Gegužės 29d. Sekmadienis

Dieta be duonos – nieko verta

Peržiūrų skaičius: 29000
Dieta be duonos – nieko verta

Dietos, dažnai prieštaraujančios viena kitai, baigia sujaukti mūsų mitybos įpročius. Besivaikydami mados lieknėti, žmonės atsisako produktų, kurie kasdien turėtų būti ant mūsų stalo. Duona yra vienas iš jų.

Kasdien – trys riekės

"Norite sulieknėti, pirmiausiai atsisakykite duonos ir jos gaminių", - skelbia ne viena leidiniuose spausdinama dieta.

Kilogramų atsikratyti negalintys žmonės uoliai vykdo tokius nurodymus, taip stebindami profesionalius dietologus.

Kompetentinga šios srities specialistė gydytoja dietologė Edita Gavelienė "Klaipėdai" tvirtino, kad visiškai atsisakyti duonos mūsų racione yra neteisinga.

Pasak jos, kasdieninėje mūsų mitybos skalėje duona turėtų užimti deramą vietą.

Tačiau kaip ir tarp visų produktų grupių, taip ir tarp duonos gaminių, yra sveikesnių ir mažiau sveikų.

Gydytoja dietologė tikino, kad rupaus malimo, tamsi, praturtinta sėlenomis duona suteiks organizmui daugiau naudos nei žalos.

Todėl kasdien specialistė jos rekomendavo suvalgyti kelis šimtus gramų.

Žmonėms, nevartojantiems krakmolingų produktų - bulvių, košių, - per dieną dietologė patarė suvalgyti iki 200 gramų duonos.

Besimaitinantiems įprastai ir valgant visų grupių produktus, E.Gavelienė rekomendavo kasdien suvalgyti apie 120 gramų, tai yra tris riekes duonos.

Pagal maisto produktų suvartojimo tyrimą lietuviai kasdien suvartoja vidutiniškai apie 115 gramų duonos.

Miesto gyventojai suvartoja mažiau duonos už kaime gyvenančius žmones. Jaunimas duonos ir batono gaminių suvartoja mažiau už vyresnius žmones.

Tinka ligoniams

Nuo senų laikų lietuviui duona – pagrindinis maistas. Ji yra ne tik vienas svarbiausių maisto produktų, patenkinantis daugumą organizmo energijos poreikių. Duona tinka dietinei mitybai bei sergant kai kuriomis virškinamojo trakto ligomis.

Anksčiau buvo galima nusipirkti tik kelių rūšių duonos, o šiais laikais duonos pasiūla labai didelė, kepama daug naujų gaminių su įvairiais dietiniais priedais, papildoma vitaminais (dažniausiai B grupės), sveikais grūdais, jūros kopūstais, lecitinu.

Gaminama dietinė duona su sumažintu druskos bei krakmolo kiekiu.

Absorbuoja toksinus

Tiek Lietuvos, tiek ir ES šalių žmonių mitybos ir gyvensenos ypatumai rodo, kad maistą reikėtų praturtinti maistinėmis skaidulinėmis medžiagomis, nesočiomis riebalų rūgštimis, probiotikais ir prebiotikais, mineralinėmis medžiagomis ir vitaminais.

Pastaruoju metu taip pat ypatingas dėmesys atkreiptas į skaidulinių medžiagų stygių maisto racione. Specialistų teigimu, Lietuvos gyventojai vartoja pernelyg daug riebalų, sočiųjų riebalų rūgščių, cholesterolio, cukraus, bet nepakankamai valgo daržovių, įvairių grūdų produktų, todėl maisto davinyje per mažai sudėtinių angliavandenių ir skaidulinių medžiagų.

Šalyje skaidulinių medžiagų suvartojama vidutiniškai 14-19 g per parą, kai Pasaulinė sveikatos organizacija rekomenduoja 25-30 g.

Maistinės skaidulinės medžiagos skatina žarnyno peristaltiką, absorbuoja toksinus, ligas sukeliančias bakterijas, sudaro palankią terpę žarnyno mikrofloros vystymuisi.

Duona yra vienas pagrindinių maisto produktų ir vienas pagrindinių skaidulinių medžiagų šaltinių, kurio negalima pakeisti papildais, nežiūrint, kokios tobulos jie būtų formos.

Ruginė sveikesnė

Duonos sudėtis gal būti įvairi, bet kepyklose yra nusistovėjusios tam tikros tradicinės duonos gamybos technologijos. Daugiausiai paplitę dvi duonos rūšys ir jų gamybai taikomos technologijos: pirma - ruginė (tamsi) duona, gaminama su raugu, naudojant pieno rūgšties bakterijas, kuri labiausiai vertinama mitybiniu ir fiziologiniu požiūriu, ir antra - kvietinė (balta) duona, dažniausiai gaminama naudojant mieles ir įvairius kepimo priedus.

Žinoma, kad ruginės duonos sudėtis ir gamybos procesas yra vertinami kaip turintys didesnę vertę žmogaus sveikatai dėl joje esančio padidinto skaidulinių medžiagų kiekio. Šiuo požiūriu labiausiai vertinama ruginė visagrūdė ar rupioji duona, kuri gaminama iš visaverčių grūdų produktų su sėlenomis.

Lietuva, kaip ir kitos Baltijos valstybės, nuo seno garsėja gausiu rugių ir ruginės duonos suvartojimu ir priskiriama ne Europos, bet Šiaurės šalių dietai.

Klaipėdiečiai yra pamėgę bendrovės "Klaipėdos duona" gaminamą juodą su saulėgrąžomis, taip pat "Sodžius" ir "Dzūkų" duoną.

Turi vitaminų B ir E

Pagrindinė duonos paskirtis – teikti energiją. Joje yra daug angliavandenių – krakmolo (nuo 40 iki 50 proc.), nemažai baltymų (4,7 proc. ruginėje sijotų miltų, nuo 7,6 iki 8,3 proc. kvietinėje) ir šiek tiek riebalų (nuo 0,6 iki 1,3 proc.).

Duonoje nemažai B grupės vitaminų, kurių daugiausiai išlieka sveikuose grūduose. Kuo geriau nuvalyti grūdai, kuo aukštesnės rūšies miltai, tuo mažiau vitaminų lieka duonoje.

Suvalgius apie 500 g kvietinės antros rūšies miltų duonos, gaunama daugiau nei pusė vitamino B1 paros normos. O suvartojus analogišką kiekį baltos aukščiausios rūšies duonos, gaunama tik 32 proc. vitamino B1 paros normos.

Suvalgius 400 g duonos, organizmas gauna pusę vitamino E paros normos.

Iš mikroelementų duonoje yra nemažai kalio, natrio, chloro, fosforo. Suvartodamas po 500 g antros rūšies kvietinių miltų duonos per parą, žmogus gauna 54 proc. fosforo, 10 proc. kalcio, 64 proc. magnio, 20 proc. kalio, 114 proc. geležies, 90 proc. mangano, 40 proc. cinko paros normos.

Mitybos specialistų nuomone, visuomenė turi grįžti prie subalansuotos mitybos ir skirti duonai išskirtinę vietą.

Žymės: duona , mityba

Energijos suteikia ne tik puodelis kavos

Energijos suteikia ne tik puodelis kavos

Trūksta energijos? Išsijudinti nebepadeda net puodelis kavos? Dažna vangumo, prastos nuotaikos ar nuovargio priežastis - vitaminų trūkumas. Tačiau patys vitaminai energijos nesuteikia, jie dalyvauja organizmo biocheminiuose procesuose, kurie...


Bruknės

Bruknės

Bruknės turi vitamino C, B1, B2 ir PP, todėl jų uogų patartina valgyti, kai organizmui trūksta vitaminų. Uogų arbatą reikėtų gerti karščiuojant, nes ji puikiai malšina troškulį. Žalios ir virtos uogos didina skrandžio sulčių rūgštingumą. Nemažai...


Varškė irgi gydo

Varškė irgi gydo

Varškė organizme neleidžia kauptis riebalams. Varškės patariama valgyti sergantiesiems kepenų ligomis. Šis produktas turi medžiagų, kurios neleidžia organizmui kaupti riebalų, alkoholio ir kitų kepenims bei kasai kenkiančių "priedų"....


Sultys laikomos maistu

Sultys laikomos maistu

Ar žinote, kodėl sultys laikomos maistu? Todėl, kad jų sudėtyje yra tokių medžiagų, kurių randama ir kituose mums žinomuose maisto produktuose - ryžiuose, mėsoje, varškėje, duonoje ir t.t. Atlikti tyrimai rodo, kad ananasų sultyse yra keturis...


Ką reikia žinoti apie pigius maisto produktus

Ką reikia žinoti apie pigius maisto produktus

Užklupęs sunkmetis verčia žmones taupyti maisto sąskaita. Kuo tapsime, pasirinkdami pigesnius produktus? Juk senovės romėnai sakydavo: "Ką valgai, toks ir esi." Kokios gali būti taupymo pasekmės žmonių sveikatai? Gydytojai sako, kad...


Kare dėl pirkėjo laimi konservantai

Kare dėl pirkėjo laimi konservantai

Šiauliečiai Antanas ir Liucija įsitikinę, kad dėl konservantų blogėja jų sveikata. Nepriklausomas mitybos ir kulinarijos Vincentas Sakas ekspertas pritaria: "Visose maisto prekių parduotuvėse maistas prilygsta išmatoms". Karas vyksta dėl...


Šilauogės gali sustiprinti pagyvenusių žmonių atmintį

Šilauogės gali sustiprinti pagyvenusių žmonių atmintį

Šilauogėse esančios veikliosios medžiagos gali pagerinti pagyvenusių žmonių atmintį, rodo JAV atliktas tyrimas. Tiriamiesiems kasdien išgeriant pusę litro šilauogių sulčių, pastebėta, kad jie geriau mokosi ir įsimena žodžius, taip pat susilpnėja...


Gendančius produktus išduos plastiko juostelė

Gendančius produktus išduos plastiko juostelė

Pirkdami fasuotą mėsą ar žuvį bei norėdami sužinoti, ar produktas nesugedęs, vadovautis galima tik etiketėje nurodytu galiojimo terminu. Mokslininkai atrado būdą, kaip įsigyti šviežius ir sveikatai nekenksmingus maisto produktus. Pirkinio...


Šokoladas – sveikas maistas?

Šokoladas – sveikas maistas?

Darganotą rudens vakarą niekas negali pralenkti šokolado plytelės. Mėgaujamės jo švelniu, saldžiu skoniu ir jis padeda mums jaustis geriau, iki nepabunda kaltės jausmas. Juk nuo mažens mama kaldavo į galvą, kad saldumynai yra blogai. Bet dabar...


Bulvė - puiki priemonė galvos skausmui gydyti

Bulvė - puiki priemonė galvos skausmui gydyti

Sakydami, kad bulvės, mums, lietuviams yra antra duona, neapsirinkame. Statistiškai suvartojame apie 250 gr. bulvių per parą. Garbingą vietą bulvės užima ir tarp gydomųjų augalų. Žalių bulvių sultyse yra daug vitamino C, geležies, fosforo, magnio,...


Mitybos ypatumai kosmose: kodėl maisto skonis visai kitoks nei Žemėje?

Mitybos ypatumai kosmose: kodėl maisto skonis visai kitoks nei Žemėje?

Tarptautinės kosminės stoties astronautas Chrisas Hadfieldas tiesioginėje studentams skirtoje laidoje „ Let's Talk Science“ prisipažino, kad kosminis maistas nė neprimena valgomo Žemėje, skelbia Mashable.com. „Pirmiausia, ne...


Lietuviai per didžiąsias šventes linkę persivalgyti

Lietuviai per didžiąsias šventes linkę persivalgyti

Gruodžio mėnesį, kuomet absoliuti dauguma Lietuvos žmonių kelias dienas švenčia šv. Kalėdas ir Naujųjų metų išvakares, gerokai persivalgo, o persivalgymo simptomus yra linkę slopinti virškinimą gerinančiais vaistais ar maisto papildais. Gruodį,...


Kaip pasirinkti, kokias daržoves auginti?

Kaip pasirinkti, kokias daržoves auginti?

Pradėjus ilgėti dienoms ir saulei vis aukščiau kopiant į dangų, visi turintys bent nedidelį žemės sklypelį pradeda laužyti galvas ką gi pavasarį reikėtų pasisėti. Žinoma, jei jūsų namų valdoje daržui skirtos teritorijos pakanka, tikrai galite...


Maiste puikuojasi "E"

Maiste puikuojasi "E"

Dabar visi keikia dabartinius maisto produktus, kad šie pilni visokių "E" priedų. Daug kas nesivaržydami sako, jog valgome vien tik nuodus, ir viskas. Teisybės tuose pasvarstymuose, žinoma, yra. Kodėl į mėsą reikia dėti spalvos ir kvapo...


Nepriaugsite papildomų kilogramų, jei valgysite lėtai

Nepriaugsite papildomų kilogramų, jei valgysite lėtai

Nenorintys prisiauginti papildomų kilogramų turėtų valgyti lėčiau, teigia atitinkamą tyrimą atlikę JAV dietologai. Kaip per šventes ir nesibaigiančias vaišes išsaugoti figūrą ir neprisiauginti dviejų trijų nereikalingų kilogramų? Kaip išsiaiškino...


Prie kompiuterio pietaujantys žmonės dažniau persivalgo

Prie kompiuterio pietaujantys žmonės dažniau persivalgo

Tyrėjai įrodė, kad valgymas prie kompiuterio arba prie televizoriaus verčia organizmą "pamiršti", kad jis pasisotino. Didžiosios Britanijos psichologai atliko eksperimentą. Jie padalino žmones į dvi grupes. Viena grupė valgė įprastoje...


Kodėl prie žuvies patiekalų tinka tik baltas vynas?

Kodėl prie žuvies patiekalų tinka tik baltas vynas?

Japonų mokslininkai maisto ir vyno derinimo taisyklėms rado mokslinį paaiškinimą. Takayuki Tamura kartu su kolegomis iš Mercian korporacijos produktų tyrimo laboratorijos nusprendė išsiaiškinti, ar nykščio taisyklė, kad žuvies patiekalai ir...


Kaip suvaldyti alergiją maistui?

Kaip suvaldyti alergiją maistui?

Kai suvartojus tam tikrą maistą pajuntame diskomfortą, kūno reakciją, dažniausiai sunku nuspėti, ar tai, ką patiriame, yra maistinės alergijos ar maisto netoleravimo pasekmė. Žmogui dėl alerginės reakcijos gali: Šie simptomai pažįstami ir...


Rauginto pieno produktai

Rauginto pieno produktai

Vis dažniau žmonės skundžiasi pieno netoleravimu. O juk teigiama, kad jis pagrindinis kalcio, B grupės vitaminų ir kitų svarbių maisto medžiagų šaltinis. Išeitis – valgyti daugiau rūgusio pieno gaminių: jogurto, varškės, sūrio, kefyro, kurie...


Alyvuogių aliejus

Alyvuogių aliejus

Alyvuogių aliejus – tai iš alyvmedžių uogų (alyvuogių) išspaustos sultys. Visame pasaulyje šis aliejus vertinamas dėl ypatingo skonio, naudos sveikatai, ypač dėl jo sudėtyje esančių mono nesočiųjų riebalų rūgščių bei vitaminų. Viduržemio...


Šaltalankis - profilaktinė priemonė prieš insultą ar infarktą

Šaltalankis - profilaktinė priemonė prieš insultą ar infarktą

Šis daugiausia vitaminų ir biologiškai aktyvių medžiagų turintis augalas, kaip vaistas buvo žinomas senovės Egipte, Graikijoje, juo gydėsi senieji Sibiro gyventojai, jis taip pat buvo naudojamas Tibeto medicinoje. Šaltalankių vaisiuose yra...


Maisto papildai: kaip nepasiklysti?

Maisto papildai: kaip nepasiklysti?

Tikriausiai daugelis susimąstome, ar tikrai mūsų mityba visavertė, ar mūsų organizmas gauna visas reikiamas medžiagas, o jei negauna, tai kokios įtakos tai gali turėti mūsų sveikatai. Deja, toli gražu ne kiekvienas gali sau leisti prabangą tris...


Ekologiško maisto džiunglėse nesunku pasiklysti

Ekologiško maisto džiunglėse nesunku pasiklysti

Jau nemažai metų pasaulis sprendžia dilemą: kaip maitintis – ekologiškais ar paprastais produktais? Pastarieji – pigesni, jų nusipirksi be vargo, užtat pirmieji – brangūs. Tačiau sveiki. Tiesa, kartais ekologijos vėliava –...


Tai ko dar nežinojote apie šokoladą

Tai ko dar nežinojote apie šokoladą

Kas paneigs, jog moterys – smaližės. Žinoma, yra ir išimčių, bet jei save priskiriate šio saldumyno mėgėjų kategorijai, neatsisakykite... Moterys pagal savo prigimtį – smaližės. Žinoma, yra ir išimčių, tačiau jei save priskiriate šio...


Greito maisto kultūra verčia be reikalo skubėti

Greito maisto kultūra verčia be reikalo skubėti

Greito maisto kultūra verčia žmones gyventi paskubomis, ieškant kuo greitesnio pasitenkinimo, teigia mokslininkai. Greito maisto bendrovių firminių ženklų paveikti žmonės tampa vis nekantresni, praranda akstiną taupyti pinigus, rodo tyrimas. Anot...


Vyšnia mažina kraujo krešumą ir stabdo kraujagyslių trombozę

Vyšnia mažina kraujo krešumą ir stabdo kraujagyslių trombozę

Pasak mokslininkų, 35 suvalgytos vyšnios skausmą malšina efektyviau nei aspirinas, nes jose esantys antocianinai (augaliniai pigmentai) slopina fermentų, sukeliančių uždegiminius procesus, veiklą. Vyšnios vaisiuose yra cukrų, organinių rūgščių (...


Lietuviai labiausiai Europoje nepasitiki maisto priedais

Lietuviai labiausiai Europoje nepasitiki maisto priedais

Europos Sąjungos valstybėse senbuvėse į maisto priedus skersuoja kas antras gyventojas, Lietuvoje - vos ne kiekvienas. Pernai pateikti "Eurobarometro" apklausos duomenys rodo, kad lietuviams labiau nei kitiems europiečiams nerimą kelia...


Kalorijos dar ne viskas

Kalorijos dar ne viskas

Nesvarbu ar jūs jau sveriate kiek norite, ar tik bandote įgauti idealų svorį, jūs klystate, jei manote, kad jūsų rezultatus lemia tik suvartotų/sunaudotų kalorijų skaičius. Viso kūno tobulinimas, kaip pvz. svorio metimas, ar auginimas reikalauja...


Esminiai virtuvės įrankiai vegetarams ir veganams

Esminiai virtuvės įrankiai vegetarams ir veganams

Sunku paneigti tą faktą, kad tinkami virtuvės įrankiai – svarbi maisto gaminimo proceso dalis, nesvarbu, ar esate veganai, vegetarai, ar ne. Naudojant atitinkamus prietaisus ne tik lengviau ruošti patiekalus, bet ir galima paversti neretai...


Nuodai maiste: jūs nemirsite. Bent jau ne staigiai

Nuodai maiste: jūs nemirsite. Bent jau ne staigiai

Tvarka yra tokia: likus keliolikai dienų iki javų derliaus nuėmimo jie yra nupurškiami herbicidu glifosatu, kuris numarina visa, kas žalia. Po to derlius nuimamas ir parduodamas žmonių maistui. Naujausiais duomenimis, glifosatas sukelia žmogaus...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9