Kažkodėl kai yra kalbama apie dietą, ar sveiką mitybą daugelis žmonių tai dažnai asocijuoja su riebaus maisto vengimu, ar netgi visišku riebalų nevartojimu. Tokie produktai kaip augalinis aliejus, riebi žuvis atrodo tabu. Ar taip daryti tikslinga ir saugu?
Ar tikrai reikia griežtai vengti riebalų?
Pradėkime nuo to, kad ne visi riebalai yra vienuodi. Vieni kenkia nuodija mūsų organizmą ir yra rimta kliūtis siekiant optimalių rezultatų. Todėl svarbu tiksliai žinoti kokie riebalai yra kenksmingi, o kokie būtini.
Omega-3 riebalų rūgštys yra randamos žuvyje, daugiausia jų yra riebioje žuvyje: lašišoje, tune, ote. Alfa linoleno rūgštis (ALR) yra randama ir augaliniuose aliejuose, daugiausiai jos yra linų sėmenų aliejuje. Omega-3 polinesočiosios riebalų rūgštys, dar vadinamos nepakeičiamomis, nes žmogaus organizmas jų negamina. Todėl mes turime jų gauti su maistu. Vis dėlto, mūsų laikais valgyti žuvį jau nebėra saugu dėl padidėjusio gyvsidabrio kiekio. Lieka vienintelė saugi išeitis – vartoti žuvų taukus.
Omega-3 riebalų sudėtyje yra trys svarbiausios rūgštys, tai alfa linoleno rūgštis (ALR), eikozapentaeninė rūgštis (EPR) ir dokozaheksaeninė rūgštis (DHR). Kaip jau minėjau pagrindinis eikozapentaeninės rūgšties ir dokozaheksaeninės rūgšties šaltinis yra žuvis, bet kažkokią šių rūgščių dalį organizmas gali pasigaminti iš alfa linoleno rūgšties.
Didžioji dalis atliktų klinikinių ir epidemiologinių tyrimų, patvirtino kad omega-3 riebalų rūgštys yra ypatingai svarbios sveikatai. Omega-3 riebalų rūgštys gali padėti užkirsti kelią širdies ir kraujagyslių ligoms, bei netgi vėžiui. DHR yra būtina žmogaus smegenims, jos trūkumas yra siejamas su depresija, šizofrenija, atminties praradimu, žymiai padidėja Alzheimerio ligos tikimybė. Šios rūgštys yra svarbūs nervų ląstelių komponentai, dalyvaujantys perduodant nervinius impulsus. Tai pat omega-3 sumažina trigliceridų kiekį (trigliceridų kiekis didesnis esant antsvoriui, nutukimui, sergant cukriniu diabetu, metaboliniu sindromu) lėtina ir netgi stabdo aterosklerozės vystymasį ir netgi mažina kraujo spaudimą. Taipogi kaip ir beatrodytų keista, bet siekiant numesti kuo daugiau riebalų, vartoti žūvų taukus yra tiesiog būtina.
Dabar liko išsiaiškinti kiek reikėtų vartoti šių mūsų organizmui būtinų riebiųjų rūgščių. Svarbus faktas yra tas, kad žuvies taukų ar riebalų rūgščių omega-3 maisto papildų dozavimą lemia ne bendras žuvų taukų kiekis sudėtyje, o svarbiausia yra kokia EPR ir DHR koncentracija. Todėl renkantis omega-3 riebalų rūgščių maisto papildus būtinai reikia žiūrėti sudėtį, o tiksliau kokia yra EPR, DHR ir omega-3 koncentracija. Dažniausiai reikiamas riebiųjų rūgščių kiekis yra 1-3 žuvų taukų kapsulėse. Baigdamas galiu nemeluodamas pasakyti, nedvejokite, pradėkite vartoti žuvų taukus ir jūs pajusite jų teikiamą naudą.