Krikščionių medicinos centras

Supermaistas: ispaninio šalavijo (chia) sėklos ir žalios kakavos pupelės

Ispaninio šalavijo (chia) sėklos ir smulkintos žalios (raw) kakavos pupelės – supermaistas gerai nuotaikai ir sveikatai!

Žaliasis pakelis „Ispaninio šalavijo (chia) sėklos”

„Ne ūgis, o smūgis!” trimituoja chia sėklytės, brinkdamos vandens stiklinėje. Vos per 15 minučių šaukštelį sėklų paverčiau maistingu mineralų kokteiliu.Vos įžiūrimoje sėklytėje slypi visas arsenalas naudingųjų medžiagų: mineralų, skaidulų ir nepakeičiamųjų riebalų rūgščių. Lietuviškus aguonų grūdelius menančios chia sėklos yra jau tūkstantmečius žinomas sveikatos eliksyras Centrinėje Amerikoje. Labiausiai vertinamos dėl omega-3 riebalų rūgščių ir skaidulų gausos ispaninio šalavijo sėklos atranda savo vietą ir lietuviškoje virtuvėje. Šios baltos, pilkšvos ar net juodos sėklytės pasižymi neįtikėtinu kiekiu kalcio, mangano, fosforo, be to, jose natūraliai nėra gliuteno. Jas paprasta vartoti – galima tiesiog berti į maistą, palikti išbrinkti ir jau netrukus mėgautis. Skirtingai nuo linų sėmenų, kurie savo gerąsias savybes organizmui atiduoda tik juos sutraiškius, ispaninio šalavijo sėklų nebūtina sumalti. Du šaukštai (28 g) sėklų turi net 11 g skaidulų – trečdalį RPN skaidulinių medžiagų suaugusiam žmogui. Omega-3 riebalų rūgštys skatina sveiką smegenų veiklą. Porcijoje chia sėklų yra net 18% RPN kalcio, kuris saugo mūsų dantis ir kaulus nuo osteoporozės. Mažai žinomo mangano yra net 30% RPN – šis mikroelementas palaiko mūsu kaulų sveikatą. 27% RPN fosforo padeda sintetinti baltymus, skirtus ląstelių ir audinių augimui ir atsinaujinimui. Sėklose taip pat gausu baltymų, vienoje porcijoje net 4,4 g – apie 10% RPN, dėl ko šias sėklas vertina ir vegetarai. Chia sėklose gausu triptofano – amino rūgšties, kuri padeda reguliuoti apetitą ir miegą bei pagerinti nuotaiką. Dėl didelio kiekio antioksidantų, kovojančių su laisvaisiais radikalais ir priešlaikiniu senėjimu, šios sėklos gali išlikti šviežios daugiau nei dvejus metus. Kai kurių tyrimų rezultatai rodo, jog derinant sveiką mitybą su chia sėklomis galima sumažinti cholesterolio ir trigliceridų kiekį kraujyje bei kraujo spaudimą.

Kaip vartoti? Ispaninio šalavijo sėklos gali sugerti net 10 kartų didesnį kiekį skysčio nei sveria pačios. Išbrinkinkite sėklas skystyje ar jogurte ir skanaukite gautus drebučius. Sėklas galite ir daiginti – dėkite želmenis ir daigus į salotas, sumuštinius ir kitus patiekalus. Naudokite kaip kiaušinio pakaitalą: 1 v. š. sėklų sumaišykite su 3 v. š. vandens ir palikite 15 min išbrinkti.

Žaliasis pakelis „Kakavos pupelės”

„Metas”, savo mylimajam tyliai sušnabždėjo juodaplaukė perujietė, atskubėjusi žadinti savo gyvenimo meilės. Dar neišaušus jie turi palikti savo artimuosius, norėjusius iš jų atimti brangiausią turtą – meilę. „Kartais meilės negana”, dusliu balsu jiems atliepia žavingoji Lana Del Rey, kol du įsimylėjėliai skinasi kelią per Amazonės džiungles. Ar žinote, kas palaiko pabėgėlių dvasios ramybę ir suteikia energijos tokiu sudėtingu metu? Tai – kakavos pupelės, kurių rūpestinga perujietė prikamšė jųdviejų kuprines. Žalia, termiškai neapdorota kakava veikia dar stipriau nei šokoladas, be to, joje visai nėra cukraus. Kakavoje yra teobromino – medžiagos, kuri tiesiogiai veikia centrinę nervų sistemą ir pasižymi panašiu, tačiau gerokai stipresniu, poveikiu kaip ir kofeinas, taigi kakava gali suteikti energijos, kai jos taip pritrūksta dienos metu. Kakava garsėja savo antioksidantais – jų čia daugiau nei mėlynėse ir žaliojoje arbatoje. Be to, kakavoje gausu magnio, kuris palaiko nervinę sistemą ir medžiagų apykaitą, stiprina raumenis ir kaulus. Dar viena kakavos veiklioji medžiaga – triptofanas. Tai yra amino rūgštis, kuri būtina serotonino gamybai. Organizme esantis didesnis kiekis serotonino gerina nuotaiką ir sumažina jos svyravimus. Valgant kakavą mūsų organizme padaugėja endorfinų – taip vadinamų laimės hormonų – kurie veikia kaip natūralus nuskausmintojas. Štai kodėl taip norisi šokolado kenčiant nuo priešmenstruacinio sindromo – šokolade esanti kakava švelniai malšina nemalonius pojūčius, didina darbingumą ir gerina nuotaiką. „Bioteka” siūlo Jums išeitį – mėgaukitės žaliomis Criollo kakavos pupelėmis, viena rečiausių ir labiausiai vertinamų kakavos rūšių pasaulyje, kaip natūraliu ir sveiku užkandžiu, kuriame natūraliai nėra cukraus. Be to, kakavos pupelėse yra chromo – svarbaus mineralo, kuris stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje ir mažina apetitą. Papildykite savo organizmą mono nesočiaisiais riebalais – kakavos riebalai yra tokie pat sveiki, kaip ir randami alyvuogių aliejuje.

Kaip vartoti? Berkite smulkintas „Žaliojo pakelio” kakavos pupeles į sausus pusryčius, malkite į sveikuoliškus kokteilius, dėkite į kepinius ar tiesiog graužkite kaip riešutus. Kakavos gabaliukai gali būti ir egzotiškas priedas Jūsų salotoms.

TAIP PAT SKAITYKITE