Per 2007 metus Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba patikrino visas mūsų respublikoje duoną ir pyrago gaminius kepančias įmones. Daugumoje jų yra įdiegtos savikontrolės sistemos, laikomasi gerų higienos praktikos taisyklių, tačiau patikrinimų rezultatai parodė, kad ne visų įmonių darbuotojai atsakingai vykdo gamybos technologijų, savikontrolės nuolatinės stebėsenos procedūras.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) kiekvienais metais atlieka planinę kontrolę duonos ir pyrago gamybos įmonėse ir prekybos tinkluose. Lietuvoje duonos ir pyrago gaminius kepa 169 įmonės, kurios tikrinamos kartą per metus. Esant pagrįstiems vartotojų nusiskundimams ar vykdant patikrinimų metu nustatytų trūkumų šalinimo planus, įmonės gali būti patikrintos ir pakartotinai.
„Kadangi gamybos įmonėse vis dar pasitaiko atvejų, kai naudojamos nekokybiškos žaliavos su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba patikrinimų metu didelį dėmesį skiria žaliavų ir gaminių kokybei, produkcijos ženklinimui, ypač alergenų nurodymui. Pagal Lietuvos higienos normą alergenus reikia žymėti, jeigu į duonos ar pyrago gaminių sudėtį įeina gliteno turintys javai (kviečiai, rugiai, miežiai, avižos) ar jų sukryžmintos atmainos. Taip pat jei kepant duoną naudojami produktai (aliejus, margarinas ir kt.), turintys genetiškai modifikuotų organizmų, įmonės gamintojos privalo tai nurodyti produktų ženklinimo etiketėse”, – teigė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vida Jarošienė.
2007 m. palyginus su 2006 m., duonos ir pyrago gamybos įmonių patikrinimų statistikos duomenys rodo, kad bendras nustatytų pažeidimų skaičius išliko tame pačiame lygyje, tačiau sumažėjo nustatytų technologijų reikalavimų ir personalo higienos normų laikymosi, produktų kokybės pažeidimų. Duonos ir pyrago įmonių atsakingiems darbuotojams už nustatytus pažeidimus buvo taikytos baudos, įspėjimai, 27 atvejais buvo uždraustas produkcijos tiekimas rinkai.
Pagrįstų nusiskundimų duonos ir pyrago gaminiais skaičius, lyginant su 2006 metais, nežymiai padidėjo, 2007 metais iš gautų 86 skundų, 29 pasitvirtino (2006 m. – 22). Gyventojai skundėsi šių produktų kokybe: 8 – Kaune, 7 – Vilniuje, 5 – Panevėžio, 4 – Šiaulių apskrityse, 2 – Klaipėdoje ir 2 – kitose respublikos vietovėse. Pirkėjai buvo nepatenkinti produkcijos, pagamintos UAB „Marijampolės duona”, UAB „Jonavos duona”; UAB „Danvita” (Zarasų rajonas), UAB „Alaista” (Kaunas), UAB „Fazer kepykla” (Kaunas), UAB „Baltasis pyragas” (Kauno rajonas) gaminių kokybe ar neteisingu ženklinimu.