Biorythm

Glikeminio indekso dieta

Arbūzas turi didelį glikemijos indeksą. Jį valgant jo sultys iš karto įsiurbiamos į kraują ir iš karto išnešiojamas po organizmą. Tuo būdu kyla cukraus kiekis kraujyje, o tai reiškia didėja svoris ir neišnaudota energija kaupiasi riebalų pavidalu. Moterims siekiančioms palaikyti figūrą rekomenduojama riboti arbūzų kiekius.

Montignaco metodu paremta dieta – Glikeminio indekso dieta.

Ši dieta pasirodė 8-ame dešimtmetyje, ji buvo sukurta diabetu sergantiems žmonėms. Mokslininkų tyrimai nustatė kad ši dieta efektinga, metant viršsvorį, tad ją perėmė lieknėjimo mėgėjai. Dieta remiasi tuo, kad storėjama ne dėl kalorijų, o dėl tam tikrų produktų vartojimo.
Vaisiuose beveik nėra riebalų, tačiau kai kurių jų, pvz.: ananasų, arbūzų, bananų, glikemijos indeksas labai aukštas. O uogų, obuolių, apelsinų, greipfrutų – daug žemesnis.
Žalių lapinių daržovių, pomidorų, salierų, agurkų, artišokų, žiedinių kopūstų, paprikų, grybų, cukinijų, svogūnų galima valgyti į valias, nes jų glikemijos indeksas žemas.

Glikemijos indeksas (GI) rodo suvalgyto maisto įtaką cukraus kiekiui kraujyje po valgio. Daug angliavandenių turinčių, greitai virškinamų produktų glikemijos indeksas yra aukštas. Jų užvalgius cukraus kiekis kraujyje kyla greit ir aukštai. O žemo GI angliavandeniai sukelia mažesnį cukraus kiekį kraujuje po valgio, taigi ir mažesnį išskiriamo insulino kiekį.
Žemo glikemijos indekso dieta mažina lipidų kiekį, labiau pasotina ir įtakoja kūno masės mažėjimą.

Vienas svarbiausių veiksnių, padedančių reguliuoti svorį, yra cukraus kiekio kraujyje stabilumas.

Pavalgius cukraus kiekis kraujyje padidėja, o kasa išskiria daugiau insulino. Insulinas padeda ląstelėms absorbuoti cukrų. Šis procesas ir lemia cukraus kiekį kraujyje. Valgant maistą, kurio mažas GI, palaikomas stabilus gliukozės kiekis kraujyje, tad išvengiama apsirijimo priepuolių, kurie dažnai užpuola laikantis dietų.
Kai kurie maisto produktai labai sparčiai padidina cukraus kiekį kraujyje, tuomet išsiskiria daugiau insulino, kurio perdirbtas cukrus nepanaudojamas energijai gaminti, o paverčiamas riebalų atsargomis audiniuose. Taigi valgant maisto produktus su aukštu GI, ilgainiui priaugama svorio.

Glikemijos indeksas nuo 1 iki 55 laikomas žemu, tokie produktai puikiai tinka lieknėjimui. Be to – pagerėja kraujas! Produktai, kurių glikemijos indeksas yra nuo 56 iki 69 priklauso vidutiniam lygiui, juos, norint atsikratyti bereikalingų kilogramų, galima vartoti, tačiau saikingai ir apdairiai. Reikėtų vengti produktų, kurių GI yra didesnis nei 70.

Pagal GI sistemą, visi maisto produktai suskirstyti į tris grupes pagal savo indekso lygį.

Čia – keletas jų:
Žemo GI produktai: apelsinai, avokadai, ankštinės daržovės, brokoliai, obuoliai, vyšnios, greipfrutai, grybai, vynuogės, kriaušės, ruginė duona, rudieji ryžiai, sėlenos, šokoladas, pienas, sūriai, pipirai …

Vidutinio GI produktai: ananasai, balti ryžiai, burokėliai, melionai, saldūs kukurūzai,kviečiai, virtos bulvės, bandelės, medus, marmeladas, razinos…

Aukšto GI produktai: arbūzai, datulės, pastarnokai, morkos, moliūgai, balta duona, keptos bulvės, bulvių traškučiai, vafliai, ledinukai, energetiniai gėrimai…

Tačiau nepamirškite, kad glikemijos indeksas neturi nieko bendro su maisto kaloringumu. Besilaikant šios dietos svarbu… nepersivalgyti.

 

Straipsnį pagal Rick Gallop „Glikemijos indekso dieta” paruošė J. Užkurienė

Ranigast sos

TAIP PAT SKAITYKITE