REXSAN

Vaisiai, daržovės ir arbata gali sumažinti plaučių vėžio riziką

Valgydami flavonoidų turinčių vaisių ir daržovių bei gerdami arbatą rūkoriai gali sumažinti tikimybę susirgti plaučių vėžiu, nustatė Kalifornijos universiteto mokslininkai.
Flavonoidai yra vandenyje tirpstantys augalų pigmentai, kurie turi antioksidantinių ir priešuždegiminių savybių. Mokslininkai savo išvadas pagrindė tyrimu, kuriame palyginti nesergančių ir vėžiu susirgusių rūkorių maitinimosi įpročiai. 
Labiausiai veiksniais iš flavonoidų pasirodė esąs katechinas (jo turi žemuogės, juodoji ir žalioji arbata), kemferolis (Briuselio kopūstai ir obuoliai) ir kvercetinas (pupos, svogūnai ir obuoliai).
Išvados, kurios paskelbtos žurnale „Cancer”, gali būti reikšmingos, kadangi rūkymas yra 90 procentų plaučių vėžio atvejų priežastis. 
Tyrimo autoriai neskuba visiems rūkoriams rekomenduoti laikytis tam tikros mitybos ir sako, kad reikia atlikti daugiau tyrimų. Tačiau apskritai manoma, kad kiekvienam naudinga vartoti daugiau vaisių ir daržovių bei gerti daugiau arbatos.
Dr. Zuo-Feng Zhang iš Kalifornijos universiteto Jonnson vėžio centro sako, kad flavonoido antioksidantinės savybės gali priešintis tai žalai, kurią tabakas padaro mūsų DNR. Kartu jis pastebi, kad flavonoidai turi įtakos
Kalifornijos universiteto mokslininkai ketina atlikti dar vieną tyrimą, per kurį bus stebimas veiksmingiausių flavonoidų poveikis plaučių vėžio rizikai ir bus siekiama nustatyti optimalius kasdien suvartotinų flavonoidų kiekius, praneša „HealthDay News”.


Savigydos pramonės asociacija

TAIP PAT SKAITYKITE