Salmoneliozė – tai bakterinė žarnyno uždegiminė liga. Žmogus suserga, kai jos pakliūva į burnos ertmę ir per virškinamąjį traktą pasiekia žarnyną. Pagrindiniai ligos simptomai yra aukšta kūno temperatūra, vėmimas, viduriavimas, stiprūs kaulų, raumenų, pilvo ir galvos skausmas, šąlančios galūnės. Žmonės užsikrečia salmonelioze, kai vartoja netinkamai apdorotus gyvulinės kilmės produktus, kai užteršia jau paruoštus vartoti produktus.
Patarimai, kaip išvengti salmoneliozės:
– nusiplaukite rankas, jei lietėte žalius kiaušinius, žalią mėsą ar nešvarius paviršius;
– nusiplaukite rankas prieš gamindami maistą ir kiekvieną kartą po žalios mėsos dorojimo, pasinaudojus tualetu, po sąlyčio su gyvūnų, ligonių išmatomis;
– priminkite vaikams, kad jie nusiplautų rankas prieš valgį, ypač jei žaidė su namų augintiniu;
– pirkite maisto produktus tik įteisintose prekybos vietose;
– parduotuvėje nusipirkę žalios mėsos ją dėkite į plastikinį maišelį, kad nesusiliestų su kitu krepšyje esančiu maistu;
– namo parsineštą maistą nedelsdami įdėkite į šaldytuvą, kad išvengtumėte bakterijų dauginimosi;
– pagamintus patiekalus šaldytuve laikykite taip, kad jie nesiliestų su žalia mėsa;
– sušaldytą vištieną, kitą mėsą patiekalų gamybai atitirpinkite tik šaldytuve;
– kartą atitirpinę žalią mėsą venkite pakartotino jos užšaldymo;
– prieš gamindami visada nuplaukite žalią mėsą;
– žaliai mėsai ir iš jos pagamintiems patiekalams naudokite atskirus virtuvės įrankius (peilius, lenteles);
– maistui vartokite tik šviežius kiaušinius, prieš vartojimą juos nuplaukite; nevartokite suskilusių, nešvarių kiaušinių;
– venkite valgyti žalius kiaušinius ir (ar) žalią mėsą;
– panaudotus virtuvės įrankius gerai nuplaukite po tekančiu karštu vandeniu;
– pakankamai gerai išvirkite, iškepkite vištieną, kitą mėsą ir jų produktus;
– neragaukite ir nevalgykite žalios mėsos, faršo;
– nesuvalgytą maistą laikykite šaldytuve, o prieš vartojimą pakartotinai pakaitinkite;
– negaminkite maisto šeimos nariams, jei negaluojate ar sutrikusi jūsų žarnyno veikla.