Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba ir kitų Europos Sąjungos valstybių maisto kontrolės tarnybos pastaruoju metu užregistravo vartotojų skundų dėl korėjinių pušų (Pinus koraiensis) riešutų. Vartotojai pranešė, kad suvalgius minėtų riešutų jaučiamas nemalonus net keletą dienų išliekantis kartumas burnoje, juntamas bendras negalavimas.
Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute (toliau – Institutas) buvo atlikti šių riešutų branduolių laboratoriniai tyrimai dėl aflatoksinų kiekio nustatymo, tačiau neatitikimų normoms nerasta. Atlikus Institute juslinius tyrimus nustatyta, jog riešutų branduoliai apkartę ir nebūdingo skonio šiam maisto produktui.
Kartus riešuto skonis juntamas iš karto po vartojimo arba po 2-3 dienų, ilgiausiai kartus skonis juntamas net dvi savaites. Apie šią problemą informuota Europos maisto saugos tarnyba (EFSA).
Daugeliu atveju minėti simptomai buvo juntami suvartojus Korėjinių pušų riešutus, įvežtus iš Kinijos ir Pakistano. Tą pačią informaciją pranešė ir Vokietijos Federalinio rizikos vertinimo institutas.
Problemą nagrinėjantys Europos ekspertai mano, kad kartaus skonio kilmė – natūralios riešuto branduolyje esančios medžiagos, bet ne augalų apsaugos produktų likučiai, nuodingi pelėsiniai grybai ar sunkieji metalai. Pagal šiuo metu turimą mokslinę informaciją – pavojaus vartotojų sveikatai suvartojus Korėjinių pušų riešutų nėra.
Ekspertai svarsto dvi galimas skonio receptorių dirginimo priežastis:
– Nemalonus skonis gali atsirasti dėl biologiškai aktyvių medžiagų, ypač trigliceridų ar baltymų, poveikio. Šių medžiagų poveikį galima palyginti su mirakulino ar steviozido, kurie laikinai iškreipia ar pakeičia skonį. (Mirakulinas vidutiniškai keičia skonį 1-3 valandoms, nors yra beskonis, bet, pavyzdžiui, citrusinių vaisių skonį keičia į saldaus skonio pojūtį). Riešutų vartojimo atveju kartus skonis liežuvio receptoriams yra kur kas stipresnis ir trunka 3-14 dienų.
– Atsižvelgiant į tai, kad simptomai po riešutų vartojimo kartais pasireškia po 1-2 dienų, ekspertai mano, kad žmogaus kraujyje gali susidaryti tam tikrų junginių, kurie veikia skonio receptorius.
Be poveikio skonio receptoriams, kiti sveikatos sutrikimai (prasta savijauta, skrandžio skausmas) po Korėjinių pušų riešutų vartojimo nėra įrodyti. Simptomų pasireiškimui gali turėti įtakos individualus kiekvieno vartotojo jautrumas. Iki šiol simptomai yra apibūdinami kaip laikini ir laikomasi nuomonės, kad riešutai pavojaus vartotojų sveikatai nekelia bei jokio toksinio poveikio neturi.
Šis klausimas dar nėra pilnai išnagrinėtas, todėl šalys narės, tame tarpe ir Lietuva, mano, kad Europos mastu būtina atlikti daugiau mokslinių tyrimų šioje srityje.
Europos maisto saugos tarnyba, bendradarbiaudama su Europos Sąjungos valstybių maisto tarnybomis, tęs problemos nagrinėjimą.