Sausio 26d. Trečiadienis

Dešroje mėsos nerasta

2013 Gruodžio 5d.
Peržiūrų skaičius: 22060
Dešroje mėsos nerasta

Prapjaunate dešrą – graži spalva, viliojantis kvapas. Tačiau neskubėkite džiaugtis, nes labai tikėtina, kad gamintojai nepagailėjo dažiklių ir skonio stipriklių.

Lietuvos mėsos rinkoje susiklostė nepavydėtina padėtis. Kokybiška mėsa, galvijai ir kiaulės nenutrūkstamu srautu keliauja į kitas šalis, o Lietuvos perdirbimo įmonės vis daugiau mėsos produktų pagamina iš importuotų subproduktų, Vakarų valstybių dažniau naudojamų šunų ar kačių maistui.

Įspūdingas virtų dešrelių gamybos receptas
Mėsos perdirbimo įmonės savo gamybos cechus itin saugo nuo pašalinių akių. Be to, net ir ten patekęs mažai ką suprasi, kas daroma. Tik patyrusio specialisto akis užfi ksuotų specifi nius produktų gamybos niuansus. Todėl į pagalbą pasitelkėme buvusį vienos įmonės technologą Julių K. Jo liudijimai mus apstulbino ir ilgam sugadino apetitą.

"Daugiausia eksperimentuojama gaminant pigias virtas dešras. Jose mėsos yra nedaug. Pavyzdžiui, antros rūšies dešroje kartais būna net iki 70 proc. mėsos pakaitalų", – sako Julius.

Mūsų pašnekovas išsaugojo pramoninį virtų dešrelių receptą. Taigi gamindama 100 kg virtų dešrelių viena dabar veikianti ir mums tas dešreles pirkti siūlanti įmonė sunaudodavo 52 kg sojų želės (vadinamosios sojų varškės), 3 kg antros rūšies jautienos, 6 kg kiaulienos, 4–5 kg manų kruopų, 2–3 kg miltų ir tiek pat druskos, 7–8 kg vandens, 20–25 kg plėvių, kremzlių, kiaulės odų emulsijos, sausgyslių, pažiaunių ir kitų subproduktų, iki 1 kg įvairiausių skonio priedų, dažiklių, skonio stipriklių (glutamato ir kt). Taigi, gero apetito!

Stebuklingoji medžiaga

Nejaugi mes nejaučiame, ką valgome? Yra stebuklinga medžiaga, kuri net pasenusią, suvytusią ar net sušutusią mėsą paverčia skanėstu. Tai natrio glutamatas (etiketėse žymimas E621). Ši medžiaga labai greitai per kraują patenka į mūsų smegenis ir dirbtinai sustiprina skonio pojūčius. Pasak Maisto instituto talkininkės Kauno kolegijoje besidarbuojančios dr. Alvijos Šalaševičienės, naudojant tam tikrus priedus iš subproduktų pagaminti maisto produktus nesudėtinga. Galima gauti antros rūšies mėsos gaminių, turinčių specifi nes skonio ar juslines savybes.

"Patyręs specialistas supras, kad tai ne aukščiausios kokybės gaminys, tačiau paprastas vartotojas gali nepajusti skonio stipriklio įtakos", – sako dr. A.Šalaševičienė. Ar labai pasikeistų dešros skonis, jeigu nebūtų naudojami skonio stiprikliai? "Tokius bandymus atlikome. Vartotojams labiau patiko gaminiai, kurių sudėtyje buvo glutamato. Tačiau nustatytos jo naudojimo normos", – sako A.Šalaševičienė. Kitas klausimas be atsakymo – ar tų normų laikomasi?

Ko nerasime etiketėse

Daugelis esame įsitikinę, kad šaltai rūkytos dešros gaminamos iš kokybiškesnės mėsos. Deja, mūsų konsultantas Julius šią viltį paneigė. Pasak technologo, prieš keliolika metų šaltai rūkytos dešros būdavo gaminamos 3–4 savaites. Dabar į mėsą dedama specialių "rūkiklių", todėl neretai dešros "išrūkomos" per savaitę.

Kokybė? Mėsa, žinoma, geresnė nei ta, iš kurių gaminamos dešrelės. Tačiau etiketėse paprastai "užmirštama" parašyti, kad dešros sudėtyje yra mechaniškai atskirtos mėsos. Taip vadinama mėsa su kaulų likučiais. Perdirbimo įmonėse yra tokios mašinos, vadinamos presais, kurios nuima mėsą su visomis sausgyslėmis bei kaulų gabaliukais ir gautą masę supresuoja.

Įvežtinė mėsa prastesnė

Ilgiau nei pusmetį Kauno technologijos universiteto Maisto instituto mokslininkai tyrė Lietuvoje gaminamos bei įvežamos mėsos ir mėsos gaminių kokybę. Ne paslaptis, kad pastaraisiais metais mėsos rinkoje susiklostė padėtis, kai nemažai šalyje užaugintų kiaulių ir galvijų išvežama svetur, o į vietinę rinką vis daugiau įvežama kiaulienos, paukštienos ir jų produktų.

Pasak Maisto instituto Chemijos laboratorijos vedėjos Galinos Garmienės, pastaraisiais metais maisto produktų žaliavų kokybė suprastėjo visame pasaulyje. Anot mokslininkės, kai kuriose maisto produktų žaliavose vitaminų, makro- ir mikroelementų randama iki 70 proc. mažiau nei prieš keliasdešimt metų. Viena svarbiausių priežasčių – spartus žemės ūkio gamybos intensyvinimas.

Maisto instituto mokslininkai, atlikę tyrimą, padarė išvadas, kad šalyje nupenėtų kiaulių kumpiai buvo ne tik šviežesni, minkštesni, bet ir turėjo mažiau cholesterolio negu įvežtiniai. Tyrimo rezultatai liudija, jog kai kuriose atvežtinės produkcijos mėginiuose riebalai nešvieži, o informacija ant etikečių netiksli.

Produktai ne vaikams

Mėsos perdirbėjai ieško ir randa vis daugiau būdų mus apgauti. Neseniai Konkurencijos taryba nustatė, kad mėsos perdirbėjai, savo gaminius reklamuodami kaip vaikiškus, pažeidė Reklamos įstatymą. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) duomenimis, šie gaminiai nieko nesiskyrė nuo įprastų. Bendrovėms skirti įspėjimai.

Savo pavadinimu klaidinantys vartotojus pripažinti "Biovelos", "Daividos", "Delikateso", "Klaipėdos mėsinės", "Krekenavos agrofi rmos", "Kužių agroįmonės", "Utenos mėsos", "Vigestos" gaminiai.

Kodėl perdirbėjai taip gudrauja? Priežastis paprasta. Vaikams skiriami mėsos gaminiai parduodami didesnėmis kainomis nei įprasti, be to, vartotojai įsitikinę, kad produktai vaikams gaminami iš aukštesnės kokybės žaliavų. Mėsos perdirbėjai dažniausiai neigia įtarimus, kad sąmoningai klaidina vartotojus. Taip buvo ir šį kartą. Pasiteisinta, kad tai buvo ne tiek pažeidimai, kiek smulkūs nesusipratimai. Atseit nauji produktai buvo paženklinti senomis etiketėmis.
VMVT Veterinarijos sanitarijos skyriaus vedėjo pavaduotojas Gintautas Čereška sakė, kad į priekaištus dėl produktų kokybės perdirbėjai reaguoja labai keistai. Jie teisinasi, kad parduodami produktai žmonių sveikatai pavojaus nekelia. Tik to betrūktų.

Ateitis neteikia vilčių

Lietuvos mėsinių galvijų augintojų ir gerintojų asociacijos prezidentas Antanas Bezaras sakė, kad mes valgome ne jautieną, o karvieną. Tačiau mokame kaip už jautieną. Pasak savo užaugintus galvijus eksportuojančio Marijampolės rajono ūkininko Juozo Bekampio, perdirbėjai šiuo metu įsiveža prastos kokybės mėsos, subproduktų, kurie Vakaruose žmonių maistui gaminti nenaudojami.

"Lietuvos perdirbėjai garsėja Europoje, nes superka prasčiausios kokybės mėsą, kurios kiti jau neperka. Mūsų gamintojai tuos subproduktus atšildo, sumala ir kemša dešras. Man gaila, kad žmonės nežino ką perka, nežino, kad moka per daug už abejotinos vertės produkciją. Prekybininkai pirmiausia galvoja apie pelną, bet ne apie vartotojų sveikatą", – sako J.Bekampis.
Kiek ilgai truks tokia padėtis?

"Žmonės dabar mėsos produktus renkasi pagal kainą. Brangesnių neįperka. Tačiau ateis geresni laikai. Kas tada bus? Žmonės norės įsigyti kokybiškos produkcijos, tačiau perdirbėjai neturės ką pasiūlyti. Teks vežti iš Vakarų, o kaina bus didesnė nei Vakaruose", – prognozavo A.Bezaras.

Pavojingi ne priedai, bet jų kiekis

Algis Liutkevičius, Maisto instituto Technologijos laboratorijos vedėjas

Kartą laboratorijoje darėme bandymus ir pritrūkome jogurtui reikiamo džemo, paruošto su specialiais kvapikliais. Parduotuvėje nupirkome paprasto džemo ir panaudojome gamindami jogurtą su priedais. Tačiau skonio ir kvapo savybės buvo gerokai prastesnės. Glutamatas? Jis padidina produkto skonio patrauklumą. Tačiau pavojų kelia ne naudojami priedai, bet didelis jų kiekis. Ar jie pavojingi sveikatai? Jeigu gaminama laikantis kokybės reikalavimų, kurie numato leistiną minėtų maisto priedų kiekį, tai valgydamas tokį gaminį nenumirsi.

Perdirbėjai laikosi reikalavimų

Gintautas Kniukšta, Mėsos perdirbėjų asociacijos direktorius

Daug prikalbama nesąmonių. Galiu prisiekti, kad mūsų asociacijai priklausantys mėsos perdirbėjai laikosi keliamų reikalavimų. Žaliavų trūksta. Pavyzdžiui, mes per metus suvalgome apie 2 mln. kiaulių, o auginame tik apie 800 tūkst. Be to, dar pusę užaugintų išvežame į Rusiją. Lietuvoje liekančių kiaulių neužtektų net vienai stambesnei įmonei. Štai kodėl įmonės priverstos ieškoti mėsos kitose šalyse.

Žymės: dešra , mėsa , mityba

M.Hermanussen: aromato ir skonio stipriklis (E621) skatina nutukimą ir žemaūgystę

M.Hermanussen: aromato ir skonio stipriklis (E621) skatina nutukimą ir žemaūgystę

Vokiečių profesorius M.Hermanussenas kartu su keletu bendraminčių mokslinkų atliko tyrimą, įrodantį mononatrio glutamatas arba tiesiog aromato ir skonio stipriklio E621 sąryšį su nutukimu ir žemaūgyste. Ypatingai tai svarbu dar augantiems...


Nuo dietinių maisto produktų galima priaugti svorio

Nuo dietinių maisto produktų galima priaugti svorio

JAV Purdue universiteto mokslininkai įsitikinę, jog kalorijų neturintis saldus skonis gali paskatinti organizmą geisti daugiau maisto. Tyrimo duomenys skelbiami Elgsenos neuromokslų žurnale. Nors cukrumi šeriamų žiurkių apetitas vėliau būdavo...


Kai kurie maisto priedai gali imituoti žmogaus hormonus

Kai kurie maisto priedai gali imituoti žmogaus hormonus

Kovo mėnesio "Scientific American" žurnale yra paviešintas tiriamasis straipsnis, kuriame įrodoma, jog kai kurie maisto priedai, patekę į žmogaus organizmą, gali veikti kaip estrogenai. Italijoje, Parma universitete, atlikta...


Vandens teikiama nauda sveikatai

Vandens teikiama nauda sveikatai

Šiame straipsnyje Jums atskleisime sidabrinio vandens teigiamas savybes. Šiuolaikinės medicinos tėvas Hipokratas teigė: „Jūsų maistas turi būti vaistas ir Jūsų vaistas turi būti maistas“. Akivaizdu, kad nuo to, kokį vandenį geriame,...


Gerti arbatą sveikiau nei vandenį

Gerti arbatą sveikiau nei vandenį

Daugelis įsitikinę, jog arbata dehidratuoja organizmą, tačiau Didžiosios Britanijos dietologai tvirtina priešingai - arbata prilygsta dideliam suvartotam vandens kiekiui ir apsaugo nuo širdies ligų bei gali sumažinti tikimybę susirgti vėžiu. Kaip...


Norite būti sveiki? Maistą rinkitės atsakingai!

Norite būti sveiki? Maistą rinkitės atsakingai!

Mitybos specialistai parengė naują mitybos piramidę. Senoji buvo parengta daugiau kaip prieš 10 metų ir jau nebeatitiko šiuolaikinės mitybos reikalavimų. Keičiant vaizdinę priemonę – rekomenduojamo maisto pasirinkimo piramidę, remtasi kitų...


Ar sriubą valgyti sveika?

Ar sriubą valgyti sveika?

Sriuba – lengvas ir skanus patiekalas, nuo seno lietuvių šeimininkių vertintas. Ji sušildo, pasotina, neapsunkina skrandžio ir turi nedaug kalorijų. Tačiau pastaruoju metu apie sriubą galima išgirsti ir kitokių nuomonių – esą ji tik...


Kilogramus degina ir cepelinų "dieta"

Kilogramus degina ir cepelinų "dieta"

Kiekvieną rytą prieš valgį patariama suvalgyti porą šaukštų (apie 100 g) liesos varškės. Ji turi naudingų medžiagų, taip pat padeda subalansuoti, kad organizmas pasisavintų kuo mažiau riebalų. Klaipėdietė Rūta Žalandauskienė nėra viena iš tų,...


Ridikėlis radikulitui gydyti

Ridikėlis radikulitui gydyti

Senovės Graikijoje ridikėliai buvo ypač vertinami. Žymus to meto gydytojas Dioskoridas patardavo vartoti ridikėlius virškinimui gerinti, regėjimui stiprinti, kosuliui sušvelninti ir nuraminti. Ridikėliuose yra daug vitaminų B1 ir B2, C, karotino,...


Kas kuria prieskonių madą?

Kas kuria prieskonių madą?

Šnekėti daugiau negu dviem kalbomis, naudoti maistui tai, kas būdinga skirtingų kraštų virtuvėms, tapo įprasta. Globalizacija lėmė ir naujų prieskonių madų įsigalėjimą Lietuvoje. Pamenate, kad dar visai neseniai populiariausia prieskoninė žolelė...


Pistacijų riešutų kava – sveikesnė nei kavos pupelių

Pistacijų riešutų kava – sveikesnė nei kavos pupelių

Lietuvoje nuo seno verdama gilių kava, kitose šalyse panašiam skoniui plikomi šakniavaisiai, kiti augalai. Dabar tyrėjai teigia, jog tam tikros rūšies pistacijų riešutų kava, neturinti kofeino, gali būti sveikesnė alternatyva iš kavos pupelių...


Indiška virtuvė pykčio nepriima

Indiška virtuvė pykčio nepriima

Indai įsitikinę: tie, kurie nori būti sveiki ir laimingi, privalo gerai ir sveikai maitintis. Jei maistas bus netinkamas ir pagamintas pykstant, tokios nuotaikos neatsikratysite ir jūs. Gausiausiai indų stalas nuo valgių lūžta per jų Naujuosius...


Nauja informacija apie smegenis padeda paralyžiuotiems žmonėms

Nauja informacija apie smegenis padeda paralyžiuotiems žmonėms

Naujosios technologijos padeda suprasti didžiausią neatskleistą biologijos paslaptį – kaip iš tikrųjų funkcionuoja smegenys. Smegenų veiklos išaiškinimas ir supratimas galėtų padėti žmonėms su tokiais susirgimais kaip Alzhaimerio ir...


"Lubininiai": sveikatai naudingesni ledai iš... gėlių

"Lubininiai": sveikatai naudingesni ledai iš... gėlių

Nors Lietuvoje vasara šiemet nuosaikiai šilta ir nuolat ieškoti, kuo čia dabar atsivėsinus, bent jau kol kas nereikia, vis tiek neretam retkarčiais turbūt kyla pagunda pasilepinti porcija ar kita ledų. Tarytum nugirdę, jog prieš keletą dienų...


Ryškūs ledai – maža chemijos laboratorija

Ryškūs ledai – maža chemijos laboratorija

Prasti ledai gali ne tik nudažyti liežuvį, bet ir sukelti troškulį, alergiją, kitokius susirgimus. Todėl gydytojai pataria itin atidžiai skaityti pakuotę prieš įsigyjant porciją, skelbia GRYNAS.lt. Geriausia rinktis kuo natūralesnius ledus,...


Tonizuojanti petražolių veido kaukė

Tonizuojanti petražolių veido kaukė

Petražolės gausiai paplitusios Viduržemio jūros regione, todėl manoma, kad būtent iš ten ir kilusios. Paprastųjų petražolių lapuose, šaknyse ir vaisiuose yra eterinių aliejų, flavonoidų, vitaminų. Petražolės turi daugiausia vitamino C iš visų...


Maisto produktai negali pretenduoti į vaistų statusą, teigia VMVT

Maisto produktai negali pretenduoti į vaistų statusą, teigia VMVT

Lietuvoje jokie maisto produktai negali pretenduoti į vaistų statusą. Tokią poziciją Eltai išsakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktoriaus pavaduotojas Zenonas Stanevičius po to, kai Prancūzijos pieno įmonių grupė...


Kokie grybai yra patys vertingiausi?

Kokie grybai yra patys vertingiausi?

Gamtininkams prognozuojant dar vieną baravykų dygimo bangą, sveikatos specialistai teigia, kad šie grybai – vieni maistingiausių. Lietuvos radijo "Ryto garsų" laidai kalbėjęs Botanikos instituto Mikologijos laboratorijos mokslo...


Energijos suteikia ne tik puodelis kavos

Energijos suteikia ne tik puodelis kavos

Trūksta energijos? Išsijudinti nebepadeda net puodelis kavos? Dažna vangumo, prastos nuotaikos ar nuovargio priežastis - vitaminų trūkumas. Tačiau patys vitaminai energijos nesuteikia, jie dalyvauja organizmo biocheminiuose procesuose, kurie...


Gydomosios greipfrutų galios

Gydomosios greipfrutų galios

Sveikos mitybos specialistai rekomenduoja dieną pradėti stiklinę greipfrutų sulčių. Šiuose vaisiuose gausu vitamino C, padedančio išvengti peršalimo ligų. Šios sultys geriamos grynos arba maišomos į kokteilius. Jų šiek tiek kartoką, bet malonų...


Žalioji arbata gali atitolinti glaukomą

Žalioji arbata gali atitolinti glaukomą

Honkongo akių ligų ligoninės mokslininkai teigia, jog žaliojoje arbatoje esantys katechinai iš virškinimo sistemos patenka į akies audinius ir padeda apsisaugoti nuo glaukomos ir kitų ligų. Kaip praneša nutraingredients.com, gerti žalią arbatą...


Ekologiškų produktų grupė

Ekologiškų produktų grupė

1993m. įkurta šaldytų kulinarinių pusgaminių gamintoja UAB "Liūtukas" ir Ko per trumpą laiką tapo viena didižiausių ir moderniausių Lietuvoje. Įmonės sėkmę garantuoja vartotojų bei ekspertų pripažinta produkcija, novatoriškumas ir...


Arbūzai – prabėgančios vasaros atgaiva

Arbūzai – prabėgančios vasaros atgaiva

Senovės Rusijoje (ten arbūzų ragauta daug anksčiau nei Lietuvoje, jie šią uogą žinojo jau IX a.) kurį laiką bažnyčia draudė valgyti šviežius arbūzus – juos buvo būtina apvirti arba pasūdyti. Visa laimė, gyvename kitoje vietoje ir kitais...


Tai ko dar nežinojote apie šokoladą

Tai ko dar nežinojote apie šokoladą

Kas paneigs, jog moterys – smaližės. Žinoma, yra ir išimčių, bet jei save priskiriate šio saldumyno mėgėjų kategorijai, neatsisakykite... Moterys pagal savo prigimtį – smaližės. Žinoma, yra ir išimčių, tačiau jei save priskiriate šio...


Kokie vaisiai ir daržovės labiausiai užteršti pesticidais?

Kokie vaisiai ir daržovės labiausiai užteršti pesticidais?

Neseniai pasirodė sunerimti verčianti informacija, kad beveik pusėje ES tirtų vaisių ir daržovių mėginių rasta per daug pesticidų. Anot Prancūzijos vartotojų apsaugos organizacijos, per pastaruosius penkerius metus rastų pesticidų kiekis padidėjo...


Nepriaugsite papildomų kilogramų, jei valgysite lėtai

Nepriaugsite papildomų kilogramų, jei valgysite lėtai

Nenorintys prisiauginti papildomų kilogramų turėtų valgyti lėčiau, teigia atitinkamą tyrimą atlikę JAV dietologai. Kaip per šventes ir nesibaigiančias vaišes išsaugoti figūrą ir neprisiauginti dviejų trijų nereikalingų kilogramų? Kaip išsiaiškino...


Vaikystėje vartojantys pieno produktus gyvena ilgiau

Vaikystėje vartojantys pieno produktus gyvena ilgiau

Tas, kas vaikystėje gėrė daug pieno ar valgė varškės, gyvens ilgiau. Pieno produktuose esantis kalcis skatina kaulų augimą ir, be to, sumažina insulto riziką, parodė australų ir britų mokslininkų atliktas tyrimas, kurio rezultatus skelbia...


Ingrida Bakaitė: mano eksperimentas pasiteisino

Ingrida Bakaitė: mano eksperimentas pasiteisino

„Esu linkusi į pilnumą, tokia genetinė struktūra. Aš iš tų žmonių, kurie viską, ką suvalgo, nešioja su savimi“, – juokavo moteris. Viršsvoris ir imuninės sistemos problemos buvo pagrindinės dvi priežastys, kodėl Ingrida ryžosi...


Ištirtuose daigintų pupelių mėginiuose EHEC sukėlėjų nerasta

Ištirtuose daigintų pupelių mėginiuose EHEC sukėlėjų nerasta

Pirmuosiuose 23 ištirtuose daigintų pupelių mėginiuose iš įtarimą sukėlusio ūkio Vokietijoje mirtinai pavojingos žarnyno infekcijos EHEC sukėjų nerasta, pranešė Žemutinės Saksonijos vartotojų teisių ministerija. Tačiau tai nereiškia, kad pupelių...


Tarp nesaugų maisto produktų – ir košelė vaikams

Tarp nesaugų maisto produktų – ir košelė vaikams

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba per šių metų pirmąjį pusmetį nustatė 15 nesaugių importuojamų ir rinkoje esančių maisto produktų bei vieną nesaugių pašarų atvejus. Apie visus 16 atvejų buvo informuota Europos Komisija Skubiųjų pranešimų...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9