Naujieji mokslo metai prasidėjo ne tik mokykloms, bet ir jų valgykloms. Rengdamosi mokslo metų pradžiai valgyklos turi suderinti su visuomenės sveikatos centrais savo valgiaraščius. Tai daroma siekiant užtikrinti visavertę mokinių mitybą.
Suderinta vos per 350
Iki rugsėjo 1-osios teritorinės visuomenės sveikatos priežiūros įstaigos gavo 576 bendrojo lavinimo įstaigų valgyklų valgiaraščius. Švietimo ir mokslo ministerijos duomenimis, Lietuvoje yra 1365 bendrojo lavinimo mokyklos. Suderinta buvo 314 valgiaraščių. Dar 50 suderinta po pakartotinio derinimo. 130 valgiaraščių visuomenės sveikatos specialistai nepritarė.
Iki mokslo metų pradžios visuomenės sveikatos centrams derinti buvo pateikti 207 vaikų ugdymo įstaigose maitinimui teikiamų maisto produktų asortimentai. Iš jų suderinta 117. Iki rugsėjo nepavyko suderinti 29 pateiktų asortimentų, mat juose visuomenės sveikatos specialistai rado nerekomenduojamų maisto produktų, vengtinų daug riebalų, cukraus ar druskos turinčių produktų.
Pasak visuomenės sveikatos centrų specialistų, moksleivių valgiaraščių ir įvairių valgyklose, bufetuose parduodamų maisto produktų asortimento derinimas vyksta iki šiol.
Valgiaraščiais sudaromi pagal griežtus reikalavimus
Mokinių maitinimas turi atitikti fiziologinius jų amžiaus ypatumus bei sveikos mitybos principus ir taisykles. Valgiaraščiai sudaromi atsižvelgiant į rekomenduojamas paros maisto medžiagų ir energijos normas vaikams bei pusryčių ir pietų patiekalų gamybai reikalingų produktų rinkinių sąrašus pagal mokinių amžiaus grupes.
Mokinių maitinimui tiekiamų maisto produktų asortimentas sudaromas vadovaujantis rekomenduojamų ir nerekomenduojamų maisto produktų grupėmis. Pritarus mokyklos tarybai bei patvirtinus mokyklos vadovui, jis suderinamas su apskrities visuomenės sveikatos centru. Mokyklos visuomenės sveikatos priežiūros specialistas prižiūri, kad tiekiant maisto produktus būtų laikomasi nustatyto maisto produktų asortimento, kad mokinių maitinimas būtų organizuojamas pagal patvirtintus ir suderintus valgiaraščius. Esant neatitikimų, jis nedelsdamas privalo informuoti apie tai kontroliuojančias institucijas.
Higienos normoje numatyta, kad mokyklų valgiaraščiuose prie kiekvieno patiekalo turi būti nurodoma patiekalo energinė vertė (kcal), maisto produktai bei jų kiekiai. Apskaičiuojami kiekvienos dienos ir vidutiniai (ne mažiau kaip 10 dienų valgiaraščių) baltymų, riebalų, angliavandenių kiekiai (g) ir energinė vertė (kcal).
Mokyklinio amžiaus vaikams pusryčiai turėtų sudaryti 25 proc. su maistu per parą gaunamos energijos, pietūs 30–40 proc., priešpiečiai arba pavakariai, jei tokie yra – 15 proc. Daržovių, vaisių ar uogų, pieno ar jo produktų, mėsos, duonos mokiniai turėtų gauti kiekvieną dieną, todėl visuomenės sveikatos specialistai, vertindami sudarytus valgiaraščius, ypatingą dėmesį skiria maisto įvairovei. Kiti produktai gali būti patiekiami kas antrą dieną (bet ne rečiau kaip 1–2 kartus per savaitę) – vaisių ar daržovių sultys, žuvis, sūris, kiaušiniai, grietinė.
Daugiau informacijos suteiks:
Lina Biekštaitė,
Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos Komunikacijų skyriaus vyriausioji specialistė (ryšiams su visuomene)
Tel. (8 5) 277 8036
Mob. tel. 8 685 19 374
Asta Gudaitienė
Alytaus visuomenės sveikatos centro
Darbo organizavimo skyriaus
vyriausioji specialistė (ryšiams su visuomene)
Tel.: (8 315) 51 409