Natula

Kas slepiasi už E…?

Šiandien maisto gamintojai naudoja apie 3000 įvairių maisto priedų. Kai kurie yra gerai žinomi – druska, cukrus, vanilė, mielės, acto rūgštis. Apie kitus yra girdėję nedaugelis, pvz., apie natrio benzoatą, karageniną, guaro dervą.

Jie naudojami siekiant tam tikro tikslo:

– konservantai pailgina produkto vartojimo trukmę, apsaugo nuo mikroorganizmų sukeliamo gedimo;

– kvapo ir skonio stiprikliai sustiprina produkto kvapą ir (arba) skonį: prieskoniai, saldikliai;

– dažikliai suteikia produktui spalvą ar ją atgaivina;

– maistingosios medžiagos: vitaminai, mineralai;

– medžiagos „patrauklesniam” produktui pagaminti: emulsikliai, tirštikliai, kietikliai, lipnumą reguliuojančios medžiagos, stabilizatoriai, stingdikliai…

Priedai pailgina produktų galiojimą (mažiau atliekų), maisto produktus galima transportuoti po visą pasaulį, maistingosios medžiagos „pagerina” mitybą, „užtikrina” saugumą ir kokybę. Tačiau jie gali sukelti alergiją, gimdos, odos, šlapimo pūslės vėžį, pilvo, skrandžio skausmus….

Ar visi priedai yra saugūs?

Uždraustų naudoti priedų yra nedaug: E 103, E105, E111, E121, E125, E126, E1330, E152, E181.

Kitus yra leidžiama naudoti, tačiau mes patariame vengti…



TAIP PAT SKAITYKITE