Sausio 27d. Ketvirtadienis

Eksperto patarimai, ką pasigaminti iš 6 skirtingų mėsos rūšių ir šventinės anties receptas

Lapkričio 15d.
Eksperto patarimai, ką pasigaminti iš 6 skirtingų mėsos rūšių ir šventinės anties receptas

Mėsa – vienas tų produktų, be kurio, daugelis neįsivaizduoja nė vienos savo dienos, o ir jos patiekalų yra begalė: nuo šildančių guliašų iki kepsnių ar kotletų. Be to, mėsa yra taip reikalingų baltymų, geležies bei kitų organizmui naudingų medžiagų šaltinis. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad mėsa tarp pirkėjų populiari išlieka visais sezonais, visgi žiemą – padidėja smulkintos mėsos pardavimai, o prieš didžiausias žiemos šventes gyventojai dairosi ir ančių.

Kiauliena išlieka lydere

„Mėsa naudojama ne tik tradiciniams patiekalams, bet ir įvairiausiems žiemą populiariems troškiniams ar sriuboms ruošti. Visgi,  metams bėgant – tradicijos nesikeičia ir populiariausia tarp tinklo pirkėjų išlieka kiauliena. Tiesa, priklausomai nuo sezono skiriasi daugiausiai parduodamos kiaulienos rūšys – vasarą žmonės pirmenybę teikia kepimui ant grilio skirtai mėsai, o žiemą – populiaresnė tampa smulkinta mėsa arba faršas“, –  sako V. Budrienė.

Komunikacijos vadovė pabrėžia, kad antroje vietoje, po kiaulienos, pagal pardavimų duomenis, pirkėjai pamėgę jautieną, trečioje – veršieną, o kalbant apie baltą mėsą, tarp gyventojų populiariausia yra vištiena. Po jos rikiuojasi antiena ir kalakutiena.

Skirtinga mėsa – skirtingi paruošimo būdai

Gintaras Bačkovas, prekybos tinklo „Iki“ mėsos ekspertas, sako, kad skirtingos mėsos rūšys – ruošiamos skirtingai. Jeigu vienos rūšies mėsą reikia iškepti pilnai, kita gali būti valgoma ir pusžalė.

„Norint pasimėgauti ypatingo skonio jautienos ar anties krūtinėlės kepsniu – perkepti nepatartina. Per daug iškepta mėsa taps sausa, sprangi ir praras skonines savybes. Ruošiant šių rūšių mėsą patarčiau jos iki galo neiškepti ir patiekti pusiau keptą. Tačiau kalbant apie kiaulieną, vištieną ar kalakutieną – viskas priešingai. Šių rūšių mėsą turime iškepti iki galo, kad aukštoje temperatūroje žūtų visos mėsoje esančios bakterijos“, – sako G. Bačkovas ir dalijasi dar keliais patarimais, kurie pagelbės ruošiant skirtingos rūšies mėsą.

Triušiena. Tai mėsos rūšis, kurioje beveik nėra riebalų, tad organizmas ją lengvai virškina. Triušieną galima paruošti įvairiausiais būdais, tačiau geriausios skoninės savybės atsiskleidžia troškinant. Tam ypač tinka priekinė triušio dalis, kuri ne mažiau gardi ir išvirta, tuo tarpu galinė dalis tinkamesnė kepimui. Prieš gaminant triušieną, rekomenduotina 2–3 valandas palaikyti ją šaltame vandenyje, kad taptų minkštesnė. Jei nuspręsite triušieną troškinti, nepamirškite, kad šis procesas gana ilgas. Nors mėsa suminkštėja jau po 20 minučių, kitų tame pačiame puode esančių ingredientų aromatas į mėsą įsigeria sunkiau, todėl triušieną reikėtų troškinti kiek ilgiau nei valandą.

Jautiena. Jautienos kokybei įvertinti galioja reglamentu patvirtinti vertinimo kriterijai: kategorija (galvijai, buliai), raumeningumas (atsižvelgiama į nugaros, menčių, sprando raumenų išsivystymą) ir riebumas (riebalų kiekis mėsos išorėje). Svarbu įsidėmėti, kad kuo riebalinis audinys šviesesnis, tuo jautiena geresnė. Pačios vertingiausios jaučio dalys yra išpjova, antrekotas ir nugarinė, kadangi per visą jaučio gyvenimą jos juda mažiausiai. Dėl šios priežasties šių dalių mėsa yra pati minkščiausia.

Antiena. Antis vis dažnesnė viešnia ant lietuvių stalo, ypač, kai artėja gražiausios metų šventės. Antiena džiugina savo universalumu – iš viso paukščio galima paruošti net kelis skirtingus patiekalus! Pavyzdžiui, pagrindines, mėsingiausias, anties dalis galima iškepti, iš smulkesnių ir labiau kaulėtų išvirti sriubą, o iš kepenėlių pagaminti gurmaniško skonio paštetą. Antienoje gausu žmogaus organizmui vertingų vitaminų, tačiau net to nežinodami, daugelis šią mėsą renkasi dėl to, kad ji itin liesa. Vis dėlto, vertėtų nepamiršti, kad anties odelė pasižymi dideliu riebumu.

Aviena. Avies mėsa vertinama dėl išskirtinio skonio ir itin aukštos kokybės. Renkantis geriausią produktą, rekomenduojama pirkti mėsą su kaulu – gaminant ji išliks sultingesnė ir turės ryškesnį skonį. Skirtingos avienos dalys turi bendrą bruožą – kuo daugiau natūralaus avies riebalo, tuo mėsos skonis išraiškingesnis ir gurmaniškesnis. Ant šventinio stalo dažniausiai puikuojasi avienos kepsniai bei iš mentės pagaminti troškiniai, tačiau turėkite omenyje, kad pjaustant mėsą, nereikėtų jos per daug susmulkinti, nes apdorojant smulkiai supjaustyti gabalėliai taps sausi ir kieti.

Vištiena. Tai pati populiariausia paukštienos rūšis. Dažniausiai maisto gamyboje naudojama vištos krūtinėlė, kulšelės bei sparneliai. Vištiena, kaip ir antiena, pasižymi liesumu, tačiau ji, kaip būdinga paukštienai, yra šviesios spalvos, o valgant šią mėsą gali būti jaučiamas lengvas saldumas. Vištiena – viena universaliausių mėsos rūšių, kadangi jai tinka patys įvairiausi paruošimo būdai – virimas, kepimas, troškinimas, rūkymas ar net vytinimas.

Kiauliena. Islamo ir judaizmo religijos kiaulieną valgyti draudžia, tačiau ji vis tiek išlieka viena iš dažniausiai naudojamų mėsos rūšių visame pasaulyje. Kiaulieną galima valgyti virtą, keptą, sūdytą ar rūkytą. Pačios vertingiausios jos dalys yra nugarinė, sprandinė bei kumpis. Dažniausiai iš kiaulienos gaminami kepsniai ar didkepsniai, gardus šašlykas, maltos mėsos kepsneliai ar dešros.

Burnoje tirpstanti kepta šventinė antis

Jums reikės:

Vidutinio dydžio anties (3 kg)

Marinatui:

6 skiltelių česnako

3 v. š. medaus

3 v. š. žaliosios citrinos sulčių

2 a. š. džiovinto rozmarino

Žiupsnelio druskos, pipirų

Įdarui:

300 g ryžių

150 g džiovintų

Spanguolių

3 a. š. cinamono

2 v. š. alyvuogių aliejaus

Žiupsnelio druskos, pipirų

Pagaminimas:

Antį nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Tuomet nupjaukite perteklinius riebalus nuo apatinės anties dalies. Rekomenduojame šlaunelių odą subadyti šakute, o krūtinėlės odoje padaryti negilius įpjovimus. Grūstuvu sutrinkite nuluptas česnako skilteles, sudėkite į dubenį, užpilkite žaliosios citrinos sultimis bei medumi, suberkite džiovintą rozmariną ir šiek tiek pasūdykite. Viską gerai išmaišykite, marinatu ištrinkite anties išorę bei vidų ir mažiausiai 2 valandoms palikite šaldytuve. Kol antis marinuosis, pasiruoškite įdarą.

Ryžius išvirkite pagal ant pakuotės nurodytas instrukcijas. Po to virtus ryžius sumaišykite su džiovintomis spanguolėmis, įberkite šiek tiek cinamono, druskos ir pipirų, viską apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir gerai išmaišykite. Kai antis išsimarinuos, ištraukite ją iš šaldytuvo ir užsiūkite kaklą. Tuomet vidų įdarykite ryžių bei džiovintų spanguolių įdaru ir užsiūkite apatinę anties dalį, kad įdaras neiškristų. Norėdami, kad kepimo metu antis išlaikytų gražią formą, kojas suriškite siūlu. Paruoštą antį dėkite į kepimo skardą ir kepkite iki 120 °C įkaitintoje orkaitėje apie 7-8 valandas. Maždaug kas valandą apšlakstykite antį iš jos išbėgusiais riebalais, o kai mėsa bus beveik iškepusi, temperatūrą padidinkite iki 220 °C ir kepkite dar 20 minučių. Nustebsite, tačiau šventinė antis puikiai derės su bruknių ar spanguolių uogiene! Skanaus!

 

Kaip išsirinkti tinkamą respiratorių

Kaip išsirinkti tinkamą respiratorių

Sausio 19d.

Nuo pirmadienio vykdami į renginį ar kino teatrą gyventojai turi pasirūpinti tinkamais respiratoriais. Rinktis reikėtų FFP2 arba FFP3 tipo respiratorius be vožtuvo, pažymėtus CE ženklu, kuris patvirtina produkto atitikimą Europos Sąjungos (ES) reikalavimams. Ant pakuotės taip pat turėtų būti...


Vyriausybė pritarė sveikatos priežiūros tinklo pertvarkai

Vyriausybė pritarė sveikatos priežiūros tinklo pertvarkai

Sausio 19d.

Šiandien sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys pristatė sveikatos priežiūros įstaigų tinklo pertvarką (pertvarka), kuri yra vienas svarbiausių XVIII Vyriausybės programoje numatytų darbų. Šios pertvarkos tikslas – geresnė gyventojų sveikata ir kokybiškesnės sveikatos priežiūros...


Dėl sąlyčio su COVID-19 sergančiaisiais ir atvykusiems iš užsienio izoliuotiems asmenims nedarbingumo pažymėjimus išduos NVSC

Dėl sąlyčio su COVID-19 sergančiaisiais ir atvykusiems iš užsienio izoliuotiems asmenims nedarbingumo pažymėjimus išduos NVSC

Sausio 18d.

Pasikeitus izoliacijos bei nedarbingumų išdavimo tvarkai, nedarbingumo pažymėjimus izoliuotiems asmenims nuo šio pirmadienio išduos Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC). Iki šiol sąlytį su COVID-19 sergančiaisiais turėjusiems arba iš užsienio grįžusiems asmenims privalomos izoliacijos...


Žmonės su negalia darbo rinkoje: ką būtina žinoti darbdaviui?

Žmonės su negalia darbo rinkoje: ką būtina žinoti darbdaviui?

Sausio 14d.

Išankstinis požiūris, kad darbuotojas su negalia dėl savo sveikatos problemų negalės atlikti darbo ar tai darys nepakankamai gerai, nes jam trukdys negalia – gana dažnas. Tačiau sėkmingi įdarbinimo pavyzdžiai rodo, kad žmogus su negalia, pritaikius jam darbo vietą, dažnu atveju yra labai...


Patiekalai, kuriuose išradingai panaudosite raudonąsias aitriąsias paprikas

Patiekalai, kuriuose išradingai panaudosite raudonąsias aitriąsias paprikas

Sausio 14d.

Jau nuo seniausių laikų žmonės domėjosi prieskoniais ir ieškojo vis gardesnių jų derinių. Kad mums įprastas patiekalas atsiskleistų dar nepatirtais skoniais ir aromatais, kartais užtenka ir kelių ypatingą skonį jam suteiksiančių ingredientų, pavyzdžiui, pipirų, kurie yra neatsiejama daugelio...


Sausis - gimdos kaklelio vėžio prevencijos mėnuo

Sausis - gimdos kaklelio vėžio prevencijos mėnuo

Sausio 14d.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai tėvams ir globėjams primena apie galimybę nemokamai paskiepyti dukras nuo žmogaus papilomos viruso (ŽPV), kuris sukelia gimdos kaklelio vėžį.


Patarė, kaip valdyti nerimą, nemigą ir stresą: tebūnie tai šių metų pažadas sau

Patarė, kaip valdyti nerimą, nemigą ir stresą: tebūnie tai šių metų pažadas sau

Sausio 14d.

Švenčių laikotarpis gali būti apgaulingas. Nors viskas spindi puošniais žaisliukais, juntama pakili ir džiugi nuotaika, tačiau pastebimai padaugėja ir nerimą išgyvenančių žmonių. Jį sukelia ne tik pasiruošimas šventėms, bet ir besibaigiantys metai, naujų pasitikimas, buvusių ir būsimų tikslų...


3 tropikais kvepiantys receptai su ličiais: puikiai dera prie sūrių ir jūros gėrybių

3 tropikais kvepiantys receptai su ličiais: puikiai dera prie sūrių ir jūros gėrybių

Sausio 14d.

Ličiai – tropinis vaisius, pasižymintis švelnia tekstūra ir vynuoges bei kriaušes primenančiu skoniu. Ličiai yra universalus vaisius, jais dažnai gardinamos salotos, desertai, kokteiliai, glotnučiai bei padažai. Visgi, tiems, kurie su šiuo vaisiumi pažįstami mažiau, – pravartu žinoti...


Sveikatos specialistai įspėja: žmonės su antsvoriu dažniau skundžiasi širdies negalavimais

Sveikatos specialistai įspėja: žmonės su antsvoriu dažniau skundžiasi širdies negalavimais

Sausio 14d.

Širdies ir kraujagyslių ligos jau daugelį metų yra pagrindinė mirtingumo priežastis Lietuvoje, o remiantis statistikos duomenimis, kas 36 sekundes pasaulyje gyvybės netenka žmogus, kurį vargina įvairūs širdies negalavimai. Specialistai pastebi, kad didelė rizika susirgti širdies ir kraujagyslių...


Gydančios knygų galios – ar skaitymas gali išgydyti psichines ligas?

Gydančios knygų galios – ar skaitymas gali išgydyti psichines ligas?

Sausio 14d.

Į pasaulį įžengus pandemijai, knygos sulaukė atgimimo laikotarpio – daugelis, užsidarę namie, leido laiką su knyga, o knygų pardavimai per pastaruosius metus išaugo net kelis kartus. Atsiribojimas nuo socialinio gyvenimo ir pašlijusi psichinė sveikata skatino žmones ieškoti atsakymų...


ES / EEE šalys į naujuosius žengė turėdamos 46 procentų omikron atmainos paplitimą

ES / EEE šalys į naujuosius žengė turėdamos 46 procentų omikron atmainos paplitimą

Sausio 14d.

ES / EEE šalys į naujuosius metus žengė turėdamos 46 procentų omikron atmainos paplitimą. Apie tai šį penktadienį pranešė Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC).


Vaistų vartojimo realybė Lietuvoje – tik kas trečias geria reguliariai, o kas penktas praleidžia sąmoningai

Vaistų vartojimo realybė Lietuvoje – tik kas trečias geria reguliariai, o kas penktas praleidžia sąmoningai

Sausio 14d.

Neteisingas ir neatsakingas paskirtų vaistų vartojimas yra viena dažniausių problemų gydant aukštą kraujospūdį – hipertenziją. Neretai pacientai, pasijutę geriau, nutraukia gydymą, o kraujospūdžiui nešokinėjant, sugalvoja, kad galima pakoreguoti dozę savo nuožiūra.


Lūpų prižiūra žiemą – 10 dalykų, kuriuos naudinga žinoti

Lūpų prižiūra žiemą – 10 dalykų, kuriuos naudinga žinoti

Sausio 14d.

Lūpdažiai suspindi tik ant paruoštų lūpų – sako „Eurovaistinės“ grožio vaistinių vadovė Aušra Vareikienė. Ji dalijasi 10 pastebėjimų, kuriuos naudinga žinoti šaltuoju sezonu norint džiaugtis išpuoselėtomis lūpomis.


Širdies ūžesių diagnozė – ankstyvoje vaikystėje: kada reikėtų sunerimti?

Širdies ūžesių diagnozė – ankstyvoje vaikystėje: kada reikėtų sunerimti?

Sausio 14d.

Įprastai širdies ligomis serga vyresnio amžiaus žmonės, tačiau jos neaplenkia ir pačių mažiausiųjų. Širdies ūžesiai yra viena iš dažniausių priežasčių, dėl kurių mažieji pacientai atvyksta pas vaikų kardiologą. Nors pats ūžesys ir nėra liga, tačiau jo buvimas gali būti požymis, įspėjantis apie...


Nėra laiko grožio procedūroms namuose? Specialistė atskleidžia, kaip greitai pasiekti rezultatų

Nėra laiko grožio procedūroms namuose? Specialistė atskleidžia, kaip greitai pasiekti rezultatų

Sausio 14d.

Gyvenimui vis spartėjant daugelis stengiasi „sutilpti“ į 24 valandas: darbai, šeima, rūpestis savimi ir savo oda. Multitaskingas – kai atliekami keli darbai vienu metu – jau įprasta sąvoka ir praktika didžiajai daliai žmonių. Grožio srityje taip pat stengiamasi kuo...


SAM komentaras po N. Markevičiaus laikino nušalinimo teismo nutarimu iš VšĮ Vilniaus klinikinės ligoninės vadovo pareigų

SAM komentaras po N. Markevičiaus laikino nušalinimo teismo nutarimu iš VšĮ Vilniaus klinikinės ligoninės vadovo pareigų

Sausio 14d.

Sveikatos apsaugos ministerija sveikina teisėsaugos institucijų dėmesį ir aktyvius veiksmus, skaidrinant sveikatos apsaugos sistemą, nustatant ir šalinant korupcijos apraiškas.


Vaikams – daugiau laiko pasiskiepyti nuo COVID-19, Ministerija ragina nedelsti

Vaikams – daugiau laiko pasiskiepyti nuo COVID-19, Ministerija ragina nedelsti

Sausio 14d.

Primename, kad Vyriausybės sprendimu iki kovo 1 d. atidedama sąlyga vaikams nuo 12 metų ir 2 mėnesių iki 16 metų amžiaus turėti Galimybių pasą, norint patekti į prekybos, paslaugų ir pramogų vietas. Šio sprendimo tikslas – suteikti daugiau laiko vaikams pasiskiepyti nuo COVID-19 ligos....


Trumpinama besimptome COVID-19 liga sergančių žmonių izoliacija

Trumpinama besimptome COVID-19 liga sergančių žmonių izoliacija

Sausio 14d.

Nuo pirmadienio, sausio 17 d., žmonės, kuriems bus nustatyta besimptomė COVID-19 liga, galės izoliuotis trumpiau – nebe 10 dienų, o 7 dienas.


Izoliacija atvykstantiems iš užsienio trumpinama iki septynių dienų

Izoliacija atvykstantiems iš užsienio trumpinama iki septynių dienų

Sausio 14d.

Kitą savaitę, sausio 17–23 d., galios toks pat paveiktų šalių sąrašas, kaip šią savaitę. Tai reiškia, kad visos pasaulio šalys lieka raudonoje ir pilkoje zonoje, o iš užsienio atvykstantiems nepasiskiepijusiems ir nepersirgusiems (arba sirgusiems anksčiau nei prieš 180 dienų) asmenims prieš...


Nuo pirmadienio renginiuose uždarose erdvėse privaloma dėvėti respiratorius

Nuo pirmadienio renginiuose uždarose erdvėse privaloma dėvėti respiratorius

Sausio 14d.

Siekiant suvaldyti itin greit plintančios koronaviruso atmainos Omikron plitimą, jau nuo ateinančios pirmadienio, sausio 17 d., visi vyresni nei 6 metų amžiaus žiūrovai ir dalyviai bei renginį aptarnaujantis personalas privalo viso renginio uždarose erdvėse metu dėvėti ne žemesnio kaip FFP2 lygio...

lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
www.eraestheticpro.com

www.eraestheticpro.com

Profesionali pasaulinė kosmetika VIENOJE vietoje – NUOLAIDOS iki 50%
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9