasišalinti iš organizmo šlakams. Kalis normalizuoja širdies raumens veiklą, todėl bulvės yra puikus vaistas širdies ir kraujagyslių sistemos ligoms gydyti.

Kompresai ir kaukės

Liaudies medicinos žinovai tikina, kad skaudant galvai pagelbsti bulvių sunka – jos reikia gerti 3 kartus per dieną po pusę stiklinės.

Tarkuotomis bulvėmis gydomi nudegimai, egzemos, nuospaudos, įvairios odos ligos. Bulvių sulčių kompresai padeda, kai nušąla oda. Reikia kelias bulves nuplauti, nulupti ir sutarkuoti, o tyrę užkrėsti apie 1 cm sluoksniu ant kelis kartus sulankstytos marlės ir dėti ant pažeistos vietos. Po pusantros ar dviejų valandų tyrę būtina pakeisti šviežia. Nakčiai kompresą reikia nuimti.

Viršutinių kvėpavimo takų kataras gydomas kvėpuojant bulvių garais, kurie kyla trinant išvirtas karštas bulves.

Šios daržovės naudingos ir sausai veido odai. Nuluptos virtos bulvės sutrinamos su grietinėle ar grietine ir košele ištepamas veidas. Po 15 min. kaukė nuplaunama drungnu vandeniu.

Būtinas saikas

Kai kurių dietologų manymu, daugeliui pagyvenusių žmonių bulvių vartoti tiesiog būtina.

Tačiau jomis negalima piktnaudžiauti. Bulvių patiekalus reikia kaitalioti su kokiu nors kitokiu augaliniu maistu.

Bulvės už daugelį kitų daržovių kaloringesnės kelis kartus. 1 kg bulvių turi 800–1000 kcal, todėl neverta dažnai mėgautis šiomis daržovėmis tiems, kurie rūpinasi savo figūra. Tačiau, nepaisant to, galima rasti nemažai dietų, kurių pagrindinis produktas yra bulvės. Daugelis iš jų labai paprastos: tereikia kelias dienas nedideliais kiekiais valgyti virtų bulvių su žalumynais.

Būtina atminti, kad negalima vartoti pažaliavusių bulvių, nes gresia apsinuodyti. Sudygusiose ir pažaliavusiose bulvėse, o ypač jų odoje ir akutėse, yra daug solanino. Jis ardo eritrocitus ir slopina nervų sistemą. Apsinuodijus solaninu, ima pykinti, atsiranda traukuliai, padažnėja širdies ritmas.

Žymės: bulvės , mityba

Kodėl ne visi galime gerti pieną

Kodėl ne visi galime gerti pieną

Lietuvoje per 34 % gyventojų turi pieno cukrų laktozę skaidančio fermento trūkumą, todėl jiems, suvartojus pieno produktų ar kitų maisto produktų, kurių sudėtyje yra pieno produktų, tiksliau – laktozės, gali pasireikšti nepageidaujamų...


Populiariausi mitai, kaip atsikratyti antsvorio

Populiariausi mitai, kaip atsikratyti antsvorio

Aktyviai reklamuojamos priemonės ir metodai, kaip atsikratyti antsvorio. Tačiau žvelgiant medikų akimis dauguma tų metodų yra visiškas absurdas. Kokie gi mitai apie efektyvius svorio metimo būdus yra patys populiariausi? 1 mitas. Jei griebsies...


Karti tiesa apie alų

Karti tiesa apie alų

Alaus gaminimo ir be jokios abejonės vartojimo tradicijos Lietuvoje viena už kitą gilesnės. Lietuviai, save vadinantys krepšinio šalies piliečiais, nuo šio alkoholinio gėrimo neatsieja ne tik pamėgtos sporto šakos, bet ir įvairių švenčių, o...


Ar saugu vartoti nepasterizuotą pieną?

Ar saugu vartoti nepasterizuotą pieną?

Gydytojai ir specialistai pataria – maži vaikai neturėtų gerti žalio, nepasterizuoto pieno. Pienas yra didelės maistinės vertės produktas, turintis daug medžiagų, reikalingų vaikų augimui, tačiau žaliame piene gali būti įvairių bakterijų,...


Alergijos priežastis - nebūtinai šokoladas

Alergijos priežastis - nebūtinai šokoladas

Tikriausiai ne vienas šokolado atsisako dėl to, jog mano esąs jam alergiškas. Tačiau, specialistų teigimu, alergijos šokoladui nebūna – tik jo sudedamosioms dalims: sojai, pienui ar lecitinui. Šokoladui alergiškų beveik nebūna, tačiau jei...


4 patarimai, kaip tinkamai kepti maistą gamtoje

4 patarimai, kaip tinkamai kepti maistą gamtoje

Daugelis sutiks, kad viena smagiausių ir maloniausių akimirkų, kai su draugais ar šeima stovyklaujama prie laužavietės, yra mėgavimasis ant atviros ugnies keptais patiekalais. Ar kas gali labiau atpalaiduoti už traškančių ugnyje malkų garsą ir...


Ar sveika gerti kavą?

Ar sveika gerti kavą?

Koks yra populiariausias nealkoholinis gėrimas tarp suaugusiųjų? Šis gėrimas – kava. Milijonai žmonių visame pasaulyje kasdien išgeria net po 4 – 5 puodelius šio gėrimo, dar tiek pat – apsiriboja šiek tiek mažesniu kavos kiekiu...


Kofeinas ugdo priklausomybę

Kofeinas ugdo priklausomybę

Parduotuvių lentynos kimšte užkimštos įvairių rūšių bei sudėties gaiviųjų gėrimų. Sveikos mitybos specialistai teigia, kad nemaža dalis jų nerekomenduotini. O kai kurie netgi formuoja priklausomybę, ypač jei vartotojas jaunas. Taigi ką ir kiek...


Mityba: visa tiesa apie pieną

Mityba: visa tiesa apie pieną

Pagrindiniai sveikos mitybos principai - saikingumas ir įvairovė - skelbia: sveikas maitinimasis toli gražu nėra nuobodus! Juk pusryčiams suvalgę mėsos su daržovėmis, o pietų metu pasisotinę kepta žuvimi, tikrai nesijausite nuskriausti. Didieji...


Lietuviai žiūri ką valgo: salmonelioze susirgo mažiau žmonių

Lietuviai žiūri ką valgo: salmonelioze susirgo mažiau žmonių

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, per pirmąjį 2010 m. pusmetį užregistruoti 666 susirgimų atvejai (2009 m. sirgo 2069 žmonės, 2008 m. – 3159). Daugiausiai salmoneliozės atvejų užregistruota atšilus orams, pvz. per šių metų...


Mokslo populiarintojai triuškina garsenybių pateikiamus sveikos gyvensenos patarimus

Mokslo populiarintojai triuškina garsenybių pateikiamus sveikos gyvensenos patarimus

Viena britų mokslo populiarinimo organizacija trečiadienį sukritikavo kai kurių garsenybių patarimus kaip sveikai gyventi. Pavyzdžiui, pareiškimus apie sėklos sulaikymo naudą arba kūnui energijos suteikiančias silikonines apyrankes. Organizacija...


Vaisvandeniai nėra sveikesni

Vaisvandeniai nėra sveikesni

Studijos vadovė iš Bostono universiteto Julie Palmer dešimtmetį stebėjo 43 tūkst. tyrime dalyvavusių moterų. Mokslininkė mėgino išsiaiškinti, kaip gėrimo įpročiai veikia riziką susirgti cukriniu diabetu. Pasak J. Palmer, vaisvandeniai ir kiti...


Padės skaičiuoti kalorijas

Padės skaičiuoti kalorijas

Didžiosios Britanijos greito maisto užkandinių meniu šalia kainų bus nurodytas ir patiekalų kaloringumas. Septyniolika Britanijos maisto produktų gamintojų, tarp kurių tokie greito maisto restoranų tinklai kaip "Pizza Hut", KFC,...


Maisto produktų etiketės bus išsamesnės ir aiškesnės

Maisto produktų etiketės bus išsamesnės ir aiškesnės

Maisto produktų pakuotėse bus privalu nurodyti riebalų, sočiųjų riebalų, angliavandenių, baltymų, cukraus bei druskos kiekį. Trečiadienį Europos Parlamentas patvirtino kompromisinį teisės aktą šiuo klausimu (606 balsai už, 46 prieš, 26 susilaikė)....


Turkų virtuvės paslaptis – prieskonių gausa

Turkų virtuvės paslaptis – prieskonių gausa

Vilniaus universiteto studentai patys galėjo patirti, koks yra turkiškos virtuvės patiekalų skonis. Su jų ypatumais ir gaminimo tradicijomis supažindino Turkų kultūros centras.Šią savaitę Vilniaus universiteto Turkų kultūros centras organizavo...


Nitratai vaisiuose ir daržovėse: vartotojų baimės nepagrįstos

Nitratai vaisiuose ir daržovėse: vartotojų baimės nepagrįstos

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto direktoriaus pavaduotojos Snieguolės Ščeponavičienės tvirtinimu, vartotojai neturėtų baimintis nitratų maisto produktuose. Remiantis tyrimų duomenimis ir nustatomais nitratų kiekiais...


Kai kvepia, tai nekanda

Kai kvepia, tai nekanda

Atėjus vasarai daugelio galvos skausmas yra sugalvoti, kaip gintis nuo uodų, erkių ir kitų kandikų būnant gamtoje. Sąmoningesni vartotojai nemano, kad pakanka pasipurkšti bet kuo, kas žada apsaugą, ir viskas bus gerai. Nes patys repelentai yra...


Daržoves valgyti sveika

Daržoves valgyti sveika

Amerikiečių mokslininkai teigia, kad brokoliai ir briuselio kopūstai mažina tikimybę atsirasti vėžiniams navikams. Priešvėžinėmis savybėmis pasižymi ir taip visų mėgstami pomidorai. Origono (JAV) valstybinio universiteto mokslininkai nustatė, kad...


TIRŠTI UOGŲ IR DARŽOVIŲ KOKTEILIAI „SMOOTHIE“ –  STULBINANTI NAUDA ORGANIZMUI

TIRŠTI UOGŲ IR DARŽOVIŲ KOKTEILIAI „SMOOTHIE“ – STULBINANTI NAUDA ORGANIZMUI

Tirštus vaisių ir daržovių kokteilius „smoothie“ vis dažniau atranda sveikata besidomintys asmenys, siekiantys papildyti savo mitybos racioną didesniu kiekiu vitaminų bei mineralinių medžiagų.


Dar druskos? Ačiū, ne

Dar druskos? Ačiū, ne

Kaip reaguotumėte, jei restorane padavėjas neatsiklausęs jūsų į kavą ar arbatą įbertų cukraus? Turbūt labai nustebtumėte ir net susierzintumėte. Tačiau dėl druskos kiekio patiekiamame maiste papriekaištauja retas. Buvo ištirta, kad daugumoje...


Glutamatas prekių etikėtese slepiasi ne tik po kodu E621

Glutamatas prekių etikėtese slepiasi ne tik po kodu E621

Glutamatas organizme atlieka svarbią funkciją: jis yra pagrindinis centrinėje nervų sistemoje esantis neurotransmiteris, pernešantis dirglumo impulsą. Neurologijoje žinoma, kad perdozavus šio neurotransmiterio galima pakenkti centrinei nervų...


Ką valgyti, kad lavėtų atmintis?

Ką valgyti, kad lavėtų atmintis?

Tinkama mityba padeda ne tik nepriaugti svorio, apsisaugoti nuo širdies ar kraujagyslių ligų, tačiau ir lavinti atmintį. Tereikia žinoti 9 maisto produktus ir gėrimus. Kaip praneša portalas CookingLight.com, nėra jokio gydymo, kuris įveiktų...


Ledai, kurie netirpsta

Ledai, kurie netirpsta

Du didžiausi pasaulio ledų gamintojai tiria baltymus ir grybus, kurie keičia valgomųjų ledų savybes. "NRC Handelsblad" praneša, jog bendrovės "Unilever" ir "Nestle" investuoja milijonus į naujus ledų, kuriuose būtų...


Tyrimas: didėjančio vaikų antsvorio priežastis – užkandžiavimas

Tyrimas: didėjančio vaikų antsvorio priežastis – užkandžiavimas

Valstybinis aplinkos sveikatos centras šį pavasarį aiškinosi 6-7 klasių mokinių sveikos mitybos ir fizinio aktyvumo įgūdžius. Apklausos metu, kurioje dalyvavo 704 mokiniai, paaiškėjo, kad mitybos įpročius vaikai perima ne tik iš tėvų ir mokytojų,...


Kaip pasirinkti, kokias daržoves auginti?

Kaip pasirinkti, kokias daržoves auginti?

Pradėjus ilgėti dienoms ir saulei vis aukščiau kopiant į dangų, visi turintys bent nedidelį žemės sklypelį pradeda laužyti galvas ką gi pavasarį reikėtų pasisėti. Žinoma, jei jūsų namų valdoje daržui skirtos teritorijos pakanka, tikrai galite...


Kokie grūdai yra sveikiausi?

Kokie grūdai yra sveikiausi?

Turbūt kiekvienam iš mūsų nuo pat mažens buvo sakoma, kad grūdai yra labai sveikas produktas, kuriame gausu maistinių skaidulų, mikroelementų ir pan. Susiformavo nuomonė, jog visi grūdai yra vienodai sveiki, naudingi mūsų organizmui, tačiau taip...


Sveikas maistas – tik iliuzija?

Sveikas maistas – tik iliuzija?

Lietuviška mėsa ir grūdai yra visiškai sveiki ir labai vertinami pasaulyje – tokiais argumentais ginasi verslininkai, viešai kaltinami nešvariais maisto pramonės užkulisiais. Tačiau parduotuvėse produktų be cheminių medžiagų beveik nebeliko....


Norite sulieknėti? Daugiau miegokite

Norite sulieknėti? Daugiau miegokite

"Kas miega - tas pietauja." Šią frazę iš A. Diuma knygos "Trys muškietininkai" patvirtino Kolumbijos universiteto, įsikūrusio Niujorke, mokslininkai. Reikalas tas, kad miegodamas žmogus nejaučia alkio. Todėl žmonės, linkę...


Medus su skoniais

Medus su skoniais

Ar kada esate ragavę šokoladinį medų? O braškinį? Ar kitokio skonio? Ne?! Tai laikas tą padaryti. www.serksnomedus.lt – tai išskirtinė medaus kokybė. Toks medus mus pasiekia tiesiai iš bitininkystės ūkio Lietuvoje. Produkcijos pasirinkimas :...


Genetiškai modifikuotas maistas

Genetiškai modifikuotas maistas

Genų inžinerijos būdu sukurti maisto produktai ir pašarai yra vieni labiausiai tiriamų produktų ES. Vertindami saugą ir keliamą riziką, specialistai vadovaujasi griežtesniais reikalavimais, nei keliamais tradiciniam maistui. Tiriama ir...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9