Rugsėjo 17d. Antradienis

Glikeminio indekso dieta

Peržiūrų skaičius: 51104
Glikeminio indekso dieta

Arbūzas turi didelį glikemijos indeksą. Jį valgant jo sultys iš karto įsiurbiamos į kraują ir iš karto išnešiojamas po organizmą. Tuo būdu kyla cukraus kiekis kraujyje, o tai reiškia didėja svoris ir neišnaudota energija kaupiasi riebalų pavidalu. Moterims siekiančioms palaikyti figūrą rekomenduojama riboti arbūzų kiekius.

Montignaco metodu paremta dieta - Glikeminio indekso dieta.

Ši dieta pasirodė 8-ame dešimtmetyje, ji buvo sukurta diabetu sergantiems žmonėms. Mokslininkų tyrimai nustatė kad ši dieta efektinga, metant viršsvorį, tad ją perėmė lieknėjimo mėgėjai. Dieta remiasi tuo, kad storėjama ne dėl kalorijų, o dėl tam tikrų produktų vartojimo.
Vaisiuose beveik nėra riebalų, tačiau kai kurių jų, pvz.: ananasų, arbūzų, bananų, glikemijos indeksas labai aukštas. O uogų, obuolių, apelsinų, greipfrutų - daug žemesnis.
Žalių lapinių daržovių, pomidorų, salierų, agurkų, artišokų, žiedinių kopūstų, paprikų, grybų, cukinijų, svogūnų galima valgyti į valias, nes jų glikemijos indeksas žemas.

Glikemijos indeksas (GI) rodo suvalgyto maisto įtaką cukraus kiekiui kraujyje po valgio. Daug angliavandenių turinčių, greitai virškinamų produktų glikemijos indeksas yra aukštas. Jų užvalgius cukraus kiekis kraujyje kyla greit ir aukštai. O žemo GI angliavandeniai sukelia mažesnį cukraus kiekį kraujuje po valgio, taigi ir mažesnį išskiriamo insulino kiekį.
Žemo glikemijos indekso dieta mažina lipidų kiekį, labiau pasotina ir įtakoja kūno masės mažėjimą.

Vienas svarbiausių veiksnių, padedančių reguliuoti svorį, yra cukraus kiekio kraujyje stabilumas.

Pavalgius cukraus kiekis kraujyje padidėja, o kasa išskiria daugiau insulino. Insulinas padeda ląstelėms absorbuoti cukrų. Šis procesas ir lemia cukraus kiekį kraujyje. Valgant maistą, kurio mažas GI, palaikomas stabilus gliukozės kiekis kraujyje, tad išvengiama apsirijimo priepuolių, kurie dažnai užpuola laikantis dietų.
Kai kurie maisto produktai labai sparčiai padidina cukraus kiekį kraujyje, tuomet išsiskiria daugiau insulino, kurio perdirbtas cukrus nepanaudojamas energijai gaminti, o paverčiamas riebalų atsargomis audiniuose. Taigi valgant maisto produktus su aukštu GI, ilgainiui priaugama svorio.

Glikemijos indeksas nuo 1 iki 55 laikomas žemu, tokie produktai puikiai tinka lieknėjimui. Be to - pagerėja kraujas! Produktai, kurių glikemijos indeksas yra nuo 56 iki 69 priklauso vidutiniam lygiui, juos, norint atsikratyti bereikalingų kilogramų, galima vartoti, tačiau saikingai ir apdairiai. Reikėtų vengti produktų, kurių GI yra didesnis nei 70.

Pagal GI sistemą, visi maisto produktai suskirstyti į tris grupes pagal savo indekso lygį.

Čia - keletas jų:
Žemo GI produktai: apelsinai, avokadai, ankštinės daržovės, brokoliai, obuoliai, vyšnios, greipfrutai, grybai, vynuogės, kriaušės, ruginė duona, rudieji ryžiai, sėlenos, šokoladas, pienas, sūriai, pipirai ...

Vidutinio GI produktai: ananasai, balti ryžiai, burokėliai, melionai, saldūs kukurūzai,kviečiai, virtos bulvės, bandelės, medus, marmeladas, razinos...

Aukšto GI produktai: arbūzai, datulės, pastarnokai, morkos, moliūgai, balta duona, keptos bulvės, bulvių traškučiai, vafliai, ledinukai, energetiniai gėrimai...

Tačiau nepamirškite, kad glikemijos indeksas neturi nieko bendro su maisto kaloringumu. Besilaikant šios dietos svarbu... nepersivalgyti.

 

Straipsnį pagal Rick Gallop "Glikemijos indekso dieta" paruošė J. Užkurienė


Aukščiausios rūšies dešrelių kokybė neatitiko keliamų reikalavimų

Aukščiausios rūšies dešrelių kokybė neatitiko keliamų reikalavimų

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pareigūnai, įvertinę vienos iš mėsos perdirbimo įmonių gaminamų aukščiausios rūšies virtų dešrelių kokybę, nustatė, kad ji neatitinka aukščiausios rūšies mėsos gaminiams keliamų reikalavimų. UAB...


Geriame natūralias sultis, bet to nežinome?

Geriame natūralias sultis, bet to nežinome?

Pagal teisinius reikalavimus užrašas "sultys" ant pakuočių rodo, kad jos yra natūralios ir jų sudėtyje nėra konservantų ar kitų maisto priedų. Tačiau tik 9 procentrai lietuvių tai žino. Dažniausia pirkėjus klaidina neišsamus pakuočių...


Velykos: kaip išsirinkti kiaušinių dažus be "E"?

Velykos: kaip išsirinkti kiaušinių dažus be "E"?

Prieš Šv. Velykas vienas svarbiausių pasiruošimų šiai šventei yra kiaušinių dažymas. Tačiau kaip atsirinkti tinkamus dažus? Kaip juos atskirti parduotuvėje, kad nudažyti kiaušiniai vėliau nekeltų pavojaus sveikatai? Vasltybinės maisto ir...


Animacinių filmukų herojai vaikus skatina maitintis nesveikai

Animacinių filmukų herojai vaikus skatina maitintis nesveikai

Šrekas, Kempiniukas ar kiti animacinių filmų herojai skatina vaikus valgyti nesveiką maistą, sako JAV mokslininkai. 50 procentų vaikų teigia, kad maistas, ant kurių pakuotės puikuojasi populiarių animacinių filmų herojai, yra skanesnis, nei...


Daugiau maisto suvalgome mažesne šakute

Daugiau maisto suvalgome mažesne šakute

Tyrimai atskleidė, jog naudojimasis mažesne šakute gali paskatinti suvalgyti gausesnę porciją, nei valgant didesniu įrankiu. Nors iš pirmo žvilgsnio atrodytų, jog viskas turėtų būti priešingai – naudojantis mažesniu stalo įrankiu, suvalgoma...


Burokėlių sultys suteikia energijos

Burokėlių sultys suteikia energijos

Geriant burokėlių sultis, didėja žmonių ištvermingumas ir tai gali padėti treniruotis iki 16 procentų ilgiau, parodė Didžiojoje Britanijoje atliktas tyrimas. Ekseterio universiteto mokslininkai nustatė, kad burokėliuose esantis nitratas mažina...


Prie kompiuterio pietaujantys žmonės dažniau persivalgo

Prie kompiuterio pietaujantys žmonės dažniau persivalgo

Tyrėjai įrodė, kad valgymas prie kompiuterio arba prie televizoriaus verčia organizmą "pamiršti", kad jis pasisotino. Didžiosios Britanijos psichologai atliko eksperimentą. Jie padalino žmones į dvi grupes. Viena grupė valgė įprastoje...


Limonaduose itin daug pesticidų

Limonaduose itin daug pesticidų

Nors tėvai, pirkdami limonadus vaikams, tikisi, kad gėrimai, į kurių sudėtį įeina natūralios sultys, nėra tokie kenksmingi, tyrimai rodo ką kitą. Natūralios sultys sudaro tik nuo 5 iki 10 proc. limonado, tačiau pesticidų šiame gėrime yra tiek, kad...


Daržinis builis aktyvina inkstų veiklą ir virškinimą

Daržinis builis aktyvina inkstų veiklą ir virškinimą

Daržinio builio tėvynė yra Vakarų Azija ir Kaukazas. Nuo seno jis yra populiarus dėl aromatingų specifinio prieskonio lapų ir kraują gerinančių savybių. Naudojamos dalys - šaknys ir lapai. Daržinio builio lapuose yra eterinio aliejaus, kurio...


Mažiau kaloringo maisto spąstai

Mažiau kaloringo maisto spąstai

Figūra besirūpinantys žmonės dažnai renkasi mažiau kaloringus maisto produktus. Nagrinėdami etiketes, jie atkreipia dėmesį į baltymų, riebalų ir angliavandenių kiekį, stengdamiesi išsirinkti "lengviausią" produktą. Dietiniai tortai ir...


Kinijos specialistai siūlo naują pusryčių koncepciją

Kinijos specialistai siūlo naują pusryčių koncepciją

Visiems gerai žinomas priežodis - "Pusryčius suvalgyk pats, pietumis pasidalyk su draugu, vakarienę atiduok priešui". Pasirodo, galima pamiršti bent ją jau tą dalį, kur kalbama apie pusryčius. Tradiciją sugriauti pasirengę Kinijos...


Vaistus nuo skausmo galėtų pakeisti arbata

Vaistus nuo skausmo galėtų pakeisti arbata

Tyrimas parodė, jog puodelis braziliškos mėtų arbatos savo skausmo malšinimo savybėmis prilygsta pardavinėjamiems analgetikams. Rinčiuotąjį saikenį (Hyptis crenata) brazilų hileriai jau tūkstantį metų skiria gydyti tokiom ligom kaip galvos ar...


Po treniruočių padidėjęs apetitas - apgaulingas

Po treniruočių padidėjęs apetitas - apgaulingas

Sportuojantys žmonės dažnai pastebi, jog po intensyvios treniruotės padidėja apetitas. Tačiau mokslininkai tikina - nepaisant to, kiek prakaito išliejama sporto salėje, prie stalo skubėti nereikėtų, ypač tada, kai turite tikslą numesti...


Kodėl reikia vartoti "geruosius" riebalus?

Kodėl reikia vartoti "geruosius" riebalus?

Nusprendę sveikiau maitintis mažinkite svieste ir mėsoje esančių sočiųjų riebalų vartojimą. Suaugusieji turėtų gauti vos 11 procentų šių riebalų pagaminamos energijos. Tai sumažintų blogojo cholesterolio kiekius kraujyje ir padėtų neužkimšti...


10 labiausiai užterštų virtuvės vietų

10 labiausiai užterštų virtuvės vietų

Beatos virtuvė, kurioje filmuojamos populiariosios televizijos laidos, jau kurį laiką valoma „Probiotic“ valikliais, tad taršos joje, palyginus su kitomis mokslininkų tirtomis virtuvėmis, yra mažiau. Ją saugo susiformavęs...


Lašiša ir pienas – nesuderinama?

Lašiša ir pienas – nesuderinama?

Veikliąsias maisto medžiagas reikia vartoti kartu. Tik tada jų poveikis bus efektyvus. Tai nustatė Harvardo medicinos mokyklos Bostone mokslininkai. "Harvard Health Letter" biuletenyje jie pateikė geriausiai kartu veikiančių vitaminų ir...


Ar Pica Gali Tapti Sveikos Mitybos Valgis?

Ar Pica Gali Tapti Sveikos Mitybos Valgis?

Pagal tai kaip dažnai žmonės valgo picą, jūs pamanytumėte, kad ji jau dabar laikoma sveiku maistu, tačiau, kad ir kaip jūs būsite nustebinti, pica - nėra geriausias maisto pasirinkimas. Pica atsiduria po dideliu "greito maisto"...


Savos gamybos prieskoniai

Savos gamybos prieskoniai

Šiuo metu pats laikas iš šviežių žalumynų, daržovių, grybų pasiruošti prieskoninę druską, kuria galima gardinti įvairius patiekalus. Namuose paruošti prieskoniai - ne tik sveikesni, bet ir palyginti pigūs. Grybų druskai reikės 15 g šviežiai...


Kokias dešreles galima kepti?

Kokias dešreles galima kepti?

Iškylaujant net nesusimąstome, ar spragsinčios ant laužo pirmos po ranka parduotuvėje pirktos dešrelės tikrai nepakenks sveikatai. Medikai pataria prisiminti, jog virtų mėsos gaminių negalima kepti ant laužo. Nacionalinio maisto ir veterinarijos...


Neskanus maistas gali išprovokuoti depresiją

Neskanus maistas gali išprovokuoti depresiją

Žmogus gyvena ne tam, kad valgytų, tačiau jo skonį atitinkantis ir patraukliai patiektas maistas neretai pakelia nuotaiką. Ir priešingai, bet koks neskanus maistas sukelia emocinį nepasitenkinimą, išprovokuoja apatiją ir chronišką nuovargį. O...


Modifast

Modifast

Baltyminiai produktai svoriui mesti
lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9