Hempo

Pavojus Lietuvos alaus kultūrai: gėrimas sukelia vėžį

Kad alkoholis žaloja kepenis, žudo smegenų ląsteles visuomenė jau žino. Tačiau stipriųjų gėrimų vartojimas sukelia ne mažesnę vėžio riziką nei rūkymas, teigia mokslininkai. Jų duomenimis, alkoholis kaltas dėl iki 10 procentų šios ligos atvejų.

Šokiruojantys tyrimai

Bent 13 tūkstančių vėžio atvejų Didžiojoje Britanijoje yra lemiami žmonių alkoholio gėrimo įpročių. Bent taip tvirtinama viename iš didžiausių anglų atliktų dietos bei vėžio tyrimų.

Aštuoniose šalyse vykdyti tyrimai atskleidė: 10 proc. visų vėžio atvejų vyrams sukelia nesaikus alkoholio vartojimas, teigia mokslininkai, išanalizavę informaciją apie 79100 vėžio atvejus iš Prancūzijos, Italijos, Ispanijos, Britanijos, Olandijos, Graikijos, Vokietijos ir Danijos. Nesaikus alkoholio vartojimas moterų tarpe sukelia 3,0 proc. vėžio atvejų, praneša english.pravda.ru.

Beveik pusė su alkoholiu susijusių šios ligos atvejų Didžiojoje Britanijoje buvo susieti su burna ir gerkle. Stipriųjų gėrimų vartojimas yra pagrindinė burnos, balso stygų, stemplės bei ryklės vėžio priežasčių, rašo „The Guardian”.

Galima išvengti

„Daugelio vėžio atvejų galėtų būti išvengta, jei stipriųjų gėrimų suvartojimas būtų apribotas iki dviejų gėrimų vyrams ir vieno – moterims. Ką iš tiesų ir rekomenduoja daugelis sveitos įstaigų” ,– teigia Vokietijos žmogaus institute dirbanti Madlen Schutze, vadovavusi tyrimams.

„Tikrai mirtinas kokteilis tenka tiems, kurie rūko ir geria stiprius alkoholinius gėrimus, jie gauna dvigubai daugiau kancerogenų į burnos ir gerklės gleivinę. Mano patarimas – jeigu geri, nerūkyk, arba jeigu rūkai – venk alkoholio”, – pataria Jungtinės Karalystės Visuomenės sveikatos fakulteto pirmininkas prof. Alanas Maryonas-Davisas.

„Tokie laikai…”

Organizacijos „Alcohol Concern” vadovas Donas Shenkeris ateitį pranašavo taip: „Atėjo laikas, kai apie alkoholio keliamus pavojus turi būti informuojama taip, kaip apie tabako žalą. Žmonės turi teisę žinoti visą sveikatos riziką, susijusią su alkoholio vartojimu. Šiuo tyrimu mes tikimės padėti žmonėms suvokti visą žalos mąstą, ką alkoholis gali padaryti”.

Nuo 1950 metų Didžiojoje Britanijoje alkoholio suvartojimas padvigubėjo. Viena iš tyrėjų Naomi Allen iš Oksforfo universiteto kalbėjo: „Rezultatai atspindi prieš maždaug dešimt metų vyravusių žmonių gėrimo įpročių šiandienines pasekmes. Šiandien geriama net daugiau, ir tai gali sukelti dar didesnes pasekmes ateityje.”

Vyrai ir moterys Vokietijoje, Danijoje bei Didžiojoje Britanijoje rekomenduojamas normas peržengdavau dažniau nei Prancūzijos, Italijos, Ispanijos, Graikijos ir Nyderlandų gyventojai.

Lietuviai gerti nemoka, o alus – ne alkoholis

Lietuva garsėja savo meile bei aistra alui. Visgi bendrovės „Švyturys–Utenos alus” korporatyvinių reikalų direktorius Dainius Smailys angliškų tyrimų nekomentavo: „Nesuprantu, kodėl kreipiatės į mus. Alus nėra alkoholis, tai – labai mažai alkoholio turintis gėrimas, tad mūsų kompanija šio klausimo tikrai nekomentuos.”

Vaida Budrienė, stipriuosius alkoholinius gėrimus gaminančios bendrovės „Stumbras” atstovė spaudai, pripažino – kompanija sveikatos klausimų komentuoti negali: „Niekuomet nesakome, kad alkoholis yra sveikata. Mūsų pozicija yra, kad egzistuoja saikas ir vartojimo kultūra. Mums įstatymas net draudžia kalbėti apie sveikatą. Matome vieną pagrindinių problemų didėjimo priežasčių – nebėra vartojimo kultūros, buvusios, tarkime, tarpukario metais. Ją sugadino sovietmetis. Tarkime, Italijoje ar Ispanijoje alkoholis vartojamas, tačiau daug girtų žmonių gatvėje nepamatysi. Žinoma, skirtingas situacijas lemia ir istorinės aplinkybės.”

Visiems po vėžį

Spaudoje vis pasirodo nauji mokslininkų atrasti vėžio sukėlėjai. Ne vienas jų susijęs su dieta bei tuo, ką į kūną dedame per burną.

2007 metais paskelbta, kad JAV mokslininkai gavo lemiamus įrodymus rodančius, kad užsikrėtimas žmogaus papilomos virusu (ŽVP) smarkiai padidina gerklės vėžio išsivystymo riziką. Jų duomenimis, susirgimo rizika susijusi su dideliu skaičiumi turimų oralinio sekso partnerių.

2009 profesorius Michaelas McCulloughas, kurio straipsnis buvo išspausdintas leidinyje „Dental Journal of Australia”, pareiškė kad kai kurie skysčiai burnai skalauti yra pavojingesni nei vynas ar alus, nes juose alkoholio koncentracija didesnė – iki 26 proc. stiprumo. Egzistuoja pakankamai įrodymų, kad skysčiai burnai skalauti, kurių sudėtyje yra alkoholio, stipriai didina riziką susirgti burnos ertmės vėžiu, teigiama naujausioje Australijos mokslininkų atliktų tyrimų apžvalgoje.



TAIP PAT SKAITYKITE