Agatas

Ūmios žarnyno infekcijos protrūkis Ukmergėje

Vilniaus apskrities valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba gavo informaciją, kad Ukmergėje šešiems žmonėms pasireiškė ūmios žarnyno infekcijos požymiai. Ligoniai skundėsi pykinimu, aukšta (iki 390 C) temperatūra, pilvo skausmais, daugkartiniu viduriavimu. Visi jie š.m. liepos 12 d. dalyvavo vestuvių pobūvyje, vykusiame kavinėje „Du bokalai”, Vasario 16-osios g. 15, Ukmergėje.

Vilniaus apskrities ir Ukmergės rajono valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai, skubiai patikrinę kavinę „Du bokalai”, nustatė nemažai pažeidimų. Šaldytuvuose, kur buvo laikomi pieno produktai ir pagaminti patiekalai, temperatūra  siekė 11-12°C (turi būti iki 6°C). Rasta produktų su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais (sušaldyta kiaulienos kotletinė mėsa, atšaldyti kiaulienos lašiniai, kefyras, kiaulienos vyniotinis) bei neženklintų kiaušinių. Taip pat nustatyta, kad kavinėje netinkamomis sąlygomis gaminami kulinarijos gaminiai (vyniotiniai) išvežiojami nuosavu transportu, be šaldymo įrangos. Neatlikti geriamojo vandens ir pagamintų produktų laboratoriniai tyrimai. Nerasta rankų dezinfekavimo priemonių, o gamybos paviršiams dezinfekuoti naudojamos priemonės pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais.

„Inspektoriai nustatė, kad svečiai pobūvio metu vaišinosi ne vien kavinėje pagamintu maistu, bet ir pačių atsineštais konditerijos gaminiais. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba ne kartą yra perspėjusi, kad organizuojant pobūvius, viešojo maitinimo įmonės nepriimtų klientų atsinešto maisto. Tokiais atvejais sudėtinga atsekti produktų gamintojus, pardavėjus, realizavimo terminus ar laikymo sąlygas. Tiriant žarnyno infekcijos protrūkius, tai labai apsunkina priežasčių nustatymą, o kartais gali nepelnytai pakenkti ir gerai dirbančios įmonės reputacijai”, – sakė Vilniaus apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotojas Leonardas Šmaukšta.

Paimti žaliavų ir maisto produktų mėginiai bei ploviniai nuo gamybos įrenginių ir inventoriaus  pristatyti į Nacionalinį maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutą laboratoriniams tyrimams.

Vilniaus apskrities valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba laikinai uždraudė  kavinei „Du bokalai” tvarkyti maistą. Kavinės administracijai nurodyta atlikti patalpų, įrangos, inventoriaus valymą, plovimą ir dezinfekavimą, darbuotojams – papildomai pasitikrinti sveikatą bei atnaujinti higienos reikalavimų teorines žinias.

Tyrimas tęsiamas.


Maisto ir vet. tarnyba

TAIP PAT SKAITYKITE