Sausio 24d. Penktadienis

Arbūzai – prabėgančios vasaros atgaiva

Peržiūrų skaičius: 51060
Arbūzai – prabėgančios vasaros atgaiva

Senovės Rusijoje (ten arbūzų ragauta daug anksčiau nei Lietuvoje, jie šią uogą žinojo jau IX a.) kurį laiką bažnyčia draudė valgyti šviežius arbūzus – juos buvo būtina apvirti arba pasūdyti. Visa laimė, gyvename kitoje vietoje ir kitais laikais, taigi galime mėgautis saldžia arbūzo gaiva.
90 proc. arbūzo sudaro vanduo, organizmas jį lengvai pasisavina, taip išsivalo šlakai ir toksinai. Arbūzo minkštime gausu magnio, kalio, kalcio, fosforo, geležies bei organizmui vertingo cukraus – gliukozės, fruktozės, sacharozės.

Skirtingai nei kiti maisto produktai, arbūzas virškinamas ne skrandyje, o žarnyne. Todėl sveikos mitybos šalininkai laikosi svarbios taisyklės – arbūzo negalima derinti su kitais produktais, nes ilgainiui tai gali baigtis skrandžio skausmu ir net gastritu.

Arbūzas – vertingas natūralus vaistas sergant cistitu, pielonefritu. Jis puikiai pašalina iš organizmo druskų perteklių. Naudingas jis ir sergant podagra, artritu, o vartojant saikingai – net ir sergant diabetu. Beje, arbūzą rekomenduojama valgyti ir pajutus pagirių simptomus – jame esantys šarminiai junginiai neutralizuoja abstinencijos sindromą.

Suvalgius net ir visai nedaug šios uogos galima apgauti skrandį laikantis dietos – taip bus lengviau pakentėti iki kito valgio.

Deja, arbūzo žievė tarsi kempinė sugeria visas ant jo patenkančias medžiagas. Kenksmingus chemikalus – taip pat. Taigi verčiau atsisakyti pagundos pirkti šių milžiniškų uogų arti judrių kelių, verčiau įsigyti parduodamus turgavietėse ar parduotuvėse. Beje, saugiau nepirkti ir perpjautų arbūzų – jo minkštime greitai dauginasi bakterijos, o ar pardavėjo peilis buvo idealiai švarus, lieka neaišku.

Renkantis arbūzą įsidėmėkite šiuos prinokusios uogos požymius:

• Žievės dryžiai turi būti aiškiai kontrastingi. Ryškūs tamsūs ir šviesūs dryžiai parodo, kad arbūzas nuskintas jau prinokęs, o ne dirbtinai nokintas patalpoje.

• Jei ant žievės matyti geltona dėmelė – tai taip pat požymis, kad arbūzas noko lysvėje.

• Net lengvai ranka patapšnojus prinokusį arbūzą jis šiek tiek rezonuoja – prinokusio arbūzo minkštime gausu mikroertmių.

Šaldytuve neperpjautas arbūzas gali būti laikomas iki 2 savaičių. Supjaustytą teks suvalgyti per kelias dienas.

Beje, jei įdomu, ar arbūzą auginant nenaudota daug chemikalų, pamėginkite jo minkštimo gabalėlį sutrinti stiklinėje vandens. Nuo "švaraus" arbūzo vanduo tik susidrums, o nuo chemiškai apdoroto nusidažys ryškia raudona spalva.


Špinatai atrodo neetiškai?

Špinatai atrodo neetiškai?

Maisto be cheminių priedų vartojimą propaguojantys svetainės www.sveikasvaikas.lt įkūrėjai sulaukė netikėto niukso iš reklamos prievaizdų. Vos apsirodžius socialinės reklamos trilogijai "Už maistą be chemijos", viena jų buvo apskųsta...


Atsargiai: margučiais irgi galima apsinuodyti

Atsargiai: margučiais irgi galima apsinuodyti

Per šventes padaugėja apsinuodijusiųjų greitai gendančiu maistu. Susirgti galima ir nuo svarbiausio šv.Velykų patiekalo - kiaušinių. Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai primena: daugiau dėmesio skirkite greitai gendančio ir kambario...


Sveikų pusryčių receptas

Sveikų pusryčių receptas

Ką valgote pusryčiams? Paskubomis išgeriate puodelį kavos ir krimstelite to, ką randate šaldytuve? Vokietė Christine Albert pusryčių maistą savo šeimai kasdien ruošia iš vakaro. Jau dvidešimt metų ji gamina trintų grūdų košes. "Parduotuvėse...


Europa susirūpino dėl "dūmų" kvapo maisto

Europa susirūpino dėl "dūmų" kvapo maisto

Europos maisto saugos tarnybos (EMST) teigimu, vienas iš aromatų, naudojamų norint suteikti mėsai, sūriui ar žuviai dūmo kvapą, gali būti nuodingas žmonėms, praneša BBC. Tarnyba patikrino 11 dūmo aromatų, paprastai naudojamų Europos Sąjungoje....


Kokie produktai ypatingai netinka imuninei sistemai

Kokie produktai ypatingai netinka imuninei sistemai

Dažnai valgydami susimąstome tik apie skonį, kurį jaučiame valgydami ir sotumo jausmą, ateinantį pavalgius. Viso pasaulio medikai vieningai teigia, kad turėtume atidžiau rinktis, ką dedame į burną – ligos jaunėja, jų daugėja, o mūsų mitybos...


Reikia mokėti rinktis ir vandenį

Reikia mokėti rinktis ir vandenį

Specialistai akcentuoja, kad dažnai blogai besijaučiantis žmogus net nesusimąsto, kad to priežastis gali būti per mažas skysčių kiekis. O statistika rodo, kad Europoje lietuviai pagal suvartojamą mineralinio vandens kiekį vis dar velkasi eilės...


Dešrų ir mėsos vartojimas didina mirties riziką

Dešrų ir mėsos vartojimas didina mirties riziką

Raudonos mėsos ir dešrų vartojimas didina mirties riziką, parodė JAV atliktas išsamus tyrimas, kurio rezultatus pristato žiniasklaida. Nacionalinio vėžio instituto mokslininkai dėl mėsos vartojimo ir kitų įpročių apklausė daugiau kaip pusę...


Gysločio kaukė senstančiai odai

Gysločio kaukė senstančiai odai

Senovės kinai, graikai ir romėnai puikiai žinojo gysločio gydomąsias savybes ir plačiai naudojo jį medicinoje: dizenterijai gydyti, kraujavimui stabdyti, išorinėms žaizdoms, kepenų ligoms gydyti, o jų sultimis malšino ausų ir dantų skausmus.


Baltymų ar angliavandenių dieta gali sumažinti svorį

Baltymų ar angliavandenių dieta gali sumažinti svorį

Naujosios Zelandijos mokslininkai teigia, kad mažai riebalų ir daug baltymų ar angliavandenių turinti dieta gali būti vidutiniškai efektyvi gydant nutukimą. Mokslininkų teigimu, norintiems sumažinti svorį asmenims labai sunku atprasti nuo savo...


Vandenyje iš butelių bakterijų daugiau nei iš čiaupo

Vandenyje iš butelių bakterijų daugiau nei iš čiaupo

Ccrest Laboratories (Kanada) specialistai aptiko, kad 70 procentų populiarių prekinių ženklų geriamajame vandenyje padidintas bakterijų kiekis – ženkliai didesnis, nei vandens iš čiaupo. Kai kuriais atvejais bakterijų kiekis net 100 kartų...


Alyvuogių aliejus

Alyvuogių aliejus

Alyvuogių aliejus – tai iš alyvmedžių uogų (alyvuogių) išspaustos sultys. Visame pasaulyje šis aliejus vertinamas dėl ypatingo skonio, naudos sveikatai, ypač dėl jo sudėtyje esančių mono nesočiųjų riebalų rūgščių bei vitaminų. Viduržemio...


Tai ko dar nežinojote apie šokoladą

Tai ko dar nežinojote apie šokoladą

Kas paneigs, jog moterys – smaližės. Žinoma, yra ir išimčių, bet jei save priskiriate šio saldumyno mėgėjų kategorijai, neatsisakykite... Moterys pagal savo prigimtį – smaližės. Žinoma, yra ir išimčių, tačiau jei save priskiriate šio...


Ar saugu vartoti nepasterizuotą pieną?

Ar saugu vartoti nepasterizuotą pieną?

Gydytojai ir specialistai pataria – maži vaikai neturėtų gerti žalio, nepasterizuoto pieno. Pienas yra didelės maistinės vertės produktas, turintis daug medžiagų, reikalingų vaikų augimui, tačiau žaliame piene gali būti įvairių bakterijų,...


Mokslininkai: alyvų aliejus gali padėti išvengti Alzheimerio

Mokslininkai: alyvų aliejus gali padėti išvengti Alzheimerio

Alyvų aliejus gali padėti išvengti Alzheimerio ligos. Kaip praneša penktadienį laikraštis "The Daily Telegraph", tokią išvadą priėjo mokslininkai fiziobiologai iš cheminių jutiklių centro Filadelfijoje. Aliejuje esančios medžiagos, tarp...


Nuliu paženklintas kiaušinis – pats sveikiausias

Nuliu paženklintas kiaušinis – pats sveikiausias

Kaip atskirti, kuris kiaušinis ekologiškas, o kuris - ne? Paprasta. Tereikia išmanyti kiaušinių ženklinimo simbolius. Lietuvos gyvūnų globos draugijos pirmininkas Benas Noreikis sako, jog tik pažvelgus į parduotuvių lentynose ar turguose...


Kopūstas sutrikusiai nervų sistemai gydyti

Kopūstas sutrikusiai nervų sistemai gydyti

Jau graikai ir romėnai žinojo 3-10 kopūstų rūšių. Dabar jų yra šimtai. Kopūstuose gana daug ląstelienos, kuri teigiamai veikia motorines žarnyno funkcijas ir mikroflorą. Juose praktiškai yra visų vitaminų, tarp jų ir vitamino U (metilmetionino),...


Žalioji arbata naudingesnė už kavą

Žalioji arbata naudingesnė už kavą

Jei dieną paprastai pradedate puodeliu kavos, rizikuojate ne tik susilaukti insulto ar širdies infarkto, bet ir veikiausiai pasensite daug greičiau už tuos, kurie kasdien renkasi žaliąją arbatą. Visame pasaulyje medikai pripažįsta žaliosios...


Mėsos gaminiuose naudojamas konservantas E250 gali sukelti vėžį

Mėsos gaminiuose naudojamas konservantas E250 gali sukelti vėžį

Įsibėgėjus iškylų sezonui, norime priminti Nacionalinės maisto ir veterinarijos tarnybos įspėjimą dėl mėsoje naudojamo maisto priedo natrio nitrito (E250). Vartojant šiuo konservantu apdorotą mėsą, organizme gali susidaryti žinomi kancerogenai...


Tyrimas: ekologiškus produktus renkasi 42 proc. Lietuvos šeimų

Tyrimas: ekologiškus produktus renkasi 42 proc. Lietuvos šeimų

Naujausio tyrimo duomenimis, ekologišką produkciją perka ir vartoja 42 proc. Lietuvoje gyvenančių šeimų. Dažniausiai ekologiškus produktus perka 30 - 49 metų žmonės, gaunantys didesnes pajamas, gyvenantys didžiuosiuose šalies miestuose ir...


Antsvorio "Rubikonai" pagal KMI indeksus

Antsvorio "Rubikonai" pagal KMI indeksus

Kas yra antsvoris - daugelis žino, bet nuo kurios ribos jis prasideda,- vargu ar visi nutuokia, o svarbiausia - kokie pavojai gresia sveikatai, peržengus, sakyčiau, tuos "Rubikonus". Ypač aktuali ši problema JAV. Šios šalies...


Kad lieknėjimą lydėtų sėkmė

Kad lieknėjimą lydėtų sėkmė

Ką daryti, jei jūsų svoris didesnis nei turėtų būti? Kokių priemonių derėtų imtis, kad svorio mažinimo bandymai būtų sėkmingi? Kaip išvengti užkandžiavimo naktimis ir kt.? Apie svorio metimo problemas kalbamės su Medicinos diagnostikos centro...


Kasdien reikia suvalgyti 2 - 3 lėkštes vaisių ir daržovių

Kasdien reikia suvalgyti 2 - 3 lėkštes vaisių ir daržovių

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro visuomenės sveikatos specialistai sako, kad šviežios daržovės yra vienas iš pagrindinių mineralinių medžiagų, mikroelementų, vandenyje tirpių vitaminų, karotinų ir virškinamosios ląstelienos šaltinių....


Vienas produktas, kuris atstoja dešimtys grožio priemonių. Kas tai?

Vienas produktas, kuris atstoja dešimtys grožio priemonių. Kas tai?

Moterims labai svarbu graži oda, sveiki plaukai bei kerinti šypsena. Visa tai atspindi moters gyvenimo pobūdį ir vidinę harmoniją. Ir visai nebūtina kasdien naudoti gausaus kiekio makiažo, norint atrodyti tvarkingai bei patraukliai, tam užtenka...


Maistas Be E, Be priedų, Be koncervantų ir panašiai – mitas

Maistas Be E, Be priedų, Be koncervantų ir panašiai – mitas

2010 metų pabaigoje didžiulio visuomenės ir žiniasklaidos dėmesio sulaukė pirmieji Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vykdytų tikslinių patikrinimų, trumpai pavadintų akcija "Ar "Be E" tikrai yra be "E",...


Sveikas maistas = gera savijauta!

Sveikas maistas = gera savijauta!

Sveikas maistas = gera savijauta! Todėl ne be reikalo sakoma - ,,Ką valgai, taip ir atrodai“. Ilgalaikiai mitybos įpročiai neša naudą arba pamažu kenkia organizmui, todėl nederėtų į tai numoti ranka. Savo mitybos įpročiais dalinasi gydytoja...


Mityba ir jos mitai

Mityba ir jos mitai

Mesime rūkyti, pradėsime sportuoti, gyvensime sveikai. Tai pažadai, kuriuos sau nuolat kartojame ir atidedame jų vykdymą. Nerealiais tikslais, juolab mitais, galime ne pagerinti savo sveikatą, o atvirkščiai - pakenkti jai. "Dažnai žmonės...


Noni sultys - geresnei gyvenimo kokybei

Noni sultys - geresnei gyvenimo kokybei

Modernioje visuomenėje daugėja žmonių, kurių požiūris į sveikatą remiasi holistiniais principais. Vienas iš kertinių holistinių sveikatos aspektų – mityba. Maistas, kurį valgome, ir maisto papildai, kuriuos vartojame, turi tiesioginės įtakos...


Nuodai iš gamtos: 10 maisto produktų, kurie itin kenksmingi žmogui

Nuodai iš gamtos: 10 maisto produktų, kurie itin kenksmingi žmogui

Pyragus ar šokoladą kimšti nėra sveika, tačiau, ar kada susimąstėme, kad galime perdozuoti sveikų produktų? Taip vadinami produktai iš gamtos taip pat gali būti toksiški ir savyje būti sukaupę pavojingų kancerogeninių medžiagų, kurių nepakanka tik...


Lieknėjimas sendina: 5 kg prilygsta 4 metams

Lieknėjimas sendina: 5 kg prilygsta 4 metams

JAV mokslininkų tyrimas atskleidė, kad moterys, atsikračiusios 5 kilogramų antsvorio, iš pažiūros gali atrodyti iki 4 metų vyresnės, nei yra, praneša britų dienraštis "Daily Telegraph". Ir priešingai: putlūs skruostai ir apvalesni veido...


Prie kompiuterio pietaujantys žmonės dažniau persivalgo

Prie kompiuterio pietaujantys žmonės dažniau persivalgo

Tyrėjai įrodė, kad valgymas prie kompiuterio arba prie televizoriaus verčia organizmą "pamiršti", kad jis pasisotino. Didžiosios Britanijos psichologai atliko eksperimentą. Jie padalino žmones į dvi grupes. Viena grupė valgė įprastoje...


lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9