REXSAN

Svogūnas – ne tik virtuvėje

Svogūnai – labai seni ir populiariausi prieskoniai. Aštrus jų kvapas ir skonis žadina apetitą. Svogūnuose gausu vitaminų, mineralinių druskų, organinių rūgščių, eterinių aliejų. Tačiau labiausiai jie vertinami dėl juose esančių fitoncidų, kurie naikina dizenterijos bakterijas, streptokokus ir tuberkuliozės sukėlėjus.

Profilaktiškai sultis reikia gerti po šaukštelį prieš kiekvieną valgį. Keptas svogūnas, uždėtas ant voties, tuoj pat ją sunaikina. Nuo kosulio šešis kartus per dieną reikia suvalgyti po šaukštą svogūno košelės, sumaišytos su medumi.

Sloguojant padeda tokia procedūra – pasūdytame vandenyje pakaitintas kojas nusausinti ir padus įtrinti šviežiu svogūnu. Nuo kosulio nakčiai reikia krūtinę įtrinti pasigamintu tepaliuku iš sutarkuoto svogūno, sumaišyto su žąsies taukais. Svogūnas mažina kraujo krešėjimą, todėl tinka valgyti pagyvenusiems žmonėms, sergantiesiems kraujagyslių ligomis, ateroskleroze. Šių daržovių reikia vengti sergantiems kepenų, inkstų, skrandžio ligomis.

TAIP PAT SKAITYKITE