Hempo

Pavasarinės depresijos priešnuodžiai

Po žiemos atšilus orams, visiems, nesvarbu, koks būtų temperamentas, padidėja nervų sistemos jautrumas.

Atsisakykite žadintuvo

Rudenį neretai jausdavome ilgesį, pavasarį kenčiame nuo stiprių nuotaikos pokyčių: susierzinimą kelis kartus per dieną keičia apatija. Netgi įprastinius protinius ir fizinius krūvius šį sezoną laikome nepakeliamais.

Pavasarį mūsų organizmas reikalauja daugiau miego. Tiems, kuriems vasarą pakanka aštuonių valandų, dabar visaverčiam poilsiui reikia jau dešimties. Nemiga – viena pagrindinių sezoninio sveikatos pablogėjimo priežasčių. Ji sumažina darbingumą ir netgi intelekto lygį.

Prie galvūgalio pasidėkite pagalvėlę su sausomis žolėmis – ramunėlėmis, levandomis, bazilikais, melisomis, valerijonais. Raminamai veikia eterinis šių augalų aliejus.

Pabandykite bent sykį atsisakyti žadintuvo ir pasitikėti savo vidiniu laik­rodžiu. Pavyzdžiui, iš vakaro duoti sau komandą nubusti lygiai 8 val. ryto. Tai būtinai suveiks, ypač jeigu saikingai vakarieniavote, laiku atsigulėte ir miegojote išvėdintame kambaryje. Įpratę prabusti natūraliai, išmoksite gyventi harmonijoje su savimi.

Niekas neprilygsta tonizuojamam dušo poveikiui. Netgi nedidelis temperatūrų kontrastas veikia gaivinančiai: pagerėja kraujotaka, paspartėja medžiagų apykaita odoje ir poodiniame riebaliniame sluoksnyje. Kūną derėtų gerai ištrinti specialiomis dušo priemonėmis, turinčiomis rožių, geranijos, citrinos ir apelsino ekstraktų. Jeigu dar pridėsime 5-7 minutes trunkantį galvos masažą rankomis arba šukomis – mintys taps neįtikėtinai aiškios.

Kuo daugiau įvairesnių produktų

Sveika mityba – būtina organizmo palaikymo priemonė kovojant su stresu. Įtraukite į savo racioną žalių daržovių ir vaisių, uogų, žalumynų, riešutų, medaus. Dabar populiarios arbatos iš ženšenio, ginkmedžio, eleuterokoko, echinacėjos, žaliųjų arbatžolių. Jas gerti ypač pravartu esant nerviniam išsekimui.

Didžiulę pertvarką pavasarį išgyvena visa virškinimo sistema: organizmas rengiasi pereiti prie turtingo šviežių daržovių ir vaisių raciono.

Vis dažniau norisi suvalgyti ką nors lengvesnio: jogurtą, salotų, obuolį. Šis nesąmoningas troškimas padeda nusimesti keletą per žiemą priaugtų kilogramų ir apvalyti organizmą, pavargusį nuo kaloringo maisto. Be to, tokia mityba naudinga dėl pavasarinės žarnyno disbakteriozės. Su ja susidoroti padės biokefyras, turintis naudingos mikrofloros, biojogurtai ar jauni, mažai brandinti sūriai.

Idealūs pusryčiai

Pavasarį organizmas energijos semiasi daugiausia iš angliavandenių. Štai kodėl negalima mažinti raciono kaloringumo atsisakant saldžių vaisių, bulvių, medaus, košių bei kitų grūdinių produktų. Daugelio žmonių energijos šaltinis – bananas arba avižinė košė, kurią jie suvalgė pusryčiams. Be to, angliavandeniai padeda kovoti su pervargimu, stresu ir nuotaikos svyravimais.

Baltymai reikalingi darbingumui ir ištvermingumui palaikyti. Žuvį, mėsą, sūrį ir kitus baltymingus produktus geriau valgyti per pietus ir vakarienę. Įtemptos darbo dienos metu tiks neriebi varškė, jogurtas, pieno kokteilis. Jeigu jūs laikotės dietos, įsitikinkite, kad ji turi pakankamai augalinių baltymų (jų daug riešutuose, ankštinėse ir grūdinėse kultūrose).

Stiprinkime imunitetą

Pavasarį itin smarkiai pagausėja uždegiminių ir alerginių ligų, juk imuninės sistemos pusiausvyra būna smarkiai pažeista. Be to, mes tampame itin jautrūs gamtos kaprizams, tokiems dažniems pavasarį – šalčiui, vėjui, drėgmei, temperatūros pokyčiams. Todėl peršalti arba pasigauti gripą paprasčiau negu paprasta. Stenkitės vengti didelių krūvių. Tačiau stresas protingais kiekiais – savotiška imuniteto treniruotė. Taigi ieškokite protingos pusiausvyros tarp ramybės ir įtampos.
Jeigu pavasarinės ligos jums tapo negera tradicija, verta kreiptis konsultacijos į gydytoją imunologą. Jūs turite įsitikinti, kad jūsų organizmo apsauginės jėgos nenusilpo. Priešingu atveju gydytojas jums paskirs imunokorekcijos kursą. Jeigu iki šiol neišsiversdavote be vitaminų ir mineralų preparatų, dabar pats laikas pradėti juos vartoti. Rinkdamiesi tokią priemonę, žinokite, kad pavasarį organizmas labiausiai jaučia vitaminų A, C, D ir folinės rūgšties trūkumą.



TAIP PAT SKAITYKITE