Praėjusių metų pabaigoje 12 rajono bendruomenių kartu su Pasvalio Visuomenės sveikatos biuru organizavo Sveikos mitybos užsiėmimus. Užsiėmimai vyko Pasvalio rajono Narteikių, Saločių, Švobiškio, Deglėnų, Jurgėnų, Pumpėnų, Raubonių, Gulbinėnų, Talačkonių, Puškonių, Žilpamūšio ir Tetirvinų gyvenvenvietėse. Užsiėmimus vedė Prieskonių karaliumi tituluojamas žinomas sveikuolis iš Kėdainių rajono Žilvinas Užkuraitis. Susitikimų metu lektorius daug negirdėtų dalykų papasakojo, atskleidė ne vieną paslaptį apie prieskonių gydomąsias galias, patarė, kaip išgauti pačias geriausias prieskonių savybes ruošiant maisto patiekalus.
Pasak Ž.Užkuraitį, prieskoniai – tai subtilus ir gan reikšmingas produktas, keičiantis ne tik maisto skonį bei kvapą, bet, pasirodo, veikiantis ir žmogaus fizinę bei psichinę sveikatą, jeigu jis vartojamas tinkamai. Kaip teigia Ajurvedos (seniausios sveikos gyvensenos mokslo) žinovai, prieskonius vartojant tinkamai, derinant su įvairiais maisto produktais, žmogus gali patirti didesnę gyvenimo harmoniją, gali net keisti savo charakterį. Prieskoniai – tai natūralus polivitaminų šaltinis. Nepaprastų galių prieskoniams suteikia saulė: kuo jos daugiau, tuo prieskoniai vertingesni. Pasak Ž.Užkuraitį yra naudingi tiek mūsų krašte, tiek saulėtuose kraštuose išauginti prieskoniai. Be to, prieskoniai yra natūralūs antibiotikai, todėl jų galiojimas neribotas (kol jaučiasi kvapas). Svarbu, kad prieskoniuose nebūtų cheminių priedų skoniui, kvapui, spalvai palaikyti. Juos reikia saugoti sausoje ir tamsioje vietoje.
Apie cinamoną
Mums gerai žinomas cinamonas turi savybę šildyti kūną, spartinti sveikimą, sergant bet kokia liga. Pasak Ž.Užkuraitį šis prieskonis skatina prakaitavimą, atsikosėjimą, gerina medžiagų apykaitą, stiprina kraują, raumenis, mažina cholesterolio kiekį, skystina kraują, todėl mažina širdies smūgio riziką. Kadangi reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, tinka diabetikams. Rekomenduojama vartoti po arbatinį šaukštelį kasdien. Cinamonas sušildo sielą, veikia kaip natūralus antidepresantas.
Ąžuolo gilės
Daug gydomųjų savybių turi ir mūsuose augančio ąžuolo gilės. Gilių kava stiprinami silpni, mažakraujyste sergantys vaikai. Gilės gerina apetitą, potenciją, gydo virškinimo sutrikimus, turi priešvėžinio, antibakterinio poveikio. Užplikykite trečdalį arbatinio šaukštelio maltų gilių verdančiu vandeniu, užbaldykite pienu ir gerkite šį sveikatos eleksyrą,- pataria Ž.Užkuraitis.
Juodgrūdė Lietuvoje auginta dar žiloje senovėje
Labai vertinga, bet primiršta. Ašaros formos sėkliukės gerina smegenų veiklą, turi šlapimą skatinančių savybių, gydo trumparegystę. Regėjimą gerina juodgrūdės sėklų arbata. Pasak Ž.Užkuraitį, sėklas patartina sukramtyti.
Imbieras
Imbieras – neprilygstamas vaistas. Puikiai gydo odos ligas, alergiją, bronchinę astmą, stiprina imunitetą, normalizuoja skydliaukės veiklą. Tai vienintelis prieskonis, kuris beverdant išsaugo visas savybes. Pasak lektoriaus, tobula arbata, tai: imbieras, medus bei citrinos ar apelsino sulčių šlakelis. Ji gražina jėgas pervargus, sušalus žiemą.
Kalendra
Pasak Žilviną Užkuraitį, kalendros sėklos ar jų nuovirai smarkiai stimuliuoja organizmo imuninę sistemą, slopina alergines reakcijas. Kalendra gerina atmintį, padeda įveikti baimę, pyktį ,mažina skrandžio rūgštingumą. Ji turi karščiavimą mažinančių savybių. Turtinga vitaminais C, A, B grupės, turi kalcio, magnio, fosforo, folinės rūgšties.
Lietuvoje beveik pamirštas prieskonis– ožragė
Naudingi tiek lapai, tiek sėklos. Ožragė labai veiksminga, siekiant mažinti cholesterolio bei cukraus kiekį. Pasak Ž.Užkuraitį, tereikia kasdien suvartoti apie 50 gr. ožragės sėklų. Padeda užkietėjus viduriams, puikiai gydo sąnarius ir stuburą. Ožragės arbatą geriausiai gerti prieš miegą.
Kardamonas – vienas iš brangiausių ir populiariausių prieskonių
Pasak Ž.Užkuraitį, kardamonas puikiai gydo išeminę širdies ligą, slopina skausmą, sergant širdies ir kraujagyslių ligomis. Kardamonas subalansuoja per stiprią skydliaukės veiklą. Slopina spazmus, sergant bronchitu, lengvina atsikosėjimą, veiksmingai gerina virškinimą.
Atsisveikinimui Ž.Užkuraitis linkėjo naudoti prieskonius ne tik maistui gardinti: naudokime gamtos mums dovanotas vertingas dovanas, kurios turi daug gydomųjų galių. Tegu jie sušildo žvarbų žiemos vakarą, nuramina, o kada reikia, pakelia nuotaiką.
Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Rasa Rutkauskienė