Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai (KVSC) primena kauniečiams, jog švenčių dienomis kai gaminama daug maisto ir jis ilgai vartojamas, gyventojai turi būti atidesni maisto saugumui ir kokybei. Per šventes beveik visada padaugėja apsinuodijimų greitai gendančiais maisto produktais, ypač ilgai kambario temperatūroje laikytu maistu. Dažnai prireikia medikų pagalbos ligoninėje. Tačiau sunkiai susirgti galima ir nuo kiaušinių – vieno svarbiausių ateinančios šventės patiekalų.
Pasak Elenos Liakienės, KVSC užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausiosios specialistės, kiaušiniai pavojingi tuo, kad nepakankamai išvirti ar iškepti, paruošti nesilaikant higienos gali valgytoją susargdinti salmonelioze. Šią ūmiai pasireiškiančią žarnyno infekcinę ligą sukelia salmonelės. Šios bakterijos nebijo išdžiūvimo ar šalčio, palankiomis sąlygomis mėsoje gali išgyventi iki 13 mėnesių, ypač greitai dauginasi esant 20–40 laipsnių temperatūrai.
Statistiniais duomenimis, pastaraisiais metais Lietuvoje ir kitose Europos šalyse salmonelėmis dažniausiai užsikrečiama vartojant kiaušinius ir paukštieną. Pasak KVSC specialistų, šventės yra ypatinga situacija, kai padaugėja virškinamojo trakto negalavimų. Gyventojai turėtų būti atidesni savo sveikatai, nes pastaraisiais metais Kauno apskrityje nesiliauja didėti salmoneliozės ir apsinuodijimų maistu skaičius .
2007 m. Kauno apskrityje buvo užregistruotas 41 ūmios žarnyno užkrečiamosios ligos protrūkis (t.y. 2 ar daugiau epidemiologiškai susieti tos pačios ligos atvejai arba kai ligos atvejai susieti su tuo pačiu maisto ar vandens šaltiniu). Jų metu susirgo 151 asmuo. Apie pusę (46 proc.) protrūkių priežastimi buvo salmonelės. Sergamumo salmonelioze atvejų skaičius Kauno apskrityje turi tendenciją augti: 2003 m. užregistruoti 246, o 2007 m. – 499 sergamumo minėta liga atvejai.
Siekiant sumažinti riziką susirgti salmonelioze bei būti sveikiems ir nesirgti po švenčių padės KVSC specialistų patarimai:
· pirmiausia patariama nepamiršti paprasčiausio dalyko – nusiplauti rankas prieš kiekvieną valgymą ir maisto gaminimą; valgyti tik šviežius, nesuskilusius, kietai išvirtus kiaušinius, prieš verdant nepamiršti jų nuplauti, o paliejus žalią kiaušinį tuojau pat nusiplauti rankas.
· valgymui skirtus margučius laikyti kambario temperatūroje ne daugiau kaip dvi valandas;
· plakto trynio su cukrumi, namuose gaminto kremo ar tortų, kuriuose yra žalių kiaušinių valgyti iš viso nerekomenduojama;
· gatavus maisto produktus šaldytuve saugoti nuo sąlyčio su žalia mėsa ir nuo jos varvančiu skysčiu. Žaliai mėsai ir gataviems produktams naudoti atskiras lenteles, virtuvės reikmenis, įrankius kruopščiai plauti;
· neragauti ir nevalgyti žalios mėsos faršo;
· gerti tik pasterizuotą ar virintą pieną.