Vakar Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje (VMVT) įvyko pasitarimas dėl naujos įstaigos – Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (Institutas) kūrimo.
Šio instituto kūrimas vykdomas įgyvendinant Lietuvos ir Vokietijos Dvynių projektą „Valstybinės maisto kontrolės rizikos analizės, kokybės užtikrinimo ir liekanų analizės stiprinimas Lietuvos Respublikoje”.
Įgyvendinant šį projektą, numatyta stiprinti maisto saugos rizikos vertinimą, diegti naujas maisto kokybės laboratorinių tyrimų metodikas, tobulinti maisto saugos ir kokybės kontrolę, efektyviau spręsti rizikos analizės klausimus.
Pasitarime dalyvavo Vokietijos rizikos vertinimo instituto prezidentas prof. Andreasas Henselis, šio projekto vadovas Friedrichas Johannsenas, VMVT direktorius Kazimieras Lukauskas, direktoriaus pavaduotojai Zenonas Stanevičius ir Artūras Bagotyrius, Nacionalinės veterinarijos laboratorijos direktorius Jonas Milius ir jo pavaduotojas Gediminas Pridotkas, Lietuvos veterinarijos akademijos rektorius Henrikas Žilinskas, šios aukštosios mokyklos profesorius Saulius Petkevičius, Lietuvos valstybinės veterinarijos preparatų inspekcijos viršininkas Juozas Jokimas, VMVT specialistai.
Pagal pasiūlytą projektą, Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas būtų sudarytas iš laboratorijos ir rizikos vertinimo departamento. Rizikos vertinimo departamento Vilniaus skyriuje būtų atliekamas rizikos vertinimas maisto saugos srityje, o Kauno skyriuje – veterinarijos srityje. Šios įstaigos laboratorijoje būtų atliekami cheminiai, mikrobiologiniai, virusologiniai, bakteriologiniai, radiologiniai, genetinio modifikavimo nustatymo ir kiti tyrimai. Pagal pateiktą struktūrą, Institutui talkintų mokslininkų taryba, į kurią būtų įtraukiami įvairių sričių mokslo atstovai, akademikai, profesoriai.
Vokiečių rizikos vertinimo specialisto, profesoriaus A. Henselio nuomone, rengiant strategiją, reikėtų orientuotis į biologinės ir cheminės saugos sektorius, turi būti aiškiai atskirtas rizikos vertinimas nuo rizikos valdymo.
„Siekdami, kad vartotojai labiau pasitikėtų VMVT, turime neatsilikti nuo pirmaujančių Europos Sąjungos valstybių. Tik mokslo žiniomis pagrįsta vartotojų apsauga maisto ir veterinarijos srityse padės mums išsilaikyti pažangių valstybinių kontrolės institucijų gretose Europoje”, – komentavo VMVT direktorius Kazimieras Lukauskas.
K. Lukauskas padėkojo kolegoms iš Vokietijos, su kuriais sėkmingai įgyvendintas ne vienas bendras projektas. Berlyne esantis Vokietijos rizikos vertinimo institutas, kuriam vadovauja prof. A. Henselis, yra vedanti šios srities mokslo įstaiga Europos Sąjungoje.