Mollers

Tyrimas: žalia kava padeda mesti svorį

žalia kava

2009 metais atlikto tyrimo metu buvo nustatyta, kad „chlorogeninė rūgštis”, kurios gausu žalioje kavoje, mažindama cukraus absorbciją organizme ir paspartindama riebalų deginimąsi, gali padėti kovoti su antsvoriu, praneša naujienų portalas themedguru.com.

Tyrėjų komanda su žalia kava, kuri ruošiama iš neskrudintų Arabikos kavos pupelių, atliko 4 savaičių bandymą, ir nustatė, kad:

  • po dviejų savaičių kasdien po puodelį žalios kavos išgėrę bandymo dalyviai numetė apie 1 kg 600 g ,
  • o po mėnesio apytiksliai 2 kg. Svarbu paminėti, kad eksperimento dalyviai nesivadovavo jokiomis kitomis mitybos programomis.

Žalia kava savo savybėmis primena žalią arbatą. Ji natūrali, neskrudinta, ir praturtina natūraliomis augalinėmis molekulėmis, greitinančiomis organizme medžiagų apykaitą”, – tikina „ATP Life” kompanijos atstovas Laurent Frensnel.

„Šios „chlorogeninės rūgšties” molekulės yra stiprūs antioksidantai, kurie turi nepalyginamą naudą sveikatai. Deja, jie yra sunaikinami, kuomet kavos pupelės yra skrudinamos aukštoje temperatūroje. Būtent dėl šios priežasties įprastoje juodoje kavoje šių antioksidantų nerastume,”, – pridūrė jis.

Chlorogeninės rūgšties savybės

Japonijos kompanijos „Oryza Oil & Fat Chemical Company Limited” mokslininkas Hiroshi Shimoda teigia: „Chlorogeninės rūgšties savybės nekinta kambario temperatūroje, tačiau rūgštis ima nykti aukštoje temperatūroje.”

„Paprastai kavos pupelės yra skrudinamos 240° – 250° laipsnių temperatūroje, o šio proceso metu chlorogeninė rūgštis suyra ir suformuoja rudus, aromatinius „Majaro reakcijos” (angl. Maillard reaction) junginius, – tikina jis. – Skrudinimo proceso metu kavos pupelėms suteikiamas savitas, mums įprastos, juodos kavos skonis ir aromatas, kurio mes negalime užuosti žalioje kavoje.

Jau seniai įrodyta, kad žalios arbatos vartojimas gali padėti kovoti su antsvoriu, o šiandien panašiomis savybėmis pasižymi ir žalia kava. Tokiu būdu žmogus gali rinktis ir gerti tai ką jis labiau mėgsta: žalią kavą arba žalią arbatą.

Įspėjimas:
Pasak mokslininkų, žalia kava nėra tinkama visiems žmonėms. Jaunesniems nei 16 metų asmenims, nėščioms ir maitinančioms krūtimi moterims reikėtų susilaikyti nuo kavos vartojimo. Taip pat ji netinkama vartoti turintiems aukštą kraujo spaudimą, kardialinių (širdies) sutrikimų bei cukriniu diabetu sergantiems žmonėms.

Jeigu išgėrus daugiau nei vieną puodelį žalios kavos jaučiami šalutiniai poveikiai, reikėtų pasikonsultuoti su gydytoju.

(Straipsnio autorius ir redaktorius Pankhuri Kapoor ir Harpreet Bhagrath)

Specialistai aprašė tyrimą ir išvadas žurnale „The American Journal of Clinical Nutrition“.

Šiuo metu Lietuvos rinklai pristatoma dar stipresnė liekninanti kava 1500 prašome Jūsų užsukti ir nepraleisti skelbiamų nuolaidų.


DNA Fit

TAIP PAT SKAITYKITE