Moterys, valgančios maistą, kuriame esama daug sojos, anot mokslininkų, turėtų rečiau sirgti krūties vėžiu. „Mūsų duomenys labai sustiprino hipotezę, kad sojos vartojimas apsaugo nuo krūties vėžio vystymosi”, – teigiama tarptautinės vėžio specialistų grupės pranešime.
Jau ir anksčiau mokslininkai spėjo, kad sojos vartojimas susijęs su reta krūties vėžio liga tokiose šalyse kaip Kinija ir Japonija, bet ligi šiol to griežtai įrodyti nepavykdavo.
Naujausi duomenys, gauti Singapūro universitete, Didžiosios Britanijos ir Jungtinių Valstijų vėžio tyrimo institutuose, paskelbti moksliniame žurnale, kuriame nagrinėjami vėžio epidemiologijos ir profilaktikos klausimai.
Singapūre buvo atlikti dvejopi tyrimai – vienuose sutelktas dėmesys į mitybą, o kituose – darytos moterų mamogramos ir jų duomenys pateikti pagal krūties audinio tankumą.
Abiejuose tyrimuose dalyvavo 406 moterys. Nustatyta, kad moterų, kurių mityboje sojos produktų buvo daugiau, tikimybė turėti tankesnius krūties audinius buvo net 60 procentų mažesnė.
Jau seniai žinoma, kad kuo tankesnis krūties audinys, tuo didesnis pavojus moteriai susirgti krūties vėžiu.
Pasak mokslininkų, pirmą kartą kiekybiškai parodyta, kiek reikia suvalgyti sojos, kad ji paveiktų krūties audinį ir mažėtų pavojus vėžiui išsivystyti.
Sojoje esama daug augalinių estrogenų, kurie apsaugo nuo pieno liaukų vėžio gyvūnus. Be to, tyrimais nustatyta, kad šie estrogenai pailgina moterims menstruacijų ciklą.
Ankstesni mokslininkų darbai parodė, kad kuo jos retesnės, tuo mažesnė krūties vėžio tikimybė.