Agatas

Mokomojo pulko kariams Jonavos rajone įtariama salmoneliozė

Kauno apskrities valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) vakar atliko skubų patikrinimą Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomojo pulko (Jonavos r.) maisto paruošimo patalpose po to, kai tą pačią dieną buvo gautas Kauno visuomenės sveikatos centro pranešimas telefonu apie negerai pasijutusius minėto pulko (Jonavos r.) karius. 

Kauno apskrities ir Jonavos rajono VMVT specialistai, atlikę patikrinimą, nustatė maisto ruošimo, sandėliavimo, buitinių patalpų higieninės būklės, technologinio proceso ir savikontrolės sistemos pažeidimų. „Nustatyta, kad pažeistos maisto produktų laikymo sąlygos: šviežių salotos su grietine laikytos +22 C°, kiaušiniai +25 C° temperatūroje, pažeisti produktų realizacijos terminai – rasta 46 kg atvėsinto jautienos kumpio, kurio realizacijos laikas pasibaigė liepos 13 d., nustatyta kryžminės taršos galimybė (ant virtų valytų burokėlių laikomi svogūnai, nevalyti česnakai); į šviežių daržovių tarą supiltos atliekos, nesilaikyta šalutinių gyvūninių produktų tvarkymo reikalavimų, jie išvežami bendrame konteineryje su kitomis buitinėmis atliekomis ir pan.”, – grubius pažeidimus vardijo Kauno apskrities VMVT Maisto skyriaus vedėja Virginija Grigaravičiūtė.

Paimta geriamojo vandens, kai kurių maisto produktų mėginiai, nuoplovos tyrimams, kurie pristatyti į Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Laboratorijos departamentą tyrimams. 

Patikrinimo metu išsiaiškinta, kad iš viso į medikus kreipėsi 30 minėto pulkų karių. 

Atsakingiems darbuotojams už nustatytus pažeidimus taikytos administracinės priemonės.  

Tyrimas tęsiamas.

Atšilus orams padaugėja per maistą plintančių infekcinių ligų. Šias ligas sukeliančios bakterijos šiltomis oro sąlygomis gali ilgai išgyventi aplinkoje, o patekusios į maisto produktus – daugintis. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba dar kartą primena, kad dažniausiai rizika užsikrėsti bet kuria žarnyno užkrečiamąja liga priklauso nuo kiekvieno žmogaus higieninio išprusimo. O didžiąją dalį bakterijų galima pašalinti įprastinėmis priemonėmis – muilu ir vandeniu.


Maisto ir vet. tarnyba

TAIP PAT SKAITYKITE