Įprasti receptai ima ir nusibosta. Arba tiesiog norisi atrasti kažką naujo. O naujuose receptuose dažniausiai mūsų laukia ir nauji prieskoniai. Kaip jie atrodo ir kaip teisingai išsirinkti bei laikyti? Nepamirškime ir cukraus bei druskos: jie taip pat gali būti naudingi.
Vaistažolės ir prieskoniai
Vaistiniai augalai, deginantys arba aromatingi, švieži ar džiovinti, naudojami atskiromis dalimis arba ištisi – visa tai prieskoniai, kurių dedame į maistą, kad suteiktume jam išskirtinio skonio ir aromato. Kartais jie tiesiog pabrėžia patiekalo skonį, o neretai tampa svarbiausiu ir nepamainomu ingredientu.
Kaip išsirinkti
Natūralių prieskonių nereikėtų laikyti ilgiau kaip pusę metų. Jei ant pakuotės nurodytas ilgesnis vartojimo terminas, vadinasi, be natūralių aromatų, čia esama ir konservantų. Kuo trumpesnis prieskonių kelias nuo gimtosios vietos, kurioje jie auga, iki prekystalio – tuo geriau. Todėl kuo mažiau kompanijų dalyvauja šiame kelyje ir kuo mažiau jų yra surašyta pakuotėje – tuo aukštesnės kokybės bus prieskoniai. T.y., geriausia rinktis tuos prieskonius, ant kurių pakuotės nurodytos ne daugiau kaip dvi įmonės, apibūdinamos kaip „gamintojas“ ir „importuotojas“. Geriau rinktis nemaltus prieskonius arba bent jau didesnio rupumo. Stipriai susmulkintus prieskonius lengva padirbti. Pavyzdžiui, jei pipirai smulkiai sumalti, tai juose garantuotai esama ir kitų medžiagų. Beje, ypač pipirus geriausia pirkti nemaltus ir susimalti patiems namuose.
Aštrius prieskonius (tarkim, aitriąją papriką) reikėtų vartoti atsargiai, ypač karštu oru ir esant aukštam kraujo spaudimui.
Cukrus
Baltasis ir rudasis cukrus turi lygiai tiek pat kalorijų – 387 šimte gramų. Bet mikroelementų, vitaminų (ypač B grupės) kiekiu rudasis cukrus gerokai lenkia baltą. Natūralus rudasis cukrus išsiskiria savo kvapu ir nevienodo dydžio lipniais kristalais, tuo tarpu baltasis cukrus praktiškai nekvepia, o jo kristalai vienodo dydžio ir birūs. Laikomas neuždengtas, rudasis cukrus sukietėja – dėl didelio jame esančio sirupo kiekio.
Ant rudojo cukraus pakuotės privalo būti užrašyta, kad jis nerafinuotas, taip pat nurodyta jo rūšis, pavyzdžiui, cukranendrių cukrus (demerara), havajų (turbinado), tamsusis Barbadoso cukrus ir t.t.
Stevija (stevia, lot. Stevia rebaudiana Bertoni) – tai Pietų Amerikos kalnuose natūraliai augantis augalas, kartais dar vadinamas medaus žole, kuris šiltesniuose kraštuose yra sėkmingai auginamas kaip cukraus pakaitalas. Jos lapai yra žymiai saldesni už cukrų. Svarbu, kad juose faktiškai nėra kalorijų. Puikiai tinka gėrimams ir kepiniams saldinti. Idealus vartoti sergantiems cukriniu diabetu. Tai natūralus cukraus pakaitalas, išlaikantis savo savybes ir aukštoje temperatūroje.
Rinkdamiesi cukrų, pirmenybę teikite gamykloje, o ne parduotuvėje supakuotam cukrui.
Druska
Kuo mažiau rafinuota druska, tuo didesni ir nevienodesni jos kristalai, kuo ji margesnė, tuo naudingesnė mūsų sveikatai. Pati smulkiausia, biriausia ir balčiausia druska – mažiausiai naudinga, joje nerasite nieko apart sūraus skonio. Kad taptų tokia, ji perėjo daugybę valymo etapų ir neteko didžiosios daugumos pradinių biologiškai aktyvių medžiagų ir mineralų – jie tiesiog buvo pašalinti.
Kokybišką jūros druską gamina išimtinai natūraliomis sąlygomis – saulėje ir vėjyje garindami jūros vandenį. Taip išsaugomos naudingosios medžiagos, nepridedama jokių cheminių priedų. Natūrali jūros druska savo sudėtyje turi jodo, todėl jai nereikalinga dirbtinė jodizacija. Be to, ši druska neturi galiojimo termino.
Juodoji druska (kala namak) – vulkaninės kilmės natūrali druska, išsiskiria specifiniu ir ne pačiu maloniausiu kvapu, šiek tiek primenančiu sierą. Bet šioje druskoje daug magnio, kalcio, geležies ir ji nesikaupia organizme, kaip kad nutinka su kitomis druskomis. Nors malta ji būna švelnios rožinės spalvos, tačiau įberta į karštą vandenį ar patiekalą, pajuoduoja. Juodosios druskos įmaišius į grietinę, gaunami majonezo skonio padažai. Tobulai skanina šviežias salotas, užkandžius, kepintus riešutus, agurkus su jogurtu.
Manoma, kad himalajų druskoje yra apie 90 naudingų mikroelementų, tuo tarpu mums įprastoje valgomojoje druskoje – viso labo 2. Himalajų druska padeda iš organizmo pašalinti šlakus ir toksinus, teigiamai veikia odos būklę.
Pagal užsienio spaudą parengė JLK