Gaidelis

Viskas apie kolageną

Kolagenas

Kolagenas šiais laikais yra populiarus terminas odos priežiūros, sveikatos ir sveikatingumo srityje. Tačiau kas tiksliai yra kolagenas? Ir kodėl jis toks svarbus organizmui? Šiame straipsnyje gilinamės į tai ir dalijamės patarimais, kaip palaikyti optimalų kolageno kiekį. Skaitykite toliau ir sužinokite, kuo kolagenas gali būti svarbus jūsų odos struktūrai, elastingumui ir išvaizdai.

Kas yra kolagenas?

Kolagenas yra gausiausias baltymas žmogaus organizme ir atlieka lemiamą vaidmenį odos, kremzlių ir kaulų struktūroje. Nuo 25 metų amžiaus kolageno mažėja apie 1% per metus, todėl gali sumažėti odos elastingumas, atsirasti raukšlių ir smulkių linijų. Kolageno taip pat mažėja raumenyse ir sąnariuose. II tipo kolagenas atlieka ypatingą vaidmenį kremzlių ir sąnarių sveikatai. Jis yra struktūrinis baltymas ir ypač užtikrina kremzlių tvirtumą ir elastingumą. 

Natūralūs kolageno papildymo būdai

Jei norite palaikyti kolageno kiekį, į savo racioną turėtumėte įtraukti šiuos maisto produktus: sardines, ančiuvius, lašišos filė ir skumbrę. Jautienos sultinys ir troškinys taip pat yra puikus pasirinkimas. Šiuose maisto produktuose natūraliai yra kolageno arba jie palaiko jo gamybą. Be to, yra maisto produktų, kurie skatina kolageno gamybą. Į savo patiekalus įtraukite daug vitamino C turinčių produktų, pavyzdžiui, kivių, braškių, paprikų ir brokolių. Maisto produktai, kuriuose gausu cinko, pavyzdžiui, riešutai, sėklos, ankštinės daržovės ir žalios lapinės daržovės, taip pat atlieka svarbų vaidmenį kolageno sintezėje.

Kolageno tipai

Yra daug skirtingų kolageno tipų, tačiau trys pagrindiniai yra šie:

I tipas: yra odoje, kauluose, sausgyslėse ir organuose

II tipas: yra kremzlėse

III tipas: yra odoje, raumenyse ir kraujagyslėse

Organizme apie 90 % viso kolageno sudaro I tipo kolagenas.

Žuvų kolagenas ir galvijų kolagenas

 Žuvų kolagenasGalvijų kolagenas
TipasDaugiausia I tipo kolagenoI ir III tipo kolagenas
ĮsisavinimasGreitas įsisavinimas dėl mažesnės molekulinės struktūros ir didesnio biologinio prieinamumo.Paprastai gerai įsisavinamas, bet galbūt ne taip greitai. 
Skonis ir kvapasGali būti šiek tiek žuvies skonio,bet dažniausiai neutralaus skonio. (Kolagenas, sudarytas iš mažesnių peptidų turi neutralesnį skonį).Paprastai kvapas ir skonis neutralūs.   

Kas įtakoja kolageno netekimą?

UV spinduliai: UV spinduliai pažeidžia kolageno skaidulas ir pagreitina odos senėjimo procesą.

Rūkymas: laisvieji radikalai, atsirandantys rūkant, pažeidžia kolageną.

Mityba: vitamino C ir maistinių medžiagų trūkumas stabdo kolageno gamybą.

Stresas: didelis kortizolio kiekis mažina kolageno gamybą

Hormonai: Hormonų pokyčiai, pavyzdžiui, menopauzės metu, taip pat gali turėti įtakos kolageno gamybai ir irimui.

Miego trūkumas: sutrikę atsigavimo procesai mažina kolageno gamybą.

Senėjimas: senstant mažėja kolageno gamyba.

Genetika: genetinis polinkis greičiau skaidyti kolageną.

Alkoholio vartojimas: alkoholis sukelia oksidacinį stresą ir kenkia kolagenui.

Tarša: dėl užteršto oro ir kenksmingų cheminių medžiagų poveikio gali susidaryti laisvųjų radikalų, kurie pažeidžia kolageną.

Hidrolizuotas kolagenas

Hidrolizuotą kolageną sudaro mažesni peptidai, kuriuos organizmas lengvai pasisavina. Jis yra saugus ir neturi neigiamos sąveikos su vaistais ar kitais maisto papildais. Svarbu pažymėti, kad kolagenas dažnai yra gyvulinės kilmės, todėl netinka vegetarams ir veganams.

Žuvų kolageno nauda

Royal Green I-ojo tipo Žuvų kolageno peptidai yra puikus kolageno šaltinis. Šio maisto papildo sudėtyje yra 100% gryno hidrolizuoto I-ojo tipo kolageno peptidų, suskaidytų į mažos molekulinės masės tripeptidus ir dipeptidus (5000 daltonų), gautų iš laukinių žuvų. Palaiko normalią odos struktūrą, elastingumą ir išvaizdą. Gražina odą iš vidaus. Mažina matomus senėjimo požymius. Prisideda prie smulkių linijų ir raukšlių mažinimo.

TAIP PAT SKAITYKITE