Famisano

Greitai valgantys žmonės labiau linkę nutukti

Žmonės, kurie stengiasi kuo greičiau pasisotinti, triskart dažniau priauga antsvorio, o šią problema dar labiau didina greitai paruošiamo maisto plitimas ir taisyklingos mitybos įpročių nykimas, trečiadienį paskelbė Japonijos mokslininkai.

Žurnale „British Medical Journal” paskelbtos tyrimo išvadose pabrėžiama, kad visuotinę nutukimo epidemiją, kuri yra siejama su vakarietiško gyvenimo būdo įsigalėjimu, labiausiai lemia valgymo įpročiai, o ne maisto kiekis ir pobūdis.

Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, pasaulyje gyvena apie 400 mln. pernelyg nutikusių žmonių, iš kurių apie 20 mln. yra jaunesni nei 5 metų amžiaus vaikai. Antsvoris didina tikimybę susirgti įvairiomis ligomis, tokiomis kaip 2-ojo tipo diabetas ir širdies bei kraujagyslių ligos.

Osakos universiteto profesorius Hiroyasu Iso ir jo bendradarbiai Japonijoje ištyrė daugiau nei 3 000 savanorių mitybos įpročius. Maždaug pusė 30-69 metų vyrų ir kiek mažiau nei pusė moterų sakė valgantys, kol pajuntantys sotumą. Apie 45 proc. vyrų ir 36 proc. moterų prisipažino valgantys greitai.

Tyrėjai nustatė, kad greitai ir iki soties valgantys žmonės triskart labiau linkę nutukti, nei „iki soties neprisivalgantys ir nesistengiantys greitai pasisotinti” asmenys.

Pasak mokslininkų, vienos iš svarbiausių nutukimo priežasčių – per gausus pigaus maisto vartojimas ir valgymo metu veikiantys pašaliniai dirgikliai, tokie kaip televizija.

Siekiant išvengti greito ir gausaus valgymo „suminio efekto”, tėvai turėtų pasirūpinti, kad į nutukimą linkę vaikai valgytų lėtai ir ramioje aplinkoje, apibendrinama tyrimo išvadose.



TAIP PAT SKAITYKITE