Eurovaistinė

Vitaminas K2 padeda širdžiai

Menopauzę išgyvenančios moterims daugiau vartojant vitamino K2 – tačiau ne vitamino K1 – gali sumažėti rizika susirgti širdies kraujagyslių ligomis, teigia Nyderlandų mokslininkai.
Jie nustatė, kad vitamino K2 vartojimą padidinus kiekvienais 10-čia mikrogramų, 9 procentais sumažėja rizika susirgti širdies kraujagyslių ligomis, praneša nutraingredients.com.
Tokį poveikį turi vitamino K2 aukštesniosios formos, būtent menachinonai nuo 7-jo iki 9-jo, rašoma tyrimo ataskaitoje, kurią paskelbė žurnalo „Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases” internetinė svetainė.
„Mūsų išvados gali būti svarbios praktinei širdies kraujagyslių ligų prevencijai, taip pat svarbu paminėti, kad norint padidinti vitamino K2 suvartojimą, nepakanka kasdien daugiau vartoti  vitamino K2 turinčio maisto”, rašo tyrimo vadovas Gerrie-Cor Gast iš Utrechto universiteto. Pasak jo, vitamino K2 geriausia gauti kaip maisto papildo arba kartu su mažai riebalų turinčiais pieno produktais.
Yra dvi pagrindinės vitamino K rūšys – filochinonas (vitaminas K1) ir menachinonai (vitaminai K2). K1 turi žaliosiose lapinės daržovės kaip salotos, brokoliai ir špinatai, ir įprastiniame vakarietiškame maiste jis sudaro maždaug 90 procentų žmogaus gaunamo vitamino K, o vitaminas K2 tesudaro 10 procentų.
Menachinonų (MK) esama įvairių rūšių: MK-4 turi gyvulių mėsa, MK-7, MK-8 ir MK-9 turi fermentiniai maisto produktai kaip sūris, o fermentuotos sojos pupelės ypač turtingos vitamino MK-7.
G. C. Gast ir jos bendradarbiai naudojo didelio tyrimo duomenis, kuriame dalyvavo 16057 menopauzę išgyvenančios moterys ir kurių amžius buvo nuo 49 iki 70 metų. Pradedant tyrimą, nė viena šių moterų nesirgo širdies kraujagyslių ligomis. 
Tiriamųjų mityba buvo vertinama apklausomis, stebėjimas truko 8 metus, kuriam pasibaigus nustatyta 480 atvejų, kad moterys susirgo širdies kraujagyslių ligomis.
Mokslininkai nustatė, kad didesnis vitamino K2, ypač menachinonų MK-7, MK-8, and MK-9 vartojimas yra susijęs su žymiai mažesne širdies kraujagyslių ligų rizika.
Tačiau vitamino K1 vartojimas neturėjo įtakos širdies ligoms, teigia mokslininkai.
Jie mano, kad vitaminai K1 ir K2 veikia skirtingai todėl, kad jie skirtingai pasiskirsto organizme. Vitaminą K1 daugiausia įsisavina kepenys ir taip jį pašalina iš kraujo apytakos, o K2 taip pat patenka į kitus organus ir audinius, tokius kaip kraujagyslės ir kaulų audiniai.


Savigydos pramonės asociacija

TAIP PAT SKAITYKITE