Vilniaus miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai valstybinės kontrolės metu UAB „Palink” prekybos tinklo mėsinėse nustatė grubių pažeidimų.
UAB „Palink” atsakingiems darbuotojams taikytos administracinio poveikio priemonės. Patikrinimo metu rasti pažeidimai aptarti su prekybos sistemos „IKI” kokybės skyriaus darbuotojais.
Vilniaus miesto VMVT viršininko Algirdo Špuko sprendimu už nustatytus pažeidimus „IKI” skirtas įspėjimas, prekybos centro kokybės skyriaus atsakingi asmenys artimiausiu metu privalo pateikti veiksmų planą šių pažeidimų pašalinimui.
Kaip sakė Vilniaus miesto VMVT Veterinarijos skyriaus vedėjas Viktoras Aleksejevas, „IKI” prekybos centruose Didlaukio g. 80a, Lukšio g. 34 ir Parko g. 34a patikrinimo metu nustatyta, jog mėsinėse, kitų gamintojų pagaminta mėsa, smulkinta mėsa vakuuminėse pakuotėse, kuri yra skirta galutiniam vartotojui, išpakuojama ir parduodama prekybos centro sveriamos mėsos vitrinoje arba iš jos gaminami mėsos pusgaminiai, smulkinta mėsa. Be to, mėsininko darbą dirba pardavėjos, neturinčios tam tinkamos kvalifikacijos.
Valstybinės kontrolės metu prekybos centro IKI, Lukšio g. 34, Vilnius, nustatyti maisto produktų higienos reikalavimų pažeidimai. Inspektoriai pagal patikrinimo metu gautą informaciją ir išanalizavus tikrinimo faktus nustatė, jog mėsą išėmus iš pakuotės pirmą dieną prekiaujama vitrinoje, o antrą prekybos (galiojimo) dieną, praradę „prekinę išvaizdą” apdžiūvę, patamsėję mėsos gabalai malami ir parduodami kaip „Kiaulienos” ir „Naminė” smulkinta mėsa.
„Šiuo „antriniu perdirbimu” „IKI” pažeidžia galiojančius teisės aktus, nustatančius konkrečius maisto produktų higienos reikalavimus. Mėsa gali būti ruošiama ne ilgiau kaip 6 dienas po gyvulio paskerdimo, o tiekėjas ant pakuočių nurodo tik gamybos datą, be to, atidarius pakuotę, keičiasi ir mėsos realizacijos terminas. Nustatyti pažeidimai leidžia daryti išvada, jog mėsinės gamina kokybės, saugos reikalavimų neatitinkančią smulkintą mėsą”, – tvirtino V. Aleksejevas.
Atlikus prekybos centro Didlaukio g. 80a mėsinės pagamintos maltos mėsos tikslinį laboratorinį mėginio tyrimą nustatyta, kad malta kiauliena neatitinka mikrobiologinių rodiklių reikalavimų, o maltos jautienos riebumas viršija deklaruojamą.
„IKI” prekybos centruose Parko g. 34a, Didlaukio g. 80a, Lukšio g. 34a, Viršuliškių g. 40, Kovo 11-sios g. 39b, Jasinskio g. 16 tikrinant prekybą šviežia mėsa nustatyti maltos mėsos laikymo vitrinoje temperatūros režimų pažeidžiamai – mėsa laikoma aukštesnėje temperatūroje nei to reikalauja teisės aktai. Tokią maltą mėsą buvo uždrausta realizuoti, o atsakingiems asmenims už nustatytus pažeidimus buvo skirtos piniginės administracinės nuobaudos.
Vilniaus miesto VMVT inspektoriai patikrinimus tęsia visuose prekybos centruose veikiančiose mėsinėse. Pasak Vilniaus miesto VMVT viršininko A. Špuko patikrinimai tęsiami, ypač dėmesys kreipiamas prekybos centrų mėsinėse gaminamų produktų kokybei.