Anisakiazė – parazitinė liga, kurią sukelia apvaliųjų kirmėlių Anisakis šeimos Anisakis simplex ir Pseudoterranova decipiens lervos.
Sukėlėjo vystymasis
Sukėlėjas vystosi stadijomis: suaugusi kirmėlė,  kiaušinėlis, lerva. Suaugusios 15 cm ilgio ir 2-4 mm skersmens Anisakis  simplex ir Pseudoterranova decipiens kirmėlės aptinkamos jūros  žinduolių žarnyne. Patelės išskiria kiaušinėlius, kurie su minėtų gyvūnų  fekalijomis patenka į vandenį. Kiaušinėliuose formuojasi I stadijos lervos.  Išsilaisvinusias iš kiaušinėlių II stadijos lervas praryja vėžiagyviai. Juose  vystosi III stadijos lervos. 
Užkrėstus vėžiagyvius suėda žuvys ir galvakojai  moliuskai (aštuonkojai, kalmarai ir kt.) o juos – jūros žinduoliai. Kai jūros  žinduolių organizme III stadijos lerva virsta suaugusiu kirminu, prasideda  naujas sukėlėjo vystymosi ciklas.
Žmogus Anisakis lervomis užsikrečia  suvartojęs užkrėstą žalią arba netinkamai apdorotą jūros žuvį ar galvakojus  moliuskus.
Sukėlėjo paplitimas ir  savybės
Prancūzijos maisto saugos agentūros (AFSSA) duomenimis,  Anisakis simplex ir Pseudoterranova decipiens lervos  aptinkamos viso pasaulio jūrose ir vandenynuose. Priklausomai nuo rūšies ir  žvejybos zonos, apie 15-100 proc. jūros žuvų yra užkrėstos Anisakis lervomis.  Užkrėstų galvakojų moliuskų yra mažiau – 20-35 proc. Prancūzijoje atlikti  dažniausiai vartojamų žuvų tyrimai parodė, kad  80 proc. ančiuvių, 30 proc.  skumbrių, 70 proc. menkių bei 90 proc. merlangų yra užkrėsti Anisakis lervomis. Dažniausiai lervos aptinkamos žuvies žarnose, susisukusios į spiralę,  apgaubtos kapsule. Mirus žuviai, jos gali migruoti į raumenis. Anisakis lervos turi savybę išgyventi žemesnėje nei 0°C temperatūroje, druskos tirpale  bei acte.
Klinika
Žmogui anisakiazės simptomai  gali pasireikšti po kelių valandų nuo užsikrėtimo. Ligoniai dažniausiai  skundžiasi pilvo skausmu, pykinimu, vėmimu. Patekusios į žarnyną  Anisakis lervos gali sąlygoti eozinofilinių granuliomų susidarymą, dėl  to gali atsirasti žarnyno nepraeinamumas. 
Anisakis lervos žmogaus  organizme taip pat gali sukelti alergines  reakcijas.
Sergamumas
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS  centro duomenimis, Lietuvoje 2007-2009 metais žmonių susirgimo anisakiaze atvejų  neužregistruota.
Ši liga registruojama tose pasaulio valstybėse, kuriose  populiaru valgyti žalią arba netinkamai apdorotą (šaldytą, sūdytą, marinuotą,  rūkytą) jūros žuvį ar galvakojus moliuskus. Štai Japonijoje, kurioje įprasta  valgyti suši, kasmet registruojama 2500 žmonių susirgimo anisakiaze atvejų.  Jungtinėse Amerikos Valstijose kasmet minėta parazitine liga suserga 10  žmonių.
Žmonių susirgimo anisakiaze atvejai dažniausiai registruojami šiose  Europos valstybėse: Ispanijoje, Norvegijoje, Nyderlanduose ir Jungtinėje  Karalystėje. Kasmet kiekvienoje minėtoje valstybėje registruojama apie 20  anisakiazės atvejų.
Laboratoriniai  tyrimai
Lietuvos Respublikos valstybinės maisto ir veterinarijos  tarnybos laboratorijose atliekami neperdirbtų žuvų, vėžiagyvių, moliuskų bei jų  gaminių laboratoriniai tyrimai dėl helmintų (Anisakis simplex, Philometra  spp. nematodų, Mikrosporų pseudocistų ir kt.). 2007 metais buvo atlikti  670, 2008 metais – 520, 2009 metais – 392, 2010 metais (sausio – balandžio mėn.)  – 93 minėtų mėginių mikrobiologiniai tyrimai. Vykdant valstybinės kontrolės  programas, 2009 metais teisės aktų reikalavimų neatitiko 30, o 2010 metais  (sausio – balandžio mėn.) – 5 neperdirbtų žuvų, vėžiagyvių, moliuskų bei jų  gaminių tyrimų rezultatai. 
Remiantis 2009-1010 metų Nacionalinio maisto ir  veterinarijos rizikos vertinimo instituto duomenimis, dažniausiai  Anisakis simplex nematodai aptinkami sušaldytoje, karštai  rūkytoje jūros lydekoje, žuvų konservuose.
Prevencijos priemonės
Siekiant apsisaugoti nuo užsikrėtimo anisakiaze,  būtina laikytis šių prevencijos priemonių:
· Sugautą žuvį kruopščiai ir kaip  galima greičiau išvalyti, siekiant sumažinti lervų migraciją iš žarnų į  raumenis.
· Žuvį tinkamai termiškai apdoroti arba užšaldyti. Anisakiazės  sukėlėjai žūva kaitinant žuvį 60°C temperatūroje per 10 min., greitai užšaldant  -35°C ar žemesnėje temperatūroje per 15 val. arba užšaldant -23°C temperatūroje  per mažiausiai 7 dienas.
Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas informuoja, kad maistui skirtų žuvų mikrobiologinius tyrimus atlieka Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto bei apskričių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybų laboratorijos. Žuvų parazitologinis tyrimas fiziniams ir juridiniams asmenims kainuoja 30 litų.
Europos maisto saugos tarnybos mokslinė nuomonė dėl parazitų žuvies produktuose rizikos vertinimo
Europos maisto saugos tarnybos (EFSA) Biologinio  pavojaus mokslinė grupė paskelbė mokslinę nuomonę apie maisto saugą, susijusią  su parazitais žuvies produktuose bei jų sukeliamas alergines reakcijas. 
EFSA  specialistai padarė išvadą, kad žmogui žuvininkystės produktais plintančias  parazitines ligas dažniausiai sukelia cestodai, trematodai ir nematodai. Šios  ligos apima infekciją, kuri išsivysto gyvybingiems parazitams patekus į žmogaus  organizmą ir alerginę (padidėjusio jautrumo) reakciją į parazitų antigenus.  
Vienintelis žuvininkystės produktų parazitas, sukeliantis alergines  reakcijas, yra Anisakis simplex nematodas, o skirtingas alergijų formas sąlygoja  gyvybingų lervų infekcija. Atsiradus padidėjusiam jautrumui, atsakas į nematodų  alergenus gali pasireikšti sunkiomis alerginėmis ligomis. Vyrauja nuomonė, kad  vartojant žuvininkystės produktus, kuriuose yra gyvybingų Anisakis lervų,  alergijų atsiradimo rizika yra didesnė nei vartojant žuvininkystės produktus su  negyvybingais parazitais. Skirtingos alergijų Anisakis simplex parazitams formos  yra palyginti dažnos kai kuriuose Ispanijos regionuose, bet retai pasitaikančios  kitose Europos  valstybėse.
EFSA specialistų nuomone, užšaldymas ir terminis  apdorojimas išlieka efektyviausi metodai, garantuojantys parazitų lervų  sunaikinimą.  Anisakis simplex lervos žūva užšaldant žuvį -35ºC temperatūroje  per mažiausiai 15 valandų arba -15ºC temperatūroje per mažiausiai 96 valandas,  arba termiškai apdorojant aukštesnėje nei 60ºC temperatūroje per mažiausiai 1  minutę. Daugelis tradicinių marinavimo ir šalto rūkymo būdų yra netinkami,  siekiant sunaikinti Anisakis simplex lervas.
Visos sugautos laukinės jūrų ar  gėlųjų vandenų žuvys, kurios vartojamos žalios ar pusiau termiškai apdorotos,  turi būti priskirtos rizikos grupei dėl gyvybingų parazitų. Taip pat nustatyta,  kad visuose laukinių žuvų žvejybos plotuose gali būti aptinkamos Anisakis  simplex lervos, o štai auginant Atlantines lašišas tam tikrose teritorijose ir  šeriant jas pašarais, kuriuose nėra gyvybingų parazitų, Anisakis lervų  sukeliamos infekcijos rizika yra nedidelė.  
EFSA specialistai rekomenduoja  atlikti studijas, siekiant patobulinti priežiūros ir diagnostikos žinias apie  žuvyse esančių parazitų sukeliamas alergines reakcijas, taip pat skatina vykdyti  epidemiologines studijas Europos lygiu, siekiant įvertinti parazituojančių  žuvyse Anisakis simplex lervų poveikį žmonių ligoms, įskaitant visas alergijų  formas.
 
				 
								







 
															