Šiaulių apskrities valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (Šiaulių apskrities VMVT) atliko rizikingų maitinimo įmonių – kebabinių tikslinius patikrinimus. Šiaulių mieste ir rajone veikia 7 stacionarios ir 3 mobilios tokio pobūdžio viešojo maitinimo įstaigos.
Atlikus patikrinimus, dėl nustatytų teisės aktų reikalavimų pažeidimų 4 kebabinių atsakingiems asmenims buvo taikytos administracinio poveikio priemonės, o dėl ypatingai grubių maisto saugos pažeidimų 2 kebabinių (individualios H. Kart įmonės ir UAB „Mikaelas”) veikla laikinai sustabdyta.
„Siekiant išvengti galimų užkrečiamųjų ligų protrūkių dėl nesaugaus maisto, atlikome rizikos vertinimu pagrįstus neplaninius patikrinimus. Šių patikrinimų rezultatai parodė, kad ne visos kebabus kepančios viešojo maitinimo įmonės pakankamai operatyviai reaguoja į maisto inspektorių pastabas ir rekomendacijas maisto saugos užtikrinimo klausimais. Galbūt pritaikytos griežtesnės nuobaudos privers šių įmonių savininkus ir darbuotojus atsakingiau žiūrėti į maisto saugos ir higienos reikalavimų laikymąsi”, – sakė Šiaulių apskrities VMVT viršininkas Kęstutis Patašius.
Patikrinimų metu inspektoriai rado produktų su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais (95 kg), taip pat maisto produktų be jų įsigijimą patvirtinančių dokumentų. Minėtus produktus uždrausta tiekti rinkai. Kai kuriose maitinimo įmonėse nebuvo pašalinti ankstesnių patikrinimų metu nustatyti trūkumai.
Nustatyti ir maisto produktų laikymo temperatūrinių režimų nesilaikymo atvejai (greitai gendantys produktai buvo laikomi aplinkos temperatūroje). Ne visur buvo laikomasi technologinių procesų eiliškumo, o tai gali sukelti kryžminės taršos pavojų, neregistruojami savikontrolės įrašai, neatliekami patiekalų ir geriamojo vandens savikontroliniai laboratoriniai tyrimai. Ne visose maitinimo įmonėse buvo pilnai sukomplektuotos plovimo, dezinfekavimo priemonės, darbuotojai nepateikė asmens sveikatos knygelių bei higienos mokymo kursų pažymėjimų.
Įmonės įpareigotos pašalinti nustatytus pažeidimus, kebabinėms, kurių veikla sustabdyta, nurodyta nedelsiant parengti trūkumų šalinimo planus. Atnaujinti maisto tvarkymo veiklą jos galės tik pašalinę patikrinimų metu nustatytus trūkumus.