Gegužės 31d. Sekmadienis

Gaminiai be E – kieti ir neskanūs?

Peržiūrų skaičius: 25344
Gaminiai be E – kieti ir neskanūs?

Kodėl mūsų parduotuvėse vis dar tenka pavargti ieškant produktų be maisto priedų, žymimų E? Gamintojai tikina pristatantys vis daugiau sveikesnės produkcijos, nors pirkėjus esą tenka pratinti prie pasikeitusio gaminių skonio.

Kepėjų patirtis

Parduotuvių lentynose ypač sparčiai daugėja gaminių, kurių pakuotės skelbia, kad tai produkcija be konservantų ir dirbtinių priedų. Vien bendrovė "Vilniaus duona" per metus naujų duonos gaminių be E skaičių padidino nuo 29 praėjusių metų kovą iki 39 šių metų kovą.

"Vilniaus duonos" generalinė direktorė Rita Ramanauskienė tvirtino, kad norint gaminti duoną be E nekyla jokių didesnių keblumų. Įmonė jau ne vieną dešimtmetį kepa duoną, kurioje nėra jokių cheminių priedų, tiesiog dabar atėjo laikas, kai apie tai pirkėjams tenka priminti.

"Tarp tokių gaminių yra mūsų tradicinių rūšių duona: Palangos, Bočių, Vilniaus, "Rugelis", – kalbėjo R.Ramanauskienė.

Kad nesentų ir būtų be E

Pašnekovės teigimu, produktai, kuriuose nėra konservantų ar priedų, paprastai yra kietesni, greičiau sensta. O pirkėjai pageidauja įsigyti duonos, kuri būtų ir minkšta, ir be E, ir ilgai galiotų. Tad norint pagaminti duoną be E, prireikia daugiau laiko, kol sukuriama receptūra, leidžianti suderinti visus minėtus reikalavimus.

Žemės ūkio bendrovės "Nematekas" direktoriaus pavaduotoja Danguolė Švėgždienė sakė, kad kuo mėsos gaminyje yra mažiau E raidėmis žymimų priedų, tuo jo gamyba sudėtingesnė ir brangesnė. "Produktų be E priedų gamybai turi būti naudojamos specialiai atrinktos aukštesnės kokybės žaliavos ir prieskoniai. Taip pat gerokai sudėtingesnis ir ilgesnis technologinis procesas, jo priežiūra", – kalbėjo pašnekovė.

Sunkiausia mėsininkams

Bene sunkiausiai E iš gaminių išvaryti sekasi mėsininkams. Jie dažniausiai puolami ir dėl to, kad mėsos gaminiuose plačiai naudoja pavojingą sveikatai priedą E621, kitaip mononatrio glutamatą, arba skonio ir kvapo stipriklį.

"Šiuo metu gamyboje naudojame prieskonių ir maisto priedų mišinius, kuriuose yra skonio ir aromato stipriklių, taip pat – minėto priedo. Taip jis patenka ir į mūsų produktus, – paklausta, kodėl daugelyje mėsos gaminių yra priedo E621, aiškino įmonių grupės "Biovela" gamybos direktorė Aldona Paražinskienė. – Vis dėlto suprasdami vartotojų nerimą, tariamės su prieskonių gamintojais ir tiekėjais dėl galimybės iš mums gaminamų prieskonių ir maisto priedų mišinių išimti skonio ir aromato stipriklį E621."

Populiariausios – virtos dešrelės

Viena pirmųjų mėsos gaminius be jokių E priedų pasiūlė bendrovė "Nematekas". "Mūsų įmonė daugiau nei prieš penkerius metus pasiūlė pirkėjams virtas "Jokių E" dešreles, nors ryškus tokių produktų poreikio augimas pastebimas tik pastaraisiais metais", – pasakojo D.Švėgždienė. Šiuo metu įmonė siūlo devynis gaminius be E priedų, prieš metus jų buvo vos trys. Dar septyniolikoje įmonės gaminamų produktų nėra ir priedo E621.

"Populiariausi produktai be E – virtos dešrelės", – tikino "Biovelos" atstovė. Įmonė taip pat gamina virtą dešrą, karštai rūkytas dešreles, skirtas kepti, karštai rūkytus servelatus. Artimiausiu metu "Biovela" ketina išplėsti gaminių be E priedų asortimentą ir pasiūlyti pusgaminių iškylų sezonui. "Kaip tik šiuo metu kuriami ir bandomi marinuoti šašlykai, šoninė, šonkauliukai. Taip pat rengiamės pasiūlyti vytintą dešrą, kulinarijos gaminių. Artimiausiuose planuose – kiekvienoje savo produktų grupėje turėti gaminių be E", – pasakojo A.Paražinskienė. Anot pašnekovės, nuo 2009 m. vasario iki šių metų vasario gaminių be E paklausa išaugo dvigubai.

A.Paražinskienė pripažino, kad norint pagaminti mėsos produktus be E priedų, iškyla technologinių sunkumų. Mėsos gaminiai be E priedų nuo įprastinių skiriasi spalva, išvaizda, būna minkštesni, sausesni, kitaip kramtosi, o dėl to pirkėjams atrodo ne taip patraukliai. Kitas ne mažiau svarbus aspektas – trumpesnis gaminių be maisto priedų galiojimo laikas. "Be to, gaminių be E skonis labai skiriasi nuo įprastų mėsos gaminių, todėl dažnai jie vertinami kaip beskoniai ir daugumai vartotojų, ypač vaikams, nepatinka", – pabrėžė pašnekovė.

Kiaulpienės žiedų antpilas pigmentinėms dėmėms ir strazdanoms gydyti

Kiaulpienės žiedų antpilas pigmentinėms dėmėms ir strazdanoms gydyti

Kiaulpienė yra tokia vertinga medicinoje, jog yra sakoma, kad jeigu ji būtų reta, tai jos kaina būtų kaip egzotiškojo ženšenio...


Mažiau kaloringo maisto spąstai

Mažiau kaloringo maisto spąstai

Figūra besirūpinantys žmonės dažnai renkasi mažiau kaloringus maisto produktus. Nagrinėdami etiketes, jie atkreipia dėmesį į baltymų, riebalų ir angliavandenių kiekį, stengdamiesi išsirinkti "lengviausią" produktą. Dietiniai tortai ir...


Greito maisto kultūra verčia be reikalo skubėti

Greito maisto kultūra verčia be reikalo skubėti

Greito maisto kultūra verčia žmones gyventi paskubomis, ieškant kuo greitesnio pasitenkinimo, teigia mokslininkai. Greito maisto bendrovių firminių ženklų paveikti žmonės tampa vis nekantresni, praranda akstiną taupyti pinigus, rodo tyrimas. Anot...


Žuvies taukai mažina Alzhaimerio ligos riziką

Žuvies taukai mažina Alzhaimerio ligos riziką

Daugiau vartojant riebios žuvies rizika susirgti Alzhaimerio liga gali sumažėti maždaug penktadaliu, rodo naujas trijuose žemynuose atliktas tyrimas. Remdamiesi beveik 15 tūkstančių vyresniojo amžiaus žmonių duomenimis, mokslininkai daro išvadą,...


Spraginti kukurūzai – sveikas užkandis

Spraginti kukurūzai – sveikas užkandis

Spraginti kukurūzai, pasak mokslininkų, yra sveikas užkandis. Dažniausia kino teatre valgomi spragėsiai – puikus antioksidantų ir celiuliozės šaltinis. Amerikiečių mokslininkai atliko tyrimus ir nustatė, kad spraginti kukurūzai kartu su kai...


Nuo aukšto kraujospūdžio padės burokėliai

Nuo aukšto kraujospūdžio padės burokėliai

Apsinuodijus grybais būtina kuo skubiau išplauti skrandį (sukelti vėmimą). Taip pat rekomenduojama daryti klizmą (vienas valgomasis šaukštas ramunėlių nuoviro ir 300 g vandens). Po klizmos apsinuodijusiajam reikia duoti vidurių laisvinamųjų vaistų...


Mitybos svarba mūsų gyvenime

Mitybos svarba mūsų gyvenime

Pasaulyje atlikta daugybė mokslinių tyrimų apie taisyklingą mitybą ir jos svarbą su amžiumi susijusių ligų prevencijai. Tarp jų yra ligų, siejamų su senatviniais kognityviniais sutrikimais. Tyrime, kuris buvo atliekamas penkerius metus, dalyvavo...


5 Neigiamai Dietą Įtakojantys Sporto Mitai

5 Neigiamai Dietą Įtakojantys Sporto Mitai

1. Sportas - tik profesionalams. Ši idėja galioja tik profesionalaus sporto atveju. Įgimtos savybės, kurių reikia profesionaliam sportininkui (greitis, įgūdžiai, specifinis ūgis ir t.t.) gali būti tik įgytos, jos negali būti suformuotos...


Uždraudė gimtadienio tortus

Uždraudė gimtadienio tortus

D. Britanijos vaikų lopšeliai, palaikantys naują sveiko maisto iniciatyvą, vaikams uždraudė saldžius gimtadienio tortus. "Ikimokyklinio maisto projektas", kurį parengė Česterio universiteto (Didžioji Britanija) mokslininkai, vaikų...


Ekologiškos bulvės tokios pat nuodingos kaip ir paprastos

Ekologiškos bulvės tokios pat nuodingos kaip ir paprastos

Senose bulvėse daugėja nuodingų medžiagų Bulvės priklauso kiauliauoginių šeimai, kaip ir vaistinė šunvyšnė ar tabakas, ir išskiria stipriai veikiančių antikūnų: iš jų geriausiai žinomi solaninas ir čakoninas (glikoalkaloidai). Jie saugo, kad...


Tinkamai paruoštos rudens gėrybės - stipriam imunitetui

Tinkamai paruoštos rudens gėrybės - stipriam imunitetui

Permainingi ir vis labiau vėstantys orai neretai lemia įvairius susirgimus. Tam, kad jų būtų kuo mažiau, verta pasirūpinti stipriu imunitetu. Bene vienas paprasčiausių būdų tai padaryti – rudens gėrybės iš daržo. Kuo jos tokios naudingos...


Kilogramus degina ir cepelinų "dieta"

Kilogramus degina ir cepelinų "dieta"

Kiekvieną rytą prieš valgį patariama suvalgyti porą šaukštų (apie 100 g) liesos varškės. Ji turi naudingų medžiagų, taip pat padeda subalansuoti, kad organizmas pasisavintų kuo mažiau riebalų. Klaipėdietė Rūta Žalandauskienė nėra viena iš tų,...


Neteisingai paruoštas maistas skatina vėžio atsiradimą

Neteisingai paruoštas maistas skatina vėžio atsiradimą

Anot onkologų, mityba lemia apie 30 proc. vėžio susirgimo atvejų, tiek pat – rūkymas, apie 5 proc. – alkoholis, apie 2 proc. – aplinkos užterštumas. Kalbant apie sveikatai pavojingą maistą, bene dažniausiai minimi bulvių...


Karti tiesa apie alų

Karti tiesa apie alų

Alaus gaminimo ir be jokios abejonės vartojimo tradicijos Lietuvoje viena už kitą gilesnės. Lietuviai, save vadinantys krepšinio šalies piliečiais, nuo šio alkoholinio gėrimo neatsieja ne tik pamėgtos sporto šakos, bet ir įvairių švenčių, o...


Stebuklingi aliejai – raktas į gerą savijautą. Bionaturalis.

Stebuklingi aliejai – raktas į gerą savijautą. Bionaturalis.

Sveika gyvensena susideda iš kokybiškos mitybos ir aktyvaus gyvenimo būdo. Maisto produktai ir valgymo įpročiai sudaro didžiają dalį visumos dėl ko mes jaučiames gerai arba blogai. Kasdien atkreipdamį dėmesį į tai ką valgome galime nuspėti kaip...


Ištirtuose daigintų pupelių mėginiuose EHEC sukėlėjų nerasta

Ištirtuose daigintų pupelių mėginiuose EHEC sukėlėjų nerasta

Pirmuosiuose 23 ištirtuose daigintų pupelių mėginiuose iš įtarimą sukėlusio ūkio Vokietijoje mirtinai pavojingos žarnyno infekcijos EHEC sukėjų nerasta, pranešė Žemutinės Saksonijos vartotojų teisių ministerija. Tačiau tai nereiškia, kad pupelių...


Salierų antpilas senjorams

Salierų antpilas senjorams

Senovės egiptiečiai ir graikai salierą naudojo maistui ir apeigų metu, salieras taip pat buvo žinomas kaip afrodiziakas. Šiandien dietologai ir vegetarai ypatingai vertina, liaupsina ir rekomenduoja salierą vartoti kuo dažniau. Salierai ne tik...


Kas yra šalto spaudimo sultys?

Kas yra šalto spaudimo sultys?

“Esu nustebintas, matydamas kiek žmonės yra linkę išleisti organizmo valymo produktams” – teigė vieno didžiausių ekologiško maisto prekybos tinklo („Whole Foods Market“) vadovas.


Mityba: maisto produktai, kurie padės išlikti žvaliems ryte

Mityba: maisto produktai, kurie padės išlikti žvaliems ryte

Savaitgalį persukus laiką ne vienam lietuviui yra sunku pabusti. Italų mokslininkai teigia, kad tingulį gali išvaikyti makaronai, ryžiai ir pienas. Anot San Raffaele (Milanas) miego klinikos specialistų, vertėtų rinktis produktus, kurie turi daug...


Mokslininkai: gerkite pieną užkąsdami duonos plutele

Mokslininkai: gerkite pieną užkąsdami duonos plutele

Reguliarus karvės pieno vartojimas 15-20 proc. mažina riziką susirgti širdies-kraujagyslių ir vėžinėmis ligomis. Prie tokios išvados priėjo britų universitetų Redingo ir Kardifo mokslininkai. Jų atlikti tyrimai parodė, kad karvės piene yra...


Alyvuogių aliejus

Alyvuogių aliejus

Alyvuogių aliejus – tai iš alyvmedžių uogų (alyvuogių) išspaustos sultys. Visame pasaulyje šis aliejus vertinamas dėl ypatingo skonio, naudos sveikatai, ypač dėl jo sudėtyje esančių mono nesočiųjų riebalų rūgščių bei vitaminų. Viduržemio...


Laimės milteliai – ekologiška ,,Naturela“ kakava

Laimės milteliai – ekologiška ,,Naturela“ kakava

Ar bent įsivaizduojate kokia naudinga yra kakava? Tiesa ji turi būti TERMIŠKAI NEAPDOROTA, BE CUKRAUS, NATŪRALI. Tokia yra ,,Naturela“ kakava.


Daržovių sulčių galia

Daržovių sulčių galia

Iš šviežių daržovių išspaustos sultys - reikalingiausių ir lengviausiai pasavinamų organizmui būtinų elementų šaltinis. Daržovių sultys - tai organizmo statybininkės bei rekonstruktorės. Jose gausu visų žmogui būtinų amino rūgščių, mineralinių...


Tyrimas: didėjančio vaikų antsvorio priežastis – užkandžiavimas

Tyrimas: didėjančio vaikų antsvorio priežastis – užkandžiavimas

Valstybinis aplinkos sveikatos centras šį pavasarį aiškinosi 6-7 klasių mokinių sveikos mitybos ir fizinio aktyvumo įgūdžius. Apklausos metu, kurioje dalyvavo 704 mokiniai, paaiškėjo, kad mitybos įpročius vaikai perima ne tik iš tėvų ir mokytojų,...


Minima Europos sveikos mitybos diena

Minima Europos sveikos mitybos diena

Lapkričio 8-ąją – Europos sveikos mitybos dieną – visuomenė kviečiama atkreipti dėmesį į tinkamos mitybos principus bei raginama sveikai maitintis. Nors nemažai apie tai kalbama, tačiau pasaulyje vis daugėja nutukusių žmonių bei ydingo...


Daržovių sultys - būtinų elementų šaltinis

Daržovių sultys - būtinų elementų šaltinis

Šviežių daržovių sultys - reikalingiausių ir lengviausiai įsisavinamų organizmui būtinų elementų šaltinis. Daržovių sultyse gausu visų žmogui būtinų amino rūgščių, mineralinių medžiagų, druskų, fermentų ir vitaminų, tik gerti jas reikia šviežias,...


Padės skaičiuoti kalorijas

Padės skaičiuoti kalorijas

Didžiosios Britanijos greito maisto užkandinių meniu šalia kainų bus nurodytas ir patiekalų kaloringumas. Septyniolika Britanijos maisto produktų gamintojų, tarp kurių tokie greito maisto restoranų tinklai kaip "Pizza Hut", KFC,...


Norite numesti svorį? Valgykite pusryčius!

Norite numesti svorį? Valgykite pusryčius!

Norite sumažinti antsvorį? Pasirodo, jūsų mama buvo teisi: valgykite pusryčius. Minesotos Universiteto (JAV) mokslininkai 5 metų laikotarpiu tyrė daugiau nei 2000 paauglių, ir nustatė, jog tie, kurie reguliariai nevalgydavo rytais, svėrė apie...


Diabetas: vieni riebalai jį sukelia, kiti nuo jo apsaugo

Diabetas: vieni riebalai jį sukelia, kiti nuo jo apsaugo

Aplink šlaunis ir sėdmenis besikaupiantys riebalai padeda apsisaugoti nuo diabeto, nustatė JAV mokslininkai. Seniai žinoma, kad antrojo tipo diabetas susijęs su nutukimu, konkrečiai - su riebalų sluoksniu pilvo srityje. Tačiau Joslino Diabeto...


Kokius produktus rinktis mus skatina maisto priedai?

Kokius produktus rinktis mus skatina maisto priedai?

Prekybos centrų lentynos tiesiog lūžta nuo įvairiausių skonių maisto produktų. Tačiau vienas produktas mums skanus, o kitas – ne, anot specialistų, dažnai ne dėl individualių produkto savybių, o dėl cheminių maisto priedų, kurie trikdo mūsų...


lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9