Girdėjome, kad Kauno rajone siautėja trichineliozė, kuria apsikrėtę net naminės kiaulės. Mes turime šiokį tokį ūkį ir kaimiškų produktų. Girdėjau apie šernienos ir kitokios laukinės mėsos tikrinimus, bet dabar kaimynė sakė, kad ir kiaulių mėsą reikės tikrinti, nes ir nuo jos galima užsikrėsti. Kaip nuo šios ligos apsisaugoti?
P.
Bendrosios praktikos gydytoja Eglė Markovski:
– Trichineliozė – pavojinga liga, kurią sukelia mažos, apvalios kirmėlytės – trichinelės. Jų lervos, patekusios į žmogaus organizmą, gyvybingos išlieka net apie 50 metų. Pagrindiniai trichineliozės nešiotojai yra žiurkės, pelės, šernai, lapės, meškos, vilkai, kiaulės, šunys, katės.
Šie gyvūnai trichinelėmis užsikrečia suėdę kitus šiomis kirmėlėmis užsikrėtusius gyvūnus, o žmogus – suvalgęs žalios, keptos, sūdytos, rūkytos arba nepakankamai termiškai paruoštos gyvūnų trichinelėmis užkrėstos mėsos.
Užsikrėtus trichinelėmis pirmieji ligos požymiai gali išryškėti po dienos, bet gali ir po poros, trejeto savaičių. Pirmosiomis dienomis temperatūra paprastai pakyla net iki 39-40 laipsnių. Karščiavimas tęsiasi kelias savaites.
Dėl stipraus raumenų skausmo žmogui būna sunku apsiversti lovoje, pakelti rankas, judinti kojas, sunku kalbėti, kramtyti maistą. Todėl ypač svarbu kuo anksčiau nustatyti ligą ir pradėti ją gydyti. Kad trichinelioze neužsikrėstų naminiai gyvūnai, neleiskite valkatauti savo šunims ir katėms, naikinkite graužikus, nešerkite kiaulių medžioklės laimikių liekanomis. Be to, net ir tvarkingai augintų kiaulių mėsą ištirkite laboratorijoje. Vienintelis patikimas būdas išvengti trichineliozės – nevalgyti nepatikrintos mėsos.