Hempo

Pavojingas maistas

Vo­kie­ti­jo­je di­delį re­zo­nan­są sukėlė mais­to pro­duktų, ku­riuos eks­per­tai įsi­gi­jo įvai­riuo­se šalies pre­ky­bos tin­kluo­se, ty­ri­mo re­zul­ta­tai. Jie at­skleidė, kad di­delė da­lis įsi­gytų daržovių ir vai­sių ke­lia rim­tą pa­vojų svei­ka­tai.

Nors mi­ty­bos spe­cia­lis­tai svei­ka­tos su­me­ti­mais ra­gi­na žmo­nes var­to­ti kuo dau­giau daržovių ir vai­sių, toks pa­ta­ri­mas ga­li turėti vi­siškai priešingų pa­sek­mių. Vo­kie­ti­jos eks­per­tai nu­statė, kad dau­ge­ly­je šaly­je par­da­vinėjamų daržovių ir vai­sių yra svei­ka­tai pa­vo­jingų che­mi­nių medžiagų.

Vo­kie­ti­jos fe­de­ra­linė var­to­tojų tei­sių gy­ni­mo tar­ny­ba pa­skelbė rep­re­zen­ta­ty­vaus kas­met at­lie­ka­mo ty­ri­mo re­zul­ta­tus. Ty­ri­mo išva­do­se tei­gia­ma, kad kenks­mingų medžiagų kie­kis vai­siuo­se ir daržovėse viršija mak­si­ma­liai leis­ti­nas nor­mas. Ypač svei­ka­tai pa­vo­jin­gi obuo­liai, gūžinės sa­lo­tos, pie­va­grybiai ir įvai­rių rūšių kop­ūstai.

At­li­kus che­mi­nius ty­ri­mus nu­sta­ty­ta, kad, pa­vyzdžiui, mak­si­ma­li pa­vo­jingų che­mi­nių medžiagų nor­ma yra viršyta 10 proc. visų tirtų la­pi­nių sa­lotų. Pa­aiškėjo, kad svei­ka­tai žalin­gais nit­ra­tais užteršta 23 proc. Vo­kie­ti­jo­je par­duo­damų la­pi­nių sa­lotų.

Be­veik 40 proc. gaiviųjų gėrimų sudėty­je ap­tik­ta vėžio sukėlėjo – ben­zo­lo, kuris su­si­da­ro ben­zoi­nei rūgščiai re­a­guo­jant su vi­ta­mi­nu C ir ge­ležimi. Po to­kių che­mi­nių ty­rimų re­zul­tatų Vo­kie­ti­jos fe­de­ra­linė var­to­tojų tei­sių gy­ni­mo tar­ny­ba pa­rei­ka­la­vo, kad šalies mais­to pra­monės įmonės peržiūrėtų gai­viųjų gėrimų ga­my­bos re­cep­tus.



TAIP PAT SKAITYKITE