REXSAN

Sumažėjo nusiskundimų dėl paukštienos kokybės

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad per pirmą šių metų ketvirtį buvo užregistruoti tik 4 vartotojų skundai dėl nekokybiškos paukštienos, kurie pasitvirtino. Pažeidimai nustatyti prekybos vietose, kur buvo nesilaikoma produkcijos realizavimo terminų ar pažeistos produktų laikymo sąlygos.

„Džiugina tai, kad šiais metais ženkliai sumažėjo skundų dėl Lietuvoje pagamintos paukštienos saugos ir kokybės. Lietuvos paukštienos gamintojai griežtai laikosi higienos reikalavimų, įmonėse užtikrinami savikontrolės sistemos principai, kas leidžia gaminti saugią ir kokybišką produkciją”, – komentavo VMVT Veterinarijos sanitarijos skyriaus vedėjas Egidijus Simonis.

Skyriaus vedėjo teigimu, didelius kiekius paukštienos juridiniai ir fiziniai asmenys įsiveža iš Lenkijos, pažeisdami maisto produktų transportavimo sąlygas. Dažniausiai tokie produktai parduodami turgavietėse. Iš 4 pasitvirtinusių skundų 2 atvejai kaip tik ir buvo nustatyti turgavietėse prekiaujant lenkiška paukštiena.

„Kiekvienas atidesnis pirkėjas gali spręsti apie mėsos kokybę pagal jos išvaizdą (raumeninio, jungiamojo, riebalinio audinio kiekį), spalvą (blyški spalva rodo kad mėsa gali būti nešviežia), konsistenciją (šviežia – stangri), kvapą. Artėjant vasaros sezonui labai svarbu, kad vartotojai atidžiai ir tinkamai pasirinktų paukštieną, ypač perkant ją turgavietėse. Parduotuvėse vartotojams reikėtų skaityti ženklinime pateiktą informaciją. Pardavėjai privalo užtikrinti parduodamos produkcijos saugą ir kokybę tiek prekybos centruose, tiek turgavietėse. Patartina turėti ir saugoti pirkimo čekį. Jeigu iškyla problemų dėl kokybės, pardavėjas privalo priimti grąžinamą produktą. Įsigijus paukštienos produktų, labai svarbu užtikrinti jų laikymo temperatūrinį režimą, paisyti vartojimo terminų”, – komentavo Egidijus Simonis.

Pasak Veterinarijos sanitarijos skyriaus vedėjo, ruošiant paukštieną, būtina laikytis higienos reikalavimų, tvarkyti ją atskirai nuo kitos rūšies mėsos ir kitų maisto produktų. Jeigu vartojama sušaldyta paukštiena, ją atitirpinti rekomenduojama šaldytuve (užtrunka 30-40 val.), nes lėtas atšildymas mažiau pablogina mėsos kokybę, ji būna sultingesnė. Atšildymas tokioje aplinkoje neskatina bakterijų dauginimosi. Labai svarbu paukštieną gerai apdoroti termiškai.

Paukštiena yra viena švelnesnių ir lengvai virškinamų mėsos rūšių. Tai mažai kaloringas produktas, kuriame yra daug baltymų ir mažai riebalų, todėl ją rekomenduojama vartoti sveikiems ir ligoniams, mažiems vaikams ir sportininkams. Didžiausią maistinę vertę turi raumeninis audinys, mažiausią – jungiamasis. Tam tikras riebalinio audinio kiekis suteikia būdinga skonį ir aromatą. Pagal cheminę struktūrą paukščių mėsa skirstoma į dvi grupes: vištų ir kalakutų bei vandenyje plaukiojančių paukščių – žąsų ir ančių mėsa. Antrajai grupei priskiriama paukštiena yra tamsesnė ir turi daugiau riebalų.

VMVT specialistai primena, kad mėsos kokybę, jos savybes ir vertę apsprendžia paukščių veislė, lytis, amžius įmitimas, šėrimo būdas, skerdimo sąlygos. Riebalai ir kenksmingos medžiagos daugiausia kaupiasi paukštienos odoje, todėl jos valgymo reiktų vengti. Cholesterolio kiekis vištienos odelėje 2,5 karto viršija jo kiekį krūtinėlėje. Vertingiausia paukštiena yra išauginta natūraliomis sąlygomis, kai paukščiai lesinami natūraliais pašarais. Rekomenduotina valgyti šviežią paukštieną – joje daugiau vitaminų, bei biologiškai aktyvių medžiagų, patiekalai skanesni, nei pagaminti iš šaldytos. Ypatingai geromis skoninėmis savybėmis pasižymi paukštiena iš ekologinių ūkių ar ūkių, auginančių ir skerdžiančių paukščius pagal Išskirtinės kokybės žemės ūkio ir maisto produktų pripažinimo taisykles.

VMVT supaprastino reikalavimus ūkininkams, norintiems realizuoti turgavietėse savo ūkiuose išaugintą paukštieną ar pagamintus jos produktus. Liberalizuodama teisės aktus VMVT skatina plėtoti prekybą paukštienos produktais turgavietėse ir ūkininkų turgeliuose.

VMVT informuoja, kad bendra Europos Sąjungos Skubių informacinių pranešimų apie nesaugius maisto produktus ir pašarus sistema (RASFF) šių metų balandžio mėnesį buvo gautas pranešimas dėl nesaugios paukštienos Švedijos rinkoje. Pradinės informacijos duomenimis nustatyta, kad Švedijoje registruotas gamintojas išplatino paukštieną, kuri buvo užteršta stiklo dalelėmis. VMVT, atsižvelgdama į gautą informaciją, patikrino nuo šių metų kovo mėnesio į Lietuvą importuotos paukštienos kilmę ir nustatė, kad 2009 m. kovo – balandžio mėn. paukštiena iš Švedijos nebuvo įvežta.


Maisto ir vet. tarnyba

TAIP PAT SKAITYKITE