Islandinė kerpena
Veikliųjų medžiagų sąrašas ir kiekiai
Vasarą surinktos ir išdžiovintos islandinės kerpenos gniužulo krūmelių gabalėliai. Jų spalva – žalsvai rusvai
pilka. Jų sudėtyje yra iki 50 % gleivingųjų medžiagų ir 2-3 % karčiųjų medžiagų.
pilka. Jų sudėtyje yra iki 50 % gleivingųjų medžiagų ir 2-3 % karčiųjų medžiagų.
Gamintojo pavadinimas ir adresas
UAB Švenčionių vaistažolės,
Adutiškio g. 3/4, LT-4730 Švenčionys
Adutiškio g. 3/4, LT-4730 Švenčionys
Vaisto vartojimo indikacijos
Kaip papildoma gydymo priemonė islandinės kerpenos preparatai vartojami sausam kosuliui, gerklės ir nosiaryklės dirginimui mažinti, atsikosėjimui gerinti, sergant ūminiu pasikartojančiu viršutinių kvėpavimo takų uždegimu. Jie tinka skrandžio dirginimui mažinti, skrandžio veiklai ir apetitui gerinti, sergant skrandžio kataru ir gastroenteritu.
Dozavimas
Islandinė kerpena yra vertingas gydomasis augalas. Gydyti galima vandeniniu jos užpilu arba maceratu. Vartojant islandinę kerpeną kosuliui mažinti, augalo sudėtyje esančias karčiąsias medžiagas reikia pašalinti. Tuo tikslu pirmąjį vandenį reikia nupilti arba pavirinti ir užpilti naują, tada nuoviras veikia kaip gleivinis vaistas.
Užpilo kosuliui mažinti ruošimas
1 – 2 arbatinius šaukštelius islandinės kerpenos su islandinės kerpenos milteliais užpilti 150 – 200 ml verdančio vandens ir pakaitinti iki virimo, po to nupilti. Vėl užpilti verdančiu vandeniu, uždengti, po 15 – 30 min. perkošti. Išmirkusias vaistažoles išspausti.
Skrandžio ligų gydymas
Vaistažolės užpilamos šiltu arba šaltu virintu vandeniu ir brinkinamos dažnai pamaišant 1 – 2 valandas: taip karčiosios medžiagos patenka į skystį, o veikliosios gleivinės medžiagos lieka žaliavoje.
Norint, kad į užpilą patektų gleivinių medžiagų, susmulkintas kerpenas reikia užpilti šaltu vandeniu, pakaitinti iki burbuliavimo (I virimo fazė) ir nukošti. Užpilą reikia gerti šaltą, keletą kartų per dieną, po 150 – 200 ml, 30 minučių prieš valgį nedideliais gurkšniais.
Vienas arbatinis susmulkintos kerpenos šaukštelis apytikriai sveria 1,3 g.
Užpilo kosuliui mažinti ruošimas
1 – 2 arbatinius šaukštelius islandinės kerpenos su islandinės kerpenos milteliais užpilti 150 – 200 ml verdančio vandens ir pakaitinti iki virimo, po to nupilti. Vėl užpilti verdančiu vandeniu, uždengti, po 15 – 30 min. perkošti. Išmirkusias vaistažoles išspausti.
Skrandžio ligų gydymas
Vaistažolės užpilamos šiltu arba šaltu virintu vandeniu ir brinkinamos dažnai pamaišant 1 – 2 valandas: taip karčiosios medžiagos patenka į skystį, o veikliosios gleivinės medžiagos lieka žaliavoje.
Norint, kad į užpilą patektų gleivinių medžiagų, susmulkintas kerpenas reikia užpilti šaltu vandeniu, pakaitinti iki burbuliavimo (I virimo fazė) ir nukošti. Užpilą reikia gerti šaltą, keletą kartų per dieną, po 150 – 200 ml, 30 minučių prieš valgį nedideliais gurkšniais.
Vienas arbatinis susmulkintos kerpenos šaukštelis apytikriai sveria 1,3 g.
Gydymo trukmė
Jei liga ūminė, tęsiasi ilgiau nei savaitę arba periodiškai kartojasi, rekomenduojama dėl vartojimo pasitarti su gydytoju.
Šalutinis poveikis
Nežinomas.
Tinkamumo laikas 3 metai.
Tinkamumo laikas 3 metai.
Vaistą reikia laikyti sausoje, vėsioje vietoje.