Natula

Vartotojai gali įsigyti šviežią žuvį tiesiai iš žvejų

Pagal Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) patvirtintus Mažais kiekiais sugautų žuvų tiekimo vietinei rinkai veterinarijos reikalavimus (VMVT direktoriaus 2005-12-29 įsakymas Nr B1-726. Žin., 2006, Nr 2-34), yra nustatyti minimalūs higienos reikalavimai žuvų tvarkymui.

Šie reikalavimai skirti žvejams, vykdantiems mažos apimties verslinę žvejybą natūraliuose vidaus vandenyse ir Baltijos jūros priekrantėje, kai žvejybos metu sugaunama ne daugiau kaip 50 kg žuvų (stintų gaudymo metu – ne daugiau 100 kg). Pagal juos:

– žuvys turi būti tvarkomos laikantis švaros, saugomos nuo užteršimo, saulės poveikio, sužalojimų, dedamos į švarias dėžes, konteinerius ar kitas talpyklas skirtas maisto produktams laikyti ir laikomos tirpstančio ledo temperatūroje, neatšaldytos gali būti ne ilgiau kaip 8 val. nuo sugavimo;

– vežti galima transporto priemonėmis, kurios apsaugotų žuvis nuo užteršimo. Jei transporto priemonėje nėra galimybės žuvų atšaldyti, jos kuo skubiau vežamos į sandėlį, pardavimo vietą, kurioje yra galimybė žuvis atšaldyti;

– žuvys turi būti gaudomos neuždraustose žvejybos vietose, atitikti saugos bei kokybės reikalavimus, tiekiamos šviežios ir neišdarinėtos.

Žvejai, besiverčiantys šiuo smulkiuoju verslu bei vykdantys nustatytus reikalavimus, gali sugautas žuvis tiekti be jokių tarpininkų tiesiogiai vartotojui bei mažmeninei prekybai (turgavietes, parduotuves, viešojo maitinimo įmones) visoje Lietuvoje. Žvejams tiekiantiems sugautas žuvis pakanka užpildyti ir pateikti mažmeninės prekybos subjektams minėtų reikalavimų  priede nurodytą Mažais kiekiais sugautų žuvų atitikties deklaraciją.

Asmenys norintys vykdyti šią veiklą turi kreiptis į teritorinę VMVT su prašymu. Teritorinės VMVT, įvertinę žvejybai ir žuvų tvarkymui skirtas priemones išduoda leidimą veiklai.


Maisto ir vet. tarnyba

TAIP PAT SKAITYKITE