Agatas

Specialistai: „švytinti” mėsa pavojaus sveikatai nekelia

Specialistai: „švytinti” mėsa pavojaus sveikatai nekelia

Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas išanalizavo mėsos spindėjimo priežastis. Specialistų nuomone, mėsos „švytėjimą” sukeliančios bakterijos pavojaus sveikatai nekelia.

Pasak Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto direktoriaus pavaduotojos Snieguolės Ščeponavičienės, bakterijos Photobacterium phosphoreum (Vibrio phosphoreum) gali būti išskiriamos iš jūros vandens, jūrinių žuvų ar vėžiagyvių. Liuminescuojančios bakterijos gyvena jūriniuose organizmuose – kai kurios žuvys, sepijos turi švytinčius organus, juose bakterijos ir veisiasi. Bakterijos skleidžia melsvai žalsvą šviesą, jos švyti tik kai yra didelė jų koncentracija ir kai gerai aprūpintos deguonimi. Švytėjimą sukelia bioliuminescentinės reakcijos bakterijų ląstelėse. Optimali šių bakterijų augimo ir dauginimosi temperatūra +20 – +22



TAIP PAT SKAITYKITE