Apetito dažnai netenkama sergant arba persirgus įvairiomis ligomis. Apetito stoka ypač būdinga vaikams ir paaugliams. Liaudies medicina turi veiksmingų receptų virškinimo sulčių išsiskyrimui skatinti ir apetitui gerinti.
Gydomosios vaistažolių arbatos
* Kasdien gerkite 2-3 stiklines nesaldytos piliarožių lapų arbatos;
* Gerkite ajerų arbatos po stiklinę prieš valgį;
* Saulučių arbata: 2 šaukštelius džiovintų saulučių žiedų ir lapų užpilkite stikline verdančio vandens, uždenkite ir palikite 10 minučių prisitraukti. Gerkite kasdien 2 kartus po stiklinę;
* Pusę valandos prieš valgį išgerkite pelynų arbatos.
Vaistai iš virtuvės
* Pats populiariausias apetitą gerinantis vaistas yra česnakas. Kartą per dieną į paruoštą valgį įmaišykite sutrintą česnako skiltelę. Galite česnaką naudoti ir kitaip: tris kartus per dieną išgerkite po 6 lašus česnakų sulčių;
* Susmulkinkite 2-3 nedidelius svogūnus ir užpilkite pusę litro šilto virinto vandens, palikite 7-8 valandas prisitraukti, po to nukoškite. Gerkite po stiklinę 3 kartus per dieną 20 minučių prieš valgį;
* Nuo seno žinomas paprastas ir patikimas vaistas apetitui žadinti — rauginti agurkai. Keliskart per dieną jų suvalgius, pagerėja apetitas;
* Kasdien prieš valgį suvalgykite po šaukštelį krienų su duona
* Apetitas pagerės suvalgius smulkiai kapotų meškinių česnakų lapų arba išgėrus 2-3 kartus per dieną po 10-20 lašų meškinių česnakų svogūnėlių sulčių su trupučiu pieno;
* Jei netekote apetito, du kartus per dieną pusę valandos prieš valgį išgerkite po 1-2 šaukštelius salierų sulčių;
* Kelias dienas iš eilės kelis kartus per dieną valgykite tarkuotų ridikų, užgerdami šaukštu vandens;
* Apetitui gerinti tinka ir kmynai: 50 g kmynų sėklų sutrikite į miltelius ir vartokite 1 valandą prieš valgį po truputėlį (ant peilio galo);
* Suberkite 4 šaukštelius aviečių uogų į termosą, užpilkite 2 stiklinėmis verdančio vandens ir palikite 2 valandas nusistovėti. Gerkite po puse stiklinės 4 kartus per dieną;
* Nevalgiems vaikams rekomenduojamas toks receptas: puse kilogramo prinokusių raugerškio vaisių išvirkite mažame kiekyje vandens, vaisius pertrinkite per sietą ir įbėrę tiek pat cukraus, dar kartą užvirinkite. Raugerškių marmeladas gerai laikosi, nors šiek tiek rūgštokas. Jį galite sumaišyti su saldžiais vaisiais;
* Vaikams apetitą galima sužadinti raudonųjų serbentų sultimis, be to, jos mažina kūno temperatūrą ir puikiai malšina kosulį.
Vaistiniai augalai
Apetitui sužadinti liaudies medicinos žinovai pataria vartoti įvairių vaistinių augalų, kurie ne tik padeda pagerinti apetitą, bet ir patys yra vitaminų šaltinis.
* Apetitą gerina dobilų žiedų nuoviras: šaukštelį dobilų žiedų užpilkite stikline verdančio vandens, pavirkite 5 minutes ant silpnos ugnies, po to nukoškite. Gerkite po šaukštą 4-5 kartus per dieną. Galite iš dobilų žiedų pasigaminti ir antpilo: 2 šaukštus dobilų žiedų užpilkite 50 g degtinės ir palikite nusistovėti 10 parų. Gerkite po šaukštelį prieš kiekvieną valgymą mėnesį laiko, po to padarykite 10 dienų pertrauką ir, jei neatsistatė apetitas, gydymą pakartokite;
* Apetitą sužadins islandinių kerpenų ekstraktas: saują susmulkintų kerpenų įberkite į puodą ir užpilkite litru vandens, pavirinkite kelias minutes ant silpnos ugnies, palikite pusvalandžiui prisitraukti, po to nukoškite ir atvėsinkite. Gerkite kasdien po 1-2 šaukštus 5-6 kartus per dieną. Ši arbata yra veiksmingas vaistas ir nuo kosulio, aknės bei bėrimų;
* Jei netekote apetito, 3 kartus per dieną po šaukštelį gerkite paprastosios kraujažolės sulčių;
* Sužadina apetitą ir pagerina viso virškinamojo trakto darbą kiaulpienių šaknų antpilas: du šaukštelius susmulkintų kiaulpienės šaknų užpilkite stikline šalto virinto vandens ir palikite nusistovėti 8 valandas laiko. Arba galite kiaulpienių antpilo pasigaminti ir kitaip: šaukštelį susmulkintų kiaulpienės lapų ir šaknų užpilkite stikline verdančio vandens, uždenkite ir palikite nusistovėti valandą laiko, po to nukoškite. Gerkite kiaulpienių antpilo po ketvirtadalį stiklinės 4 kartus per dieną prieš valgį;
* Triskiaučio lakišiaus antpilas: du šaukštus triskiaučio lakišiaus užpilkite 2 stiklinėmis verdančio vandens, palikite 12 valandų nusistovėti šiltoje vietoje, po to nukoškite. Gerkite po šaukštą 3-4 kartus per dieną;
* Rugiagėlių žiedų antpilas: šaukštą rugiagėlių žiedų užpilkite 2 stiklinėmis verdančio vandens, uždenkite ir palikite nusistovėti. Gerkite po pusę stiklinės pusę valandos prieš valgį;
* Melisos antpilas: 8 šaukštelius susmulkintų melisų užpilkite 2 stiklinėmis verdančio vandens, uždenkite ir palikite nusistovėti 4 valandas, po to nukoškite. Gerkite po puse stiklinės 4 kartus per dieną prieš valgį.
Vaistinių augalų mišiniai
* Susmulkinkite ir sumaišykite 3 dalis pelynų ir 1 dalį paprastosios kraujažolės. Šaukštą vaistažolių mišinio užpilkite stikline verdančio vandens, uždenkite ir palikite nusistovėti 20 minučių, po to nukoškite. Gerkite po šaukštą 15 minučių prieš kiekvieną valgį;
* Susmulkinkite ir sumaišykite 1 dalį blindės žievės, 1 dalį paprastosios kraujažolės, 2 dalis kiaulpienės ir 2 dalis pelynų. Šaukštą vaistažolių mišinio užpilkite pusantros stiklinės verdančio vandens, uždenkite ir palikite nusistovėti 20 minučių, po to nukoškite. Gerkite po puse stiklinės 2 kartus per dieną 15 minučių prieš valgį;
* Sumaišykite lygiomis dalimis pelynų, ajero šaknų, trilapio puplaiškio lapų ir kmynų sėklų. Šaukštą vaistažolių mišinio užpilkite stikline verdančio vandens, uždenkite ir palikite nusistovėti 20 minučių, po to nukoškite. Galite geri ir paprastesnį mišinį: susmulkinkite ir sumaišykite lygiomis dalimis pelynus ir trilapio puplaiškio lapus, šaukštą šių vaistažolių mišinio užpilkite stikline verdančio vandens, uždenkite ir palikite nusistovėti 20 minučių, po to nukoškite. Gerkite po šaukštą 15 minučių prieš valgį.